GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook UX410UQ review – ultraportabil de 14 inch într-un pachet compact

Testat pe data de 10 septembrie 2017
Pe scurt: Asus Zenbook UX410UQ este un ultraportabil cu ecran de 14 inch integrat într-o carcasă specifică laptopurilor de 13 inch care oferă performanțe ireproșabile, o tastatură bună și un ecran de calitate, dar și o autonomie ridicată. Performanțele modeste ale chipului Wi-Fi și activitatea permanentă a ventilatorului sunt principalele puncte negative.
Produs testat: Asus Zenbook UX410UQ   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4500 Lei

În acest articol discutăm despre seria Zenbook-ul UX410 a celor de la Asus și mai exact despre modelul UX410UQ, echipat cu grafică dedicată Nvidia 940MX.

Acest notebook activează pe o nișă formată în ultimele luni, fiind un laptop cu dimensiunile unui portabil cu ecran de 13-inch ce înglobează un ecran mai mare, de 14-inch, cu margini subțiri în jur. Această tendință este tot mai prezentă atât în rândurile ultra-portabilelor, dar și a laptopurilor cu ecran full-size de 15-inch, iar noi nu putem decât să o aplaudăm.

Revenind la pacientul zilei, Zenbook-ul UX410 promite să fie un pachet complet, performant în utilizarea de zi cu zi, capabil și de gaming în oarecare măsură, echipat cu un ecran IPS bun, o tastaură iluminată competentă și autonomie de ore bune de utilizare oferită de o baterie de 48 de Wh. El nu este la fel de ușor și compact precum Zenbook-ul UX430, dar compensează acest neajuns prin prețul ceva mai bun.

Este însă Zenbook-ul UX410 suficient de bun in raport cu competiția? Răspunsul acestei întrebări îl veți afla din rândurile de mai jos, unde am adunat impresiile utilizării acestui produs, cu bune și cu rele.

Specificații tehnice Asus Zenbook UX410UQ

Asus Zenbook UX410UQ
Ecran14.0 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7500U
Placa videoIntel HD 620 + Nividia GT 940MX 2 GB GDDR3
Memorie8 GB DDR4
StocareSSD 128 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless AC (dual-band Intel AC 8260), Bluetooth 4.1
Porturi1x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1x USB Type-C, HDMI, SD card reader
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni323 x 223 x 18.9 mm
Greutate1.42 kg
Extratastatura iluminata

Ce ne-a plăcut

Asus UX410UQ păstrează designul tipic Zenbook și este foarte asemănător cu modelele UX310 și UX330, singura diferență majoră fiind adoptarea unui ecran de 14 inch în aceeași carcasă în care celelalte două ultrabook-uri au ecrane de 13.3 inch.

Carcasa exterioară a laptopului este realizată din aluminiu, astfel că se simte bine în utilizarea de zi cu zi, cu mici flexiuni în zona capacului, a șasiului sau a tastaturii. Dispozitivul este disponibil în două versiuni de culoare, Rose Gold și Quartz Gray, iar ambele reușesc să ascundă cu succes amprentele și murdăria.

Conform tradiției, capacul din aluminiu este texturat cu celebrele cercuri concentrice, în timp ce designul adoptat pentru interior, părțile laterale și spate este unul simplu, cu un aluminiu plăcut la atingere care ar trebui să reziste cu bine la zgârieturi. Plasticul este prezent doar pe rama îngustă a ecranului și pe balama, iar marginile sunt ușor rotunjite, în timp ce palmrestul este generos ca dimensiuni.

Ecranul poate fi rabatat cu o singură mână, chiar dacă partea inferioară a laptopului se ridică un pic de pe birou în timpul acestui proces. Partea bună este ca display rămâne bine fixat în poziție, însă pe de altă parte se rabatează la numai 120 de grade, destul de puțin pentru un ultraportabil pe care se presupune că vrei să-l folosești inclusiv pe genunchi sau în pat. Pe spate, Asus a poziționat picioare de cauciuc care fixează bine laptopul de birou, dar și două difuzoare. Ventilația aerului se realizează prin grilajul din spatele balamalei, astfel că este bine să nu acoperi această zonă în timpul utilizării.

Din punct de vedere al conectivității, Asus a implementat 3 porturi USB Type A (dintre care unul singur este USB 3.0), un port USB Type C gen 1 (fără suport pentru Thunderbolt 3), o ieșire HDMI, un card-reader și un jack de 3.5 mm pentru căști. Cele mai multe porturi au fost amplasate pe partea stângă, inclusiv portul de încărcare a bateriei, un element important în special dacă vei folosi frecvent mouse-ul, întrucât îți asigură un spațiu generos în partea dreaptă.

Tastatura este similară ca design cu cele întâlnite pe alte ultrabook-uri Zenbook, cum ar fi UX430 sau UX330. Tastele au dimensiuni de 15×14 mm, în timp ce tastele funcționale și săgețile direcționale sunt ceva mai mici, iar butonul de Power este integrat în tastatură în colțul din dreapta-sus. Tastele au o cursă de 1.6 mm și oferă o experiență de utilizare ușor diferită de Zenbookurile menționate anterior, întrucât rezistența acestora este destul de mare, iar feedback-ul cam ciudat. Totuși, tastatura este bună pentru cei mai mulți utilizatori, este destul de silențioasă și oferă iluminare cu LED-uri pe 3 niveluri de alb.

Trackpadul din plastic este realizat de Elan și utilizează drivere Microsoft Precision, fiind similar cu cel de pe UX310. Pe parcursul testelor nu am avut niciun fel de probleme cu precizia sau acuratețea swipe-urilor, tapurilor sau gesturilor, însă ocazional cursorul sare brusc dintr-un loc în altul, în special în partea din dreapta-jos. Tocmai de aceea, este posibil să vrei cu atât mai mult să folosești un mouse.

Zenbook UX410 utilizează un ecran IPS FullHD de 14 inch, similar cu cel de pe modelul UX430. Luminozitatea este suficient de ridicată inclusiv pentru utilizare în mediu exterior și oferă un contrast de bună calitate, dar și o reprezentare fidelă a culorilor, cu excepția unei tente de albastru care poate fi remediată prin calibrare. Există un ușor bleeding în partea de jos a ecranului, însă efectul nu este deranjant în utilizarea de zi cu zi, iar astfel de probleme apar frecvent în acest segment.

Prin urmare, calitatea ecranului este foarte bună, însă îți recomandăm să dezactivezi opțiunea de luminozitate automată în funcție de lumina ambientală, întrucât în medii mai întunecate are uneori un comportament confuz.

Iată și rezultatele obținute în teste cu ajutorul unui colorimetru Spyder4:

 • producător: Chi Mei CMN14D2 (N140HCE-EN1);
 • acoperire: 100% sRGB, 72% NTSC, 78% AdobeRGB;
 • gamma: 2.2;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 336 cd/m2 la priză;
 • contrast la luminozitate maximă: 770:1;
 • punct de alb: 7800 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.40 cd/m2;
 • DeltaE medie: 0.69 necalibrat, 0.68 calibrat.

Asus Zenbook UX410UQ este disponibil în mai multe variante, iar noi am testat o configurație din gama superioară, cu procesor Intel Core i7-7500U, 8 GB RAM DDR4, placă video Nvidia GTX940MX cu 2 GB de memorie RAM GDDR3 și stocare duală pe SSD SATA M.2 de 128 GB și HDD de 1 TB.

Primul lucru pe care îți recomandăm să îl faci este dezinstalarea numeroaselor aplicații bloatware care vin cu sistemul de operare. Chiar și fără să parcurgi acest pas, performanțele obținute sunt foarte bune, lucru de așteptat prin prisma configurației hardware. În plus, chiar și atunci când soliciți la maxim platforma hardware, componentele se comportă normal. De asemenea, nu apare fenomenul de throttling nici în cazul jocurilor.

Iată și rezultatele obținute în doverse programe de benchmark, cu mențiunea că versiunea de test este una retail, astfel că trebuie să te aștepți la performanțe similare și din partea unităților disponibile în magazine:

 • 3DMark 11: P2331;
 • 3DMark 13: Cloud gate – 6562, Sky Driver – 5526, Fire Strike – 1384, Time Spy – 516;
 • PCMark 08: Home Convențional – 2926;
 • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3251, Multi-core: 7463;
 • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4223, Multi-core: 7858;
 • CineBench 11.5: OpenGL 49.35 fps, CPU 3.67 pct, CPU Single Core 1.55 pct;
 • CineBench R15: OpenGL 63.40 fps, CPU 347 cb, CPU Single Core 132 cb;
 • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 121.72 fps, Pass 2 – 22.96 fps.

Placa video Nvidia 940MX face parte dintr-o generație mai veche, motiv pentru care nu trebuie să te aștepți la performanțe excelente în jocuri, însă oferă o performanță decentă cu titluri mai vechi la rezoluție Full HD cu un nivel mediu de detalii.

Îți reamintim că versiunea UX410UA a laptopului vine fără placă video dedicată. Astfel, pentru a estima performanțele plăcii video integrate Intel HD 620 cu care vine această versiune, am dezactivat placa video Nvidia.

Nvidia 940MX – FHD lowNvidia 940MX – FHD highIntel HD 620 – FHD low
Dirt: Autogrid55 fps29 fps34 fps
Bioshock Infinite34 fps23 fps23 fps
NFS Most Wanted30 fps17 fps29 fps
Metro Last Light23 fps14 fps17 fp
Tomb Raider59 fps21 fps40fps

O configurație cu Intel Core i7 nu este neapărat necesară decât dacă intenționezi să folosești aplicații avansate de grafică sau să lucrezi intens în multitasking. Pentru sarcinile uzuale ale unui utilizator obișnuit, un procesor Intel Core i5 este mai potrivit.

Memoria RAM, unitățile de stocare și chipul Wi-Fi sunt accesibile utilizatorului. Cei 8 GB de memorie RAM sunt lipiți pe placa de bază, însă există și un slot în care poți adăuga un DIMM de până la 16 GB RAM (pentru un total de 24 GB). De asemenea, HDD-ul poate fi înlocuit cu un SSD, în timp ce SSD-ul M.2 poate fi de asemenea înlocuit, inclusiv cu unul de tip PCIe.

Pe tot parcursul utilizării, temperaturile componentelor interne și cele exterioare rămân mai mici decât în cazul altor ultrabook-uri de 13 sau 14 inch. În plus, este important de notat că, dacă alegi versiunile UX410UA (fără placă video dedicată), temperaturile vor fi chiar și mai scăzute.

Sistemul audio stereo oferă performanțe decente, cu un nivel al sunetului destul de coborât (76 dB), fără distorsiuni sau vibrații, iar acoperirea boxelor nu are un efect negativ pronunțat asupra calității. Prin urmare, sistemul de boxe este unul adecvat pentru utilizatorii obișnuiți. În plus, poți personaliza sunetul prin intermediul aplicației proprietare AudioWizard.

În schimb, camera web este mai degrabă mediocră, chiar și atunci când condițiile de iluminare sunt bune. Acest lucru nu ne surprinde însă prea mult, întrucât reprezintă o caracteristică relativ uzuală pentru camerele web ale laptopurilor.

Asus a optat pentru un acumulator de numai 48 Wh, o capacitate scăzută pentru un astfel de ultrabook. Cu toate acestea, performanțele obținute sunt peste așteptări, cu 9-10 ore de utilizare în regim video și 4 ore în cazul unei utilizări intense. Desigur, autonomia va scădea vertiginos în cazul în care te joci, însă oricum nu acesta este principalul motiv pentru care cumperi un astfel de ultraportabil.

Concret, iată la ce trebuie să te aștepți în funcție de modul în care vei utiliza laptopul, cu mențiunea că luminozitatea a fost setată la 30%, echivalentul a circa 120 cd/m2.

 • 8 ore și 15 minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 9 ore și 20 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 10 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 9 ore și 20 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore și 5 minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 1 oră și 25 de minute – jocuri, Power Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;

Laptopul se încarcă în circa 2 ore și 15 minute cu încărcătorul de 65 Wh disponibil în pachet.

Ce scârțâie

Asus UX410UQ nu este lipsit de probleme, însă acestea sunt mai degrabă punctuale și nu afectează semnificativ experiența de utilizare.

Din punct de vedere al designului, principala deficiență este legată de marginile destul de ascuțite din partea frontală, pe care le vei resimți atunci când apuci laptopul în mână sau în utilizare normală pe un birou îngust, caz în care vor pune presiune pe încheieturi.

Pe de altă parte, unicul ventilator care echipează ultraportabilul este activ în permanență, chiar și în cazul unor activități de bază, deși acest lucru nu este neapărat necesar. Prin urmare, vei remarca zgomotul ventilatorului într-o cameră liniștită, iar la acesta se adaugă și zgomotul emis de HDD. Totuși, zgomotul este acoperit cu destulă ușurință de sistemul audio atunci când asculți muzică sau te uiți la un film. În schimb, în cazul utilizării unor aplicații solicitanții, zgomotul emis de ventilator ajunge la numai 42-43 dB, o valoare decentă, mai ales că vorbim despre o configurație cu Core i7 și placă video Nvidia.

Chipul Wi-Fi furnizat de Intel oferă viteze modeste de navigare pe internet, inclusiv în apropierea routerului. În cazul în care te îndepărtezi la 10 metri, vei întâmpina probleme atât la streaming-ul video, cât și în cazul unei banale navigări pe internet. Totuși, merită menționat că astfel de probleme nu au fost remarcate de alți utilizatori ai acestui laptop, astfel că cel mai probabil este vorba despre o problemă cu driverele în cazul unității noastre de test.

Preț Asus Zenbook UX410UQ și disponibilitate

Cel puțin pentru moment, pe piața din România, Asus Zenbook UX410UQ este disponibil doar într-o versiune similară cu cea testată de noi, și anume cu procesor Intel Core i7-7500U, 8 GB RAM, placă video Nvidia GeForce GMX940MX cu 2 GB RAM, HDD de 1 TB și SSD de 128 GB, pentru care trebuie să plătești circa 4800 lei.

În cazul în care nu te joci deloc, poți alege versiunea Zenbook UX410UA, care nu beneficiază de placă video dedicată și mizează pe placa video integrată Intel HD620. Totuși, fii atent la prețuri: versiunea cu o configurație similară cu cea de pe UX410UQ, dar fără placa video dedicată, costă 4700 lei, cu doar 100 de lei mai puțin decât cea cu grafică dedicată. Prin urmare, recomandăm să optezi pentru una dintre celelalte două versiuni: cea cu procesor Intel Core i5-7200U, 8 GB RAM, HDD de 500 GB și SSD de 128 GB costă circa 3900 lei, în timp ce cea cu procesor Intel Core i3-7100U, 4 GB RAM, HDD de 500 GB și SSD de 128 GB ajunge la aproximativ 3100 lei (la care va trebui sa au adaugi ceva pentru upgrade-ul RAM).

Concluzii

Puține reproșuri îi pot fi aduse Zenbook-ului UX410UQ, după cum ați văzut mai sus, și chiar și cele existente sunt subiective (precum zgomotul perceput) sau posibil eliminate pe modelele actuale (precum dificiențele wireless).

Problemele acestui produs în ochii unui potențial cumpărător sunt însă mai puțin evidente la prima vedere: compețiția și avansul tehnologic. La momentul acestui articol, Septembrie 2017, consider că cipul Nvidia 940MX cu 2 GB GDDR3 este depășit raportat la mai noul cip Nvidia MX150, dar și la soluția cu 4 GB memorie GDDR5 implementată de anumiți producători pe laptopuri similare. Așadar, în condițiile în care doriți să rulați jocuri pe un astfel de portabil, sfatul meu este să vă îndreptați spre o configurație cu cip grafic MX150.

În ceea ce priveste competiția, aceasta se împarte în doua categorii: laptopuri similare, dar cu grafică MX150, precum Acer-ul Swift 3, cu un preț similar de circa 4500 de lei. E drept, nu are un ecran la fel de luminos și nu permite upgrade-uri tehnice similare, dar e un produs bun în gama sa și se va descurca mult mai bine în jocuri. În cea de-a doua categorie avem laptopuri full-size nu cu mult mai grele și mai mari, însă semnificativ mai ieftine și cu dotări similare, precum Asus Vivobook S510 (circa 3200 de lei  – i7 si 940MX GDDR3), Acer Aspire 5 (circa 3300 de lei – i7 si MX150) sau Lenovo IdeaPad 520 (circa 3500 de lei – i7 si 940MX GDDR5) – mai multe detalii despre aceste opțiuni veți găsi aici. Acestea vin fără SSD și propriile neajunsuri, dar chiar și în urma upgrade-ului diferența de preț și performanțe până la UX410UQ este greu justificabilă.

În concluzie, Zenbook-ul UX410UQ este un produs bun, dar puțin cam scump și în acelasi timp depășit tehnic de mai noile generații de cipuri grafice ce oferă un considerabil spor de performanțe, iar un succesor cu graficp MX150 și procesoare Intel Core U quad-core își face cerută prezența. Versiunea UX410UA pe de altă parte rămâne o opțiune interesantă pentru cei ce vor un laptop portabil cu foarte puține hibe, chiar dacă nici aceasta nu duce deloc lipsă de competiție.

Pro

 • ecran excelent
 • tastatură de bună calitate
 • performanțe fără reproș
 • autonomie ridicată

Contra

 • ventilator activ în permanență
 • potențiale probleme cu wirelessul
 • trackpad cu erori ocazionale

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri