GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Wi-Fi 802.11ac – Conexiunea wireless de trei ori mai rapidă

Autor: Echipa Giz.ro

Oriunde ne întoarcem privirile, suntem înconjuraţi de tehnologie: acasă, pe străzile oraşului, la liceu, la facultate sau la locul de muncă. Permanent sunt dezvoltate noi tehnologii care urmează să ne uşureze viaţa, cu condiţia să le înţelegem şi să le acceptăm.

Şi totuşi, uneori lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere: denumirile criptice, asezonate cu cifre aşezate aparent la întâmplare şi prea puţine informaţii concrete fac ca unele tehnologii să nu fie înţelese la adevărata lor valoare.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care GiZ îţi oferă începând de astăzi o nouă rubrică. Am ales să-i spunem “Tehnologia pe înţelesul tuturor” pentru că exact asta vom face: periodic, îţi vom explica o tehnologie abordând câteva aspecte cheie.

De regulă vom vorbi despre tehnologii care urmează să apară pe piaţă în viitorul apropiat pentru a te ţine la curent cu ultimele trenduri şi inovaţii, însă uneori vom aborda şi tehnologii actuale mai puţin înţelese. Dacă vrei să-ţi povestim pe larg despre o anumită tehnologie, nu ezita să ne spui propunerea ta în secţiunea de comentarii.

Începem această rubrică cu o tehnologie care va fi cu siguranţă pe placul tău, pentru că se referă la viteza unei conexiuni wireless la internet: Wi-Fi 802.11ac.

Ce este tehnologia Wi-Fi 802.11ac?

Wi-Fi 802.11ac este un nou standard Wi-Fi pentru conexiuni fără fir la internet care utilizează exclusiv banda de 5 GHz, similară cu cea folosită de actualul standard 802.11n. Tehnologia mai este cunoscută şi sub numele de 5G WiFi (pentru că este a cincea generaţie de reţea Wi-Fi), Gigabit WLAN sau 5G-WLAN şi va fi compatibilă şi cu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n.

Standardul Wi-Fi 802.11ac este cunoscut si drept 5G WiFi, existand sanse ca acesta sa devina numele oficial

Ce aduce în plus tehnologia Wi-Fi 802.11ac?

Principalul avantaj al noului standard Wi-Fi 802.11ac este creşterea vitezei de transfer a datelor. Viteza maximă teoretică este de 6.93 Gbps, însă pentru început dispozitivele care suportă această tehnologie vor avea o viteză maximă teoretică de 1.3 Gb/s. În plus, vor exista o serie de dispozitive mai puţin performante care vor suporta viteze de până la 450 Mb/s. Chiar şi în aceste condiţii, tehnologia Wi-Fi 802.11ac va fi de cel puţin trei ori mai rapidă decât Wi-Fi 802.11n.

Care vor fi avantajele noii tehnologii Wi-Fi 802.11ac?

Serviciile multimedia vor fi principalele beneficiare ale noii tehnologii, întrucât viteza sporită va permite unui router să facă streaming de conţinut video HD către mai mulţi clienţi în acelaşi timp. În plus, tehnologia va permite conectarea simultană a mai multor clienţi în reţea, iar aria de acoperire a reţelei va fi mai mare. De asemenea, tehnologia consumă mai puţină energie, astfel că autonomia gadgeturilor va creşte.

În ce tip de gadgeturi va fi utilizată tehnologia Wi-Fi 802.11ac?

Pe scurt, în orice gadget care utilizează şi tehnologia actuală Wi-Fi 802.11n: smartphone, tabletă, laptop, desktop PC, televizoare inteligente şi altele.

Laptopul pentru jocuri Asus G74VW include deja noul standard 802.11ac

Când va apărea pe piaţă tehnologia Wi-Fi 802.11ac?

A apărut deja în mai multe gadgeturi. Asus a lansat în luna iunie routerul dual-band Asus RT-AC66U, dar şi laptopul de jocuri Asus ROG G74VW, iar până la finalul anului se anticipează o creştere substanţială a numărului de gadgeturi care vor oferi suport pentru Wi-Fi 802.11ac. Totuşi, este important de precizat că acest standard este încă în dezvoltare şi va fi finalizat abia în 2013, astfel că toate aceste gadgeturi sunt compatibile cu aşa-numitele specificaţii Draft ale tehnologiei.

Cât va costa tehnologia Wi-Fi 802.11ac?

Introducerea standardului Wi-Fi 802.11ac în locul omniprezentului 802.11n nu va avea un impact semnificativ asupra preţului de comercializare ale gadgeturilor, întrucât costurile celor două tehnologii sunt relativ apropiate.

Asus RT-AC66U este unul dintre primele routere compatibil cu Wi-Fi 802.11ac

Concluzie

Tehnologia Wi-Fi 802.11ac va permite creşterea semnificativă a ratelor de transfer pentru date, streaming video HD către mai multe dispozitive simultan şi o creştere a numărului de utilizatori care se pot conecta în reţea.

Până la adoptarea generală a standardului de către producători va mai trece cel puţin un an, însă tehnologia începe să-şi facă deja simţită prezenţa în gadgeturile noastre.

7 comentarii

 1. Eduard Pantazi

  1 iulie 2012 la 00:30

  Un lucru excelent. Mă gândesc ce prețuri vor avea toate aceste dispozitive la început care vor dispune de această tehnologie.

  • Andrei Girbea

   2 iulie 2012 la 13:49

   La inceput, da. PLus ca nu vor fi multe device-uri care sa beneficieze de viteza sporita. De aia eu nu ma vad un early adopter al acestei tehnologii, dar in 1-2 ani…

 2. Andrei

  13 septembrie 2014 la 14:53

  „Viteza maximă teoretică este de 6.93 Gbps, însă pentru început dispozitivele care suportă această tehnologie vor avea o viteză maximă teoretică de 1.3 Gb/s.”

  De unde aceasta viteza ?

  • Daniel Popescu

   16 septembrie 2014 la 14:09

   Acestea sunt specificatiile tehnice pentru Wi-Fi ac.

   • Andrei

    16 septembrie 2014 la 17:32

    Nu cred, documenteaza-te !

 3. regard

  30 mai 2017 la 22:02

  Daca telefonul functioneaza cu un router N, va functiona si cu un router AC? Este vorba de Nokia Lumia 520.

  • regard

   30 mai 2017 la 22:04

   Si ce router AC imi recomandati care sa aiba si buton de oprire a wi-fi sau ON/OFF?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri