Asus Zenbook UX301LA review – ultrabook mic şi puternic

Produs testat: Asus Zenbook UX301LA   Testat de: Echipa Giz.ro   
Ultimul update: 22 octombrie 2013

Pe scurt: Asus Zenbook UX301LA este un ultrabook cu design elegant şi ecran excelent care iese în evidenţă prin platforma hardware puternică. Este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri disponibile pe piaţă, dar are şi un preţ foarte ridicat.
Nota: 4/5   Preț: 5950 - 9500 Lei

Asus Zenbook UX301LA este noul ultrabook de top din gama producătorului taiwanez de electronice, fiind cunoscut pe piaţă şi sub numele de Asus Zenbook Infinity.

Pentru a întări aceasta titulatură, modelul UX301LA vine cu o platformă hardware puternică în versiunea de top, dotată cu un procesor Intel Core i7 de 28 W şi grafică integrată Intel HD5100 HD Graphics.

Practic, aceasta este cea mai puternică combinaţie de componente din portofoliul generaţiei Intel Haswell, fiind una rar întâlnită între configuraţiile hardware ale rivalilor si pentru prima data implementata pe un ultraboook.

În plus, platforma hardware de top se combină cu portabilitatea cu care suntem deja familiarizaţi în cadrul segmentului de ultrabook-uri.

Noul model promite astfel să ofere performanţe foarte bune, însă aceste dotări vin şi cu un preţ ridicat.

În cadrul acestui review vom încerca să aflăm împreună dacă performanţele ultrabook-ului UX301LA justifică preţul solicitat de Asus. În orice caz, producătorul taiwanez are şi versiuni accesibile pentru acest model, adaptate pentru cei care nu au neapărat nevoie de performanţă, cât mai ales de portabilitate.

Asus Zenbook UX301LA, unul dintre cele mai puternice ultrabook-uri ale momentului
Asus Zenbook UX301LA, unul dintre cele mai puternice ultrabook-uri ale momentului

Ce este Asus Zenbook UX301LA?

Asus Zenbook UX301LA este un ultrabook cu platformă hardware de top care poate fi utilizat pentru aproape orice tip de activităţi: navigare pe internet, editare de documente, muzică, filme Full HD şi, în anumite limite, jocuri.

Ultrabook-ul iese în evidenţă prin design, materialele utilizate sau ecranul de calitate, fiind potrivit pentru utilizatorii care au nevoie de o portabilitate cât mai mare.

Review video

Înainte de a intra în amănunte cu privire la acest ultrabook, te invităm să urmăreşti un review video cu detalii inedite. Totuşi, îţi recomandăm să citeşti şi review-ul în format text pentru unele elemente importante care nu sunt menţionate în clip.

Specificaţii tehnice Asus Zenbook UX301LA

Asus Zenbook UX301LA
EcranIPS, 13.3”, 2560×1440 pixeli
ChipsetIntel HM87
ProcesorIntel Haswell Core i7-4558U
Placa videoIntel 5100 HD Iris Pro
Memorie RAM8 GB DDR3
Stocare2 SSD x 256 GB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth 4.0, LAN
Porturi2xUSB, SD, micro HDMI, mini-DisplayPort
Acumulator6 celule, 4560 mAh, 50 Wh
Sistem de operareWindows 8
Dimensiuni15.5 x 325 x 222 mm
Greutate1.43 kg
Extratastatura iluminata, adaptoare incluse

Ce ne-a plăcut

Asus a introdus câteva schimbări binevenite în designul şi construcţia ultrabook-ului său de top, scopul principal fiind îmbunătăţirea aspectului vizual şi practic, comparativ cu modelele producătorilor rivali.

Primul lucru pe care îl vei remarca la scoaterea ultrabook-ului din cutie este sticla care acoperă capacul, cu atât mai mult cu cât vorbim despre Gorilla Glass 3, care are şi rolul de a proteja suprafaţa de zgârieturi.

Capacul ultrabook-ului Asus este protejat cu Gorilla Glass
Capacul ultrabook-ului Asus este protejat cu Gorilla Glass

De asemenea, Asus a optat pentru o culoare uniformă atât pentru capac, cât şi pentru zona de interior din jurul tastaturii, dar şi a celei de pe spate. Noi am avut la test varianta în culoarea albastră (denumită oficial Navy Blue), care arată foarte bine pe acest ultrabook, însă în magazine vei putea achiziţiona şi varianta albă.

De altfel, şi zona de interior din jurul tastaturii şi a palmrestului este acoperită cu un fel de sticlă ceramică, mata, în timp ce părţile laterale şi spatele sunt confecţionate din metal, pentru a oferi o rezistenţă mai bună. Prin urmare, partea inferioară a laptopului este mai solidă comparativ cu capacul care flexează un pic, dar în ansamblu avem de-a face cu un dispozitiv destul de robust.

Cei de la Asus au fost atenţi inclusiv la modul în care au “legat” partea superioară, ce include ecranul, de partea inferioară, acolo unde se regăsesc componentele hardware. Astfel, partea superioară este cu câţiva milimetri mai lungă decât partea inferioară, iar acest mic artificiu îţi permite să deschizi cu uşurinţă ultrabook-ul cu o singură mână.

O altă modificare comparativ cu Zenbook-urile precedente se remarcă la sistemul de prindere. Acesta este format acum din două balamale robuste care, chiar dacă au puncte de contact mai înguste, reuşesc să menţină stabil ecranul inclusiv când foloseşti gesturi touch. De fapt, sistemul de prindere este similar cu cel pe care l-am remarcat recent şi pe ultrabook-ul Asus Zenbook UX302 pe care l-am avut de asemenea în teste.

Sistemul de prindere este mai bine realizat pe noul UX301LA
Sistemul de prindere este mai bine realizat pe noul UX301LA

Noul ultrabook de top din seria Zenbook are o greutate de aproximativ 1.43 kg, o valoare decentă pentru acest segment de piaţă iar grosimea ajunge la 18 mm în cel mai subţire punct al său (undeva la 15-16 mm, dacă nu luăm în calcul picioruşele cauciucate).

Din păcate, UX301LA dispune de numai două porturi USB 3.0, pe lângă jack-ul pentru căşti şi conectorii micro HDMI şi Mini Display Port. În plus, în pachet vei găsi adaptoare pentru USB – Ethernet şi Mini DisplayPort – VGA. În schimb, card reader-ul de pe partea dreaptă nu este tocmai util, pentru că jumătate din cardul SD rămâne în exterior.

Partea bună este că alimentarea a fost poziţionată în partea dreaptă, pentru a asigura mai mult spaţiu în zona unde de regulă vei utiliza mouse-ul.

Cardul SD nu poate fi introdus integral in card reader
Cardul SD nu poate fi introdus integral in card reader

Unul dintre principalele puncte forte ale lui UX301LA este însă ecranul. Construit în tehnologie IGZO de către partenerii de la Sharp, display-ul are o diagonală de 13.3” şi o rezoluţie de 2560×1440 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 220 de pixeli per inch.

Sigur, aceste cifre seci nu reprezintă o raritate în segmentul ultrabook-urilor, însă Asus plusează prin performanţe foarte bune atunci când vine vorba despre luminozitate, contrast sau reproducerea culorilor.

În plus, chiar dacă ecranul este unul glossy ca urmare a faptului că suportă gesturi touch, luminozitatea este atât de ridicată încât ultrabook-ul poate fi utilizat fără probleme în mediul exterior, lucru important pentru un gadget dedicat celor care au nevoie de portabilitate.

De asemenea, ecranul disponibil pe UX301LA nu are acel efect deranjant de “bleeding” în partea de jos remarcat la toate celelalte Zenbook-uri pe care le-am avut în test şi care afectează experienţa de lucru în special în cazul filmelor cu bandă neagră.

Nu avem nimic de reprosat ecranului disponibil pe Zenbook UX301LA
Nu avem nimic de reprosat ecranului disponibil pe Zenbook UX301LA

Asus a îmbunătăţit semnificativ şi tastatura disponibilă pe noul Zenbook UX301, lucru îmbucurător în condiţiile în care intri aproape permanent în contact cu aceasta. Tastele individuale sunt bine închegate şi înregistrează comenzile chiar şi atunci când sunt apăsate pe margini sau în colţuri, însă rămân destul de “scurte”. Robusteţea este o altă calitate a tastaturii, întrucât este foarte puţin flexibilă, iar la acest lucru se adăugă şi posibilitatea de a ilumina tastele atunci când lucrezi pe timp de noapte.

