Gaming la superlativ în 2021: Asus ROG Zephyrus Duo 15, Lenovo Legion 7 și MSI GE76 Raider

Segmentul laptopurilor pentru jocuri a crescut semnificativ în ultimul an, mai ales pe măsură ce producătorii consacrați au lansat modele performante.

La acest progres a contribuit din plin și AMD, care oferă acum procesoare performante cu ajutorul cărora a devenit o amenințare reală la adresa celor de la Intel.

De altfel, este interesant că, în timp ce unii producătorii aleg una dintre tabere, alții au decis să lanseze laptopuri de jocuri pe ambele platforme, pentru a favoriza astfel creșterea vânzărilor.

Târgul de tehnologie CES 2021 a reprezentat o nouă ocazie pentru producători să lanseze o serie de modele atractive. Astfel, pe lângă o serie de laptopuri ultraportabile pentru jocuri , anul 2021 aduce și numeroase îmbunătățiri în segmentul laptopurilor de top pentru gaming Și muncă. Printre noutăți se numără modele precum Asus ROG Zephyrus Duo, Lenovo Legion 7 și MSI GE76 Raider.

Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX551 SE

Unul dintre laptopurile de gaming de top ale anului este Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX551 SE. Bazat pe Zephyrus Duo de anul trecut, noul model aduce ca noutate principală noua platformă AMD Ryzen 5000 cu procesoare de până la AMD Cezanne Ryzen 9 5900H și placă video până la Nvidia RTX 3080 cu 16 GB RAM. Pe lista specificațiilor mai figurează până la 48 GB RAM și stocare pe SSD-uri în RAID0.

Cel puțin teoretic, trecerea pe procesorul mai eficient furnizat de AMD comparativ cu Intel Core i9-10980HK de anul trecut ar trebui să ofere o îmbunătățire a performanțelor, dar și a sistemului de răcire.

Zephyrus Duo 15 se remarcă însă și prin cele două ecrane. Display-ul principal de 15.6 inch are în versiunea de top rezoluție UHD, o rată de refresh de 120 Hz, luminozitate maximă de 400 cd/m2 și acoperire 100% pentru spectrul de culori AdobeRGB, fiind potrivit în special pentru gameri. A doua variantă este un ecran cu rezoluție Full HD și rată de refresh de 300 Hz, cu o acoperire de 100% pentru sRGB, iar această opțiune reprezintă un echilibru între utilizarea profesională și jocuri.

La display-ul principal se adaugă însă ecranul secundar touch IPS cunoscut și sub numele de ScreenPad, care are o diagonală de 14 inch și rezoluție UHD sau Full HD. Poziționat deasupra tastaturii, acest ecran secundar este ușor încinat pentru a contracara unghiurile mai mici de vizualizare.

Pentru moment, Asus nu a anunțat disponibilitatea sau prețurile pentru Zephyrus Duo 15, însă în principiu ar trebui să coste între 3.000 și 5.000 de euro pe piața europeană.

Lenovo Legion 7

Pentru o rețetă asemănătoare a optat și Lenovo pentru noul Legion 7, însă în acest caz vorbim despre o concurență directă: laptopul poate fi achiziționat atât cu procesoare AMD, cât și cu Intel. Versiunea de top cu configurație AMD va avea procesor din seria Ryzen 9 5000 și, cel mai probabil, placă video Nvidia până la RTX 3080.

Interesant este că noul Legion 7 include și o aplicație software Legion AI Engine bazată pe inteligență artificială care ar trebui să adapteze setările pentru procesor și placa video astfel încât să maximizeze performanțele în jocuri.

Între timp, ecranul QHD cu format 16:10 oferă o rată de refresh de 165 Hz și o luminozitate maximă de 400 cd/m2, cu o acoperire de circa 100% pentru sRGB.

Din punct de vedere al designului, Lenovo nu a introdus nicio modificare majoră comparativ cu predecesorul de anul trecut, iar capacitatea bateriei a rămas de asemenea la 80 Wh.

MSI GE76 Raider

Cei de la MSI și-au actualizat de asemenea gama de laptopuri pentru 2021. Printre noutăți se numără și GE76 cu ecran de 17.3 inch, practic versiunea mai mare a modelului GE66 cu ecran de 15.6 inch, pe care l-am testat deja la Giz.

Taiwanezii au decis însă să rămână consecvenți celor de la Intel, motiv pentru care laptopul este prezentat cu procesoare din a 10-a generație, în contextul în care noua generație de CPU-uri Tiger Lake H va fi disponibilă undeva în luna aprilie a acestui an.

În schimb, în cazul plăcii video, MSI respectă “tradiția” și echipează noul GE76 cu RTX 3080. Memoria RAM alocată va fi de până la 64 GB, iar detalii specifice despre stocare nu sunt încă cunoscute.

Știm însă că ecranul IPS de 17.3 inch va fi disponibil în două variante: cu rezoluție Full HD, rată de refresh de 300 Hz și acoperire de 100% pentru spectrul sRGB și, în al doilea rând, cu rezoluție UHD, rată de refresh de 60 Hz și acoperire de 60% a spectrului AdobeRGB.

Pentru moment, MSI nu a oferit detalii despre prețuri sau disponibilitatea în magazine, însă cel mai probabil modelul va apărea în cursul lunii februarie.

Concluzii

Segmentul laptopurilor performante pentru jocuri devine din ce în ce mai competitiv pe măsură ce producătorii se adaptează la ofertă și lansează inclusiv soluții cu procesoare AMD.

Prin urmare, gama urmează să fie mai variată, ceea ce ar trebui să reprezinte un avantaj pentru clientul final, chiar dacă principalele caracteristici nu se vor schimba radical comparativ cu modelele din generațiile anterioare.

Un comentariu

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!