GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator 17 X GX-792 review – laptop de gaming cu hardware de desktop

Autor: Echipa Giz.ro

Cu doar un an sau doi în urmă, cumpărarea unui laptop considerat „de gaming” echivala cu un compromis pe care îl făceai, sacrificând oarecum performanțele obținute pentru a avea un produs relativ portabil.

Acest lucru s-a schimbat însă odată cu introducerea cipurile grafice din familia Nvidia 10 Series, astfel că în prezent avem laptop-uri ce pot rivaliza în performanțe cu unități desktop cu configurații similare.

Un astfel de laptop, model din gama de top disponibilă la mijlocul anului 2017, este și Acer-ul Predator 17 X Gx-792, pe care l-am testat în ultimele săptămâni și despre care vom vorbi pe larg în rândurile următoare. Este un laptop masiv și greu, cu un ecran mat de 17-inch și o greutate totală de circa 4.5 kg, însă Acer au pus cam tot ce se putea mai bun pe acest produs: un procesor Intel Core i7-7820HK overclockabil, un cip grafic Nvidia GTX 1080, un ecran mat IPS cu suport GSync, o tastatură iluminată cu taste RGB și chiar și o baterie de 88 Wh, chit că aceasta nu e foarte relevantă pe un astfel de monstru.

Oferta de laptop-uri similare pe piața românească este foarte redusă, dar chiar și așa modelul celor de la Acer are de partea sa și prețul, mare, ce pornește de la circa 14000 de lei, dar totuși ceva mai bun decât al competitorilor oferiți de MSI, Asus sau Alienware.

Cum se descurcă însă Predatorul 17 X în utilizare, care îi sunt punctele forte și care îi sunt lipsurile veți afla din rândurile de mai jos.

Specificații tehnice Acer Predator 17 X GX-792

Acer Predator 17 X GX-792
Ecran17.3 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS, GSync 75 Hz
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7820HK, quad-core
Placa videoNvidia GTX 1080 8GB
Memorie32 GB DDR4 2133Mhz (4xDIMMs)
StocareSSD 256 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless AC Killer 1535, Gigabit LAN, Bluetooth 4.1
Porturi4xUSB 3.0, 1x USB 3.1 cu suport Thunderbolt 3, HDMI 2.0, DisplayPort, LAN
Baterie88.8 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni423 x 321 x 41.6 mm
Greutate4.33 kg
Extratastatura iluminata cu taste macro

Ce ne-a plăcut

Construcția este unul dintre punctele forte ale laptopului. Chiar dacă este realizat integral din plastic, șasiul nu flexează și nu scârțâie, iar cele două balamale par să fie rezistente în timp și permit menținerea ecranului în poziție fixă și ridicarea acestuia cu o singură mână. De asemenea, ecranul se rabatează la 145 de grade, suficient de mult pentru utilizarea pe birou.

Designul este în mare parte cel cu care ne-am obișnuit în gama Predator: plasticul negru este cauciucat și se simte bine la atingere, iar pe suprafața acestuia sunt numeroase taste și butoane luminate.

Exteriorul laptopului este moale, ceea ce ar trebui să-l protejeze și de zgârieturi, în timp ce interiorul este spațios și oferă o poziție ergonomică de scriere, întrucât este amplasat mai jos. Pe spate există piciorul cauciucat de mari dimensiuni pentru stabilitate, boxele și subwooferele, dar și o clapetă de acces rapid la unele componente interne. Tot aici sunt amplasate guri mari de ventilație.

Din punct de vedere al conectivității lucrurile stau de asemenea bine: avem porturi Thunderbolt 3, DisplayPort și HDMI 2.0, plus 4 porturi USB 3.0, însă partea negativă este ca cele mai multe dintre ele sunt poziționate pe laterală dreaptă.

Tastatura are un layout excelent, întrucât tastele au dimensiuni potrivite și sunt bine spațiate, în timp ce săgețile direcționale sunt ușor separate de restul. În plus, tastele sunt luminate, însă există un singur nivel de intensitate. Pe de altă parte, există 4 zone distincte iluminate care pot fi personalizate prin aplicația Predator Sense. Aceeași aplicație poate fi folosită și pentru personalizarea unor taste macro amplasate în partea stângă a tastaturii. Tastele au o cursă generoasă de 22 de milimetri, motiv pentru care dacă ești obișnuit cu o cursă scurtă de la alte laptopuri, cum ar fi cele ultraportabile, vei avea nevoie de o perioadă de acomodare.

La rândul său, trackpadul se achită foarte bine de sarcini uzuale precum swipe-uri, gesturi și tapuri și are o textură mai fină decât palmrestul. Este amplasat mai jos decât palmrestul, însă nu are dimensiuni foarte mari. De asemenea, tastele pentru click-uri tradiționale sunt foarte bune.

Ecranul IPS al lui Predator 17 X are o diagonală de 17.3 inch, finisaj mat, rezoluție Full HD, rulează la 75 Hz și oferă suport pentru GSync. Datele obținute cu senzor Spyder4 arata valori bune pentru luminozitate, reprezentarea culorilor și contrast, însă punctul de alb nu este tocmai la înălțime. Urmele de bleeding de pe margini sunt minime.

Ca alternativă, Acer oferă Predator 17 X și cu un display IPS cu rezoluție UHD, însă pentru jocuri alegerea cea mai bună este display-ul Full HD.

  • producător ecran: LG Philips LP173WF4-SPF1;
  • acoperire: 93% sRGB, 69% NTSC, 72% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 299 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 670:1;
  • punct de alb: 7600 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.45 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.22 necalibrat, 1.10 calibrat

Din punct de vedere hardware, laptopul este echipat cu un procesor Intel Core i7-7820HK care, așa cum sugerează și numele, are funcție de overclocking. Platforma hardware este completată de o placă video dedicată Nvidia GTX 1080, 32 GB RAM, SSD NMVe de 256 GB și un HDD de 1 TB util pentru stocarea jocurilor.

Deloc surprinzător, procesorul rapid și SSD-ul fac ca laptopul să se descurce foarte bine în orice situații, de la activitățile zilnice de rutină până la programe complexe de grafică, în timp ce placa video performantă va fi apreciată la adevărata ei valoare de pasionații de jocuri, mai ales că ecranul are suport pentru GSync.

Așa cum am menționat, procesorul Core i7-7820HK suportă overclocking, iar utilizatorul poate selecta ușor între 3 moduri (Normal, Faster și Turbo) în cadrul aplicației Predator Sense. Din păcate, în versiunea de pre-producție a laptopului pe care am primit-o la test, procesorul nu putea fi overclockat prin Predator Sense. Cert este că Acer susține că, în modul Turbo, frecvența procesorului ar trebui să crească la 3.8 GHz – 4.3 GHz, în condițiile în care procesorul rulează din fabrică cu frecvențe de 2.9 GHz standard, respectiv 3.5 GHz (multicore) și 3.9 GHz (single-core) în mod Turbo, adică o îmbunătățire de circa 10%. Pe de altă parte, funcția de overclocking a funcționat bine pentru placă video, însă diferențele dintre Normal și Turbo sunt mai degrabă minore.

Laptopul este disponibil pe piață și cu procesorul Core i7-7700HQ, care nu suportă overclocking. Acesta este cu 10-15% mai lent decât Core i7-7820HK, însă oferă temperaturi mai scăzute și este mai ieftin.

Iată și rezultatele obținute în testele de benchmark:

  • 3DMark 11 – Normal: P17821;
  • 3DMark 11 – Turbo: P18071;
  • 3DMark 13 – Normal: Sky Driver –26778, Fire Strike – 14470, Time Spy – 5971;
  • 3DMark 13 – Turbo: Fire Strike – 15050, Time Spy – 6229;
  • PCMark 08 – Normal: Home Convențional – 4488;
  • Geekbench 3 32-bit – Normal: Single-Core: 3907, Multi-core: 14043;
  • Geekbench 4 64-bit – Normal: Single-Core: 4763, Multi-core: 14342;
  • CineBench 11.5 – Normal: OpenGL 71.75 fps, CPU 7.98 pct, CPU Single Core 1.68 pct;
  • CineBench R15 – Normal: OpenGL 111.90 fps, CPU 753 cb, CPU Single Core 149 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit – Normal: Pass 1 – 177.72 fps, Pass 2 – 43.66 fps;
  • x264 HD Benchmark 5.1 64-bit – Normal: Pass 1 – 80.53 fps, Pass 2 – 15.54 fps.

Memoria RAM și unitatea de stocare SDD pot fi înlocuite cu ușurință prin îndepărtarea capacului, ținut în loc de numai două suburi. Totuși, în cazul în care vrei să înlocuiești chip-ul Wi-Fi sau să ai acces la sistemul de răcire trebuie să îndepărtezi integral spatele, ceea ce necesită mai multă atenție și grijă.

Predator 17 X beneficiază de 3 ventilatoare, dintre care unul preia aer din exterior prin fantele din față, iar celelalte două îndepărtează aerul cald prin spate. Toate sunt active în permanență, dar nu sunt zgomotoase în utilizarea de zi cu zi (36 dB). La utilizare intensivă, zgomotul ajunge însă la 47 dB.

Sistemul Dust Defender implementat de Acer permite ventilatorului să se rotească ocazional în sens invers pentru a elimina praful, iar atunci când se întâmplă acest lucru este emis un zgomot specific deranjant pentru o scurtă perioadă de timp.

Conexiunea la internet prin intermediul modulului Wi-Fi Killer 1535 a funcționat bine inclusiv la o distanță de 10 metri de router cu doi pereți despărțitori ca obstacole. De asemenea, sistemul audio 4.2 cu 4 speakere amplasate spre partea frontală și două subwoofere poziționate pe spate se achita bine de sarcini. Volumul maxim a fost de 84 dB, în timp ce bass-ul a ajuns la 45 Hz. Nu în ultimul rând, cameră web este decentă, însă imaginile au un zgomot pronunțat la luminozitate scăzută.

Ce scârțâie

Întrucât vorbim despre un laptop de 17 inch dedicat jocurilor, Acer Predator 17 X este masiv, cu o grosime de aproape 42 de milimetri, în timp ce greutatea ajunge la 4.33 kg. Transportul său ar putea fi o problemă, mai ales că trebuie să iei și încărcătorul masiv de 330 W.

La fel ca în cazul altor laptopuri Predator, Acer a implementat numeroase lumini care nu pot fi oprite deloc în timpul utilizării. În această categorie intră luminile pentru butonul de power, pentru tastele macro și pentru butonul cu care activezi sau dezactivezi touchpadul, dar și LED-urile de stare de sub ecran. Marginile trackpadului sunt de asemenea iluminate și vor rămâne active atât timp cât și tastatura este iluminată, la fel ca și în cazul logo-ului iluminat de pe capac. Toate aceste lumini sunt deranjante atunci când vrei să te uiți la un film într-o cameră întunecată.

Carcasa laptopului păstrează urme și amprente, iar marginile sunt destul de ascuțite și înalte, motiv pentru care este posibil să-ți provoace unele neplăceri la încheietura mâinilor, deși palmrest-ul generos ar trebui să minimizeze această problemă.

În timpul rulării intensive a laptopului, temperatura procesorului ajunge la 90 de grade și scade ulterior spre 80 de grade. Ambele valori sunt foarte ridicate chiar și pentru acest segment, însă este posibil ca unitățile de retail să nu se confrunte cu această problemă.

Chiar dacă beneficiază de un acumulator de 88.8 Wh, platforma hardware foarte solicitantă face ca autonomia să fie una redusă, de numai 3 ore și jumătate chiar și în cazul unei utilizări de bază.

  • 3 ore și 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore și 30 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore și 30 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 30 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 1 oră și 45 de minute – jocuri, High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul se încarcă complet în cel puțin 2 ore și jumătate.

Preț și disponibilitate

Acer Predator 17 X GX-792 este deja disponibil pe piața din România, însă pentru moment într-o singură versiune. Aceasta este similară cu cea pe care am avut-o la test, cu singura diferență că SSD-ul are o capacitate mai mare: procesor Intel Core i7-7820HK, placă vieo dedicată Nvidia GTX 1080, 32 GB RAM, SSD NMVe de 512 GB și un HDD de 1 TB.

Prețul solicitat de producător pentru această configurație este de circa 14.000 lei.

Concluzii

Puține ar fi de reproșat acestui laptop, în mare parte aspecte subiective legate de desing-ul cam învechit și multitudinea de led-uri colorate utilizate, sau aspecte deranjante, dar total de așteptat la un astfel de computer, precum greautatea mare și carcasa masivă.

Unitatea testată de noi nu a funcționat chiar cum ar fi trebui, fiind un sample pentru teste, însă unitățile finale vor demonstra pe deplin ce poate face un notebook cu processor Intel Core i7-7820HK overclockabil și grafică GTX 1080, un notebook care va rula fără probleme jocurile existente în prezent și cele lansate în anii următori pe ecranul cu rezoluție FHD și suport gSync.

Cei ce au la dispoziție un astfel de buget ar trebui totuși să se documenteze atent înainte de a lua decizia finală, iar principalele alternative demne de luat în seamă sunt Alienware R17 R4, MSI GS73VR și Asus ROG G701VIK, fiecare cu propriile puncte forte și mici neajunsuri.

Pro

  • construcție solidă
  • ecran de calitate
  • tastatură și trackpad de calitate
  • performanțe bune

Contra

  • multe lumini și LED-uri nu pot fi oprite
  • voluminos și greu
  • autonomie scăzută

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri