Lenovo ThinkPad L450 review – laptop robust cu Intel Broadwell
Seria de laptopuri Lenovo ThinkPad L cuprinde în mod obişnuit laptopuri business extrem de solid construite, cu specificaţii de vârf şi, mai ales în ultima vreme, adaptate unei portabilităţi cât mai bune.
Una dintre ultimele apariţii în cadrul acestei serii este Lenovo ThinkPad L450, un laptop cu diagonala de 14” care beneficiază de noua platformă hardware Intel Broadwell şi care iese în evidenţă prin preţul relativ scăzut al versiunii de bază: 2.800 lei.
Inevitabil, pentru atingerea unui astfel de preţ, producătorul chinez a fost nevoit să accepte unele compromisuri în anumite privinţe, iar în cadrul acestui review încercam să aflăm care sunt acestea şi cât de importante sunt. În funcţie de nivelul compromisurilor îţi vei putea da seama dacă merită să investeşti banii în varianta de bază sau nu. Pe piaţă vor exista şi versiuni mai puternice, însă preţul acestora este destul de piperat comparativ cu varianta de start.
Ce este Lenovo ThinkPad L450?
Lenovo ThinkPad L450 este un laptop de 14” cu un design spartan şi platformă hardware Intel Broadwell adresat în special persoanelor care au nevoie de un portabil durabil şi rezistent cu tehnologie nouă.
Specificaţii tehnice Lenovo ThinkPad L450
Lenovo ThinkPad L450 | |
Ecran | TN 14″, 1366 x 768 pixeli |
Procesor | Intel Broadwell Core i3-5005U |
Placa video | integrata, Intel 5500 HD |
Memorie | 4 GB DDR3 |
Stocare | 500 GB 7200 rpm HDD |
Conectivitate | Wireless N, Bluetooth 4.0, Ethernet |
Porturi | 3xUSB 3.0, SD card reader, miniDP, VGA, LAN, Kensington Lock |
Baterie | 6 celule, 48 Wh |
OS | Windows 8.1 |
Dimensiuni | 338x235x24 mm |
Greutate | 1.92 kg |
Ce ne-a plăcut
Încă de la scoaterea din cutie iese la iveală un dispozitiv spartan din punct de vedere estetic, cu o carcasă rectangulară realizată din plastic mat şi un şasiu ranforsat cu fibră de sticlă. Prin urmare, laptopul este unul rezistent şi excelent contruit, chiar dacă poate nu se ridică la înălţimea notebook-urilor Lenovo ThinkPad din segmentul premium.
Carcasa este neagra complet, cu excepţia logo-urilor Lenovo şi ThinkPad, iar plasticul ales pentru exterior şi interior este unul aderent şi nu atrage amprentele şi murdăria.
Prin prisma modului în care este construit, laptopul este voluminos şi greu la cele aproape 2 kilograme ale sale, însă acest lucru a permis şi implementarea a numeroase porturi pe părţile laterale. Aici putem aminti de cele 3 porturi USB 3.0, VGA, miniDP, conectorul RJ45 LAN sau de Kensington Lock, la care se adăugă opţional şi un SmartCard sau un cititor de amprente.
Spatele laptopului are numeroase guri de aerisire care, cel puţin teoretic, asigură o bună ventilaţie pentru componentele interne.
La fel ca în cazul celor mai multe ThinkPad-uri, ecranul se rabatează la 180 de grade, astfel că dispozitivul poate fi utilizat cu uşurinţă şi în moduri mai puţin convenţionale. Balamalele sunt solide şi realizate din metal, astfel că pot rezista la folosire îndelungată, chiar dacă sunt mici ca dimensiune fizică. Palmrestul, zona din jurul tastaturii şi rama ecranului sunt de asemenea confecţionate din plastic mat şi asigură un aspect simplu, fara pretenţii.
Tastatura de tip Accutype este unul dintre punctele forte ale noului laptop Lenovo, întrucât are o configuraţie completă, taste uşor concave pentru a limita apăsările greşite şi este rezistentă la lichide. Întrucât vorbim despre un laptop cu o grosime generoasă, tastele au o cursă lungă, motiv pentru care vei avea nevoie de o scurtă perioadă de acomodare dacă foloseşti frecvent ultrabook-uri. Singurul inconvenient este că tastaturii îi lipseşte iluminarea.
La rândul său, trackpadul este spaţios, fiabil şi are o bună acurateţe. Pe colţurile din partea de jos poţi face click fără să existe zgomot, iar suprafaţa trackpadului permite efectuarea gesturilor, care pot fi personalizate prin intermediul unei aplicaţii. În plus, există un Trackpoint şi butoane mecanice pentru click, o prezenţă comună pentru gama Thinkpad.
Noi am avut la test versiunea de bază a laptopului, care nu impresionează prin platforma hardware: vorbim despre un procesor Intel Core i3-5005U cu frecvenţa de 2 GHz, grafică integrată Intel HD 5500, 4 GB RAM şi HDD de 500 GB. Este important de precizat că versiunea de bază include de fapt şi cu un SSD de 16 GB pentru cache, însă acesta nu a fost prezent în configuraţia testată de noi.
În utilizarea de zi cu zi, Thinkpad L450 s-a descurcat bine, atât în privinţa activităţilor precum browsing cu multiple taburi deschise, cât şi în ceea ce priveşte urmărirea unor clipuri Full HD, editare de documente sau chiar unele jocuri cu un nivel scăzut de detalii. Totuşi, în unele ocazii am remarcat întârzieri în utilizare, de aşteptat pentru o astfel de configuraţie. Este important de precizat că navigarea pe internet în Google Chrome este destul de greoaie. În Internet Explorer lucrurile au mers semnificativ mai bine.
Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:
- 3DMark 11: P910;
- 3DMark 13: Ice Storm – 38699, Cloud Gate –3965, Sky Driver – 2264, Fire Strike – 544;
- PCMark 08: Home Convenţional – 2110;
- CineBench 11.5: OpenGL 17.13 fps, CPU 2.25 pts, CPU Single Core 0.84 pts;
- CineBench R15: OpenGL 22.12 fps, CPU 206 cb, CPU Single Core 74 cb;
- X264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 68.08 fps, Pass 2 – 12.83 fps.
Aşa cum spuneam, laptopul poate rula şi unele jocuri, iar noi am încercat câteva titluri la rezoluţia nativă 1366×768 pixeli cu detaliile setate la minim.
1366 x 768 px – Low details | |
Tomb Raider | 32 fps |
NFS Most Wanted | 16 fps |
Bioshock Infinite | 20 fps |
Posibilităţile de upgrade sunt destul de bune, întrucât poţi mări cantitatea de memorie RAM şi spaţiul de stocare. Accesul la componentele interne este facil.
Prin prisma construcţiei solide şi a platformei hardware, L450 este foarte silenţios, chiar dacă ventilatorul este activ în permanenţă. De altfel, HDD este chiar mai zgomotos decât ventilatorul în utilizarea zilnică. Singurul moment în care am remarcat sunetul ventilatoarelor a fost la instalarea unor update-uri pentru sistemul de operare Windows.
Conectivitatea este asigurată de LAN, Bluetooth 4.0 şi Wi-Fi N, iar conexiunea la internet a fost stabilă, cu un semnal puternic chiar şi la îndepărtarea de router. Totuşi, nu te aştepta la cele mai bune viteze de download.
În privinţa acumulatorului, cel care a venit cu unitatea noastră de test este de 6 celule şi are o capacitate de 48 Wh, însă nu se integrează perfect în ansamblul laptopului, motiv pentru care pe spate apare o uşoară umflătură. Alte modele vor sosi cu un acumulator pe 3 celule de 23 Wh, care se potriveşte perfect, dar care oferă o autonomie de circa două ori mai mică.
În principiu, autonomia ajunge la 5-6 ore în cazul unei utilizări intensive şi chiar mai mult dacă te limitezi la browsing şi editare de teste online:
- 12 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
- 7 ore – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi ON;
- 6 ore şi de 20 minute – video fullscreen 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi ON;
- 5 ore şi 40 de minute – video .mkv fullscreen 1080p în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi OFF;
- 5 ore – browsing în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi ON;
Ce scârţâie
De departe, cel mai important aspect negativ al lui Lenovo ThinkPad L450 este ecranul TN cu o rezoluţie de 1366×768 pixeli. Chiar dacă poate fi considerat decent de persoanele mai puţin pretenţioase, absenţa tehnologiei IPS face ca luminozitatea, contrastul şi reprezentarea culorilor să aibă de suferit, la fel ca şi unghiurile de vizualizare. O calibrare a culorilor va aduce un plus de acurateţe, însă nici aşa lucrurile nu vor sta foarte bine.
Tocmai de aceea, îţi recomandăm o versiune de L450 care să includă ecran IPS cu rezoluţie Full-HD, însă pentru acest lucru va trebui să scoţi din buzunar cel puţin 350 de lei în plus.
Iată şi datele obţinute cu un colorimetru:
- acoperire: 64% sRGB, 46% NTSC, 48% Adobe RGB;
- gamma: 1.9 ;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 215 cd/m2;
- contrast la luminozitate maximă: 80:1;
- punctul de alb: 6600 K;
- negru la luminozitate maximă: 2.76 cd/m2;
- DeltaE mediu: 9.97 necalibrat, 3.02 calibrat.
Din păcate, lipsa de zgomot nu este asociată şi cu lipsa încălzirii laptopului. Practic, carcasa se încălzeşte uşor chiar şi în cadrul activităţilor de zi cu zi şi devine fierbinte la solicitări intense precum jocuri. Valorile nu sunt foarte mari, însă sunt asemănătoare cu cele întâlnite în cadrul ultrabook-urilor, care se remarcă prin dimensiuni şi formă mai compacte, cu performanţe hardware mai bune.
Laptopul beneficiază de sunet stereo, însă calitatea acestuia este mediocră. Pot reprezenta o soluţie ocazională pentru muzică şi filme, dar nu este cazul să te aştepţi la o calitate prea bună. De asemenea, camera web 720p este decentă, dar departe de a impresiona.
Preţ Lenovo ThinkPad L450 şi disponibilitate
Lenovo ThinkPad L450 nu este încă disponibil în magazinele din ţara noastră, însă va apărea în stocuri destul de curând. Aşa cum spuneam şi la începutul review-ului, noi am avut la test versiunea de bază a laptopului, iar în România aceasta va avea un preţ de aproximativ 2.800 lei, care include şi SSD-ul de 16 GB pentru cache.
În prezent nu ştim exact în ce alte configuraţii va fi disponibil laptopul, însă un ecran IPS cu rezoluţie Full-HD îţi va scoate din buzunar alţi 350 lei, în timp ce folosirea unui procesor mai puternic precum Intel Core i5-5200 U va costa undeva la 450 lei.
Concluzii
ThinkPad-ul L450 este un update serios în gama ThinkPad. Spre deosebire de modelul anterior, L450-ul este semnificativ mai compact şi mai uşor, beneficuază de hardware de ultimă generaţie şi de posibilitatea echipării sale cu un ecran IPS. Construcţia de calitate, designul sobru sau tastatura excelentă nu au avut de suferit, rămânând în continuare puncte forte ale acestei linii.
În concluzie, ThinkPad-ul L450 este potrivit pentru tine dacă ai nevoie de un laptop solid, care să aibă o durată de viaţă îndelungată, o tastatură de calitate şi o platformă hardware suficient de puternică pentru activităţi curente. Totuşi, dacă ai nevoie de un dispozitiv mai uşor sau bugetul tău este limitat, ai putea analiza şi alte oferte. Aceasta pentru că deşi modelul de bazp al THinkPad-ului L450 este accesibil, versiunile echipate cu ecran bun sau SSD ajung să fie piperate.
Listele noastre cu cele mai bune laptopuri ale momentului şi cele mai intereante notebook-uri business pot fi un bun pas de pornire.
Pro
- construcţie de calitate
- tastatură şi trackpad excelente
- autonomie bună
- preţ competitiv
Contra
- ecran modest
- se încălzeşte puternic
- acumulatorul pe 6 celule nu se potriveşte perfect