Laptop de gaming sau desktop pentru jocuri – Avantaje şi dezavantaje

Laptop de gaming sau desktop pentru jocuri – Avantaje şi dezavantaje

Până în urmă cu câţiva ani, un gamer înrăit avea o singură soluţie pentru a juca cele mai noi şi solicitante titluri: să-şi cumpere un computer desktop cu performanţe de top, eventual dintre cele construite special pentru această categorie de utilizatori.

Una dintre componentele esenţiale ale unui computer de gaming este placa video, iar acest segment de piaţă este disputat în prezent de două mari companii: pe de o parte Nvidia şi pe de altă parte AMD, care în 2006 a cumpărat producătorul AŢI şi a trecut ulterior la redunumirea plăcilor video în AMD Radeon în loc de ATI Radeon.

În ultima perioadă, Nvidia şi AMD au dezvoltat şi lansat pe piaţa modele puternice de plăci video şi pentru laptopuri. Au progresat însă suficient de mult soluţiile mobile în raport cu cele de pe sistemele clasice pentru a putea fi luate în calcul de gamerii înrăiţi?

Şi chiar dacă răspunsul ar fi pozitiv, pot fi laptopurile de gaming luate în calcul atunci când analizăm şi alte aspecte importante precum preţurile sau portabilitatea? Iată doar câteva întrebări la care vom încerca să-ţi răspundem în acest articol.

Plăci video mobile din noua generaţie vs. plăci video desktop din generaţia anterioară

Cel mai important aspect de precizat este că plăcile video din noua generaţie dedicate laptopurilor, şi anume Nvidia GTX 680M şi AMD Radeon HD 7970M sunt capabile să ruleze cele mai noi jocuri la rezoluţie Full-HD cu detaliile la maxim.

Acestea fiind spuse, primul criteriu de comparaţie între laptopurile şi sistemele pentru jocuri este performanţa plăcilor video. Este de la sine înţeles că, din motive obiective, o placă video pentru laptopuri din actuala generaţie nu se poate ridica la nivelul de performanţă al unei plăci video din aceeaşi generaţie construite pentru sisteme.

Radeon HD 7970, placa video propusa de AMD pentru gameri

Totuşi, Nvidia susţine că Nvidia GTX 680M, noul vârf de gamă al companiei pentru plăcile video dedicate laptopurilor, atinge un nivel de performanţă similar cu cel al precedentei generaţii pentru desktopuri, reprezentată la vârf de Nvidia GTX 580. Cifrele din benchmark-uri indică într-adevăr performanţe aproapiate între cele două tipuri de plăci video, chiar dacă în unele jocuri Nvidia GTX 580 obţine în continuare rezultate uşor mai bune.

Situaţia este oarecum asemănătoare şi în cazul celor de la AMD. De exemplu, o placă video AMD Radeon HD 6970 din generaţia anterioară dezvoltată pentru desktop-uri este uşor mai performantă în general decât AMD Radeon HD 7970M, noua generaţie de plăci video pentru laptopuri. Diferenţele nu sunt însă atât de mari, iar în unele cazuri rare sunt chiar inexistente.

În privinţa rivalităţii Nvidia vs. AMD, merită precizat că, atât pentru plăcile video mobile, cât şi pentru cele desktop, Nvidia are un uşor avantaj în benchmark-uri şi jocuri, chiar dacă AMD câştigă în câteva situaţii (în special în jocuri mai puţin solicitante).

GeForce GTX 680M este cea mai performanta placa video pentru laptopuri de la Nvidia

Preţuri: sistem de gaming vs. laptop de gaming

Nu este niciun secret că laptopurile şi sistemele pentru jocuri cu dotări tehnice de ultimă generaţie sunt foarte scumpe şi aproape inaccesibile publicului obişnuit. Care este însă mai rentabil dintre cele două din perspectiva preţului? Ei bine, este destul de greu de găsit un răspuns clar…

De exemplu, dacă excludem din ecuaţie un monstru precum Alienware M17x cu procesor Intel Core i7 3720QM şi placă video Nvidia GeForce GTX 675M care costă 16.500 lei, laptopurile de gaming cu preţ cât de cât decent se învârt în plaja de 5.000 – 9.000 lei.

Alienware M17x, un laptop de top pentru un buget pe masura

Aici regăsim o serie de laptopuri interesante de la producători consacraţi precum Alienware sau Asus dotate de asemenea cu platforma Intel Ivy Bridge şi placă video Nvidia din noua generaţie GTX6xxM, cum ar fi:

  • Asus G75VW la 7.600 lei cu ecran de 17.3”, procesor Intel Core i7-3610QM, placă video Nvidia GeForce GTX670M de 3GB, 16 GB de memorie RAM şi HDD de 750 GB + SSD de 256 GB.
  • Alienware M14x la 9.700 lei cu ecran de 14.1”, procesor Intel Core i7-3610QM la 2.30GHz, placă video Nvidia GeForce GT 650M de 2GB, SSD de 256 GB şi 16 GB de memorie RAM.
  • Asus G55VW la 7.500 lei cu ecran de 15.6”, procesor Intel Core i7-3610QM, placă video Nvidia GeForce GTX660M de 2 GB, HDD de 750 GB + SSD de 256 GB şi 16 GB RAM.
  • Toshiba Satellite P875-10U la 5.659 lei cu ecran de 17.3”, procesor Intel Core i7-3610QM, placă video nVidia GeForce GT 630M, HDD de 750 GB + SSH de 8 GB şi 16 GB RAM (Notă: acest laptop nu este dedicat cu precădere gamerilor, însă dotările hardware îl recomandă şi pentru această clasă de utilizatori).
Asus ataca in forta segmentul laptopurilor de gaming prin seria ROG

Cum stau însă lucrurile în privinţa sistemelor? Ei bine, în acest segment oferta magazinelor de comerţ electronic din România este semnificativ mai săracă, iar modelele oferite au în general preţuri apropiate de cele ale laptopurilor. Iată câteva exemple:

  • Maguay GamePower EXe la 7.460 lei cu procesor Intel Core i7-3820, placă video nVidia GeForce GTX 680 de 2 GB, 8 GB RAM şi HDD de 2 TB.
  • Asus Essentio CG8250 la 5.560 lei cu hardware din generaţia anterioară: procesor Intel Core i7 2600 la 3.4 GHz, placă video Nvidia GeForce GTX 560, 12 GB RAM şi HDD de 1 TB.
  • Dell Optiplex 990 MT la 3.920 lei care, deşi are un procesor Intel Core i7-2600 din generaţia SandyBridge, include placă video AMD Radeon HD 6350, 4 GB RAM şi HDD de 500 GB. Este însă un sistem de jocuri adresat în special celor cu buget limitat.
Sistemele de gaming beneficiaza de carcase speciale

La preţul sistemelor trebuie însă să adăugăm şi preţul monitorului şi al perifericelor. Monitoarele de 19” costă 400 – 500 lei (exemple: Samsung S19 la 480 lei, LG E1940S la 370 lei sau Philips 196V3LAB5 la 370 lei), însă cele de 22” ajung până la 900 lei, iar aici putem alege modele precum Philips 221TE4LB la 840 lei, LG E2290V-SN la 830 lei sau Samsung S22B350B la 660 lei.

Nu trebuie să uităm de tastaturi şi mousi, iar aici produsele dedicate jocurilor sunt de asemenea destul de piperate. De exemplu, o tastatură Microsoft SideWinder X6 costa 309 lei, iar mouse-ul dedicat Microsoft SideWinder X3 costă 180 lei. Mai poţi opta şi pentru un kit Logitech Cordless MX5500 la 600 lei, însă dacă bugetul nu este suficient poţi opta şi pentru kitul Logitech Cordless Desktop MK320 la 190 lei.

Prin urmare, la preţul iniţial al sistemului trebuie să adaugi şi 1.000 – 1.500 lei pentru monitor, tastatura şi mouse, în special dacă vrei un ecran de 22”, astfel că în final ajungi să plăteşti aproximativ 7.000 lei, cam la fel de mult ca în cazul unui laptop. Într-o astfel de situaţie, ce este mai bine să alegi? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să vedem care sunt avanjele fiecărui tip de dispozitiv în parte.

Tastatura propusa de Microsoft pentru jocuri are design special si NumPad detractabil

Avantajele laptopului

Cel mai important avantaj al unui laptop comparativ cu sistemul este portabilitatea. Chiar dacă laptopurile de gaming cântăresc cu uşurinţă peste 3 kg şi nu sunt la fel de uşor de transportat pentru un notebook obişnuit, ele îţi oferă mai multă libertate de mişcare: le poţi schimba poziţionarea în cameră foarte uşor şi poţi merge cu ele la un prieten să jucaţi ceva în reţea.

În plus, laptopul ocupă semnificativ mai puţin spaţiu şi te scapă de una dintre principalele neplăceri ale pasionaţilor de gadgeturi: cablurile.

Avantajele sistemului

Un sistem nu se bucura de portabilitate, însă are câteva avantaje clare în fata laptopurilor:

  • putere de procesare mai mare: în general, un sistem este mai puternic decât un laptop din punct de vedere al performanţei brute, mai ales că, aşa cum am văzut, cele mai noi placi video mobile ajung cel mult la nivelul generaţiei anterioare de plăci video pentru desktop-uri. De asemenea, tot sistemele pot include mai multă memorie RAM şi mai multă capacitate de stocare pe HDD şi SSD, element important pentru orice utilizator care are multe jocuri instalate.
  • răcire mai bună: un computer, fie el laptop sau sistem, oferă performanţe de top atunci când componentele funcţionează la parametri optimi, iar acest lucru se asigură prin răcire. Sistemele au avantajul de a beneficia de mai mult spaţiu în carcasă pentru “răsfirarea” componentelor, pentru montarea unor ventilatoare mai performante şi pentru asigurarea circulaţiei aerului într-un mod mai eficent. Iar o răcire eficientă se traduce prin mai puţină căldura degajată şi mai puţin zgomot. În schimb, laptopurile au un spaţiu semnificativ mai mic, iar răcirea poate pune probleme în special la modele de 13.3-15.6”.
  • upgrade mai uşor: Sistemul îţi permite înlocuirea rapidă şi fără bătăi a componentelor, pe măsură ce apar noutăţi din punct de vedere hardware, iar acest lucru asigură atât menţinerea performanţelor la un nivel ridicat, cât şi defalcarea costurilor în mai multe “rate”. În cazul unui laptop, poţi opta cel mai mult pentru un upgrade de memorie RAM sau HDD/SSD, însă cu rare excepţii nu vei putea înlocui placa video.
Laptopurile de gaming au ca avantaj principal portabilitatea

Cine luptă pe această piaţă?

Până nu demult, laptopurile pentru jocuri erau fabricate de câţiva producători concentraţi pe această nişă. Cel mai sonor nume este Alienware, dar la nivel global activează şi Clevo, un producător mai puţin cunoscut în România, dar care produce notebook-uri atât sub brand propriu, cât şi pentru numeroase alte companii.

Totuşi, în ultima perioadă, numeroşi producători “obişnuiţi” de laptopuri au intrat pe această nişă. Probabil cel mai cunoscut exemplu este Asus, care în 2006 a creat brandul Republic of Gamers (ROG) în cadrul căreia se regăsesc exclusiv produse dedicate gamerilor, însă nici ceilalţi producători nu au stat cu mâinile în san: Toshiba are de asemenea un segment special prin brandul Quosmio, în timp ce Lenovo, Dell sau Sony încearcă să se infiltreze în acest segment.

Motivul? Totul se rezumă la bani. Un laptop de gaming are potenţialul de a aduce marje de profit semnificativ mai mari decât un laptop obişnuit tocmai prin prisma preţurilor mai mari de comercializare şi a lipsei, cel puţin teoretic, a luptei pentru cel mai mic preţ.

În concluzie, este dificil de stabilit un câştigător cert între laptopul de gaming şi sistemul de gaming, întrucât ambele categorii vin cu avantaje şi dezavantaje. Prin urmare, decizia finală de achiziţie îţi aparţine în totalitate în funcţie de propriile opţiuni şi gusturi. Tocmai de aceea, suntem curioşi să aflăm opiniile tale pe marginea acestui subiect. Ce preferi între laptop de gaming şi sistem de gaming şi de ce?

9 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!