În general, layout-ul tastaturii este decent, însă şi UX31LA păstrează unele mici defecte, cum ar fi săgeţile direcţionale de mici dimensiuni sau amplasarea butonului de Power în partea din dreapta-sus. La fel ca şi în cazul lui UX302, vei apăsa fără să vrei butonul de Power atunci când cauţi de fapt tasta Delete, ceea ce va avea ca rezultat intrarea laptopului în mod Sleep.

Tastatura lui UX301LA reprezinta o imbunatatire semnificativa comparativ cu alte modele Zenbook
Tastatura lui UX301LA reprezinta o imbunatatire semnificativa comparativ cu alte modele

Cuvinte pozitive avem şi la adresa trackpadului, întrucât acesta are o suprafaţă de sticlă care oferă o bună acurateţe şi un răspuns promt la comenzi şi gesturi. În plus, clickpad-ul este bine separat de restul palm rest-ului şi răspunde de asemenea bine la comenzi.

Touchpad-ul lui UX301 este de asemenea de buna calitate
Touchpad-ul lui UX301 este de asemenea de buna calitate

Totuşi, un ultrabook nu trebuie doar să arate bine, ci şi să obţină performanţe bune, iar UX301LA nu dezamăgeşte deloc la acest capitol. Aşa cum spuneam şi în introducere, am avut la test versiunea de top care include o platformă hardware Intel Haswell cu procesor Intel Core i7-4558U cu frecvenţa de 2.8 GHz, care poate ajunge la 3.3 GHz în mod Turbo, în timp ce placa video este Intel Iris 5100 HD Graphics, integrată în chipset. De altfel, această combinaţie de procesor şi placa video integrată este rar întâlnită pe piaţă, însă are un potenţial mai mare decât procesorul Intel Core i7-4500U şi grafică integrată Intel 4400 HD Graphics regăsită în cele mai multe ultrabook-uri din acest segment.

În plus, Asus a optat pentru două SSD-uri de câte 256 GB montate în RAID 0, astfel că vorbim despre o capacitate totală de stocare de 512 GB. Atenţie însă la cantitatea de memorie RAM. Unitatea noastră a sosit cu 8 GB RAM, însă versiunile inferioare includ şi variante cu numai 4 GB RAM, iar partea mai puţin plăcută este că nu poţi face upgrade de memorie. Chiar dacă poţi îndepărta capacul spate cu şurubelniţa potrivită, nu ai parte de acces la modulul de memorie RAM, însă cel puţin aparent poţi schimba SSD-urile Sandisk X110, întrucât acestea sunt compatibile cu formatul NGFF.

UX301LA este un ultrabook performant
UX301LA este un ultrabook performant

Prin prisma configuraţiei puternice, ultrabook-ul porneşte la rece în puţin peste 10 secunde, iar apoi revină la viaţa din modul Sleep în numai două secunde.

Aşa cum te poţi aştepta, jucăria oferită de Asus este capabilă să gestioneze aproape orice tip de activitate, de la navigare pe internet la editare de documente office şi de la muzică şi filme Full HD până la jocuri.

Evident, pe partea de jocuri nu trebuie să te aştepţi ca acestea să ruleze la detalii maxime, mai ales că vorbim despre o placă video integrată, însă aceasta este suficient de puternică pentru a asigura o experienţă mulţumitoare pentru un utilizator ocazional. Drept dovadă, iată şi câteva rezultate obţinute în benchmark-uri:

 • 3DMark 11: P1294;
 • 3DMark 13: Ice Storm – 40603, Cloud Gate – 5670, Fire Strike – 905, Fire Strike Extreme – 418;
 • PCMark 07: 5837;
 • Windows Rating: 5.8;
 • CineBench 11.5: OpenGL 22.34 fps, CPU 3.45 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 27.02 fps, CPU 310 cb.

Rezultate în jocuri la rezoluţie 1366*768 pixeli, low details:

 • Dirt 3 – 48 fps
 • Grid 2 – 48 fps
 • Skyrim – 36 fps
 • NFS Most Wanted – 28 fps
 • Bioshock Infinite – 28 fps
 • Metro Last Light* – 17 fps
 • Crysis 3 – 19 fps

*cu MetroLLBenchmark, scene D6

Şi iată şi concret cum se comportă ultrabook-ul în jocuri cu detaliile setate pe Low si rezolutia 13 x 7.

De asemenea, am încercat să testăm ultrabook-ul şi în condiţii cât mai aproapiate de situaţiile reale şi am constatat că sistemul are nevoie de 111 secunde pentru encodarea unui clip video MOV de 2 minute şi jumătate în format 1080p cu aplicaţia Movie Maker, în timp ce arhivarea a 220 MB de poze cu aplicaţia Send to Compressed Folder din Windows 8 a durat aproximativ 10 secunde.

Una dintre principalele probleme ale laptopurilor ultraportabile cu platforme hardware puternice este răcirea în timpul sesiunilor de utilizare intensivă, aşa cum este cazul jocurilor. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că în partea superioară a tastaturii şi pe spate, în zona grilelor de aer, temperatura este ridicată, la fel ca şi în zona imediat inferioară ecranului. De altfel, aplicaţia HW Monitor a sugerat o temperatură de 90 de grade pentru procesor, însă acest lucru nu a afectat performanţele, mai ales că viteza procesorului a scăzut practic neobservabil de la 2.3 GHz la 2.2 GHz.

În schimb, la o utilizare obişnuită, temperatura procesorului nu depăşeşte 70 de grade, iar cele două ventilatoare sunt în acest caz inactive.

Într-o astfel de situaţie, UX301LA este un ultrabook foarte silenţios, însă atunci când ventilatoarele intră în acţiune zgomotul este destul de ridicat, ajungând la valori de până la aproximativ 45 decibeli.

UX301 este un ultrabook Asus performant
UX301 este un ultrabook Asus performant

Nu în ultimul rând, merită să menţionăm că noul ultrabook Asus este compatibil cu standardul Wi-Fi 802.11 ac, având astfel potenţialul de a oferi viteze mai mari de conectare la internet, însă trebuie să atragem atenţia că semnalul are doar o putere medie.

Există suport şi pentru tehnologgia Bluetooth 4.0, precum şi o cameră web şi un sistem de boxe stereo care asigură o audiţie de calitate, în special după ce te joci prin setările aplicaţiei proprietare Audio Wizard.

Autonomia este un alt aspect pozitiv, întrucât acumulatorul de 4560 mAh (sau 50 Wh, dacă preferi această unitate de măsură) reuşeşte să menţină ultrabook-ul departe de priză pentru 6-7 ore în cazul unei utilizări obişnuite care include navigare pe internet, editare de documente, ascultare de muzică şi vizionare de clipuri cu wireless-ul activat şi ecranul la 50% din luminozitate.

De asemenea, poţi creşte autonomia la peste 8 ore dacă micşorezi şi mai mult luminozitatea şi te rezumi la activităţi de bază, însă în cazul jocurilor nu ar trebui să te aştepţi la o rulare mai mare de 90 de minute.

Ce scârţâie

Până acum ne-am convins că Zenbook UX301LA este un laptop cu un design atrăgător şi performanţe bune, dar asta nu înseamnă că este lipsit complet de mici defecte.

Unul dintre cele mai deranjante este că partea frontală a ultrabook-ului este foarte ascuţită, astfel că vei simţi că eşti tăiat la încheietura mâinii atunci când vei folosi gadgetul pe birou. De altfel, această caracteristică de design este chiar mai pronunţată decât în cazul lui UX302.

Aproape la fel de deranjant este şi zgomotul ciudat, un scartait enervant, generat de apăsarea Spacebarului de pe tastatură, lucru întâlnit de altfel şi în cazul lui UX302.

O altă problemă este sistemul de evacuare a aerului. Practic, aerul este aspirat prin grilele de aer şi apoi scos afară prin găurile din sistemul de prindere pentru ecran drept spre utilizator şi ecran. Din acest motiv, partea inferioară a ecranului se încălzeşte destul de puternic, iar pe termen lung poate avea un efect negativ asupra calităţii panoului.

Sistemul de evacuare pentru aer nu este tocmai bine realizat
Sistemul de evacuare pentru aer nu este tocmai bine realizat

De asemenea, sticla Gorilla Glass de pe capac are ca rezultat atragerea amprentelor, care sunt vizibile în special pe versiunea Navi Blue pe care am avut-o la test.

Nu în ultimul rând, un cuvânt şi despre sistemul de operare Windows 8. Acesta nu este adaptat prea bine pentru ecranele de mare rezoluţie, aşa cum este cazul lui UX301, motiv pentru care unele aplicaţii şi elemente de interfaţă nu sunt scalate corespuzator. Prin urmare, uneori te vei confrunta cu casete text şi butoane foarte mici şi, implicit, dificil de apăsat, care afectează bună utilizare a produsului.

Preţ Asus Zenbook UX301LA şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus Zenbook UX301LA va fi disponibil în cinci variante. Aşa cum ţi-am spus, noi am avut la test versiunea de top, ultima din lista de mai jos, care costă 9.500 lei, însă există şi variante mai ieftine, cea mai ieftină având un preţ de aproape 6.000 lei:

 • Asus Zenbook UX301LA-C4003H – Intel Core i5-4200U, 4 GB RAM, SSD 128 GB, ecran 1080p – 5.950 lei
 • Asus Zenbook UX301LA-DE017H – Intel Core i5-4200U, 4 GB RAM, SSD 128 GB, ecran 1440p – 6.350 lei
 • Asus Zenbook UX301LA-DE027H – Intel Core i5-4200U, 8 GB RAM, 2 SSD x 128 GB RAID 0, ecran 1440p – 7.300 lei
 • Asus Zenbook UX301LA-DE016P – Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM, 2 SSD x 128 GB RAID 0, ecran 1440p – 7.900 lei
 • Asus Zenbook UX301LA-DE002P – Intel Core i7-4558U, 8 GB RAM, 2 SSD x 128 GB RAID 0, ecran 1440p – 9.500 lei
Spatele lui Zenbook UX301LA este metalic
Spatele lui Zenbook UX301LA este metalic

Concluzii

Fără îndoială, Asus Zenbook UX301 este un ultrabook de calitate care atrage atenţia prin numeroase caracteristici interesante, de la design până la ecranul excelent şi tastatura îmbunătăţită. Nu există însă nimic ieşit în comun în privinţa acestor caracterstici, pe care le regăseşti mai mult sau mai puţin şi pe alte ultrabook-uri de pe piaţă, aşa cum sunt Acer Aspire S7, Sony Vaio Pro, Lenovo Yoga 2 Pro sau Samsung Ativ Book 9 Plus.

Capitolul la care noul produs Asus iese în evidenţă este platforma hardware disponibilă pe versiunea de top. Totuşi, într-o astfel de situaţie, trebuie să scoţi din buzunar aproape 10.000 lei, o sumă care, trebuuie să recunoaştem, este disponibilă unui număr scăzut de utilizatori.

Dacă te numeri printre cei atraşi de design şi ecran, poţi opta şi pentru una dintre variantele mai ieftine, inclusiv pentru cea de bază alcătuită din procesor Intel Core i5, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB şi care costă aproape 6.000 lei, dar care beneficiază “doar” de ecran Full HD 1080p, nu 1440p.

Însă chiar şi într-o astfel de situaţie vei descoperi că există ultrabook-uri mai ieftine cu aceleaşi specificaţii, precum Sony Vaio Pro sau Lenovo Yoga 2 Pro.

În final, decizia de achiziţie depinde de ceea ce cauţi exact la un ultrabook. Dacă te interesează în special performanţele, iar bugetul nu reprezintă o problemă, Asus Zenbook UX301LA este cu siguranţă o alegere inspirată, iar versiunile inferioare pot reprezenta de asemenea o soluţie dacă eşti în căutarea unui ultrabook relativ accesibil.

UX301LA este un ultrabook puternic de la Asus, dar vine cu un pret pe masura
UX301LA este un ultrabook puternic de la Asus, dar vine cu un pret pe masura

Pro

 • ecran de calitate
 • platformă hardware puternică
 • autonomie ridicată
 • design compact şi atrăgător

Contra

 • preţ ridicat
 • mici defecte de design

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!