GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Încărcare wireless – cum se încarcă fără fir telefoanele

Autor: Echipa Giz.ro

Smartphone-urile de top lansate în ultima perioadă de producătorii de telefoane mobile beneficiază de o caracteristică care, cel puţin la prima vedere, pare foarte utilă pentru utilizatori: încărcarea wireless a bateriei.

Tehnologia are scopul de a te ajuta în momentele în care bateria telefonului este pe punctul de a se epuiza şi nu ai încărcătorul tradiţional la îndemână, ceea ce în teorie sună foarte bine, mai ales că smartphone-urile moderne reuşesc cu greu să treacă de o zi fără să aibă nevoie de un strop suplimentar de energie.

Totuşi, înainte de a cumpăra un smartphone şi în funcţie de prezenţa sau nu a tehnologiei pentru încărcarea wireless îţi recomandăm să citeşti acest articol pentru a înţelege cum funcţionează aceasta şi care sunt motivele pentru care este, în mare măsură, inutilă pentru utilizatorii finali.

Ce este încărcarea wireless?

Încărcarea wireless a smartphone-urilor se realizează pe baza unei tehnologii numite încărcare inductivă, care presupune un transfer de energie între două obiecte prin intermediul unui câmp electromagnetic.

În prezent, toţi producătorii de smartphone-uri utilizează pentru această tehnologie un standard dezvoltat de Wireless Power Consortium şi botezat Qi, care permite transferul de energie între două obiecte situate la o distanţă teoretică de cel mult 4 cm.

De ce dispozitive ai nevoie pentru încărcarea wireless?

În cazul nostru, unul dintre cele două obiecte necesare pentru transferul de energie prin standardul Qi este chiar telefonul mobil. Totuşi, telefonul mobil în sine nu este suficient, întrucât ai nevoie al doilea obiect, plus o “punte” de legătură între ele:

  • un încărcător wireless compatibil cu standardul Qi
  • o carcasă specială pentru telefon care să suporte încărcarea inductivă
Incarcarea wireless presupune utilizarea unui incarcator wireless care se conecteaza la priza

Incarcarea wireless presupune utilizarea unui incarcator wireless care se conecteaza la priza

Cum funcţionează încărcarea wireless?

Principiul de funcţionare al încărcării wireless presupune conectarea încărcătorului wireless la o sursă de energie, care în cazul nostru este o banală priză. Telefonul dotat cu carcasă specială care suportă încărcarea inductivă este aşezat direct pe încărcătorul wireless, iar cele două dispozitve trebuie menţinute în această poziţie pe tot parcursul procesului de încărcare.

Astfel, chiar dacă teoria spune că cele două dispozitive se pot afla la o distanţă de maxim 4 cm, în practică în momentul în care decuplezi telefonul de încărcătorul wireless încărcarea se întrerupe.

Dezavantajele încărcării wireless

Încărcarea wireless a telefoanelor mobile este încă departe de a fi atât de lipsită de cabluri pe cât sugerează numele său. Este adevărat că nu ai nevoie de tradiţionalul încărcător, însă în schimb trebuie să transporţi cu tine încărcătorul wireless şi să ai carcasa specială pe telefon. Practic, am scăpat de o problemă şi am dat de alta.

În plus, nu poţi folosi telefonul pe parcursul încărcării wireless, întrucât acesta trebuie să rămână “lipit” pe încărcătorul wireless. Astfel, nu poţi să verifici mail-uri sau să vorbeşti la telefon în timpul încărcării, lucru care nu este valabil în cazul încărcării tradiţionale. Practic, încărcarea wireless limitează semnificativ posibilitatea de utilizare a telefonului pe parcursul operaţiunii.

In timpul incarcarii wireless nu poti folosi telefonul pentru convorbiri

In timpul incarcarii wireless nu poti folosi telefonul pentru convorbiri

Cât costă încărcătorul wireless?

În prezent, printre puţinele smartphone-uri care sunt compatibile cu standardul Qi pentru încărcarea wireless se numără Samsung Galaxy S4, Google Nexus 4, HTC 8X, Nokia Lumia 920 sau Nokia Lumia 820.

Producătorii acestor terminale pun la dispoziţia utilizatorilor încărcătoare wireless, însă acestea au preţuri destul de piperate:

  • încărcător Wireless Charging Kit pentru Samsung Galaxy S4 cu încărcător wireless şi carcasă pentru telefon la 50 USD (175 RON, preţ neoficial)

Astfel, utilizarea încărcării wireless presupune în general costuri suplimentare de 5-15% din valoarea fără contract a telefonului mobil fără obţinerea unor avantaje cu adevărat semnificative.

Pretul incarcatorului wireless este mare in special pentru modelul oferit de Nokia

Pretul incarcatorului wireless este mare in special pentru modelul oferit de Nokia

Concluzii

Apariţia tehnologiei pentru încărcarea wireless pentru telefoanele mobile este pozitivă, însă stadiul actual de dezvoltare nu permite adoptarea pe scară largă a acestui standard de către utilizatori. Pe de o parte, încărcătorul wireless este scump, iar pe de altă parte utilizatorul este oricum nevoit să transporte acest încărcător wireless la fel cum transportă şi încărcătorul tradiţional.

Astfel, acasă sau la locul de muncă încărcarea wireless este practic inutilă, întrucât într-o astfel de situaţie este foarte probabil să ai la îndemână încărcătorul tradiţional, iar atunci când eşti pe drum oricum ai nevoie de o priză.

Singurul potenţial pe care îl văd este montarea unor încărcătoare wireless în locuri precum restaurante sau cluburi, unde de regulă nu ai încărcătorul tradiţional cu tine, însă este prea puţin pentru ca această tehnologie să se dezvolte cu adevărat.

În concluzie, până la apariţia unei soluţii de încărcare wireless cu adevărat fără cabluri mai avem ceva de aşteptat.

36 comentarii

  1. paul

    16 decembrie 2013 la 20:02

    Ati exclus unele telefoane cu capacitate de incarcare wireless, precum Acer S500 si alte modele de HTC.
    Practic orice telefon cu NFC poate fi incarcat wireless si permite transfer de date foarte rapid intre terminale .

    • Daniel Popescu

      17 decembrie 2013 la 14:04

      La momentul redactarii articolului (in luna aprilie), telefoanele de mai sus erau singurele care permiteau incarcarea wireless a acumulatorului. In plus, nu este suficient sa ai NFC pentru a incarca wireless telefonul, ai nevoie si de un dispozitiv aditional precum cele exemplificate in acest articol.

  2. C

    11 septembrie 2014 la 10:32

    Tehnologia de incarcare wireles este un mare pas inainte ,nu pt ca te scuteste de cuplarea unei mufe ci din simplul motiv ca permite crearea de dispozitive inchise /capsulate ermetic(ce pot fi folosite in apa sau orice alt mediu)
    La noi pe piata se gasesc de multi ani periute de dinti electrice cu incarcare wireles(astfel partea electronica/electrica nu mai are probleme cu apa)
    Mai important ,pot sa pariez ca exista azi tehnologia sa incarci aceste dispozitive de la distante mult mai mari dar nu este suficient de evoluata/rentabila pt telefonia mobila

    • Spider

      24 noiembrie 2014 la 17:00

      „permite crearea de dispozitive inchise /capsulate ermetic(ce pot fi folosite in apa sau orice alt mediu)”
      Una e sa fie „incapsulat” si rezistent la apa si alta sa functioneze in mediu acvatic. E destul de greu cu propagarea de camp magnetic in mediu acvatic sau orice alt mediu (asa cum spui tu). :P

      • lau

        12 decembrie 2014 la 04:17

        nu cred ca se referea ca pot fi incarcate sub apa!

        • 4

          29 aprilie 2016 la 09:35

          BINE ZIS

  3. catalin cristea

    17 septembrie 2014 la 17:34

    nu stiu ce era la data scrierii acestui articol, dar in prezent este total depasit … cu exceptia pretupui piperat al incarcatoarelor
    la nokia lumnia 920, spre exemplu, nu ai nevoie de nici o carcasa speciala …. ai nevoie doar de respectivul incarcator.
    iar utilitatea, pe care nu ai vazut-o (sau nu ai vrut sa o vezi) este destul de mare
    eu el putin lucrez la un birou cu dese iesiri intr-o alta incapere …. cum ar fi ca la fiecare iesire din birou sa scot cablu de alimentare si la ficare revenire sa-l bag la loc ?
    in plus, toate cablurile de alimentare, fara exceptie au cel mult 1 m lungime, deci ca sa vb cu telefonul la incarcarcat trebuie sa stau cocosat pe sub birou, pe cand cu respectivul incarcator pur si simplu il ridic de pe masa …
    si este eronata afirmatia ca atata timp cat este la incarcat nu poti folosi telefonul …

    • Daniel Popescu

      17 septembrie 2014 la 22:45

      Articolul a fost scris cu aproximativ un an in urma. Intre timp, tehnologia de incarcare wireless a evoluat. In curand vom actualiza articolul cu noi informatii despre modalitatile prin care poti incarca wireless un dispozitiv.

    • Spider

      24 noiembrie 2014 la 17:15

      tu ai vazut in ca hal arata nokia lumia 920 ? da, nu are nevoie de acea „carcasa” speciala pentru ca o are incorporata din fabricatie (si e fixa, nu se poate detasa). eu unul prefer sa-mi iau un telefon de dimensiuni mai reduse si cu acea carcasa speciala detasabila (pe care sa o folosesc doar la nevoie).

    • Spider

      24 noiembrie 2014 la 18:03

      „iar utilitatea, pe care nu ai vazut-o (sau nu ai vrut sa o vezi) este destul de mare
      eu el putin lucrez la un birou cu dese iesiri intr-o alta incapere …. cum ar fi ca la fiecare iesire din birou sa scot cablu de alimentare si la ficare revenire sa-l bag la loc ?”

      parerea mea.. treaba cu incarcarea wireless este doar o gaselnita pentru a mai stoarce niste bani in plus de la utilizatori. pentru cei care utilizeaza foarte des telefonul si il pun des la incarcat, se puteau crea niste dispozitive foarte simple si foarte ieftine. banuiesc ca toata lumea stie cum arata un telefon dect (acel „telefon fix”, insa fara fir). exista un suport special cu doi (sau trei) pini, iar telefonul are doua (sau trei) „lamele”; atunci cand suna, ridici acel telefon din suport, vorbesti (intre timp poti sa te plimbi prin casa sau chiar sa iesi pe afara), iar dupa ce ai terminat il asezi frumos si simplu in acel suport (fara sa stai sa conectezi mufe). exact la fel se putea face si in cazul telefoanelor mobile; in felul asta reduceau foarte mult si dimensiunile si greutatea telefonului. ;)

  4. mat

    4 octombrie 2014 la 22:43

    Voi nu intelegeti defapt ce inovatie e acest gadget si cata libertate poate aduce el. Si ma refer doar ca si simplu user de smartphone cand mergi intr-un pub , cafenea , in masina , pe tren, in troleu sau pe terasa sa gasesti asemenea incarcatoare incorporate in masa, pereti , cotiere , portiere, whatever … o sa se intreaca in idei ingenioase persoanele care o sa isi doteze localurile cu aceste incarcatoare. Practic nu o sa mai ai nevoie niciodata sa ai cablul cu tine … si nu cred ca va tine nici pe voi bateria o zi intreaga cand stai cu botu` in facebook sau pe candycrush toata ziua. Cand o sa se ajunga la nivelul asta nici nu o sa mai ai charger in cutie sub device-ul nou cumparat pt ca nu o sa mai ai nevoie. La noi o sa dureze mai mult pana sa se ajunga acolo dar oricum… jumatate din populatia tarii locuieste in strainatate deci .. o sa ne zica ei cat de satisfacuti sunt de acest gadget „public” cand va fi cazul.
    Spor

  5. Elena

    8 octombrie 2014 la 16:42

    Este adevarat ce a spus Mat! Am un telefon cu incarcare wireles! Este foarte utila functia mai ales pentru birou! Iei telefonul si fugi unde ai treaba! Te intorci il pui la incarcat pe dispozitiv! Cred ca as strica mufa de incarcare obisnuita daca as scoate cablul de mai multe ori pe zi! Si asa sunt sensibile contactele electronice de incarcare! Wireles-ul e tot ce-mi trebuie! Sunt convinsa ca asa imi protejez mai bine telefonul!

  6. doroscan

    15 februarie 2015 la 20:08

    Dar despre timpul de încărcare? Se încarcă mai greu ca cel cu fir?

    • Romanu958

      2 aprilie 2017 la 08:05

      Da

  7. doroscan

    15 februarie 2015 la 20:10

    Trebuie luat special pentru telefon sau pot sa îl iau de pe net? Am un Samsung galaxy note 3…

  8. dd

    29 aprilie 2015 la 19:08

    Avantaj: Nu cauti conectorul PE sub pat. Nu cauti nici mufa SI nu exists riscul Sa strici conectorul…. Practic doar asezi telefonul PE aparat ca SI PE un raft. Mi e imi convine

  9. dan

    1 mai 2015 la 22:10

    buna seara,in 1940 Nikola Tesla producea ptr umanitate primele dispozitive care se incarcau si functionau cu ajutorul undelor magnetice.tehnologia este foarte veche,se stie de aceste dispozitive dar nu se aplica deoarece cineva ,undeva le tine ascunse in sertar.Nikola Tesla a reusit sa aprinda un bec la 10 km distanta de sursa doar cu ajutorul undelor magnetice.in concluzie stiti cate se pot face cu aceste incarcatoare wireless ? pe langa telefoanele fara fire – incarcatoare sa ne gandim la toate dispozitivele electrice care necesita cabluri sau la masini care nu mai au nevoie de benzina ci de o antena wireless care printr-un circut electric sa propulseze masina, plus enorm de multe aplicatii.nu degeaba Nikola Tesla a fost considerat un pericol enorm din partea anumitor cercuri de afaceristi.poate nu multa lume stie ca Nikola Tesla a dat in trei exemplare aceste inventii la trei guverne din lume ; us,angliei si rusiei ,nu a cerut in schimb nimic,nu a dorit recompense financiare crezand ca progresul ce urmeaza este gratuit pentru toata lumea.s-a inselat!

  10. stefan cosmin

    11 iulie 2015 la 02:12

    Practic ar fi fost mai util ca telefoanele care apar din ce in ce mai performante sa se incarce la wireless dar nu neaparat prin adaptarea acelui dispozitiv tinand cont ca apar diferite telefoane care mai decare mai performante ar fi fost ok sa sa fie chestia asta cu incarcatul fara fire in telefon si cand stateai la munca sau cafenea oriunde altundeva sa poti naviga pe internet si in acelasi timp sa se incarce si telefonul asta ar fi fost intradevar inovator :)

    • stefan cosmin

      11 iulie 2015 la 02:15

      De exemplu la samsung s6 edge asta ar fi fost intradevar inovator si foarte util dar se pare ca a ramas acelasi sistem de incarcare nu aproape nici o modificare

  11. geo_san

    18 septembrie 2015 la 18:53

    … cred ca e cam trasa de par (..sa nu zic vrajeala) !!

    • Daniel Popescu

      21 septembrie 2015 la 20:48

      Te inselim, incarcarea wireless este cat se poate de reala si functioneaza.

  12. Nils

    27 septembrie 2015 la 05:33

    Practic si util mi se pare…DAR din punct de vedere al sanatatii ce parere aveti ??? Se stie efectul daunator al undelor electromagnetice…de ce se recomanda ca in camera in care se doarme sa fie cat mai putine dispozitive electrice? De ce se fuge de releele gsm iar cei ce lucreaza in domeniu primesc sporuri de iradiere? … Acum sa ne gandim cat este de sanatos sa stai cu un astfel de incarcator la 50cm de cap pe noptiera…8 ore 365 de nopti…

  13. Luchi Tenenhaus

    13 noiembrie 2015 la 11:18

    Deja am văzut în câteva restaurante un loc unde erau la vedere câteva fire cu mai multe tipuri de mufe de încărcare, majoritatea micro USB, în scopul încărcării telefoanelor rămase fără energie.

    • ionut

      21 martie 2017 la 13:16

      Ce zici de incarcatorul asta? Discgo se numeste. Website telinfinity.ro. scuze pt reclama. Rog stergere daca deranjeaza.

  14. DT59

    23 decembrie 2015 la 07:13

    Tehnologia există de mult , Tesla , dar mnopolurile pe energia electrică ale hoților care conduc lumea , nu lasă liber accesul la astfel de tehnologie ( motoarele magnetice ).

  15. codreanu

    16 aprilie 2016 la 14:38

    Se poate încărca simultan si wireless si prin cablu ca timpul de încărcare sa fie cat mai scurt?

  16. ARTHUR

    7 august 2016 la 08:47

    Sunt mai multe avantaje ,nu mai se strica mufa, cand ajung acasa de la lucru doar il pun pe el, cand vreau sa il iau in mana nu trebuie sa imi fie frica ca smulg priza ,iar cât despre verificarea de e mail ,il verifici si apoi il pui inapoi

  17. ARTHUR

    7 august 2016 la 08:52

    Si mai ceva nokia lumia 920,930,830,nu au nevoie de carcasa speciala ele il au integrat in telefon ,iar pe un incarcator wireless cu doua statii de incarcare am platit 80 ron fe pe internet si functioneaza foarte bine,iar doua incarcatoare normala ar fi 60 ron,cat despre al transporta nu am nevoie ca acum am la drum incarcatorul normal

  18. George

    23 ianuarie 2017 la 10:50

    Daca pun incarcatorul wireless langa router, pot aparea interferente cu partea de wireless de la router?

    merci

    • Echipa Giz.ro

      25 ianuarie 2017 la 12:37

      Nu, încărcarea wireless funcționează în alte benzi radio. Qi folosește banda de 110 – 205 kHz, în timp ce A4WP folosește banda de 6,78 MHz.

  19. Romanu958

    2 aprilie 2017 la 08:02

    Cum conectezi incarcatorul wireless,ca un traditional? Il pui in priza?

  20. kiki

    10 septembrie 2017 la 19:01

    De acord.Da.i o bere?kiki

  21. Robert

    29 iunie 2018 la 20:52

    Incarcarea wifi mai este benefica in cazul in care ai probleme cu mufa de incarcare,sau costul repararii acesteia depaseste bugetul,asta in cazul in care ai folosi un incarcator wifi mai putin original. . . .ar dura mai mult incarcarea,dar ar merge

  22. Arisanu George

    3 august 2018 la 13:25

    Salutare,
    nu am gasit mentiune de incarcare wireless la Nokia 7 plus.
    Cunoaste cineva detalii referitoare la acest lucru? In manualul de utilizare nu am regasit mentiunea respectiva.
    Mukltumesc!

  23. Georgi

    5 octombrie 2018 la 22:08

    Bună seara! Dar un telefon, a cărui placa de baza nu mai este buna, prin urmare nu se mai încarca telefonul, oare poate fi încărcat cu un asemenea incarcator?

  24. COJOCARU EMIL

    30 mai 2020 la 17:40

    Am de 2 ani doua Samsung Galaxy S7 pe care le incarc intotdeauna wireless cu 2 incarcatoare care au costat unul 40 si altul 50 lei.Sunt f multumit. Le pot folosi si in timpul incarcarii,pornesc difuzorul. Fara contact inseamna si faptul ca nu se vor oxida contactele. Le poti lasa oricat la incarcat,fenomenul de autolimitare prin histeresis magnetic exclude supraincarcarea. Nu mai concep fara inc. Wireless.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri