Asus Zenbook UX330UA review – ultraportabil premium pentru cei cu bugete medii
Seria de laptopuri portabile Zenbook de la Asus primeşte în această toamnă câteva modele noi, printre care şi unele adresate consumatorilor obişnuiţi care au la dispoziție un buget mediu pentru un nou ultraportabil, de circa 4000-4500 de lei, și nu 6000-8000 de lei pentru a se putea orienta spre Zenbook-ul UX390 de care v-am povestit cu ceva timp în urmă.
Vorbim despre modele cu ecrane de 13.3-inch cu paneluri mate non-tuch, potrivite astfel pentru o gamă diversificată de utilizatori și activități, iar printre acestea se numără versiunile Zenbook UX310 și UX330. În acest articol vom vorbi despre cel din urmă, pentru că timp de aproximativ două săptămâni am avut la test o versiune pre-producţie a lui Asus Zenbook UX330UA și am adunat impresiile în rândurile următoare.
Noul model este un update al popularului Zenbook UX305UA, cu o ușor modificată linie de design, hardware actualizat, și, ca principală noutate, o tastatură iluminată. Modelele disponibile în lunile de toamnă din 2016 vor fi însă motorizate tot de platforma Intel Skylake Core U, urmând ca versiunile Kaby Lake să intre pe piață treptat, până spre finalul anului.
Kaby Lake nu este însă un update hardware major, așadar acest detaliu nu ar trebui să vă rețină din a alege acest laptop, mai ales că nu veți avea prea multe alternative la noi, multe dintre modelele existente pe piața internațională în acest segment nefiind aduse în România.
Specificaţii tehnice Asus Zenbok UX330UA
Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Asus Zenbook UX330UA:
Asus Zenbook UX330UA | |
Ecran | 13.3 inch, 3200 x 1080 pixeli, IPS |
Procesor | Intel Skylake Core i7-6500U |
Placa video | Intel HD 520 |
Memorie | 8 GB LPDDR3 |
Stocare | SSD 512 GB |
Conectivitate | Wireless AC (dual-band Intel AC 7265), Bluetooth 4.1, WiDi |
Porturi | 2x USB 3.0, 1x USB 3.1, micro-HDMI, SD card reader |
Baterie | 57 Wh |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 323 x 222 x 13.55 mm |
Greutate | 1.2 kg |
Extra | tastatură iluminata |
Ce ne-a plăcut
Din punct de vedere estetic, UX330 păstrează liniile de design clasice ale gamei Zenbook, întrucât beneficiază de o carcasă metalică cu un profil îngust, interior simplu, tastatură neagră şi un capac cu cercuri concentrice fine în jurul logo-ului Asus amplasat central.
Totuşi, am remarcat că noul UX330 pare ceva mai bine închegat şi mai ergonomic decât modelele anterioare, chiar dacă există încă o uşoară flexibilitate în zona tastaturii şi a capacului. Impresia de cosntrucție solidă este evidenţiată şi de ramele ecranului, pe care, spre deosebire de alte laptopuri, le poţi apăsa fără ca pe ecran să apară efectul de bleeding.
În general, laptopul are un profil mai rectangular şi, comparativ cu predecesorii săi, este mai subţire (14 mm) şi mai uşor, întrucât cântăreşte doar 1.2 kg. O serie de noi balamale au fost implementate, ce permit ridicarea ecranului cu o singură mână, iar totuși ele sunt suficient de puternice pentru-l ţine în poziţia fixată în utilizarea zilnică.
Interiorul este realizat din aluminiu mat cu o suprafaţă rezistentă la zgârieturi, în timp ce palm-rest-ul este destul de generos. Chiar dacă marginile par destul de ascuţite, acestea nu sunt deranjante pentru încheieturile mâinilor, întrucât laptopul este subţire. Spatele are un design simplu şi difuzoare amplasate spre partea din faţă, unde veși găsi și 4 picioruşe din cauciuc pentru susţinere, dintre care cele din spate sunt puțin mai înalte pentru a asigura o ușoară înclinație a corpului spre înainte.
Conectivitatea este bine reprezentată prin portul USB, jack-ul pentru căşti şi card-reader-ul SD de pe partea stângă, completate de portul USB, slotul USB 3.1, conectorul micro-HDMI şi două LED-uri discrete pe partea dreaptă. Portul USB 3.1 nu este compatibil cu Thunderbolt 3. Pe muchiile din faţă şi spate nu există sloturi.
La prima vedere, tastatura nu a suferit schimbări comparativ cu predecesorul UX305UA, întrucât vorbim despre o cursă de 1.5 mm, tastele sunt mate şi aderente, iar layout-ul este unul similar, cu săgeţile direcţionale şi butonul de Power amplasate în partea dreaptă. Totuşi, tastele oferă un feedback şi o rezistenţă mai bune, ceea ce se traduce printr-o experienţă de lucru mai plăcută şi mai precisă, astfel că numărul erorilor de redactare este mai mic. În plus, Asus a rezolvat unul dintre principalele puncte negative ale lui UX305, întrucât tastatura este iluminată, cu 3 nivele de intensitate.
La rândul său, trackpad-ul este de mari dimensiuni, amplasat la un nivel uşor mai coborât decât palm-rest-ul şi cu o textură plăcută de atingere. Se descurcă bine și cu gesturile, iar butoanele pentru click-uri sunt silenţioase. Singurele neplăceri sunt cauzate de lipsa posibilităţilor de personalizare, întrucât este un trackpad Microsoft Precision, şi o oarecare lipsă de precizie în anumite acţiuni de finețe, precum bifarea unei căsuţe de mici dimensiuni. Este posibil însă ca aceste carențe de natură software să fie remediate în versiunile finale disponibile pe piaţă.
Din punct de vedere hardware, noi am avut la test versiunea de top din generația Skylake, echipată cu procesor Intel Core i7-6500U, placă video integrată Intel HD 520 şi 8 GB RAM, în timp ce datele au fost stocate pe un SSD cu capacitatea de 512 GB. Acesta este de tip M.2 SATA, astfel că nu oferă vitezele superioare asigurate de SSD-urile NVMe, element care ar putea conta pentru cei care caută un laptop premium. Pe de altă parte, spre deosebire de memoria RAM care este prinsă pe placa de bază, SSD-ul poate fi înlocuit prin îndepărtarea capacului spate.
Zenbook-ul UX330UA s-a descurcat foarte bine în utilizarea de zi cu zi, indiferent care au fost sarcinile la care l-am supus. În plus, nu am întâmpinat probleme nici cu driverele.
Spre deosebire de review-urile clasice, de data aceasta am ales să nu publicăm rezultatele testelor de benchmark, întrucât noi ne-am jucat cu o versiune pre-productie, iar unităţile care vor fi prezente în magazine vor avea şi drivere noi cu ajutorul cărora rezultatele vor fi mai bune decât cele din prezent. În orice caz, performanţele sunt similare cu cele întâlnite în mod curent pe astfel de platforme hardware.
Graficele de mai jos arată că frecvenţa procesorului nu scade sub cea nominală, nici măcar în load. Totuşi, am remarcat că în jocuri procesorul este mai lent decât ne așteptam, însă cel mai probabil această problemă este specifică unităţii noastre de pre-producţie şi nu una generală.
Ventilatorul lui UX330UA este activ aproape în permanenţă, dar în utilizarea normală nu își va face auzită prezența într-un mod agresiv. Chiar şi aşa, un laptop premium ar trebui să beneficieze de un sistem pasiv de răcire în taskurile de bază, iar în cazul nostru soluţia la această problemă ar putea fi modelul cu procesor Core i5.
În utilizarea de zi cu zi, temperaturile rămân scăzute, atât la interior, cât şi la exterior, iar carcasa nu se încinge prea mult nici în cazul unei utilizări mai agresive. Pe de altă parte, nu vei putea ţine laptopul pe genunchi în timpul jocurilor şi trebuie să iei în calcul şi faptul că în testele noastre procesorul nu a rulat la capacitate maximă în jocuri, așadar versiunile retail se vor încinge mai tare. Sistemul de răcire a suferit unele schimbări față de predecesorul UX305, fiind eliminată grila de admisie de pe burtă, însă această soluţie pare să funcţioneze OK.
Din punct de vedere al conectivităţii, UX330UA este echipat cu Wi-Fi AC, WiDi, Bluetooth şi, cel mai probabil, va avea în pachet şi un adaptor Ethernet. Conexiunea Wi-Fi a rulat bine în cadrul testelor, fără întreruperi sau deconectări.
Sistemul audio se achită cu bine de sarcini, întrucât sunetul emis este de calitate şi rămâne clar şi la volumul maxim de circa 90 dB măsuraţi la nivelul capului. Pe de altă parte, amplasarea difuzoarelor pe spate cu orientare spre faţă face ca uneori sunetul să fie distorsionat și obstrucționat, de exemplu atunci când stai cu laptopul pe pat sau pe picioare.
Pe baza unui acumulator de 57 Wh, UX330UA are potenţialul să-ţi ofere o autonomie bună. În testele noastre, cu luminozitatea setată la 40% (120 cd/m2), am obţinut în general o autonomie cuprinsă între 5-10 ore, în funcţie de tipul de activitate desfăşurată.
- 7 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 8 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 10 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 9 ore şi 30 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore şi 15 minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
În plus, dacă vei alege o versiune cu ecran Full HD și procesor Core i5, vei obţine rezultate şi mai bune, întrucât ecranul este principalul consumator de energie. Reversul medaliei este că, în lumina soarelui, va trebui să setezi luminozitatea la maxim pentru o lizibilitate cât mai bună, ceea ce va afecta autonomia în mod negativ. Încărcarea completă a acumulatorului durează aproximativ 2 ore şi jumătate.
Ce scârţâie
Pe lângă toate aceste aspecte pozitive, UX330UA are şi câteva deficienţe mai mici sau mai mari.
