GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Strix GL702VT review – laptop pentru jocuri într-un format mai compact

Testat pe data de 8 august 2016
Pe scurt: Asus ROG Strix GL702VT este un laptop pentru jocuri cu ecran şi tastatură excelente şi performanţe hardware de top, însă se supraîncălzeşte şi are autonomie scăzută.
Produs testat: Asus ROG Strix GL702VT   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 8400 Lei

Cel de la Asus sunt recunocuți pentru laptopurile de calitate pe care le produce sub brandul Republic of Gamers (ROG), iar de curând taiwanezii au decis să lanseze o nouă serie în acest segment: ROG Strix.

Astfel, dacă laptopurile de gaming high-end vor purta în continuare brandul ROG, cele mai portabile și cu specificații ceva mai slabe vor putea fi recunoscute mai uşor după brandul ROG Strix.

Primele două modele lansate în cadrul seriei ROG Strix sunt Asus GL502 şi Asus GL702, iar în ultimele săptămâni am avut ocazia să ne jucăm (la propriu!) cu cel de-al doilea dintre ele. Deşi este important să menţionăm că am avut la test o versiune pre-producţie, aceasta este foarte aproape de cele care vor fi disponibile în magazinele de specialitate relativ curând.

Asus GL702VT este un laptop performant pentru jocuri

Asus GL702VT este un laptop performant pentru jocuri

Specificaţii tehnice Asus ROG Strix GL702VT

Întrucât vorbim despre o versiune de pre-producţie, este important de menţionat că unităţile din magazine ar putea fi diferite din punct de vedere al configuraţiei. Pentru moment, iată configuraţia unităţii testate:

Asus ROG Strix GL702VT
Ecran17.3 inch, 3840 x 2160 pixeli, IPS, mat
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ
Placa videoNvidia GTX 970M 6 GB
Memorie32 GB DDR4 (2xDIMM)
StocareSSD 512 GB M.2 + SSD 256 GB M.2 SATA + HDD 2 TB
ConectivitateWireless AC (Qualcomm Atheros), Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet
Porturi3x USB 3.0, 1x USB 3.1 Thunderbolt 3, miniDP, HDMI, SD card reader
Baterie76 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni413x281x28 mm
Greutate
Extratastatura iluminata, camera HD

Ce-a plăcut

Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat cel mai mult la seria ROG a fost combinaţia de negru şi roşu a elemenetelor de pe carcasă, însă Asus a optat pentru negru şi portocaliu (ei îi zic cupru, însă în realitate e portocaliu) în cazul seriei ROG Strix, care astfel va fi uşor de diferenţiat.

Portocaliul îşi face simţită prezenţa pe capac, în interior sau pe spate, iar elemente de pe capac sunt iluminate (iar noi nu am găsit un mod de a dezactiva iluminarea, precum pe seria GL752), ceea ce poate deveni deranjant într-un mediu cu luminozitate scăzută. De asemenea, această combinaţie de culori negru – portocaliu poate fi plăcută ochiului pentru unele persoane, în timp ce altele s-ar putea să nu se dea în vânt după ea. Chestie de gusturi.

Logo-urile portocalii pot fi deranjante pentru unele persoane

Logo-urile portocalii pot fi deranjante pentru unele persoane

Cel mai important lucru este însă că Asus GL702VT este un laptop destul de uşor şi de compact pentru un produs dedicat jocurilor, care beneficiază de o platformă hardware puternică și un ecran de 17-inch. Carcasa exterioară, inclusiv părţile laterale şi spatele, este realizată dintr-un plastic rugos, în timp ce la interior producătorul a optat pentru un plastic texturat care imită aluminiul, în timp ce metalul îşi face simţită prezenţa doar pe capac.

Calitatea construcţiei este decentă, iar designul este destul de bine realizat. Ecranul se rabatează la 120-130 de grade cu o singură mână şi este ţinut de două balamale care, în ciuda dimensiunilor mici, par solide și rezistente, în timp ce interiorul este spaţios şi oferă o bună experienţă de utilizare. Pe spate găsim picioarele aderente, portocalii, fantele pentru preluarea aerului şi sistemul de evacuare care împinge aerul fierbinte departe de utilizator.

Din punct de vedere al conectivităţii, lucrurile stau de asemenea bine. Pe dreapta există jack-ul pentru încărcarea bateriei, portul LAN, porturile video miniDP şi HDMI, portul USB 3.1 Thunderbolt, un port USB 3.0 şi jack-ul pentru căşti şi microfon. În plus, pe partea stângă sunt vizibile alte două porturi USB 3.0, un card reader în care nu încape complet un card SD şi Kensington Lock. În partea frontală avem LED-urile de stare.

Noul laptop Asus este bogat in porturi

Noul laptop Asus este bogat țn porturi

Tastatura este la înălţime, iar redactarea textelor a fost o plăcere datorită faptului că feedback-ul tastelor este bun, iar acestea au o cursă excelentă şi sunt plăcute la atingere. Prin urmare, acurateţea textelor a fost ridicată, fiind cu greu egalată de alte tastaturi. Tastatura poate fi iluminată pe 3 nivele de intensitate, în timp ce tastele WASD, frecvent utilizate în jocuri, sunt portocalii și evidențiate. Fontul ales de Asus pentru taste este unul neobişnuit, iar aici depinde de gusturile fiecăruia dintre voi dacă îl veți aprecia sau nu.

Touchpad-ul amplasat sub tastatură este bine evidenţiat datorită faptului că este uşor “înfundat” în carcasă şi are margini portocalii, iar dimensiunile sale sunt generoase. Suprafaţa touchpad-ului este netedă, iar swipe-urile şi gesturile funcţionează bine, însă acţiunile gingaşe nu sunt întotdeauna înregistrate. Din păcate, touchpad-ul nu poate fi configurat în amănunt, întrucât este de tip Microsoft Precision Trackpad, iar click-urile fizice sunt zgomotoase.

Chiar dacă nu eşti pe deplin mulţumit de touchpad, poţi folosi oricând un mouse, mai ales că GL702-ul este un laptop dedicat jocurilor.

Ecranul IPS are o diagonală de 17.3-inch şi rezoluţie UHD 3840×2160 pixeli, iar performanţele acestuia sunt excelente. Vorbim despre un ecran mat cu o largă acoperire a culorilor și luminozitate suficient de ridicată pentru cele mai multe condiţii de lucru, inclusiv în camere bine luminate. De asemenea, contrastul este puternic.

Iată rezultatele obţinute în cadrul testelor realizate cu Spyder4Elite:

  • Acoperire: 100% sRGB, 98% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • Gamma: 2.4;
  • Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 313 cd/m2 cu alimentare la priză;
  • Contrast la luminozitate maximă: 700:1;
  • Punct de alb: 6700 K;
  • Negru la luminozitate maximă: 0.45 cd/m2;
  • DeltaE medie: 2.12 necalibrat, 1.77 calibrat.

asus-rog-strix-gl702vt-luminozitate-distributie

Totuşi, merită să menţionăm că rata de refresh a ecranului este de 60 Hz şi că lipseşte suportul pentru GSync.

În România laptopul va fi oferit pe piaţă cel mai probabil cu un panel IPS mat Full HD, care nu va oferi aceeaşi acurateţe a culorilor, dar care se potriveşte mai bine acestei configuraţii hardware.

Noi am avut la test una dintre configuraţiile de top ale laptopului, cu procesor Intel Core i7-6700HQ, 32 GB RAM, placă video Nvidia GeForce GTX 970M cu 6 GB RAM şi trei unităţi de stocare: un SSD Samsung NVMe de 512 GB, un SSD Sandisk pe slot M.2 SATA de 256 GB şi un HDD Seagate de 2 TB.

Un aspect important de remarcat este că placa video integrată Intel HD este dezactivată, motiv pentru care placa Nvidia va rula în permanenţă, element care afectează autonomia. Este însă posibil ca placa video integrată să fie activă pe versiunile de retail.

Prin prisma acestor specificaţii hardware, este de la sine înţeles că laptopul are performanţe foarte bune indiferent de ceea ce vrei să faci cu el: browsing, editare de documente, redare de conţinut multimedia, aplicaţii software solicitante precum Adobe Premiere, Eclipse sau VMWare şi, evident, jocuri.

În testele noastre, laptopul a fost capabil să ruleze cele mai moderne jocuri la rezoluţie Full HD cu un nivel High sau Ultra de detalii, iar titlurile mai vechi pot fi rulate şi la rezoluţia UHD. Iată rezultatele obţinute în câteva jocuri populare:

FHD HighFHD UltraUHD High
Shadow of Mordor57 fps48 fps27 fps
FarCry 442 fps34 fps21 fps
Grid Autosport60 fps54 fps41 fps
Tomb Raider60 fps55 fps38 fps
Bioshock Infinite60 fps57 fps

Un aspect important este că, atunci când laptopul rulează pe baterie, frecvenţa plăcii video este mai mică, astfel că şi performanţele vor fi afectate.

Iată şi câteva rezultate obţinute în cadrul unor teste de benchmark:

  • 3DMark 11: P9192;
  • 3DMark 13: Cloud Gate –11340, Sky Driver – 12432, Fire Strike – 5924;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 3268;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3596, Multi-core: 12813;
  • CineBench 11.5: OpenGL 54.48 fps, CPU 7.42 pts, CPU Single Core 1.54 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 59.74 fps, CPU 678 cb, CPU Single Core 148 cb.

Componentele interne pot fi accesate prin capacului spate, iar plăcuţele de memorie RAM şi cele trei unităţi de stocare pot fi înlocuite.

În cazul testelor de stres, temperaturile sar rareori peste 80 de grade Celsius chiar şi când procesorul rulează la frecvenţele TurboBoost, însă ajung la circa 90 de grade la rularea simultană a aplicaţilor Prime95 şi Furmark.

De altfel, acest lucru este vizibil şi în practică, întrucât anumite porţiuni ale carcasei se încing foarte mult în timpul jocurilor, în special zona din partea de sus a tastaturii şi regiunea similară de pe spate. În schimb, palmrestul şi jumătatea inferioară a tastaturii păstrează temperaturi decente.

Parţial, temperaturile sunt cauzate şi de faptul că ventilatoarele nu sunt foarte rapide, însă partea bună este că laptopul este destul de silenţios inclusiv în jocurile solicitante.

asus-rog-strix-gl702vt-temperaturi-daily-useasus-rog-strix-gl702vt-temperaturi-loadDifuzoarele implementate pe Asus ROG Strig GL702 sunt amplasate sub grilele portocalii care flanchează palmrest-ul, astfel că uneori este posibil să le acoperi accidental. Sunetul acestora este de bună calitate chiar şi în absenţa bass-ului şi a atins 94 dB în testele noastre, fără vibraţii sau distorsiuni la volum maxim.

Laptopul utilizează şi o cameră web decentă pentru sesiuni de chat pe Skype sau alte aplicaţii asemănătoare.

Ce scârţâie

Pe lângă numeroasele aspecte pozitive, Asus ROG Strix GL702VT are şi unele inconveniente, mai mici sau mai mari. Printre cele minore se află construcția nu foarte solidă, capacul și partea de sus a interiorului flambând destul de accentuat.

De asemenea, marginile laptopului sunt destul de ascuţite şi vor pune ceva presiune pe încheieturile mâinilor, însă acest disconfort este estompat de profilul scăzut al laptopului şi de suprafaţa generoasă a palm-restului.

Capacul retine usor amprentele si murdaria

Capacul reține usor amprentele și nu este foarte solid construit

Viteza de conectare la internet prin modulul wireless furnizat de Atheros este modestă, însă ne aşteptăm ca versiunile de retail să fie livrate cu un modul Wi-Fi de la Intel care să remedieze aceste probleme. Nu în ultimul rând, sistemul de operare Windows 10 vine cu numeroase aplicaţii bloatware preinstalate. Recomandarea noastră este să le dezinstalați pentru a elibera spaţiu şi memorie RAM.

Un alt aspect care s-ar putea să vă deranjeze la acest laptop pentru jocuri este însă autonomia, în ciuda acumulatorului de 76 Wh. După cum vă spuneam mai sus, placa video Intel este dezactivată, astfel că cea Nvidia rulează non-stop. În plus, ecranul UHD își aduce și el aportul asupra consumului de energie.

Prin urmare, iată la ce trebuie să te aştepţi din partea bateriei:

  • 3 ore şi 50 minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 45 minute – video fullscreen 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 50 minute – video MKV fullscreen 1080p în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore – video MKV fullscreen 4K în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 30 minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.
  • 1 oră şi 20 minute – jocuri, High Performance Mode, ecran la 30%.

În fiecare caz, luminozitatea ecranului a fost setată la 30%, echivalentul a circa 120 cd/m2. Încărcarea completă a acumulatorului durează 2-3 ore, în funcţie de activităţile derulate în paralel. Versiunile cu ecran FHD se vor descurca ceva mai bine, însă așteptațivă doar la îmbunătățiri minore.

Autonomia laptopului este destul de scazuta

Autonomia laptopului este destul de scazută

Preţ Asus ROG Strix GL702VT şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus ROG Strix GL702VT va fi disponibil într-o versiune destul de diferită de cea testată din punct de vedere al configuraţiei.

Astfel, această versiune va avea placă video Nvidia GeForce GTX 1060M, mai performantă cu 20-30% comparativ cu placa GTX 970M disponibilă pe versiunea de test, în timp ce ecranul primește un panel IPS Full HD, ceea ce ar trebui să aducă o uşoară îmbunătăţire a autonomiei comparativ cu varianta cu display UHD. De asemenea, memoria RAM va fi de 16 GB, iar stocarea va fi “limitată” la un SSD de 512 GB şi un HDD de 1 TB. Preţul acestei versiuni este de circa 8400 lei.

Dacă îţi place ceea ce reprezintă acest laptop, dar bugetul tău este ceva mai scăzut, te poţi orienta şi spre modelul GL502VT, care vine într-un format mai compact cu ecran de 15.6-inch, oferă 8 GB RAM, placă video GTX 970M şi HDD de 1 TB pentru aproximativ 5600 lei.

Laptopul face parte din noua gama Strix de notebook-uri pentru jocuri

Laptopul face parte din noua gama Strix de notebook-uri pentru jocuri

Concluzii

Trăgând linie, Asus-ul ROG Strix GL702VT este un laptop de gaming adresat celor ce doresc un dispozitiv cu ecran mare, design adecvat acestui segment și performanțe bune spre foarte bune, însă fie nu au bugetul necesar pentru a face pasul spre gama ROG G752, fie doresc un produs mai compact și mai portabil.

Desigur, atunci când hardware puternic este „înghesuit” într-o carcasă ceva mai subțire ne putem aștepta la multiple urmări neplăcute, precum throttling, temperaturi ridicate ale hardware-ului și carcasei, sau un sistem de răcire zgomotos. Asus-ul GL702 suferă doar de unul dintre aceste neajunsuri, unele părți ale carcasei încălzindu-se puternic, însă neajunsul nu este major, deoarece utilizatorul nu vine în contact cu ele în mod normal.

În concluzie, GL702-ul este un produs reușit, însă rămâne la latitudinea voastră să decideți dacă este și potrivit cerințelor voastre sau nu. El nu are neapărat un rival direct pe piața din România, concurenții existenți la nivel mondial nefiind comercializați la noi, iar laptopuri cu dimensiunile similare precum Asus ROG GL752 sau Acer Aspire V17 Nitro Black Edition neoferind aceleași performanțe grafice, fiind echipate cu cipuri Nvidia 960M.

Pro

  • tastatură excelentă
  • ecran foarte bun
  • performanţe de top

Contra

  • autonomie scăzută
  • unele părți ale carcasei se încălzesc excesiv

2 comentarii

  1. Ciprian

    10 august 2016 la 06:52

    Detalii despre vreun laptop Asus ROG (Strix) de 15" cu Nvidia 1060/1070/1080M curand? Un upgrade pentru Asus GL502VY DS74 adica

    • Andrei Girbea

      15 august 2016 la 16:42

      Din ce stiu, in prima faza GL502 va veni cu GTX 960, iar ulterior ma astept sa apara si cu GTX 1060, prin toamna. Alte solutii de 15-inch nu prea vad in Romania cu tipul asta de grafica, pentru ca MSI (GS60) si Gigabyte (p35x) nu prea aduc laptopuri la noi. Poti lua in considerare ideea de a le lua dintr-o tara din vestul Romaniei, insa va trebui cel mai probabil sa le trimiti acolo pentru garantie, in caz de ceva.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri