GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zephyrus G14/G15 și Asus TUF A15/A17: laptopuri de gaming cu procesoare AMD Ryzen 4000

Autor: Echipa Giz.ro

Asus a prezentat o nouă serie de laptopuri pentru jocuri din gamele Zephyrus G și TUF Gaming, care utilizează procesoare AMD de ultimă generație în locul “tradiționalelor” componente oferite de Intel.

Asus este prezentă în această perioadă la târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES 2020) cu o gamă variată de produse, iar printre acestea figurează o serie de noutăți în privința laptopurilor de jocuri.

Pe de o parte, producătorul taiwanez a prezentat publicului liniile Asus Zephyrus G14 și G15, două laptopuri pentru jocuri cu performanțe de top într-un format compact.

Pe de altă parte, pe lista noutăților se află și Asus TUF Gaming A15 și A17, două laptopuri pentru jocuri cu prețuri competitive, performanțe solide și baterie de capacitate mare pentru o autonomie cât mai marem, urmașe directe ale liniilor Asus FX505 si FX705.

Punctul comun al tuturor acestor laptopuri este utilizarea unor procesoare AMD, soluțiilor grafice NVidia și a unor ecrane cu rată de refresh ridicată, ideale pentru jocuri.

Asus Zephyrus G14 și G15

Dintre cele două laptopuri noi din gama Zephyrus, G14 (nume de cod GA401) este unul complet nou. Acesta are o grosime de 17.9 milimetri și cântărește doar 1.6 kilograme. În plus, acesta este primul laptop din seria Republic of Gamers (ROG) echipat cu o balama ErgoLoft care permite înclinarea tastaturii la un unghi mai confortabil și primul care integrează un cititor de amprentă în butonul de Power al tastaturii.

Ca urmare a dimensiunilor compacte, sistemul de răcire este conceput astfel încât puterea disponibilă pentru procesor este ajustată automat în funcție de temperatură înregistrată de placa video. De asemenea, unul dintre porturile USB Type-C beneficiază de tehnologia USB Power Delivery pentru a permite încărcarea bateriei prin acest port, atunci când nu ai încărcătorul clasic la îndemână.

Ecranul cu diagonala de 14 inch este disponibil cu rezoluție Full HD (care are o rată de refresh de 120 Hz sau 60 Hz) sau WQHD (2560×1440 pixeli) și 60 Hz. Opțional, clienții pot alege și tehnologia AniMe Matrix, care integrează 1.215 mini LED-uri pentru a oferi un grad ridicat de personalizare, în condițiile în care fiecare LED elimite o lumină albă cu 256 de nivele de intensitate.

Pentru platforma hardware, Asus a optat pentru seria de procesoare AMD Ryzen 4000, iar versiunea de top este echipat cu un procesor Ryzen 7 4800HS dezvoltat în proces de 7 nm. Placa video este furnizată de Nvidia, iar versiunea de top mizează pe chip-ul GeForce RTX 2060, în timp ce alte specificații includ până la 32 GB RAM și până la 1 TB spațiu de stocare pe SSD. Asus nu a menționat însă capacitatea acumulatorului.

Între timp, Asus Zephyrus G15 (nume de cod GA502) utilizează șasiul și designul versiunii din 2019, însă a primit un update de natură tehnică prin care a preluat de asemenea platforma AMD. Cu o grosime de aproape 20 mm și o greutate de 2.1 kilograme, acest model se diferențiază din punct de vedere tehnic de G14 în special prin ecranul cu diagonală de 15.6 inch și rezoluție Full HD, întrucât acesta are o rată de refresh dublă de 240 Hz. Între timp, a doua variantă de ecran oferă o rată de refresh de 144 Hz.

În schimb, platforma hardware este practic aceeași cu cea disponibilă pe “fratele” mai mic G14, de la procesoarele AMD Ryzen 4000 cu vârful de gama Ryzen 7 4800HS până la placă video GeForce RTX 2060, memoria RAM de până la 32 GB și spațiul de stocare de până la 1 TB.

Asus Zephyrus G14 va ajunge pe piața locală în februarie pentru un preț de pornire de aproximativ 5.000 de lei.

Asus TUF A15 FA506 și A17 FA706

În același timp, TUF A15 și A17 sunt laptopuri de gaming care ies în evidență prin alte caracteristici interesante, inclusiv în privința rezistenței.

Astfel, laptopurile au primit certificate MIL-STD-810H pentru vibrații, căderi de la mică înălțime și temperaturi extreme și umiditate. De asemenea, ele pot fi achiziționate cu două finisaje pentru carcasa exterioară: Fortress Gray, cu o carcasă metalică și textură fină și Bonfire Black, cu o textură multiplă ce oferă un aspect estetic mai agresiv.

Asus promite o direcționare facilă a prafului, dar și acces rapid la o serie de componente pentru a face upgrade cât mai ușor: două sloturi SO-DIMM pentru memorie RAM și două slouri M.2 pentru SSD-uri.

În privința ecranului există o singură variantă pentru fiecare model. Astfel, TUF A15 vine cu ecran IPS de 15.6 inch, rezoluție Full HD și rată de refresh de până la 144 Hz, în timp ce TUF A17 oferă un display IPS cu diagonală de 17.3 inch, rezoluție Full HD și rată de refresh de până la 120 Hz.

Din punct de vedere hardware, cele două laptopuri mizează de asemenea pe o platformă furnizată de AMD, așa cum este și cazul gamei Zephyrus G. Astfel, vorbim din nou despre procesoare AMD Ryzen 4000 cu vârful de gama Ryzen 7 4800H, placă video Nvidia de până la GeForce RTX 2060, până la 32 GB RAM și până la 1 TB spațiu de stocare pe SSD-uri.

Unul dintre aspectele cheie ale celor două laptopuri este reprezentat de bateria Li-Po, care are o capacitate generoasă de 90 Wh.

Noile laptopuri TUF Gaming A15 și A17 vor fi disponibile în România începând din luna martie, iar prețul de pornire a fost stabilit la 3.800 de lei.

Mai târziu în acest an, Asus va lansa și laptopurile de gaming TUF F15 și F17, similare ca deign și funcționalități seriilor A15/A17, dar bazate pe procesoare Intel Core H din a 10-a generație.

Pentru moment, Asus nu a oferit niciun fel de detalii cu privire la disponibilitatea acestor laptopuri în magazine sau la prețurile pe care le va solicita pentru acestea. Vom reveni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri