GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Unde gasesti cele mai bune dictionare online

Autor: Echipa GiZ

La o simplă căutare a cuvântului dicţionar pe Google sunt afişate o mulţime de adrese web care conţin dicţionare online.

Fie că este vorba de un dicţionar explicativ al limbii române în variantă online sau de dicţionar român-francez, român-englez, român-german, spaniol sau italian, este evident că utilizatorii au de unde alege.

Şi ca să vă demonstrez acest lucru, voi încerca în cele ce urmează să fac o scurtă prezentare a celor mai bune dicţionare online pe care le cunosc şi le folosesc în mod frecvent.

DEXonline.ro – reprezintă, după cum spun autorii, transpunerea pe internet a unor dicţionare de prestigiu ale limbii române. Deşi iniţial DEXonline.ro s-a dorit a fi o simplă copie pe internet a DEX-ului, acesta a ajuns azi să conţină patru dicţionare de la Editura Litera (de sinonime, antonime, ortografic şi noul dicţionar explicativ) plus marele dicţionar de neologisme de la Editura Saeculum. Foarte utilă este pagina de unelte unde se găsesc diferite aplicaţii care folosesc DEXonline.ro cum ar fi: DEX pentru Android, PocketDEX, Dixit, JaDEX, etc. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că DEXonline.ro este un proiect creat şi susţinut de un colectiv de voluntari, iar baza cu definiţii este disponibilă gratuit sub licenţă publică generală GNU.

Vocabular.ro – cuprinde mai multe dicţionare cunoscute ale limbii române. Este vorba de DLRA – Dicţionar al limbii române actuale, DLRC – Dicţionarul limbii române contemporane, Dicţionar de sinonime, antonime, etc. Cei nostalgici au ocazia să caute cuvinte după prima literă, exact ca în cazul unui dicţionar tipărit. Momentan baza de date a site-ului Vocabular.ro numără peste 90.000 de cuvinte.

Dictionar.ro – este un site simplu, care permite traduceri din limba româna în cinci limbi de circulaţie internaţională. Este vorba de engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană. Practic traducerea unui cuvânt din limba română se realizează automat în toate cele cinci limbi.

Dictionaronline.rooferă traduceri din limba româna în engleză, franceză şi germană. Faţă de alte site-uri de acest tip, Dictionaronline.ro afişează la căutarea unui cuvânt mai multe rezultate. De exemplu, dacă veţi căuta în dicţionarul englez-român cuvântul “snow” veţi observa că pe lângă traducerea acestuia în limba română (zăpadă) sunt traduse şi alte cuvinte care conţin snow: snow cover, snow drift, snow fence, snow melt şi multe altele. În plus mai sunt disponibile două dicţionare tehnice englez-român, roman-englez şi un dicţionar medical care este util atunci când vreţi să cunoaşteţi semnificaţia unei afecţiuni.

Ro-en.ro – după cum îi spune şi numele, site-ul reprezintă un dicţionar român-englez şi englez-român. Căutarea unui cuvânt generează  traducerea cuvântului respectiv şi a derivatelor sale fiind asemănător din acest punct de vedere cu Dictionaronline.ro. În plus aveţi posibilitatea să adaugaţi dicţionarul în Google Toolbar şi Internet Explorer sau dacă aveţi un site îl puteti integra foarte uşor prin inserarea unui cod HTML. De apreciat ar fi prezenţa unui blog şi forum unde se pot discuta anumite probleme referitoare la traduceri şi nu numai.

Am inclus mai jos şi alte adrese unde găsiţi dicţionare online destul de cunoscute. Dacă folosiţi sau ştiţi alte dicţionare online daţi-ne de veste şi vom actualiza această listă.

2 comentarii

 1. wether

  15 iulie 2010 la 13:28

  nu gasesc cuvantul ‘cutters’

 2. Ovidiu

  23 aprilie 2014 la 14:11

  https://www.dictionarenglez.ro/ Dictionar englez roman cu sinonime, antonime, pronuntie fonetica, corector ortografic

  si pentru wether:
  https://www.dictionarenglez.ro/englez-roman/cutter :)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri