Încărcare wireless – cum se încarcă fără fir telefoanele

Smartphone-urile de top lansate în ultima perioadă de producătorii de telefoane mobile beneficiază de o caracteristică care, cel puţin la prima vedere, pare foarte utilă pentru utilizatori: încărcarea wireless a bateriei.

Tehnologia are scopul de a te ajuta în momentele în care bateria telefonului este pe punctul de a se epuiza şi nu ai încărcătorul tradiţional la îndemână, ceea ce în teorie sună foarte bine, mai ales că smartphone-urile moderne reuşesc cu greu să treacă de o zi fără să aibă nevoie de un strop suplimentar de energie.

Totuşi, înainte de a cumpăra un smartphone şi în funcţie de prezenţa sau nu a tehnologiei pentru încărcarea wireless îţi recomandăm să citeşti acest articol pentru a înţelege cum funcţionează aceasta şi care sunt motivele pentru care este, în mare măsură, inutilă pentru utilizatorii finali.

Ce este încărcarea wireless?

Încărcarea wireless a smartphone-urilor se realizează pe baza unei tehnologii numite încărcare inductivă, care presupune un transfer de energie între două obiecte prin intermediul unui câmp electromagnetic.

În prezent, toţi producătorii de smartphone-uri utilizează pentru această tehnologie un standard dezvoltat de Wireless Power Consortium şi botezat Qi, care permite transferul de energie între două obiecte situate la o distanţă teoretică de cel mult 4 cm.

De ce dispozitive ai nevoie pentru încărcarea wireless?

În cazul nostru, unul dintre cele două obiecte necesare pentru transferul de energie prin standardul Qi este chiar telefonul mobil. Totuşi, telefonul mobil în sine nu este suficient, întrucât ai nevoie al doilea obiect, plus o “punte” de legătură între ele:

  • un încărcător wireless compatibil cu standardul Qi
  • o carcasă specială pentru telefon care să suporte încărcarea inductivă
Incarcarea wireless presupune utilizarea unui incarcator wireless care se conecteaza la priza
Incarcarea wireless presupune utilizarea unui incarcator wireless care se conecteaza la priza

Cum funcţionează încărcarea wireless?

Principiul de funcţionare al încărcării wireless presupune conectarea încărcătorului wireless la o sursă de energie, care în cazul nostru este o banală priză. Telefonul dotat cu carcasă specială care suportă încărcarea inductivă este aşezat direct pe încărcătorul wireless, iar cele două dispozitve trebuie menţinute în această poziţie pe tot parcursul procesului de încărcare.

Astfel, chiar dacă teoria spune că cele două dispozitive se pot afla la o distanţă de maxim 4 cm, în practică în momentul în care decuplezi telefonul de încărcătorul wireless încărcarea se întrerupe.

Dezavantajele încărcării wireless

Încărcarea wireless a telefoanelor mobile este încă departe de a fi atât de lipsită de cabluri pe cât sugerează numele său. Este adevărat că nu ai nevoie de tradiţionalul încărcător, însă în schimb trebuie să transporţi cu tine încărcătorul wireless şi să ai carcasa specială pe telefon. Practic, am scăpat de o problemă şi am dat de alta.

În plus, nu poţi folosi telefonul pe parcursul încărcării wireless, întrucât acesta trebuie să rămână “lipit” pe încărcătorul wireless. Astfel, nu poţi să verifici mail-uri sau să vorbeşti la telefon în timpul încărcării, lucru care nu este valabil în cazul încărcării tradiţionale. Practic, încărcarea wireless limitează semnificativ posibilitatea de utilizare a telefonului pe parcursul operaţiunii.

In timpul incarcarii wireless nu poti folosi telefonul pentru convorbiri
In timpul incarcarii wireless nu poti folosi telefonul pentru convorbiri

Cât costă încărcătorul wireless?

În prezent, printre puţinele smartphone-uri care sunt compatibile cu standardul Qi pentru încărcarea wireless se numără Samsung Galaxy S4, Google Nexus 4, HTC 8X, Nokia Lumia 920 sau Nokia Lumia 820.

Producătorii acestor terminale pun la dispoziţia utilizatorilor încărcătoare wireless, însă acestea au preţuri destul de piperate:

  • încărcător Wireless Charging Kit pentru Samsung Galaxy S4 cu încărcător wireless şi carcasă pentru telefon la 50 USD (175 RON, preţ neoficial)

Astfel, utilizarea încărcării wireless presupune în general costuri suplimentare de 5-15% din valoarea fără contract a telefonului mobil fără obţinerea unor avantaje cu adevărat semnificative.

Pretul incarcatorului wireless este mare in special pentru modelul oferit de Nokia
Pretul incarcatorului wireless este mare in special pentru modelul oferit de Nokia

Concluzii

Apariţia tehnologiei pentru încărcarea wireless pentru telefoanele mobile este pozitivă, însă stadiul actual de dezvoltare nu permite adoptarea pe scară largă a acestui standard de către utilizatori. Pe de o parte, încărcătorul wireless este scump, iar pe de altă parte utilizatorul este oricum nevoit să transporte acest încărcător wireless la fel cum transportă şi încărcătorul tradiţional.

Astfel, acasă sau la locul de muncă încărcarea wireless este practic inutilă, întrucât într-o astfel de situaţie este foarte probabil să ai la îndemână încărcătorul tradiţional, iar atunci când eşti pe drum oricum ai nevoie de o priză.

Singurul potenţial pe care îl văd este montarea unor încărcătoare wireless în locuri precum restaurante sau cluburi, unde de regulă nu ai încărcătorul tradiţional cu tine, însă este prea puţin pentru ca această tehnologie să se dezvolte cu adevărat.

În concluzie, până la apariţia unei soluţii de încărcare wireless cu adevărat fără cabluri mai avem ceva de aşteptat.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!