Cel ce pe mine m-a deranjat cel mai mult este unghiul mult prea îngust de inclinare maximă a ecranului, de circa 110 110 grade, fapt ce face acest Zenbook dificil de utilizat atunci când nu stă pe un birou sau o masă de lucru.
Un alt aspect de menționat este legat de calitatea paneului. Laptop-ul este oferit cu două versiuni de ecrane cu diagonală de 13.3-inch, ambele cu paneluri IPS, însă una cu rezoluţie Full HD şi cealaltă cu rezoluţie 3200×1800 pixeli, similară cu cea a produsului nostru de test.
În cazul acesteia din urmă luminozitatea nu este foarte ridicată, astfel că în lumina puternică a soarelui ecranul va fi dificil de utilizat, în timp ce contrastul nu este nici el prea grozav, drept dovadă că negrul nu este foarte pronunţat pe acest laptop. Detalii mai jos.
- acoperire: 98% sRGB, 72% NTSC, 76% AdobeRGB;
- gamma: 2.1;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 280 cd/m2 la priză;
- contrast la luminozitate maximă: 380:1;
- punct de alb: 8000 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.73 cd/m2;
- DeltaE medie: 3.33 necalibrat, 1.77 calibrat.
E drept că utilizatorul obișnuit nu va fi probabil deranjat de aceste aspecte, cu excepția luminozității, dacă va dori să scoată laptopul în luminp puternică, și a unghiului de înclinare redus. Însă pretențiile noastre de la acest model erau ridicate și nu ne așteptam la un panel de mai slabă calitate decât cel utilizat pe seria UX305, așadar vă recomandăm să mergeți pe versiunile echipate cu ecranul FHD, o rezoluție de altfel mai bine adaptată acestei clase.
Nu în ultimul rând, aşa cum ne-a obişnuit, Asus a inclus o cantitate mare de aplicaţii bloatware preinstalate. De aceea, îţi recomandăm ca, la prima pornire a laptopului, să dezinstalezi numeroasele aplicaţii pe care nu le vei folosi, pentru a elibera spaţiu şi memorie RAM ocupate inutil. Sau mai bine să instalezi Windows-ul pe curat.
Preţ Asus Zenbook UX330UA şi disponibilitate
Asus Zenbook UX330UA este deja disponibil în câteva magazine online din România, în special în versiunea Rose Gold. Astfel, varianta cu ecran QHD, procesor Intel Core i7-6500, 8 GB RAM, SSD de 512 GB şi sistem de operare Windows 10 este disponibilă pentru aproximativ 4700 lei.
În perioada următoare vor apărea însă şi versiuni cu ecran Full HD, dar şi cele pe nuanța Silver.
Concluzii
Trăgând linie, Asus-ul Zenbook UX330 are cele necesare pentru a fi o alegere de top în rândul doritorilor de ultraportabile cu ecrane mate non-tactile.
Construcția de calitate, bateria mare și performanțele bune sunt câteva dintre elementele ecuației ce s-au păstrat și îmbunătățit ușor, în vreme ce tastatura este un progres major față de cea de pe UX305. Pe de altă parte însă, panelul QHD pe care l-am găsit pe versiunea de test lasă destul de mult de dorit în privința luminozității și contrastului, iar acestui aspect i se adaugă și alte mici carențe, precum sistemul de răcire mai agresiv decât ar fi necesar, unghiul limitat de deschidere al ecranului și trackpad-ul eratic.
Chiar și așa, vă va fi greu, ba chiar imposibil aș zice, să gasiți o opțiune mai bună în această gamă și în acest buget în lunile ce vor veni. Alternativele ar fi Acer-ul Aspire S13 și mai noul lor Swift 5, Zenbook-urile UX310 și UX410 pentru cei ce doresc un portabil cu grafică dedicată (Nvidia GT 940MX), precum și Dell-ul XPS 13, un model mai compact, mai silențios și cu un ecran de mai bună calitate, însă semnificativ mai scump în România, unde configurațiile de bază nu prea sunt aduse.
O opțiune pentru cei ce nu vor avea cerințe prea mari de la un astfel de laptop o reprezintă și Zenbook-ul UX330CA, versiunea construită pe platforma fanless Intel Kaby Lake Core Y a modelului testat de noi aici. Acesta va fi chiar ceva mai accesibilă decât versiunile UA și elimină ventilatorul din ecuație, însă performanțele în multitasking și task-uri complexe vor avea de suferit, astfel că modelele UX330CA nu sunt neapărat alegerea ideală pentru marea majoritate a utilizatorilor, dar pot fi numai bine pentru cei ce le vor folosi doar la activități uzuale precum browsing, email, muzică, editare de texte au conținut video.
Bun, cam atât am avut de zis despre Zenbook-ul UX330UA, un produs ce ar fi putut fi extraordinar, dacă nu o dădea în bară pe ici pe colo. Dacă aveți întrebări sau lucruri de adăugat, secțiunea de comentarii vă așteaptă mai jos.
Pro
- calitatea designului şi a construcţiei
- tastatura excelentă
- autonomie ridicată
Contra
- calitatea paneului QHD lasă de dorit
- mult bloatware