Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cărţi de citit, disponibile gratuit online

Ultima modificare: 6 November 2020, Echipa Giz.ro

Îţi place să citeşti cărţi online? Şi nouă! Mulţi spun că lecturile în format electronic nu au farmecul cărţilor tradiţionale, pe hârtie, iar noi suntem perfect de acord cu această afirmaţie.

Pe de altă parte, nu putem să remarcăm că existenţa cărţilor online de citit reprezintă o soluţie foarte bună pentru persoanele care nu mai au timpul sau răbdarea necesară de a citi în fotoliul de acasă.

Probabil ai observat şi tu că, o dată cu progresul rapid al tehnologiei, apariţia televizorului, dezvoltarea internetului, a jocurilor virtuale şi a numeroaselor altor gadgeturi, din ce în ce mai puţină lume îşi îndreaptă atenţia şi timpul spre lectură.

Cu toate astea, o dată cu apariţia metodelor noi de lectură, care îmbină practic cititul cu tehnologia, acest lucru s-ar putea schimba. De ce? Deoarece cititul online folosind calculatorul sau orice alt dispozitiv electronic prezintă anumite avantaje. În primul rând există numeroase website-uri pe Internet care oferă biblioteci întregi de cărţi pe care le poţi citi sau descărca gratuit.

Vei putea astfel economisi atât bani, cât şi timpul pe care l-ai fi petrecut prin librării sau biblioteci în căutarea cărţii dorite. Mai mult, dacă eşti un pasionat de cărţi, vei putea să colecţionezi mii de volume fără să ocupi nici măcar un raft din bibliotecă. Vei putea să le ţii pe toate la un loc, să le ordonezi şi să le accesezi oricând foarte uşor.

Tocmai prin prisma acestor aspecte, cititul online este privit de numeroase persoane doar ca o alternativă, o soluţie complementară cititului convenţional, în timp ce bibliotecile online sunt considerate o metodă prin care literatura încearcă să supravieţuiască mai bine dezvoltării tehnologice.

Cartile online sunt din ce in ce mai populare

Cartile online sunt din ce in ce mai populare

Site-uri cu cărţi de citit online

Pe internet găseşti numeroase site-uri care oferă cărţi în format electronic, însă numai câteva sunt cu adevărat de calitate şi sunt actualizate în permanenţă. Astfel, noi îţi prezentam o listă (subiectivă şi incompletă) a site-urilor unde poţi găsi cele mai bune cărţi de citit într-o viaţă în format electronic, dar şi lucrări categorisite pe genuri, inclusiv cărţi online pentru copii.

Cărţi online româneşti:

 • Elefant – Magazinul de cărţi Elefant propune o colecţie interesantă de cărţi digitale disponibile în format epub şi PDF cu DRM, însă oferta este destul de limitată. Interesant este însă că există şi o serie de cărţi digitale compatibile cu Kindle (cel mai probabil, pentru că nu au DRM).
 • Literamanuale școlare și o gamă largă de ebooks de toate felurile;
 • Libris – o gamă diversă de cărți de toate tipuri, în format digital sau fizic;
 • Biblior – una dintre cele mai bune surse de cărţi online pentru elevi. Include opere scrise de cei mai importanţi autori români, inclusiv Ion Luca Caragiale sau Ion Creangă, iar textele pot fi citite cu uşurinţă direct pe site.
 • Biblioteca online Polirom – conţine o serie de titluri care nu vor mai fi republicate şi care pot fi descărcate legal.
 • E-scoala – o altă sursă utilă de cărţi online pentru copii este şi E-scoala, care include de asemenea numeroase opere româneşti, dar şi proza marilor poeţi precum Mihai Eminescu. Interfaţa este ceva mai dificil de utilizat, însă acest lucru nu reprezintă un impediment major.
 • Evobook – Producătorul român al ebook readerului Evobook a lansat şi un magazin de cărţi electronice de unde poţi descărca gratuit opere clasice semnate de autori precum Alexandre Dumas sau, contra-cost, cărţi scrise de autori celebri precum Paulo Coelho. Titlurile sunt disponibile în format epub şi PDF cu protecţie DRM.
 • Liternet.ro – oferă gratuit cărţi în mai multe limbi, mai mult sau mai puţin folosite, inclusiv limba romană. Pe acest site vă puteţi publica şi propriile creaţii literare.
Cartile online au inceput sa inlocuiasca cititul traditional

Cartile online au inceput sa inlocuiasca cititul traditional

Literatura străină online:

 • FreeBookSpot – conţine aproximativ 80 de GB de cărţi, pentru care nu necesită creearea unui cont nici pentru descărcare şi nici pentru vizualizare.
 • ManyBooks – oferă aproximativ 20000 de cărţi în format compatibil cu PDA, iphone sau eBook Reader.
 • Scribd – reprezintă poate cea mai populară soluţie când vine vorba de cărţi online. Necesită crearea unui cont de utilizator pentru descărcarea cărţilor.
 • KnowFree – este un site în care utilizatorii pot face schimb gratuit de articole, cărţi şi alte tipuri de documente.
 • OnlineFreeEBooks– nu conţine propriu-zis cărţi ci oferă linkuri spre site-urile unde puteţi găsi titlurile căutate.
 • Free-eBooks – conţine un număr impresionant de cărţi disponibile gratuit. Oferă de asemenea o secţiune de reviste şi posibilitatea de a vă putea publica propriile lucrări.

Cărţi online de IT

Numeroase site-uri găseşti şi cărţi pe o anumită specializare, iar cel al tehnologiei informaţiei nu putea face excepţie. Prin urmare, pentru cei pasionaţi de domeniul IT, iată o listă scurtă cu resurse electronice interesante:

Pe lângă aceste surse, care oferă în mare parte cărţi online gratuite care nu mai beneficiază de drepturi de autor, există şi câteva edituri care au lansat site-uri dedicate pentru unele cărţi electronice din portofoliul lor.

De asemenea, merita menţionat că unele cărţi online, în special cele care oferă posibilitatea de a descărca anumite cărţi, pot fi citite cu uşurinţă pe o varietate de smartphone-uri cu Android, pe telefoane Windows Phone sau pe telefoanele iPhone.

Nu în ultimul rând, cărţile electronice pot fi citite şi pe ebook readere, dispozitive realizate special pentru astfel de activităţi. Cel mai popular ebook reader este Kindle.

43 comentarii

 1. mihaela serbanescu

  11 November 2014 la 18:43

  Tastam numele cartii si scribd si puteam sa citesc acum nu mai merge .Nu prea ma pricep dar cred ca android

 2. Anca

  2 December 2016 la 16:27

  Pe site-ul ww.lecturadigitala.ro am găsit peste 100 de cărți digitale gratuite, scrise de marii noștri clasici români și opere clasice semnate de autori străini.

  Contra-cost poți achiziționa și o colecție interesantă de cărți în format digital scrise de scriitori români.
  Cărțile sunt disponibile în format ePub și Kindle.
  Trebuie să aveți cont să le puteți descărca.
  Am văzut că săptămânal apar noi cărți gratuite.

 3. Costel

  9 June 2017 la 20:57

  Am vrut sa vad ce carti aveti pentru noi cititorii. Si voine dati alte adrese.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.