GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook UX32A review – Cel mai accesibil ultrabook Asus

Testat pe data de 11 octombrie 2012
Pe scurt: Asus Zenbook UX32A este unul dintre cele mai accesibile ultrabook-uri de pe piaţă. Asemănător ca design şi construcţie cu Asus Zenbook Prime, ultrabook-ul mizează pe o platformă hardware mai modestă şi renunţă la ecranul IPS pentru a oferi un preţ competitiv. Chiar dacă Asus UX32A oferă performanţe decente pentru acest preţ, există câteva alternative demne de luat calcul.
Produs testat: Asus Zenbook UX32A   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 3500 Lei

Zilele acestea ne-am jucat cu Asus UX32A, un ultrabook care seamănă izbitor cu Asus Zenbook Prime UX31A, vârful de gamă al producătorului taiwanez în acest segment.

Totuşi, Asus UX32A se adresează unui public cu un buget ceva mai redus, care este dispus să facă rabat de la unele specificaţii puternice pentru a pune mâna pe un ultrabook.

A reuşit însă Asus să găsească compromisul ideal pentru a lansa pe piaţă un ultrabook suficient de puternic şi, în acelaşi timp, suficient de accesibil pentru marea masă a utilizatorilor?

Aceasta este principala întrebare la care vom încerca să-ţi răspundem în cadrul acestui review, însă putem să-ţi spunem de la bun-inceput că Asus UX32A este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri din acest segment de preţ.

Dacă vrei să afli de ce, dar şi care sunt principalii săi rivali pe piaţă, citeşte review-ul până la capăt.

Asus Zenbook UX32A review video

Pentru început, îţi prezentăm câteva detalii despre Asus UX32A în cadrul review-ului video de mai jos:

Design şi exterior

Aşa cum am precizat şi în debutul review-ului, Asus UX32A seamănă izbitor cu “fratele” său Asus UX31A în privinţa designului şi formei, însă cu toate acestea există şi câteva diferenţe.

Prima pe care am remarcat-o se referă la construcţie, întrucât Asus UX32A nu se mai bucură de designul unibody, iar la interior întâlnim o structură dintr-un material composit, ce imbină aluminiu şi plastic, spre deosebire de partea exterioară realizată integral din aluminiu.

Carcasa exterioara este realizata din aluminiu

Prin urmare, noul ultrabook nu mai este chiar la fel de robust, însă păstrează aspectul solid, chiar dacă materialul din care este confecţionat pare mai susceptibil la zgârieturi.

Grosimea este de aproximativ 18 mm, iar greutatea ajunge la circa 1.4 kg, UX32A fiind astfel ceva mai greu decât Prime-ul de top, însă acest lucru cu greu iese în evidenţă la o comparaţie pe viu.

Asus a implementat cele mai comune porturi pe noul ultrabook, printre acestea figurând un conector USB şi un card reader pe partea stângă, la care se adaugă alte două porturi USB, un port HDMI şi un port mini-VGA pe partea dreaptă.

Unul dintre cele mai bune ultrabook-uri accesibile

Din păcate nu există port full-VGA şi nici conector Ethernet, însă Asus oferă în pachet şi adaptoare necesare pentru acestea, astfel că lipsa lor nu va reprezenta o problemă reală.

Pentru partea din spate, Asus a optat pentru un design curat, presărat doar cu grilele ventilatorului în partea superioară. Pe lângă acestea, se remarcă şi cele două speakere de pe părţile laterale. Partea bună este că Asus oferă acces la plăcuţa de memorie şi la unitatea de stocare, singurul inconvenient fiind că trebuie să deşurubezi numeroase şuruburi Torx pentru aceasta, aşadar doar cei mai pricepuţi se vor încumeta la această operaţiune.

Deschizând capacul, observăm acelaşi design îngrijit şi construcţie solidă întalnite şi pe Asus-ul UX31A, cu un palm rest generos. Dar am remarcat prezenţa unui indicator LED pentru HDD în partea superioară dreaptă, un element de noutate comparativ cu UX31A.

Tastatura şi trackpad

Tastatura lui Asus UX32A este de tip clichet şi oferă o experienţă plăcută, întrucât acurateţea este bună, iar tastele oferă un feedback satisfăcător.

Totuşi, săgeţile direcţionale sunt destul de mici şi trebuie să fii atent la butonul de Power integrat în tastatură pentru a nu-l apăsa din greşeală atunci când cauţi tasta Delete. Tastatura este de asemenea iluminată, iar intensitatea luminii poate fi ajustată după preferinţe cu tastele F3 şi F4.

Tastatura si trackpad-ul sunt decente

Trackpad-ul are marele avantaj că este spaţios şi, în cea mai mare parte a timpului, oferă o acurateţe bună. Totuşi, există momente, rare ce-i drept, când nu răspunde corect la comenzi şi uneori poate “rata” anumite gesturi, însă experienţa generală este una pozitivă.

În ansamblu, tastatura şi trackpad-ul îşi fac treaba, însă nu se ridică la nivelul altor combinaţii de acest gen regăsite, de exemplu, pe unele modele de ultrabookuri Lenovo sau HP.

Ecran

Asus UX32A este dotat cu un ecran TN, motiv pentru care unghiurile de vizualizare nu sunt printre cele mai bune. Totuşi, calitatea generală a acestuia este una decentă, în special când vine vorba despre luminozitate şi contrast.

Ecranul ofera o calitate multumitoare, dar ar fi fost mai bine sa fie de tip IPS

Lucrurile ar fi putut sta mai bine în privinţa culorilor şi a rezoluţiei limitate la numai 1366×768 pixeli, însă per total ecranul este unul mai bun decât cele regăsite de obicei pe ultrabook-urile de buget.

Hardware şi performanţe

Unitatea pe care am avut-o la test în această perioadă este configuraţia de bază pentru acest model de ultrabook şi include un procesor Intel Core i3-2367M (din generaţia SandyBridge) cu grafică integrată Intel HD 3000, 4 GB de memorie RAM, HDD de 500 GB şi SSD de 24 GB, iar Windows 7 Home Premium este preinstalat din fabrică.

Faptul că avem de-a face cu un procesor din generaţia precedentă, cel mai slab din gamă chiar, şi doar grafică integrată Intel HD 3000, face ca Asus-ul UX32A să fie un ultrabook decent atât timp cât nu ai pretenţii prea mari de la el. Astfel, pentru sarcini uzuale precum browsing, urmărirea unor filme, editare de texte şi fotografii sau programe de chat, ultrabook-ul se descurcă bine, însă îşi arată limitele în cazul acţiunilor multitasking solicitante sau atunci cand vrem sa rulam programe mai complexe.

Ultrabook-ul este echipat cu hardware din generatia SandyBridge

În cazul jocurilor, va trebui să te mulţumeşti cu detalii mai puţine şi rezoluţii mai mici.
De exemplu, am rulat jocuri precum Dirt 3 sau Call of Duty: Modern Warfare 3 la detalii Medium şi, cu excepţia unor mici sincope, acestea au rulat cursiv.

Pentru performanţe optime îţi recomandăm să dezinstalezi numeroasele aplicaţii care vin preinstalate de Asus pe sistemul de operare, aproape toate inutile.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva teste de benchmark cu Asus UX32A:

Evident, rezultatele sunt destul de slabe, însă sunt mai bune decât cele obţinute de noi pe Sony Vaio T13, un alt ultrabook accesibil pe care l-am avut în teste şi care este dotat cu aceeaşi platformă hardware.

În plus, nu uita că aici vorbim despre versiunea de bază a lui Asus UX32A. Performanţe mai bune vei obţine în configuraţia cu procesor Intel Core i5 din noua generaţie Ivy Bridge.

Căldură, zgomot, boxe şi altele

Platforma hardware mai puţin impresionantă are cel puţin un aspect pozitiv: Asus UX32A nu face zgomot aproape deloc şi îi vei auzi ventilatoarele doar într-un mediu total lipsit de zgomot de fond. Acelaşi lucru putem spune şi despre căldura degajată, întrucât laptopul se încălzeşte doar pe partea din spate la rularea unor filme HD sau în jocuri, şi nici atunci deranjant.

Fantele de aerisire ale lui Asus UX32A

De asemenea, sistemul de sunet are calităţi decente, iar camera web îşi îndeplineşte cu brio îndatoririle, însă recomandarea noastră este să o foloseşti când lumina ambientală este destul de puternică, pentru a evita apariţia zgomotului. Cipul Wireless Centrino N6235 nu dezamăgeşte, iar printre opţiunile oferite de ultrabook se numără conexiunea Bluetooth 4.0 şi tehnologia WiDi.

Boxele ofera un sunet de calitate raportat la segmentul de pret

Durata de viaţă

Asus UX32A mizează pe un acumulator de 45 WHr, care rezistă peste 6 ore în cazul unei utilizări lejere în browsing sau programe de editare de documente, când luminozitatea ecranului este redusă, iar iluminarea tastaturii este oprită.

În rest, te poţi aştepta la o autonomie de puţin peste 5 ore în cazul unei utilizări obişnuite, cu luminozitatea setată la 60% şi conexiunea Wi-Fi pornită, dar şi cu modulul Power4Gear Entertainment activat.

În schimb, autonomia scade sub 5 ore pentru rularea un film HD 720p, însă chiar şi această valoare este una foarte bună.

Autonomia trece de 5 ore la utilizarea obisnuita

Preţuri şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus UX32A este disponibil în configuraţia testată de noi pentru circa 3.500 RON, însă preţul ajunge chiar la 3.600 RON la eMag.

Totuşi, Altex oferă în prezent acest model cu un discount de 400 RON, astfel că poate fi achiziţionat pentru numai 3.100 RON.

Unul dintre principalii rivali pentru Asus UX32A este Lenovo IdeaPad U310, care în în versiunea cu aceeaşi platformă hardware costă doar 2.970 RON, iar în versiunea cu Intel IvyBridge i5 ajunge la 3.470 RON în magazinul oficial sau 3.760 la eMag. Pe lângă hardware-ul mai puternic, modelul Lenovo propune şi tastatura şi trackpad superioare (dar fără iluminare), însă ecranul este mai modest, iar autonomia mai mică, dispozitivul fiind şi mai gros şi mai greu.

Asus UX32A, unul dintre cele mai accesibile ultrabook-uri de pe piata

Un alt rival este Sony Vaio T13, care într-o configuraţie similară cu UX32A costă 3.300 RON la eMag şi numai 2.900 RON în cadrul unei promoţii la Altex. Modelul japonez are însă un ecran mai slab, o autonomie mai mică, iar tastatura şi trackpad-ul nu sunt strălucite.

Prin urmare, cea mai bună soluţie pentru un raport preţ/performanţă ideal este Lenovo IdeaPad U310 în configuraţia IvyBridge, însă dacă pentru tine designul, portabilitatea şi calitatea ecranului primează în faţa performanţelor şi tastaturii, te poţi îndrepta spre Asus-ul Zenbook UX32A, nu te va dezamăgi.

Dacă luăm în calcul reducerile actuale, Asus UX32A şi Sony Vaio T13 devin semnificativ mai atractive pentru utilizatorii finali decât modelul Lenovo cu IvyBridge, întrucât diferenţa de preţ este mai mare. Totuşi, ia în calcul că promoţia existentă la Altex se va termina probabil la un moment dat.

Asus UX32A nu ofera chiar cel mai bun raport pret/performanta

Concluzii

Asus-ul Zenbook UX32A este un portabil interesant, cu multe atuu-uri şi putţine inconveniente. Atunci când îl veţi compara cu alte ultrabookuri existente pe piaţă, nu uitaţi să luaţi în considerare preţul său accesibil.

Altfel, cu un aspect plăcut, construcţie în general solidă, suficiente porturi, tastatură şi trackpad decente, un ecran bunicel şi autonomie de invidiat pentru clasa sa, cel mai accesibil Zenbook de pe piaţă îşi va găsi probabil mulţi fani. Performanţele destul de scăzute ale platformei grafice şi un preţ ceva mai mare decât al competitorilor direcţi sunt însă bube ce trebuie luate în calcul.

În concluzie, Asus-ul UX32A poate fi o soluţie potrivită dacă eşti în căutarea unui ultrabook cât mai ieftin şi poţi accepta performanţe mai slabe din partea platformei Intel SandyBridge. Înainte de a lua o decizie finală, cercetează atent piaţa şi produsele similare ce se învârt în aceeaşi gamă de preţ.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri