GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga 500 15 review – laptop convertibil de 15-inch

Testat pe data de 12 septembrie 2015
Pe scurt: Lenovo-ul Yoga 15 este unul dintre cele mai bune laptopuri convertibile cu ecran de 15-inch al momentului, un dispozitiv bine închegat, performant, cu un ecran şi o tastatură de bună calitate. Potenţialii cumpărători vor trebui să se mulţumească însă cu o tastatură neiluminată, autonomia cel mult medie şi un trackpad problematic, aspecte dificil de acceptat în condiţiile în care Yoga-ul are un preţ piperat.
Produs testat: Lenovo Yoga 500 15   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 3000 - 4800 Lei

Laptopurile cu ecran convertibil au prins avânt în ultimii ani, datorită multivalenţei lor. Cu alte cuvinte, un astfel de dizpozitiv poate fi utilizat atât ca un laptop normal, clasic, dar şi ca o tabletă sau un stand, rabătând ecranul pe spate.

Lenovo-ul Yoga 500 15 este un astfel de laptop convertibil, însă unul cu un display de 15-inch, aşadar cu dimensiuni generoase. Modelul despre care vom discuta în acest articol este configuraţia de top oferită de Lenovo, ce înglobează un procesor Intel Core i7-5500U, 8 GB de RAM şi un cip grafic integrat Nvidia.

Rămâne de văzut însă cât de practic este un convertibil de 15-inch în utilizarea de zi cu zi, mai ales că Yoga-ul are un preţ destul de piperat, comparativ cu laptop-urile clamshell cu caracteristici şi dotări similare.

Lenovo Yoga 500 15

Lenovo Yoga 500 15, un convertibil bine închegat

Ce este Lenovo Yoga 500 15?

Yoga-ul 500 15 este un laptop “full-size” cu ecran convertibil la 360 de grade. Oferă specificaţii hardware de top, un ecran excelent şi o tastatură bine realizată, toate integrate într-o carcasa solidă şi destul de aspectuoasă.

Specificaţii tehnice

Lenovo Yoga 500 15 (Flex 3 – 1570)
Ecran15.6″, 1920 x 1080 px, IPS, lucios, sensibil la atingere
CPUIntel Broadwell Core i7-5500U
Placă videoIntegrată Intel HD 5500 + Nvidia GeForce GT 940M 2GB
Memorie8 GB DDR3L
Stocare1 TB 2.5″ 5400 rpm 9.5 mm HDD (Hitachi Travelstar 5K1000) cu SSD cache de 32 GB
ConectivitateWireless AC Atheros, Gigabit Ethernet Realtek PCIe, Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, RJ45, microfon/casti, card reader SD, Kensington Lock
Baterie45 Wh
Sistem de operareWindows 8.1
Dimensiuni385 mm (lățime) x 255 mm (adâncime) x 23 mm  (grosime)
Greutate2.27 kg
Extratastatură fără iluminare, webcam HD

Ce ne-a plăcut

Yoga-ul 500 15 este un laptop bine închegat şi destul de plăcut privirii. Noi am testat versiunea neagră, al cărui aspect este uşor sobru, însă Lenovo oferă şi o versiune pe alb. Important de ştiut că Yoga-ul 500 are o carcasă exterioară realizată dintr-un plastic mat, pe care amprentele se vor vedea destul de uşor, şi care va trebui curăţat des pentru a păstra un aspect prezentabil. Pe versiunea albă amprentele nu ar trebui să fie la fel de deranjante.

Lenovo Yoga 500 15 capac plastic

Capacul ecranului este construit din plastic mat

Interiorul laptopului este metalic, acoperit cu o folie de aluminiu texturat. Şi aceasta are însă tot o nuanţă închisă, astfel că se vor vedea semnele de utilizare zilnică.

Yoga-ul 500 este un laptop convertibil, aşadar ecranul sau se rabatează pe spate la 360 de grade. El este susţinut de două balamale metalice, puţin cam mici pentru dimensiunile sale generoase, astfel încât el nu este foarte stabil. Totuşi, trecerea dintr-un mod de operare în altul se realizează rapid şi fluent.

Că tot vorbim de ecran, trebuie să ştiţi că Lenovo au ales un panel IPS de bună calitate pentru Yoga-ul 500 testat, cu unghiuri de vizualizare excelente, contrast bun şi culori destul de precise. Singurul impediment ar fi luminozitatea destul de scăzută, care face laptopul dificil de utilizat în lumină puternică, mai ales că avem un display lucios. Desigur, ecranul este de tip touch şi noi nu am întâmpinat nici un neajuns în utilizarea acestuia.

 • Panel HardwareID: LG Philips LP156WF4_SPL1;
 • Acoperire: 68% sRGB, 49% NTSC, 51% AdobeRGB;
 • Gamma măsurată: 2.0;
 • Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 220 cd/m2 (alimentare AC);
 • Contrast la luminozitate maximă: 530:1;
 • Temperatură culoare pe alb: 6700 K;
 • Nivel negru la luminozitate maximă: 0.42 cd/m2;
 • Medie DeltaE: 1.83 necalibrat, 0.80 calibrat

 

Distribuția luminozității pe suprafața ecranului

Distribuția luminozității pe suprafața ecranului

Un alt aspect important pe un laptop modern îl reprezintă tastatura, una cu care m-am înţeles extrem de bine. Yoga-ul moşteneşte layout-ul standard Lenovo AccuType, cu taste plate însă, nu uşor adâncite ca pe alte dispozitive. Cursa tastelor nu este nici ea prea adâncă, însă rama tastaturii este rigidă şi nu flexează deloc, iar întreaga experienţă de tastare s-a potrivit foarte bine stilului meu, astfel că am putut tasta la capacitate maximă cu o minimă perioadă de acomodare.

Lenovo Yoga 500 15 tastatura

Tastatura nu este iluminată

Ca observaţie însă, tastatura nu este iluminată, lucru care va nemulţumi pe unii dintre voi.

Despre trackpad vom discuta în secţiunea “Ce Scârţâie”, deoarece acest nu s-a ridicat la nivelul aşpteptărilor.

Bun, una peste alta, ştim până acum că Lenovo-ul Yoga 500 este bine contruit şi oferă o tastatură şi un ecran de calitate. El nu face rabat nici când vine vorba de porturi, pe laterale înşiruinduse trei porturi USB, un port HDMI, un port LAN şi un cititor de carduri SD. Gura de evacuare a sistemului de răcire este plasată pe muchia din spate, în vreme ce pe muchia din faţă găsim câteva LED-uri de stare.

Din punct de vedere al performanţelor, Yoga-ul face faţă cu brio cerinţelor de zi cu zi, conţinutului multimedia şi chiar şi unor jocuri nu foarte pretenţioase. Nu vă aşteptaţi să rulaţi programe extrem de complexe sau jocuri actuale, pentru că atât platforma hardware ULV, cât şi cipul grafic entry-level nu pot face faţă cerinţelor nerealiste.

 • 3DMark 11: P2393;
 • 3DMark 13: Ice Storm – 32892, Cloud Gate –5522, Sky Driver – 3124, Fire Strike – 1394;
 • PCMark 08: Home Conventional – 2315;
 • CineBench 11.5: OpenGL 36.65 fps, CPU 2.47 puncte, CPU Single Core 1.41 puncte;
 • CineBench R15: OpenGL 49.84 fps, CPU 225 cb, CPU Single Core 102 cb;

Dacă vă limitaţi însă la browsing, filme, editare de documente Office, ascultat muzică şi jucat jocuri cu detaliile spre Medium, sau chiar Minim în unele cazuri, atunci Yoga-ul vă va mulţumi. De remarcat că performanţele sunt limitate de utilizarea unui HDD mecanic, iar upgradeul la un SSD va oferi un spor considerabil. Nu în ultimul rând, Lenovo preinstalează un număr mare de aplicaţii proprii şi third-party pe acest laptop, iar dacă vei scapa de ele, dispozitivul va fi ceva mai fâşneţ.

Yoga-ul 500 are un comportament acustic şi termic excelent. În utilizarea de zi cu zi, ventilatorul rămâne tăcut, aproape imperceptibil, iar laptopul se încălzeşte foarte puţin. Chiar şi atunci când rulăm jocuri, carcasa abia depăşeşte pragul de 40 de grade în anumite puncte de pe spate, iar ventilatorul nu e deloc deranjant, zgomotul său fiind uşor acoperit de sistemul e boxe. Boxe care oferă un sunet plăcut, fără mari pretenţii însă. Volumul lor este cam scăzut totuşi, mai ales atunci când funcţiile din amplificatorul software Dolby nu sunt activate.

Lenovo Yoga 500 15 sistem racire

Sistemul de răcire face față solicitărilor

Trăgând linie, laptopul celor de la Lenovo nu impresionează doar la exterior, ci şi prin prisma performanţelor şi comportamentului în viaţa de zi cu zi, atât timp cât pretenţiile voastre sunt adecvate hardware-ului existent şi nu sunt foarte ridicate.

Ce scârţâie

Principalul aspect ce m-a deranjat în timpul testării acestui Yoga a fost trackpad-ul, de la care aveam aşteptări mari, ţinând cont că Lenovo a implementat o suprafaţă Synaptics, pe care degetele alunecă uşor şi care răspunde bine la swipe-uri, tap-uri şi gesturi. Nu am reuşit însă să obţin raportul dorit între viteză şi precizie, astfel că pe ecran cursorul a fost fie prea lent, fie prea săltăreţ, aspect ce a devenit rapid iritant în utilizarea de zi cu zi.

Lenovo Yoga 500 15 trackpad

Trackpad-ul tinde să devină imprecis când este setat pentru viteza

Pe lângă aceasta, rămâne de discutat cât de practic este un convertibil cu ecran de 15-inch şi un format cu dimensiuni generoase. În modul laptop, Yoga-ul se descurcă foarte bine, chit că balamalele ar fi putut fi mai rigide. În modul Stand şi Cort nu am nimic de reproşat, însă în modul Tabletă se vor resimţi din plin greutatea şi grosimea.

Vom trece şi autonomia la capitolul:”se putea mai bine”. Lenovo a echipat acest model cu o baterie de dimensiuni relativ mici, 45 Wh, astfel încât în utilizare ea se va descarcăa în circa 3-4 ore, în funcţie de ce activităţi veţi întreprinde. E drept, versiunea noatră este echipată cu HDD şi procesorul Core i7, iar dacă veţi alege modelul cu procesor Core i5 şi veţi schimba HDD-ul cu un SSD, autonomia va creşte puţin.

Alte aspecte negative majore nu prea sunt. Însă, ar mai fi unele detalii ce merită menţionate:

 • acest laptop nu oferă o tastatură iluminată,
 • versiunea de top este echipată cu HDD hybrid, nu cu un SSD,
 • ecranul nu este foarte luminos, astfel că laptopul va fi dificil de utilizat în lumina puternică,
 • muchia de plastic din jurul palm-restului este dură şi ascuţită, astfel că încheieturile tale nu vor fi foarte fericite când o vor întâlni,
 • webcam-ul este slab, însă sistemul de microfoane îşi face treaba excelent în apeluri audio/video.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo-ul Yoga 500 15 este disponibil în magazinele româneşti, iar diversele configuraţii au preţuri cuprinse între 3000 şi 4800 de lei.

Versiunile de bază sunt însă motorizate de procesoare Intel Core i3 cu 4 GB de RAM şi nu includ cipul grafic dedicat, în vreme ce configuraţiile de top sunt asemănătoare cu cea testată în acest articol.

Concluzii

Nu ne hazardăm concluzionând că Yoga-ul 500 15 este un laptop reuşit. Cei ce îl vor alege vor obţine un dispozitiv bine închegat, cu un ecran excelent, o tastatură bună şi performanţe de top în utilizarea de zic cu zi, deficienţele fiind însă autonomia cel mult medie, trackpad-ul şi preţul de comercializare piperat.

Potenţialii cumpărători vor trebui să se gândească bine dacă sunt dipusi să plătească peste 4500 de lei pe un Yoga în versiunea de top, în condiţiile în care în bugetul de 4500-5000 de lei pot fi achiziţionate laptop-uri standard (non-convertibile) cu procesoare quad-core, 16 GB de RAM şi cipuri grafice Nvidia GTX 960M, considerabil mai performante şi mai bine adaptate jocurilor.

Lenovo Yoga 500 15 laptop convertibil

Lenovo Yoga 500 15 laptop convertibil performant

În cazul Yoga-ului veţi plăti în plus pentru formatul convertibil şi mă aştept totuşi ca preţul configuraţiei de top să mai scadă în viitorul apropiat, în condiţiile în care cei de la Asus oferă un laptop similar cu un raport preţ/performanţe mai bun: modelul Transformer Book TP500LB. Acesta costă circa 3500 de lei pentru o configuraţie cu procesor Intel Core i5, 4 GB de RAM şi cip grafic Nvidia 940M. E drept însă că alegerea e îngreunată de panelul TN folosit de Asus pe acest dispozitiv.

Bun, una peste alta, aici vom trage linie review-ului Lenovo-ului Yoga 500 în versiunea cu ecran de 15-inch. Dacă aveţi nelămuriri legate de modelul testat sau lucruri de adăugat acestui articol, secţiunea de comentarii este deschisă şi vă aşteaptă.

3 comentarii

 1. Rol

  16 octombrie 2015 la 18:06

  Merita diferenta de 600 de lei dintre un Lenovo Yoga 500-15 cu procesor Intel Core i5 sau i7?

 2. Rol

  16 octombrie 2015 la 18:12

  Pe emag am gasit si variante cu tastatura iluminata, insa un i7 e 4599 lei, iar un i5 e 3999 lei.

 3. Rol

  16 octombrie 2015 la 18:23

  Mai vreau sa va propun un subiect: Windows-ul asta 10 e atat de controversat; unii spun ca Microsoft te spioneaza, altii ca doar vor sa iti imbunatateasca serviciiile, etc. Care-i adevarul?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri