GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tipuri de placi video folosite in laptop-uri

Autor: Echipa GiZ

Cel mai controversat subiect actual este PC vs notebook. Notebookurile sunt din ce in ce mai mult folosite, intrand incet incet si in segmentul gaming. Din acest punct de vedere cea mai importanta componenta a unui laptop este placa video. In acest articol vom incerca sa prezentam toate tipurile de placi video intalnite in laptop-uri si punctele lor pozitive si negative.

Ce trebuie retinut despre placile video din laptop-uri

Principala diferenta fata de placile video intalnite in calculator este faptul ca cele pentru laptop-uri sunt integrate pe placa de baza ! Nu este prima oara cand primesc intrebarea „pot sa imi schimb placa video la laptop ?” – Raspunsul este predominant „NU , nu se poate. Este sudata si momentan in lume, exista doar cateva modele de la DELL prin care producatorul promite o oarecare varianta de upgrade : cumperi alt GPU-ul (GPU = Graphics Processing Unit = placa video) si in inlocuiesti pe cel actual.

Principalele caracteristici de identificare ale placilor video sunt:

  • familie GPU (serie, pipelines, core speed, shader speed, memory speed, consum curent, transistors, tehnologii integrate etc)
  • familie RAM shared sau dedicat (DDR, DDR2, DDR3, GDDR2, GDDR3)
  • capacitate RAM

Diferentele intre placile video pentru desktop-uri si cele pentru laptop nu se rezuma doar la felul in care sunt montate ci si la capitolul performanta. Desi (exemplu) placa video a laptopului tau este Nvidia 9600, iar cea de pe desktop este tot Nvidia 9600, performantele difera ca de la cer la pamant. Ia placa video de pe desktop in mana, uita-te la ea, gandeste-te ca trebuie sa intre intr-un laptop (care de multe ori este mai subtire si mai ingust decat placa in sine). Dupa ce te gandesti cum ai putea sa o inghesui inauntrul laptopului, gandeste-te ca trebuie sa o alimentezi de la o baterie mica (care la randul ei da curent procesorului, ecranului etc…). Dimensiunile si cerintele de consum scazut de energie sunt cele care determina performanta finala a unei placi video de laptop. Este imposibil ca performantele sa semene cu ‘suratele’ mai mari, chiar daca familia GPU-ului este aceeasi.

Producatorii de placi video (Nvidia, ATI) au cautat o metoda de a inghesui placile video performante in laptopuri. Dar trebuie sa exite si un compromis, placa video nu trebuie sa consume prea mult curent electric, ca utilizatorul sa nu deschida laptopul si in 30min sa se si inchida. Am citit numeroase reviewuri in care era criticata autonomia in jocuri la un laptop. Este logic ca bateria sa se duca mai repede atunci cand GPUul lucraza pentru incantarea ochiului tau (fie el de gamer, designer sau cinefil).

De asemenea de stiut este faptul ca o placa video emana caldura, iar de multe ori sistemul de racire al unui laptop ( un heatpipe, max 2 ventilatoare) acopera si placa video pe langa procesor. Dar sa lasam vorbaria si sa trecem la practica. Sa luam un exemplu care arata clar care este diferenta intre o placa video desktop cu o placa video de laptop.

Comparatie a seriei 9600 de la Nvidia

Comparatie a seriei 9600 de la Nvidia

Capitolul RAM

RAM-ul placii video este fie shared (pus la comun cu ramii sistemului) fie dedicat. Cele mai des intanlnite (si ieftine) placi sunt shared. Poti sa aloci fie automat fie manual (OPTIONAL – nu toate laptopurile au aceasta posibilitate) – cat RAM vrei sa fie folositi din memoria sistemului. Spre exemplu ai 2 GB si aloci 512MB placii video – atunci sistemul tau va ramane cu 1,5 Gb ram. De preferat, atunci cand cumperi un laptop si esti pretentios la performante video este sa iei o placa video cu memorie dedicata. Este important de retinut ca la laptopuri conteaza mai putin cantitatea de memorie si mai mult familia GPU-ului cand vine vorba de performante. Pe scurt : poti sa pui la Intel GMA 4500 si 10 GB RAM si tot nu o sa depaseasca in performante o placa dedicata jocurilor gen ATI 4850 cu GDDR3 (sau 4) de 256MB.

„OK, am inteles cum si la ce se folosesc placile video, dar, de unde stiu eu ce placa video este buna ?” Site-ul pe care ti-l recomand este : NotebookCheck – printre cele mai complete si utile site-uri in placi video pentru notebookuri (benchmark-uri, review-uri, specificatii, liste etc). Ex: Intel GMA 4500 MHD

Laptopurile si configuratiile SLI/Crossfire

Desktop-urile de gaming de obicei folosesc doua placi video montate in mod SLI (nVidia) sau Crossfire (ATI). La ora actuala daca vrei un sistem gaming portabil, poti alege intre seriile G de la Asus, Gaming/Qosmio de la Toshiba, XPS de la DELL si de ce nu Alienware. Un notebook cu SLI are ca avantaj performante grafice 3D superioare (de multe ori pot intrece o placa video de pe un desktop mainstream), iar ca dezavantaje greutatea (2 placi video sunt mai grele ca una singura), autonomie mai mica si necesitatea unei solutii de racire zgomotoase si nu in ultimul rand pretul.

Placi video in SLI intr-un notebook

Placi video in SLI intr-un notebook

Ce ar trebui sa urmaresc daca vreau sa-mi cumpar un laptop cu o placa video performanta?

1 – Identifica scopul pentru care vrei sa cumperi laptop-ul: un pic de gaming, mai mult, filme, grafica, etc… Ai nevoie de o placa video performanta sau merge una normala ?
2 – Mergi pe NotebookCheck si cauta in clasamentul claselor unde se situeaza placa ta video, comparativ cu alte modele.
3 – Retine: placa video va ramane in laptop pana acesta isi va da duhul, nu o poti schimba pe parcurs
4 – Citeste despre tipul si cantitatea memoriei RAM instalata pe placa video. Multi comercianti pun nume puternice de GPU, spun ca laptopul este „de gaming” , dar omit faptul ca memoria RAM este DDR1, sau 2. Orinteaza-te catre cel putin GDDR3 pentru performante pe masura.

28 comentarii

  1. sharky34

    6 decembrie 2009 la 00:22

    daca am doua placi in sli pe laptop …..pot sa las sa mearga laptopul doar pe una…si cum ….fara disabla din device manager ca nu merge

  2. aragorn2033

    21 octombrie 2010 la 20:36

    am si am sau am avut si eu un leptop, ca acu mi sa dus placa de baza si nu stiu ce sa-i fac ca sa cumpar alta e cam scump 285e. :((

  3. cristi

    3 noiembrie 2010 la 22:55

    faza cu placa lipita e cam expirata. pana si amaratu meu de acer are placa video pe slot si se pot schimba la multi modele. Articolu asta e cam invechit!!!!

  4. tudor

    1 decembrie 2010 la 10:57

    daca ma puteti ajuta, am 3GB DDR3 in laptop,si placa video dedicata de 64mb,cum cot face sa dau din rami la placa video??

  5. Alex

    18 aprilie 2011 la 21:13

    Ma muiuc..cum naiba sa fie sudate de placa de baza? majoritatea laptopurilor aparute au placa video dedicata. In ce ai scris tu mai sus te-ai referit doar la placile video itntegrate.

  6. Alexandru

    21 iunie 2011 la 19:00

    PCI EXPRESS GRAPHICS X16

  7. aragorn2033

    6 iulie 2011 la 14:16

    io am un acer 5920g si la el placa video se poate scoate

  8. ragorn2033

    6 iulie 2011 la 14:17

    e de 512up tu 700 si nu mai stiu cat….

  9. nikoss_82

    26 septembrie 2011 la 00:10

    am si eu o intrebare si sper sa nu se supere nimeniin sensul k nu amcautat pe net sau ceva de genul…..de vreo 9 luni mia aparut o dunga pe ecran undeva in partea de jos iar de vreo 4 zile mi sa inchis ecranul si cand il redeschid nu mai vrea sa mearga…ramane negru…modelul este un fujitsu siemens amilo pi2540,dual core t8100. placa video ati radeon 2400……intrebarea este se mai poate face ceva pt ami schimba placa video sau este incorporata si trebuie schimbata cu tot cu placa de baza?

  10. Pufuletz

    23 octombrie 2011 la 17:31

    Cine imi zici si mie cum dau din Ram la Placa video?

  11. Bogdan

    11 decembrie 2011 la 22:38

    Am 59 ani nu le prea am cu calculatoru dar lectiile gasite la d-voasrta mi-au adus cateva lucruri de baza care ar trebui sa le spuna si cei de la raft. Va multumesc si va urez sarbatori fericite !

  12. Dan

    10 ianuarie 2012 la 18:32

    salut,as dori o parere de la d-vostra. acum 2 ani am cumparat un laptop msi ex600 cu placa video dedicata de 256 ram nvidia 8400GM, pt ca din cand in cand ma mai si joc si vroiam neaparat un laptop. de ceva timp ma gandesc sa o schimb, am intrebat in stanga si in dreapta si mi s-a zis ca as putea sa o schimb, dar doar cu o placa din aceeasi familie (8400gt sau 8400gs). intrucat 8400gs e varianta mai buna, as dori sa o achizitionez si sa o schimb. intrebarea mea este: e posibil? pe foarte multe site am citit si toti spun ca nu poti, dar varianta cu o placa video din aceeasi familie pare mai plauzibila. multumesc si astept un raspuns

    • Daniel Popescu

      10 ianuarie 2012 la 18:51

      Schimbarea placii video pe un laptop este foarte dificila, pentru ca foarte putini producatori ofera acces la placa video.

      De cele mai multe ori, procedura este imposibila sau foarte complicata. Pentru ca nu ai acces direct la placa video, trebuie sa dezmembrezi practic aproape tot laptopul, iar o singura greseala iti poate compromite gadgetul.

      Mai jos gasesti un mic tutorial, dar retine ca daca urmezi pasii de acolo risti sa-ti strici laptopul, asa ca ai mare grija.

      https://www.pcworld.com/article/148909/maxlap.html

  13. Florin

    22 ianuarie 2012 la 20:11

    salut sunt florin si am un laptop toshiba satellite l655 cu placa video intel hd graphics si as vrea sa stiu daca pot monta a doua placa video . am vazut in everest ca am un slot liber kred ca e pentru placa video.multumesc.

    • Daniel Popescu

      22 ianuarie 2012 la 22:05

      In Romania este aproape imposibil sa gasesti in comert placi video pentru laptopuri, pentru ca acestea sunt diferite de cele pentru desktopuri si trebuie sa respecte standardul MXM (Mobile PCI Express Module).

      Oricum, ar trebui sa ai acces la placa de baza, lucru oferit foarte rar de producatori, iar pretul unei asemenea placi video ar fi foarte ridicat si nu cred ca se renteaza, chiar daca laptopul tau ti-ar permite instalarea unei placi video suplimentare.

  14. geo

    17 februarie 2012 la 19:20

    salut am un fujitsu siemens amilo pro v 3515 are placa video praf.intrebarea este o pot schimba cu una mai buna sau este incorporata in placa de baza?ms.

  15. leo

    15 iulie 2012 la 20:41

    salut acer aspire 7735z are 2 placi si daca are una poate fi schimbata? multumesc anticipat

    • Daniel Popescu

      16 iulie 2012 la 12:24

      Acer Aspire 7735z are placa video integrata Intel GMA 4500M care nu poate fi inlocuita. Laptopul nu beneficiaza de placa video dedicata.

      • mirela

        7 octombrie 2012 la 19:48

        eu am un calculator din 2004 si sa ars placa video,adica nu nu se mai aprinde si nu stiu ce sa fac,sa cumpar unitatea centrala sau sa cumpar placa?va multumesc

        • Mihai

          18 ianuarie 2013 la 23:23

          Cumperi placa video e logic….intra pe emag.ro si gaseste acolo tot ce vrei in materie de placi video ;)

  16. Mihai

    18 ianuarie 2013 la 22:59

    Am un Msi CR620 cu placa video hd de 1,5 gb integrata pot sa fac ceva la el sa o schimb sau ceva de genu ?….

  17. Alexandru

    5 martie 2013 la 11:49

    Prietene se comercializeaza placi video de laptop se poate face usor upgrade si la pret mic, avand slot mxm se poate atasa o placa video. laptopul meu a venit din fabrica cu video de 256 si mi am facut upgrade la 1 gb prin comanda si ma costat 450 lei. placile de baza care nu au slot de placa video se inlocuieste cipul grafic cu unul mai bun, intradevar este ceva mai complicat dar nu inposibil, cu un reballing si un cip mai performant rezolvi problema. un cip e in jur de 200 lei iar un reballing ajunge cam 150 lei depinde de cine il face.
    Fiecare cip are un anumit soket, performanta unui cip nou este data de Northbridge, bun iei denumirea acelui Northbridge si vezi ce anume suporta placa ta de baza si poti stabili si un grafic mai bun, suport maxim de ram, un proc mai rapid. of lume luati naibi si invatati nu mai scrieti aberati precum ca sunt scumpe, ca nu va merge etc.

    http://img.diytrade.com/cdimg/1191267/14212803/0/1283164346/nVIDIA_chipset_NF-G6100-N-A2_Laptop_IC_BGA_chipset.jpg

    • Ionut Popa

      5 martie 2013 la 12:51

      Alex
      Orice se poate inlocui pana la urma. Poti face upgrade si la telefon daca vrei, dar nici in cazul asta, nici la laptopuri nu este o procedura usoare, ca un upgrade la desktop sa zicem. Cat timp nu poti gasi decat la comanda placi video MXM (care nu sunt suportate de majoritatea laptopurilor noi) sau ai nevoie de un specialist sa iti face reballing sau ai nevoie sa faci upgrade la sistemul de racire (o cerinta necesara, daca pui o placa mai performanta) cred ca nu e aberant sa spui ca nu poti face upgrade la placa video a unui laptop modern.

  18. cosmin

    6 februarie 2015 la 10:10

    buna am si eu un laptop cu 4 gb ram si la placa video scrie asa :Total Available Memory Graphics:1664 mb
    Dedicated Video memory :32 mb
    System Memori :0 mb
    Shared System Memory :1632 mb
    Este bun laptopul pentru gamming ?

    • Daniel Popescu

      6 februarie 2015 la 16:29

      Ce placa video ai mai exact? (AMD sau Nvidia si modelul).

  19. Andrei

    25 februarie 2015 la 18:08

    Crezi ca ar fi bine sa i-au un laptop cu o astfel de configuratie caci e prima alegere si ma tot documebtez de 2 saptamani si am ajuns oarecum la asta

    Producatori: Asus
    Procesor

    Tip procesor: Intel Pentium Quad-Core
    Model procesor: N3540
    Tehnologie procesor: 22 nm
    Numar nuclee: 4
    Frecventa procesor: 2160 MHz
    Cache: 2048 KB
    Turbo Boost pana la: 2660 MHz
    Producător procesor: Intel
    Display

    Diagonala: 15.6 inch
    Tip display: HD
    Rezolutie: 1366 x 768
    Caracteristici speciale display: Glare
    Tehnologie display: LED
    Memorie

    Tip memorie: DDR3
    Capacitate memorie: 4 GB
    Hard disk

    Capacitate hard disk: 1000 GB
    Viteza de rotatie: 5400 rpm
    Tip hard disk: SATA
    Placa video

    Tip memorie video: Dedicata
    Capacitate memorie video: 2048 MB
    Producator chipset video: nVidia
    Seria: GeForce
    Model placa video: 820M
    Multimedia

    Tehnologie: SonicMaster
    Unitati citire/scriere: DVD RW Double Layer
    Cititor de carduri: Da
    Camera web: HD
    Porturi

    Microfon: 1
    Rj-45: 1
    Usb 2.0: 1
    Usb 3.0: 1
    Iesire audio: 1
    HDMI: 1
    Comunicatii

    Retea: 10/100 Mbps
    Wireless: 802.11 b/g/n
    Bluetooth: 4.0
    Alimentare

    Baterie: Li-ion 2 celule
    Altele

    Securitate: BIOS Booting User Password Protection
    Tastatura numerica: Da
    Culoare: Negru
    Greutate: 2.4 Kg
    Dimensiuni (W x D x H): 380 x 251 x 340 mm
    Garantie: 24 luni

    • Daniel Popescu

      25 februarie 2015 la 21:55

      Depinde pentru ce anume vrei sa folosesti laptopul. Acesta este suficient de bun pentru navigare pe internet si editare de documente, dar nu si pentru editarea foto avansata in Photoshop sau jocuri.

  20. Matasaru Tavi

    23 august 2015 la 14:42

    Cum pot sa aflu daca placa mea video este shared sau dedicata?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri