GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire Nitro review – laptop multimedia de 15″ cu autonomie ridicată

Testat pe data de 4 februarie 2015
Pe scurt: Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G este un laptop multimedia compact şi uşor de 15” capabil să ruleze inclusiv cele mai noi jocuri pe un ecran de calitate şi să ofere o autonomie ridicată.
Produs testat: Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4000 - 6300 Lei

Segmentul laptopurilor multimedia de 15.6” este unul competitiv, motiv pentru care producătorii încearcă în permanenţă să vină cu soluţii inedite pentru a atrage cât mai mulţi utilizatori.

Este şi cazul lui Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G, care iese în evidenţă prin formatul compact şi greutatea mică, dar şi prin configuraţia hardware mai puţin obişnuită, întrucât producătorul a combinat un procesor din generaţia Intel Broadwell U, ce se remarcă printr-un consum redus de energie, cu o placă video dedicată de nivel mediu.

Prin urmare, scopul a fost realizarea unui laptop cu performanţe hardware decente, o autonomie ridicată şi un preţ competitiv.

Este important de precizat că noi am avut la test o versiune de pre-productie a lui Aspire Nitro, motiv pentru care configuraţia hardware finală va fi uşor diferită, în timp ce unele mici probleme întâmpinate pe parcursul testului ar putea fi remediate până la apariţia pe piaţă a versiunilor finale.

Acer Aspire Nitro este un laptop multimedia de calitate

Acer Aspire Nitro este un laptop multimedia de calitate

Ce este Acer Aspire Nitro?

Acer Aspire Nitro este un laptop multimedia cu diagonala de 15.6” adresat utilizatorilor care au nevoie de un dispozitiv uşor de transportat, cu autonomie ridicată şi performanţe bune în utilizarea de zi cu zi, dar şi în unele jocuri.

Specificaţii tehnice Acer Aspire Nitro

Iată specificaţiile tehnice ale modelului Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G pe care l-am avut în test:

Acer V 15 Nitro VN70-571G-70MR
EcranIPS, 15.6″, rezolutie 1920×1080 pixeli
ProcesorIntel Broadwell Core i7-5500U CPU
Placa videoIntel 5500 HD + Nvidia GeForce GTX 850M 4GB GDDR5
Memorie RAM12 GB DDR3
StocareSSD 256 GB, HDD 1 TB
ConectivitateWireless N, Bluetooth 4.0, Gigabit Lan
Porturi3xUSB 3.0, SD card reader, HDMI, RJ45
Baterie4605 mAh
OSWindows 8.1
Dimensiuni390x257x24 mm
Greutate2.2 kg
Extratastatura iluminata, 4 boxe, Blu-Ray

Ce ne-a plăcut

Acer Aspire Nitro are un design simplu şi curat, iar carcasa este realizată din plastic negru cauciucat, cu o nuanţă cromatică pe partea din spate, în jurul balamalelor pentru ecran şi a grilei de evacuare.

Asus a optat pentru un capac simplu, din plastic

Acer a optat pentru un capac simplu, din plastic

Chiar dacă a optat pentru plastic în defavoarea metalului, Acer a reuşit să construiască un laptop solid, cu un finisaj plăcut şi care are o bună aderenţă în mâini, pe lângă faptul că această alegere contribuie la un management mai bun al căldurii şi reduce greutatea. De fapt, acest Nitro cântăreşte doar 2.2 kg şi are o grosime de 24 mm, valori mai mult decât decente pentru un laptop de 15”.

Laterala dreaptă este ocupată aproape în întregime de o unitate optică Blu-ray combo, astfel că toate porturile au fost montate pe partea dreaptă: 3 porturi USB 3.0, o ieşire HDMI, un port LAN şi jack-ul pentru încărcarea acumulatorului. În partea frontală există şi un cititor de carduri acoperit cu un capac de protecţie din plastic.

Pe partea din spate am remarcat picioruşele din plastic pentru o mai bună stabilitate pe birou, dar şi grilele de evacuare a aerului.

Spatele lui Acer Nitro este simplu

Spatele lui Acer Nitro este simplu

Acer a optat pentru o tastatură completă, inclusiv cu zona NumPad, iar layout-ul este unul standard, cu taste mari pentru funcţiile Shift, Enter şi Backspace. Rândul de taste de jos este un pic mai înalt decât celelalte, iar cursa tastelor nu este foarte mare, motiv pentru care iniţial vei avea nevoie de o scurtă perioadă de acomodare. Totuşi, experienţa de lucru este una plăcută, decentă, mai ales că există şi posibilitatea de a ilumina tastatura, chiar dacă aceasta nu are funcţie de reglare a intensităţii.

Amplasat uşor în laterală stângă, sub tasta Space, trackpadul suportă gesturi şi oferă o acurateţe bună, chiar dacă nu este întotdeauna foarte precis, în special la swipe-uri fine şi alte acţiuni care necesită o precizie ridicată. Partea bună este că, dacă nu te obişnuieşti cu el sau nu-ţi place cum funcţionează, poţi opta pentru un mouse.

Laptopul Acer Aspire are un trackpad decent, dar cu unele scapari

Laptopul Acer Aspire are un trackpad decent, dar cu unele scapari

Ecranul IPS de 15.6” cu rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli este probabil punctul forte al laptopului, prin prisma culorilor adecvate, contrastului puternic şi a luminozităţii decente, chiar dacă datele sintetice obţinute cu colorimetrul Spyder4Elite nu reflectă pe deplin acest lucru:

 • acoperire: 91% sRGB, 68% NTSC, 71% Adobe RGB;
 • gamma: 2.2 ;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 189 cd/m2;
 • contrast la luminozitate maximă: 720:1;
 • punct de alb: 6200 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.26 cd/m2;
 • DeltaE medie: 6.09 necalibrat, 1.58 calibrat.
Ecranul lui Acer Nitro este de buna calitate

Ecranul lui Acer Nitro este de buna calitate

Un alt avantaj al laptopului este că ecranul se rabatează cu 160-170 de grade, element util în cazul în care îţi place să lucrezi în pat. Display-ul este ţinut în această poziţie prin intermediul a două balamale care par solide, în ciuda dimensiunilor destul de mici.

acer-aspire-nitro-screen-brightness

Aşa cum spuneam, platforma hardware este una mai puţin obişnuită pentru un laptop multimedia, prin prisma alegerilor făcute de Acer. Pe numele ei complet Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G-70MR, această versiune este echipată cu procesor Intel Core i7-5500U din generaţia Broadwell cu frecvenţa de 2.4 GHz, placă video Nvidia GeForce GTX850M cu 4 GB de memorie, 12 GB RAM şi stocare duală pe un HDD de 1 TB şi SSD de 256 GB.

Platforma hardware a laptopului

Platforma hardware a laptopului

Prin prisma acestei configuraţii hardware, laptopul porneşte în numai 10 secunde datorită rapidităţii SSD-ului, încarcă rapid aplicaţiile, se descurcă foarte bine în utilizarea de zi cu zi şi rulează fluent conţinut multimedia.

Totuşi, nu uita că vorbim despre un procesor din generaţia Broadwell cu un consum de numai 15 W, motiv pentru care laptopul nu este dedicat pentru utilizarea intensivă şi profesională a unor aplicaţii complexe precum Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Eclipse sau VMWare.

În ciuda opţiunii pentru un astfel de procesor, Acer a implementat o placă video de nivel mediu, capabilă să ruleze decent inclusiv cele mai recente jocuri, dar nu la un nivel maxim de detalii, element evidenţiat şi de rezultatele obţinute:

19×10 Medium
19×10 Med, bat.
19×10 Very High
Dirt 367 fps33 fps
Grid 276 fps34 fps
Tomb Raider
66 fps45 fps20 fps
NFS Most Wanted44 fps30 fps
Bioshock Infinite49 fps46 fps25 fps
Metro Last Light36 fps30 fps13 fps
Farcry 4
32 fps18 fps

Iată şi performanţele obţinute în câteva dintre cele mai interesante teste de benchmark:

 • 3DMark 11: P3988;
 • 3DMark 13: Ice Storm – 44042, Cloud Gate –9515, Sky Driver – 8486, Fire Strike – 2608;
 • PCMark 08: Home Convenţional – 2659;
 • CineBench 11.5: OpenGL 51.25 fps, CPU 3.07 pts, CPU Single Core 1.41 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 78.69 fps, CPU 278 cb, CPU Single Core 122 cb.
Rezultate in programe de benchmark

Rezultate in programe de benchmark

Ca posibilitate de upgrade, poţi înlocui cele două unităţi de stocare, în timp ce plăcuţele de memorie sunt ascunse sub placă de bază, însă aceasta poate fi scoasă după eliminarea unor şuruburi.

Din punct de vedere software, laptopul utilizează sistemul de operare Windows 8.1 care vine preinstalat cu numeroase aplicaţii pe care ar fi bine să le dezinstalezi, iar aici ne referim la toate aplicaţiile Acer, plus cele de la CyberLink sau McAfee.

Nu uita sa dezinstalezi toate aplicatiile inutile

Nu uita sa dezinstalezi toate aplicatiile inutile

Laptopul beneficiază de patru speakere amplasate pe partea din spate, iar acestea oferă un sunet de o calitate destul de bună şi cu un nivel acustic ridicat, astfel că sunt suficient de bune pentru muzică, filme şi jocuri, chiar dacă nu impresionează.

Conexiunea Wi-Fi oferă viteze bune în apropierea routerului, însă semnalul a scăzut la numai două liniuţe atunci când m-am îndepărtat la circa 10 metri cu doi pereţi despărţitori. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, nu am observat o scădere a vitezei de browsing.

Pentru pasionaţii de apeluri video există şi o cameră web HD amplasată deasupra ecranului, iar aceasta este suficient de bună pentru a fi utilizată pentru Skype sau alte aplicaţii asemănătoare.

Camera web este utila pentru sesiuni de chat

Camera web este utila pentru sesiuni de chat

În utilizarea de zi cu, laptopul menţine o temperatură potrivită, însă se încălzeşte după câteva ore intense de jocuri, în special în titluri solicitante precum FarCry 4 sau Metro Last Night. Tot în astfel de condiţii, ventilatoarele sunt puse la încercare, astfel că sunetul acestora vă fi mai puternic, dar este acoperit fără probleme de sistemul audio.

Principalul avantaj al utilizării unui procesor Broadwell de 15 W este consumul mic de energie şi, implicit, autonomia ridicată. Astfel, laptopul rezistă fără curent între 5-8 ore în funcţie de modul în care îl utilizezi:

 • 14 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
 • 7 ore şi 30 de minute – browsing editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 7 ore – video Full HD fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 5 ore şi 40 de minute – video .mkv Full HD în VLC Player, Balanced Mode, ecran at 60%, Wi-Fi ON;
 • 5 ore şi 15 minute – browsing intens în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 1 oră şi 30 de minute – benchmark Metro Last Light, scena D3 în mod repetat, High Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.
Autonomia lui Acer Aspire este foarte buna

Autonomia lui Acer Aspire este foarte buna

Ce scârţâie

Pe lângă numeroasele sale aspecte pozitive, există câteva elemente pe care Acer le putea gestiona mai bine.

De exemplu, plasticul ales pentru carcasă atrage ca un magnet amprentele şi murdăria, în special pe partea din spate şi în zona palmrestului, iar amplasarea tuturor porturilor pe laterala dreaptă poate genera o aglomerare de periferice în această zonă, în special dacă optezi şi pentru un mouse în detrimentul trackpadului.

În plus, luminozitatea scăzută a ecranului face ca utilizarea laptopului în lumina puternică a soarelui să fie destul de dificilă, chiar dacă display-ul nu este unul sensibil la atingere.

Carcasa atrage usor amprentele

Carcasa atrage usor amprentele

Preţ Acer Aspire Nitro şi disponibilitate

Noile laptopuri Acer Aspire Nitro vor fi disponibile pe piaţa din România începând cu luna martie 2015 în mai multe configuraţii.

Aşa cum spuneam şi la începutul review-ului, exemplarul testat de noi este unul pre-producţie, iar pe piaţă acesta va sosi într-o configuraţie hardware uşor îmbunătăţită: 16 GB RAM în loc de 12 GB RAM, placă video Nvidia GeForce GTX 950M în loc de 850M şi modul Wi-Fi AC în loc de Wi-Fi n, restul dotărilor fiind identice. Preţul recomandat al acestei versiuni, care are potenţialul de a obţine performanţe mai bune în jocuri, va fi de 6.300 lei.

Pe piaţă vor exista şi versiuni inferioare. Configuraţiile exacte ale acestora nu au fost încă dezvăluite, însă preţul versiunii de bază va fi de 4.000 lei.

Un laptop multimedia de calitate

Un laptop multimedia de calitate

Concluzii

Prin prisma configuraţiei hardware şi a performanţelor obţinute, Acer Aspire V 15 Nitro VN7-571G se adresează utilizatorilor interesaţi de un laptop cu ecran IPS de 15” capabil să fie fluent în utilizarea de zi cu zi , să ruleze conţinut multimedia şi chiar cele mai noi jocuri, cu restricţii în privinţa nivelului detaliilor.

Pentru a avea însă succes, este necesar ca preţul de comercializare să fie mai mic decât cel al laptopurilor multimedia cu procesoare full-voltage şi placa video dedicată, care au potenţialul de a oferi performanţe multimedia superioare. Cel de va alege acest model însă va face rabat de la viteză, dar va câştiga la capitolul autonomie.

Pro

 • design simplu şi elegant
 • ecran de bună calitate
 • configuraţia hardware
 • autonomie ridicată

Contra

 • luminozitatea scăzută a ecranului
 • multe aplicaţii inutile preinstalate

1 comentariu

 1. Gabi

  5 aprilie 2015 la 11:27

  Pe nici un model de v nitro nu am gasit arhitectura Broadwell u.
  E specificat si pe pagina producatorului de arhitectura Haswell. Majoritatea modelelor 15,6 inch au processor i7-4710HQ, iar modelele de 17,3 inch sunt echipate cu i7-4710MQ.
  Nu stiu cum au trimis la teste mere si pe piata au iesit cu pere.
  Placa video e un GTX860M dar gasim si 840,850 pe modelele low price.
  „Notebook / Laptop Acer 17.3” Aspire VN7-791G-79HP, FHD, Procesor Intel® Core™ i7-4710MQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 16GB, 1TB + 256GB SSD, GeForce GTX 860M 2GB” – daca pe o astfel de configuratie nu poti rula aplicatii gen Adobe Photoshop, Adobe Premiere, inseamna ca cei de la Acer au reusit sa lanseze un BMW cu motor de Logan si l-au numit NITRO.
  Ma atragea foarte mult modelul asta pana acum, dar cand spui NITRO trebuie sa ai un motor de top, nu doar carcasa.
  Trebuie sa existe un echilibru intre puterea motorului si baterie. Daca faci o baterie cu 3 celule si vrei sa ai autonomie de 8 ore sacrificand din puterea motorulu, atunci acest sistem e numai bun pentru browsing si office, cu toate ca numele lui ma duce cu gandul in alta parte.
  Din cate am citit si prin alte reviews, sunt ceva probleme si cu Wi-Fi ceea ce ma face sa ma orientez catre alti producatori.
  Imi poti spune daca pe modelul enuntat de mine mai sus pot rula aplicatii gen Adobe Photoshop, Adobe Premiere? Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri