GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Memorii DDR4 – Noua tehnologie pentru memorii RAM

Autor: Echipa Giz.ro

Memoriile de tip DDR3 sunt prezente pe piaţă din 2007, însă la orizont se întrevăd deja memoriile DDR4. Noi îţi spunem când vor apărea pe piaţă şi, mai ales, dacă merită să le dai atenţie şi să scoţi bani din buzunar.

Atunci când au apărut pe piaţa în iunie 2007, memoriile DDR3 au avut câteva avantaje majore comparativ cu precedentele memorii DDR2.

Iniţial, frecvenţa de funcţionare a unui modul DDR3 era cuprinsă între 400 MHz şi 1.066 MHz, fiind de peste două ori mai mare decât DDR2, în timp ce voltajul avea valori de 1.2-1.5 V, asigurând o reducere cu 30% a consumului de energie comparativ cu DDR2, module ce funcţionau la 1.8 V sau chiar 2.5 V.

Cei cinci ani care au trecut de la apariţia pe scară largă a memoriilor DDR3 reprezintă o perioadă foarte lungă de timp în domeniul IT, astfel că nu este de mirare că există deja în lucru un succesor pentru această tehnologie.

Totuşi, memoriile DDR4, căci despre ele este vorba, reprezintă mai degrabă o evoluţie decât o revoluţie în domeniu, motiv pentru care lansarea şi adoptarea acestora s-ar putea dovedi mai dificilă. Să vedem de ce.

Ce sunt memoriile DDR4?

Memoriile DDR4 (Double Dată Rate) sunt un nou tip de memorie aflate deocamdată în stadiul de dezvoltare, urmând ca standardul să fie finalizat în luna august. Noile memorii nu sunt compatibile direct cu actualele memorii DDR3 din cauza utilizării, printre altele, a unor voltaje şi latenţe diferite.

Memoriile DDR4 vor avea performante duble comparativ cu DDR3

Ce aduc în plus memoriile DDR4?

Principalele îmbunătăţiri ale memoriilor DDR4 se referă la frecvenţele de funcţionare şi la voltaj. Astfel, memoriile DDR4 vor lucra la frecvenţe ce pornesc de la 2.133 MHz şi care vor ajunge, în stadiul final de dezvoltare, până la 4.266 MHz. În acelaşi timp, voltajul memoriilor va scădea la valori cuprinse între 1.05 V şi 1.2 V, ceea ce va avea ca efect o reducere a consumului de energie electrică.

Care vor fi avantajele memoriilor DDR4?

Noile memorii DDR4 vor permite obţinerea unor performanţe duble, însă acest progres se datorează exclusiv frecvenţelor mai mari de funcţionare. Interesant este însă că PC-urile şi laptopurile acuale nu pot procesa într-un mod eficient cantitatea de date furnizate de noile memorii DDR4.

În ce tip de gadgeturi vor fi utilizate memoriile DDR4?

Răspunsul simplu este că memoriile DDR4 vor putea fi întâlnite oriunde se regăsesc în prezent şi memoriile DDR3: computere desktop, laptopuri de orice fel şi, bineînţeles, servere.

Adoptia noilor memorii DDR4 va fi destul de lenta

Când vor apărea pe piaţă memoriile DDR4?

Primul prototip de modul DDR4 a apărut în ianuarie 2011 şi a fost dezvoltat de Samsung, iar la începutul lunii iulie 2012 acelaşi producător a lansat şi un prim modul final. Este vorba despre o memorie RAM DDR4 de 16 GB destinată serverelor şi construită într-un proces de fabricaţie de 20 nm. În plus, şi Micron a anunţat recent lansarea primului modul DDR4.

De altfel, serverele vor fi primele beneficiare ale noilor memorii DDR4, în timp ce adoptarea pentru gadgeturile utilizatorilor finali nu va avea loc mai devreme de 2014.

Pentru acest lucru este nevoie ca producătorii de procesoare (Intel şi AMD) să dezvolte controllerele de memorie compatibile, chiar dacă se anticipează că acestea vor fi integrate în cele din urmă în memorii.

Tranziţia de la DDR3 la DDR4 va fi însă una de lungă durată, primele estimări fiind că noua memorie va fi acceptată pe scară largă abia în cursul anului 2015.

Micron este unul dintre primii producatori de memorii DDR4

Cât vor costa memoriile DDR4?

Greu de spus, mai ales că deocamdată nu există produse dedicate utilizatorilor finali. Este însă de aşteptat că preţurile noilor module să fie mai mari decât cele ale memoriile DDR3, mai ales că vânzările acestora nu vor fi impresionante la început. Evident, pe măsură ce tehnologia va începe să fie adoptată, preţurile vor începe uşor-uşor să scadă.

Concluzie

Memoriile DDR4 reprezintă un pas înainte în tehnologia pentru memorii RAM, însă este prematur să vorbim despre dispariţia modulelor DDR3. Acestea vor mai rezista pe piaţă câţiva ani buni înainte de a fi înlocuite de DDR4 în momentul în care toate părţile implicate în industrie (producători de memorie, producători de procesoare, producători de plăci de bază şi utilizatori finali) vor accepta noul standard.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri