Rezoluţia 4K- Specificaţii- va înlocui FullHD pe televizoare

Rezoluţia 4K- Specificaţii- va înlocui FullHD pe televizoare

4K este numele scurt sub care este cunoscută rezoluţia video care va înlocui mai devreme sau mai târziu actualul format Full-HD prin cvadruplarea numărului de pixeli de pe ecran.

În prezent, cea mai populară rezoluţie pentru filme şi cea mai râvnită de utilizatori pentru gadgeturi este cunoscută sub numele de Full-HD, numărul de pixeli fiind 1920×1080. Aceasta a înlocuit aşa-numita rezoluţie Standard Definition (720×480 pixeli), dar şi rezoluţia HD-Ready 720p (1280×720 pixeli).

Industria cinematografică încearcă însă de mai mult timp să impună un nou format care să fie adoptat atât pentru filme, cât şi pentru industria televizoarelor, acesta fiind unul dintre noile atribute ale Smart TV-urilor.

Pe numele său 4K, noua rezoluţie a creat însă unele confuzii printre utilizatori, întrucât nu există încă o rezoluţie standard acceptată de toţi “jucătorii” din industria digitală, iar implementarea acesteia pe scară largă se va dovedi una cel puţin dificilă.

Ce este rezoluţia 4K?

Numele rezoluţiei 4K provine de la numărul de pixeli regăsiţi pe orizontală: aproximativ 4.000 pixeli. Pe verticală există aproximativ 2.000 de pixeli, astfel că rezoluţia 4K este de aproximativ 4.000×2.000 pixeli.

Din păcate, în prezent nu există un standard general acceptat pentru rezoluţia 4K, ci mai multe rezoluţii care se apropie sau depăşesc uşor numărul “magic” 4.000. Există însă două formate uzuale:

  • QuadHD 3.840×2.160 pixeli – numele său provine din faptul că numărul total de pixeli este de patru ori mai mare decât cel al rezoluţiei Full-HD. De asemenea, este şi singura rezoluţie 4K care respectă formatul 16:9.
  • 4K/2K sau 4Kx2K 4.096×2.160 pixeli – aşa cum probabil intuieşti, numele său provine din faptul că numărul de pixeli de pe orizontală este de peste 4.000, iar al celor de pe verticală de peste 2.000.

În general, producătorii de televizoare vor miza pe rezoluţia QuadHD, aşa cum se întâmplă şi în cazul produselor lansate de LG la IFA 2012, însă este foarte probabil ca numele de marketing al acesteia să rămână 4K, întrucât aparent sună mai bine.

Televizor LG de 84″ cu rezolutie 4K

Disponibilitate şi preţuri

Aproape că nu mai există târguri de electronice la care producătorii să nu se laude cu noile televizoare Smart TV cu diagonală de 55” sau chiar 84” cu rezoluţie 4K. Evident, disponibilitatea acestora este încă limitată, însă există modele care vor apărea spre finalul anului 2012, iar altele (mai multe) care vor vedea rafturile magazinelor în cursul anului viitor.

Dar nu disponibilitatea lor pe piaţă este principala problemă, ci… preţul de achiziţie. Oricât de tentant ar fi un Smart TV LG 3D de 84”, foarte puţini cumpărători îşi permit să achite nu mai puţin de 20.000 de dolari pentru un astfel de produs. Inclusiv modelele mai mici, de exemplu cele de 55”, ajung să coste aproximativ 8.000 de dolari.

Prin urmare, atât timp cât un astfel de televizor Smart TV are costuri comparabile cu cele ale unei maşini noi de ultimă generaţie, succesul acestora va fi limitat.

Greu de imaginat: televizor cu rezolutie 8K, din… 2020 in casele noastre!

Ce urmează: rezoluţie 8K

Chiar dacă rezoluţia 4K este încă departe de a-şi face locul în casele noastre, International Telecommunication Union, agenţia asociată Naţiunilor Unite care ratifică formatele video, a anunţat recent că a aprobat un nou format: Super Hi-Vision 8K.

Bazat pe o rezoluţie de 7.680×4.320 pixeli, formatul 8K are de 16 ori mai mulţi pixeli decât Full-HD, oferă o rezoluţie similară cu fotografiile realizate cu o cameră foto de 33.2 MP şi ajunge foarte aproape de calitatea formatului IMAX.

Nu este însă cazul să te entuziasmezi. Chiar dacă la Jocurile Olimpice de la Londra a existat o demonstraţie cu un televizor cu diagonală de 145” (!), primele televizoare 8K dedicate utilizatorilor finali sunt aşteptate abia în 2020.

Pentru a-ţi face o opinie mai clară asupra caracteristicilor rezoluţiilor Full-HD şi 8K, iată un tabel comparativ:

Full-HD8K
Rezolutie1920×10807680×4320
Numar de pixeli2 milioane33 de milioane
Frame rate50 fps / 60 fps120 fps
Distanta de vizualizare3x inaltimea ecranului0.75x inaltimea ecranului
Unghi de vizualizare60 de grade100 de grade
Canale audio5.122.2

Concluzii

Formatul 4K are potenţialul de a aduce o calitate mai bună a imaginilor, însă cel puţin deocamdată preţurile televizoarelor care oferă această rezoluţie sunt prohibitive. Totuşi, în timp, acestea vor deveni accesibile, aşa cum s-a întâmplat în cele din urmă şi cu televizoarele Full-HD.

4 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!