GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14 review și teste (AMD Ryzen 7, ecran 16:10 2.8K)

Testat pe data de 12 noiembrie 2021
Pe scurt: Performanța în sarcinile pretențioase, profilurile energetice echilibrate și sistemul de răcire eficient sunt principalele puncte forte ale seriei Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14 în segmentul său, la care se adaugă construcția foarte bună, bateria mare și ecranele IPS/OLED. Pe de altă parte parte, laptopul este ușor limitat de tastatură, conectivitate și redarea audio, însă per total Yoga Slim 7 Pro este cu siguranță o opțiune atractivă pentru clasa de laptopuri din care face parte.
Produs testat: Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 6000 Lei

În acest articol vom analiza seria Yoga Slim 7 Pro a celor de la Lenovo, cunoscută și ca IdeaPad Slim 7 Pro în unele regiuni.

Lenovo oferă această gamă de laptopuri într-o largă gamă de variante și configurații, cu hardware AMD sau Intel, sau cu ecrane IPS sau OLED.

Modelul testat de noi, și de altfel cel pe care îl veți găsi în magazinele din România, este o puternică configurație AMD Ryzen cu un ecran 2.8K IPS cu format 16:10. Aceasta se pretează excelent utilizării zilnice și taskurilor ceva mai solicitante pentru muncă/școală, atât timp cât performanțe grafice de top nu sunt o necesitate. În plus, Yoga Slim 7 Pro este și un notebook foarte bine construit și echipat cu un sistem de răcire capabil să facă față hardware-ului performant, un pachet pe care foarte puține alte produse îl oferă în acest segment.

Pe larg, cu bune și cu rele, discutăm în amplul review de mai jos.

lenoob yoga slim 7 pro main

Specificații Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14

Ecran14, 2.8K 2880 x 1800 px, IPS, 16:10, 90 Hz, lucios, non-tactil
opțiuni 2.2K IPS sau 2.8K OLED
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H, 8C/16T (până la Ryzen 9 5900HX)
opțiuni Intel sau Ryzen HS
VideoAMD Radeon Vega 8, 8 CU, 2.0 GHz
Memorie16 GB DDR4-3200 (lipiți)
opțiune LPPDR4x pentru variantele Intel sau Ryzen HS
Stocare1x 1 TB SSD (Samsung PM9A1), 1 x M.2 2280
ConectivitateWireless 6 (Realtek sau Intel), Bluetooth 5.1
Porturi1x USB-A 3.1 gen1, 2x USB-C 3.1 gen2 cu date, video și încărcare, headphone/mic
Baterie61 Wh, încărcător 95 W USB-C
Size312 mm x 221 mm x 16,9 mm
Greutate1,38 kg, încărcător 0,42 kg
Alteletastatură iluminare albă, sistem audio 2x 2W, webcam HD

Construcție și design

Noul Yoga Slim 7 Pro este puțin mai îngust și ceva mai înalt decât modelul Yoga Slim 7 de anul trecut, însă cele două au aceeași greutate de 1,4 kilograme și cam aceleași linii de design. Motivele acestei schimbări sunt ecranul mai înalt cu raport 16:10, care este folosit pentru noua linie Pro, și nevoia de spațiu intern pentru un sistem de răcire mai complex.

lenoob yoga slim 7 pro fin

Versiunea testată de noi este cea argintie, însă este disponibilă și o varianta gri-închis. Modelul argintiu se descurcă mai bine atunci când vine vorba de ascunderea amprentelor sau urmelor de uzură, dar, în același timp, pare și ceva mai banal estetic. Liniile de design sunt cele deja cunoscute de la gamele Yoga sau IdeaPad lansate în ultima vreme, remarcându-se suprafețele metalice simple și sigle sau alte elemente de identitate vizuală discrete.

Calitatea construcției este excelentă, remarcându-se una dintre cele mai ferme tastaturi din acest segment și un capac care nu flexează aproape deloc. Evident, nu am remarcat nici alte probleme, cum ar fi zgomotele atunci când laptopul este ridicat de margini sau apăsat mai puternic în zona touchpad-ului și tastaturii.

Carcasa este fabricată integral din aliaj de aluminiu, suprafețele din metal cu grosime ridicată oferind un finisaj rugos cu priză bună și rezistență ridicată la uzură. Acest timp de finisaj poate că nu arată la fel de atractiv ca cel lucios/fin remarcat la MacBook Pro, ZenBook 14X sau Envy 14, însă promite să reziste mai bine în timp.

Balamaua ecranului este fermă, ținând fix ecranul în orice poziție, dar totodată suficient de moale pentru a putea fi operată cu o singură mână. Ecranul beneficiază acum de o ramă ceva mai îngustă și un strat protector din sticlă, iar marginea superioară a acesteia oferă suficient loc pentru o cameră Web. Exemplarul testat de noi nu a inclus și o cameră IR și nici un capac protector pentru camera Web, aceste opțiuni fiind disponibile doar în unele regiuni, fapt regretabil ținând cont că noul Yoga Slim 7 Pro nu oferă un senzor pentru amprente iar camera IR este singura opțiune pentru o autentificare biometrică rapidă.

lenovo yoga slim 7 pro interior2

Din cauza carcasei ceva mai înguste, Lenovo nu a mai putut implementa difuzoare frontale, acestea fiind amplasate acum pe capacul interior. Acest aspect nu este singurul care penalizează ergonomia, aici mai putând semnala piciorușele care nu asigură o priză prea bună pe masă și muchia frontală ascuțită, care se va afunda dureros în încheieturile utilizatorului în anumite situații.

Conectivitatea nu este nici ea strălucită, aceasta fiind un pas înapoi de la precedentul Slim 7. Laptopul oferă două porturi USB-C cu date, încărcare și video, un port USB-A și un jack audio, cei care au nevoie de ieșire video HDMI sau cititor pentru carduri fiind deci nevoiți să recurgă la adaptoare.

Sistemul de răcire trage aer prin partea de jos a carcasei și evacuează aerul cald prin fantele amplasate sub ecran și balama. Nu sunt un simpatizant al acestei soluții deoarece tinde să încălzească ecranul, însă în cazul de față problema nu este atât de mare deoarece aerul evacuat nu este foarte cald iar rama ecranului preia suplimentar o parte din energia termică disipată astfel.

În concluzie, Yoga Slim 7 Pro este un laptop bine clădit care promite să reziste bine de-a lungul anilor, însă are mici deficiențe la capitolele ergonomie și dotări atunci când îl comparăm cu apreciatul predecesor Slim 7 din 2020. Astfel, conectivitatea limitată, lipsa unui sistem de autentificare biometric și difuzoarele mai prost plasate riscă să dezamăgească unii potențiali cumpărători, care se vor orienta către alte modele subțiri și ușoare de 14 inchi cu specificații similare.

Tastatură și touchpad

Lenovo Yoga Slim 7 Pro folosește aceeași tastatură văzută deja la Slim 7 sau modelele IdeaPad 5 recente, însă oferă acum un touchpad mai mare.

Tastatura are o aranjare standard pentru laptopurile Lenovo din gamele ușoare și compacte, aceasta oferind butoane cu dimensiuni standard, bine spațiate. Doar tastele direcționale Up și Down vor necesita un timp pentru a vă obișnui cu ele deoarece sunt înghesuite în spațiul unei singure taste. Nu există o coloană de taste suplimentare precum în cazul altor laptopuri similare, de aceea și funcțiile PageUp/PageDown/Home/End sunt oferite ca funcții secundare pentru tastele direcționale.

lenovo yoga slim 7 pro keyboard clickpad

Butoanele mari au partea inferioară rotunjită și sunt fabricare dintr-un plastic mai dur la atingere decât în cazul altor laptopuri Lenovo mai scumpe, însă rămân plăcute la atingere. Experiența în utilizare este în general bună, remarcându-se silențiozitatea mecanismului inclusiv în cazul tastei Space, însă răspunsul este cam moale și cam elastic. Unii utilizatori ar prefera un răspuns mai ferm, însă nu mă pot plânge prea mult și cred că cei mai mulți dintre utilizatori nu vor avea nici o problemă cu această tastatură.

Sistemul de iluminare oferă LED-uri albe cu două trepte de intensitate. Lumina nu este prea puternică iar tastele lasă o parte din ea să se strecoare pe sub ele, însă măcar ansamblul de LED-uri este uniform, există indicatoare pentru Caps Lock și Fn Lock, iar activarea se poate face prin atingerea touchpad-ului.

Touchpad-ul este mai mare decât implementările precedente Yoga sau IdeaPad și oferă o suprafață sensibilă și precisă care nu are probleme cu gesturile rapide sau complexe. Suprafața de contract este fabricată însă din plastic, ranforsarea își arată deficiențele la apăsările mai puternice, iar butoanele aferente sunt zgomotoase.

Ecran

Ecranul este unul dintre punctele de atracție ale noului Yoga Slim 7 Pro, acesta fiind oferit cu panouri de înaltă rezoluție IPS sau OLED și raport de aspect 16:10. Toate sunt acoperite de un strat protector din sticlă, fără a oferi însă și un strat tactil.

Exemplarul testat de noi a oferit un ecran IPS cu rezoluție de 2800 x 1800 pixeli, rată de împrospătare de 90 Hz, strălucire maximă de 400 nits și acoperire integrală a spectrului de culoare sRGB. Aceste caracteristici, la care se adaugă contrastul foarte ridicat și nivelul de negru excelent, îl fac o alegere foarte bună pentru activitățile uzuale care nu necesită o acuratețe coloristică de vârf, cum ar fi DCI-P3. Acest ecran s-ar putea să nu fie însă satisfăcător pentru lucrul în lumina solară directă, atât luminozitatea maximă cât și strălucirea stratului protector din sticlă diminuând lizibilitatea.

  • Panel HardwareID: Lenovo LEN8A90 (LEN140WQ+);
  • Coverage: 98.2% sRGB, 75.6% AdobeRGB, 78.8% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.22;
  • Max brightness in the middle of the screen: 398.34 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 1.24 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1518:1;
  • White point: 6200 K;
  • Black on max brightness: 0.26 cd/m2;
  • Response: 37 ms GtG

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și a avut nevoie doar de ușoare ajustări care i-au îmbunătățit uniformitatea. Pentru cei care lucrează pe întuneric, merită menționat faptul că nivelul luminozității poate fi scăzut foarte mult, fiind deci un ecran prietenos cu ochii.

Se pare că modelele inițiale de Yoga Slim 7 Pro foloseau PWM cu frecvență de 300 Hz pentru nivelurile de luminozitate sub 40%, ceea ce ar putea deranja utilizatorii sensibili la pâlpâirile acestui sistem, însă acest comportament pare ca a fost schimbat ulterior prin actualizări de firmware. Neavând instrumente pentru analiza acestui fenomen, am folosit un aparat foto DSLR pentru un test rudimentar și nu am remarcat pâlpâiri.

Pentru bugetele mai restrânse, laptopul este oferit și cu un ecran IPS cu rezoluție de 2400 x 1200 pixeli, luminozitate de 300 nits, refresh de 60 Hz și aceeași acuratețe coloristică de 100% pentru spectrul sRGB. Cei cu pretenții vor putea opta pentru mai scumpa versiune OLED, aceasta oferind rezoluție de 2800 x 1800 pixeli, refresh de 90 Hz, luminozitate de 400 nits și acoperire integrală a spectrului DCI-P3, cel mai probabil același panou pe care l-am văzut deja la ZenBook 14X sau VivoBook Pro 14X.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație din gama de mijloc, Lenovo IdeaPad Slim 7 Pro 14ACH5 având pe lista de specificații un procesor AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB de memorie DDR4-3200, stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și interfața grafică Radeon Vega 8 inclusă în procesorul AMD.

Laptopul este construit deci în jurul platformei AMD Ryzen 5000 H45 în implementare full-power, opțiunile începând cu procesorul Ryzen 5 5600H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție și urcând până la Ryzen 7 5900HX cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. Exemplarul testat de noi se poziționează undeva la mijloc între acestea deoarece este bazat pe Ryzen 7 5900H cu 8 nuclee si 16 fire de execuție, profilurile energetice disponibile oferindu-i o plajă de putere de la 12,5W la 45W.

Interfața grafică Radeon Vega 8 oferă 8 unități de procesare și frecvențe de lucru de până la 2.0 GHz, în timp ce memoria DDR4-3200 este lipită pe placa de bază și este disponibilă cu o capacitate de cel mult 16 GB. Unitatea de stocare este o unitate rapidă de la Samsung, însă aceasta populează singurul locaș M.2 2280.

Unele variante de Yoga Slim 7 Pro sunt construite în jurul mai eficientei platforme Ryzen HS, oferă memorie LPDDR4x (limitată tot la 16 GB) și placă video opțională NVIIDA MX450, în timp ce altele oferă soluții Intel Tiger Lake H35, tot cu memorie LPDDR4x și grafică integrată Intel iris Xe, deci dacă disponibilitatea locală va fi generoasă, s-ar putea să aveți mult mai multe opțiuni dintre care să alegeți.

Accesul la componentele interne se face ușor, utilizatorul trebuind doar să desfacă câteva șuruburi Torx. Din păcate, este posibil ca unele dintre aceste șuruburi să fie sigilate, așa cum a fost cazul exemplarului nostru.

Lenovo Vantage este punctul central software pentru control, utilizatorul având aici acces la setările pentru profilurile de putere, setările pentru tastatură, controlul baterie, actualizările de sistem și altele, aplicația fiind una dintre cele mai bune oferite de un producător de laptopuri.

Profilurile energetice disponibile sunt:

  • Battery Saving – procesor limitat la 12,5W și ventilatoare mai mult oprite;
  • Intelligent Cooling – procesor limitat la 35W și nivel de zgomot de 37-41 dB;
  • Extreme Performance – procesor capabil să atingă 45W și nivel de zgomot de 40-41 dB.

Am preferat profilul Intelligent Cooling în cea mai mare parte a timpului, Extreme Performance fiind folosit doar în testele de performanță. În activitățile uzuale, acest profil pornește arareori ventilatoare, doar atunci când se folosesc mai multe aplicații în paralel sau când necesarul de putere crește temporar, iar dacă temperaturile uzuale sunt ceva mai mari, acesta este prețul plătit pentru un sistem de răcire complet tăcut.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim banal de utilizare.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Extreme Performane activat, procesorul Ryzen 7 5800H demarează în trombă la 60W, dar se stabilizează repede la 45W, condiții în care sunt atinse frecvențe de 3,3 GHz, temperaturi de 85 de grade și un nivel de zgomot de 40 – 41 dB. Limitarea procesorului este una de putere, acesta atingând circa 85% din performanțele maxime.

Cu Intelligent Cooling activat, procesorul este limitat la 35W, condiții în care frecvențele urcă la 3 GHz, temperaturile ating 80 de grade iar nivelul de zgomot este 37 – 38 dB. Battery Saving limitează puterea procesorului la numai 12,5W, temperaturile abia trecând de 50 de grade iar nivelul de zgomot fiind nul aproape tot timpul, însă și nivelul performanțelor este de 50 de procente din cel măsurat cu Extreme Perfomance.

Atunci când este alimentat de la baterie, procesorului din Yoga Slim 7 Pro i se alocă 35W, adică același nivel cu profilul Inteligent Cooling standard, ceea ce este foarte bine pentru un astfel de laptop. Toate aceste comportamente se pot vedea mai jos.

cinebench1 yoga slim7pro

Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, am pus această implementare Ryzen 7 5800H alături de alte configurații AMD sau Intel. Laptopul se dovedește unul competitiv când este comparat cu alte soluții cu 8 nuclee, chiar dacă Ryzen 9 îl depășește la același nivel de consum, în timp ce soluții quad-core de la Intel nu prea pot ridica nici o pretenție.

cinebench2 yoga slim7pro

În 3DMark CPU Profile Test, această implementare Ryzen 7 5800H nu a obținut rezultatele pe care le-as fi așteptat.

3dmark cpu

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Prime95.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Extreme Perfomance activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Extreme Performance activat. Testele au fost făcute la rezoluție Full HD, pentru a putea fi comparate cu alte sisteme similare.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 3481 (Graphics – 3788, Physics – 22439, Combined – 1211);
  • 3DMark 13 – Nigh Raid: 15327 (Graphics – 16725, CPU – 10403);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1399 (Graphics – 1225, CPU – 7200);
  • Unigine Superposition – 1080p Medium: 2539;
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 754;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 38.89 average fps;
  • PassMark10: Rating: 5656 (CPU: 21435, 3D Graphics: 2509, Disk: 28583);
  • PCMark 10: 6270 (E – 10565, P – 9447, DCC – 6703);
  • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1485, Multi-core: 5718;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1908 cb, CPU Single Core 229 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4030 cb, CPU Single Core 548 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 10266 cb, CPU Single Core 1406 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 41.13 fps;

Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.

  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 45s;
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 46s;
  • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 16.26;
  • SPECviewerf 2020 – Catia: 12.48;
  • SPECviewerf 2020 – Creo: 29.52;
  • SPECviewerf 2020 – Energy: .94;
  • SPECviewerf 2020 – Maya: 51.35;
  • SPECviewerf 2020 – Medical: 10;
  • SPECviewerf 2020 – SNX: 35.62;
  • SPECviewerf 2020 – SW: 26.13;
  • PugetBench – Davinci Resolve: 350;
  • V-Ray 5 Benchmark: CPU – 7856, GPU CUDA – 189.

După cum se vede, rezultatele sunt bune pentru o implementare Ryzen 7 5800H de acest tip. În testele multi-core, acesta atinge 80 – 90% din nivelul ideal maxim posibil, în timp ce în testele single-core se situează la nivelul oricărei alte implementări 5800H. În comparație cu implementarea Ryzen 7 4800U din predecesorul Yoga Slim 7 2020, se observă un spor de performanțe de 10 – 20% în toate scenariile, meritul unui regim energetic și termic mai bun.

La nivelul performanțelor grafice, implementarea este cam la fel ca modelul Yoga Slim 7 de anul trecut și nu este prea competitivă. Chiar și implementările Intel Tiger Lake H28/H35 din același segment de preț și putere îl depășesc cu circa 10 – 20%, uneori și mai mult, și sperăm că viitorul RDNA2 din generația următoare AMD 6000 va rezolva și acest punct nevralgic al platformei integrate AMD. Cei care vor mai mult la acest capitol pot opta pentru configurația cu Ryzen HS și NVIDIA MX450, însă nu știm cât de ușor va fi de găsit aceasta.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilurile Extreme Performance la rezoluții FHD și FHD+ cu detalii scăzute.

Ryzen 7 5800H + VegaYoga Slim 7 Pro,
R7 5800H 45+W,
FHD+ 1200p
Yoga Slim 7 Pro,
R7 5800H 45+W,
FHD 1080p
ZenBook 14X,
i7-1165G7 30+W,
FHD+ 1200p
ZenBook 14X,
i7-1165G7 30+W,
FHD 1080p
ZenBook 14 UM425,
R7 5800H 35W,
FHD 1080p
ZenBook 13 UM325,
R7 5800U 15W,
FHD 1080p
IdeaPad 5 14,
R7 5700U 25W,
FHD 1080p
IdeaPad Slim 7,
R7 5800U 25W,
FHD 1080p
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)80 fps (59 fps – 1% low)87 fps (59 fps – 1% low)81 fps (36 fps – 1% low)89 fps (38 fps – 1% low)91 fps (71 fps – 1% low)78 fps (54 fps – 1% low)75 fps (54 fps – 1% low)81 fps (58 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)57 fps (43 fps – 1% low)62 fps (48 fps – 1% low)72 fps (54 fps – 1% low)76 fps (56 fps – 1% low)64 fps (42 fps – 1% low)54 fps (32 fps – 1% low)55 fps (42 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)26 fps (22 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)31 fps (21 fps – 1% low)34 fps (22 fps – 1% low)30 fps (22 fps – 1% low)26 fps (22 fps – 1% low)24 fps (19 fps – 1% low)28 fps (24 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)47 fps (37 fps – 1% low)52 fps (41 fps – 1% low)73 fps (56 fps – 1% low)81 fps (62 fps – 1% low)55 fps (44 fps – 1% low)51 fps (34 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)54 fps (43 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA)34 fps (20 fps – 1% low)37 fps (31 fps – 1% low)41 fps (24 fps – 1% low)45 fps (29 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)33 fps (18 fps – 1% low)32 fps (23 fps – 1% low)38 fps (22 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)38 fps (33 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)48 fps (22 fps – 1% low)52 fps (24 fps – 1% low)44 fps (37 fps – 1% low)39 fps (33 fps – 1% low)38 fps (33 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)25 fps (19 fps – 1% low)26 fps (20 fps – 1% low)41 fps (21 fps – 1% low)44 fps (23 fps – 1% low)27 fps (22 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)24 fps (17 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)

În jocurile mai vechi, Lenovo Yoga Slim 7 Pro este capabil să atingă 60 de cadre pe secundă, însă în jocurile noi acesta se chinuie să atingă 20 – 30 de cadre pe secundă, nefiind deci o platformă bună pentru astfel de cerințe. Mai jos puteți vedea comportamentul laptopului în jocuri cu profilul Extreme Performance activat.

Procesorul oscilează între un consum de 35 și 45W, în timp ce interfața grafică stă mereu la frecvența maximă de 2 GHz. În cel mai gurmand joc din seria noastră de teste, adică Far Cry 5, am măsurat temperaturi de circa 85 de grade pe CPU și sub 75 de grade pe GPU, în condițiile în care consumul a ajuns la 45W, în timp ce în Witcher 3 am măsurat 75, respectiv 65 de grade, în condițiile unui consum de 35W.

Ridicarea laptopului de pe masă permite crearea unui flux de aer mai bun, temperaturile scăzând cu de la 2 până la 10 grade. Această scădere nu a adus însă și o modificare a comportamentului procesorului sau interfeței sale grafice, deci acest truc nu prea are o utilitate reală.

Trecerea la profilul Intelligent Cooling nu a avut un impact în jocuri, comportamentul fiind similar cu cel remarcat cu Extreme Performance.

Laptopul se comportă bine și pe baterie, în Witcher 3 remarcându-se un consum de 32 – 35W, deci cam la același nivel cu laptopul conectat la alimentator. Doar Far Cry 5, care urmă consumul până la 45W, este afectat de limitarea de putere.

games witcher perf battery

Răcire, conectivitate și audio

Lenovo a ales un sistem de răcire mai complex pentru Yoga Slim 7 Pro, acesta fiind de fapt cel mai complex văzut până acum pe un laptop subțire si ușor. Acesta folosește două ventilatoare și două conducte de transfer termic, ceea ce nu este ceva nou, însă acestea din urmă deservesc ambele atât placa video cât și procesorul, o alegere excelentă pentru o platformă cu un consum de 45W.

lenovo yoga slim 7 pro cooling

În consecință, temperaturile interne sunt foarte bune chiar și în sarcinile cele mai pretențioase. Într-adevăr, admisia aerului este gâtuită de duzele de admisie amplasate numai pe capacul inferior, ridicarea laptopului de pe masă ducând la o scădere sesizabilă a temperaturilor, însă acest aspect este mai puțin relevant deoarece laptopul nu atinge temperaturile prea mari nici atunci când este pus direct pe masă.

După cum am zis, aerul cald este evacuat prin fantele amplasate în zona balamalei și ramei inferioare a ecranului, însă acest aspect nu este atât de deranjant precum în cazul altor soluții similare deoarece temperaturile ecranului nu au trecut de 40 de grade în cea mai caldă zonă nici măcar în testele făcute cu Far Cry 5, care împinge platforma hardware la limita celor 45 de wați.

Nivelul de zgomot urcă până la 40 – 41 dB cu profilul Extreme Performance activat, în timp ce Intelligent Cooling îl menține între 37 si 41 dB. În regim uzual, Yoga Slim 7 Pro este complet tăcut, indiferent dacă alegem profilurile Battery Saver sau Intelligent Cooling, deoarece ventilatoarele stau oprite aproape tot timpul. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

temps yoga slim7pro daily temps yoga slim7pro gaming

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Realtek, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1. Nu am întâmpinat probleme cu stabilitatea sau puterea semnalului în nici un scenariu. Unele modele se pare că vin echipate cu un modul wireless superior Intel AX201, dar este neclar pe ce piețe vom putea vedea acest cip în cadrul configurației.

Camera Web este amplasată deasupra ecranului și este suficientă pentru videoconferințe ocazionale, însă pentru nimic altceva mai pretențios deoarece imaginea este spălăcită și lipsită de detalii.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe capacul inferior, însă cum acestea sunt poziționate pe marginile rotunjite ale acestuia, sunetul este distribuit mai bine către laterale și nu poate fi atenuat ușor de suprafața de sprijin. Nivelul calității nu este însă prea grozav deoarece redarea atinge un nivel sonor de numai 72 – 73 dB, fidelitatea este modestă iar răspunsul în frecvență este limitat puternic în zona joaselor. De fapt, implementarea mi se pare mai slabă decât cea văzută acum un an pe Slim 7 sau pe recentele IdeaPad 5.

lenovo yoga slim 7 pro speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Yoga Slim 7 Pro are o capacitate de 61 Wh, la nivelul pretențiilor pe care le avem de la un laptop ultra-portabil din clasa 14”. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați sunt următoarele:

  • 5h – editare text Google Docs, Whisper + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video YouTube FullHD, Whisper + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video Netflix, Whisper + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – navigare Web intensivă, Standard + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Aceste rezultate au fost obținute cu ecranul setat la 90 Hz, comutarea la 60 Hz urmând să stoarcă ceva mai mult din bateria de 61 Wh.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C cu dimensiuni medii și cabluri lungi cu diametru mare. O încărcare completă durează circa 2 ore, încărcarea rapidă acționând la începutul ciclului de reîncărcare.

lenovo yoga slim 7 pro charger

Preț și disponibilitate

Lenovo Yoga Slim 7 Pro a început să apară și ofertele locale, chiar dacă varietatea de configurații oferită în acest moment este cam sărăcăcioasă. În acest moment am găsit în oferte modelul Ryzen 7 + 16 GB RAM + 1 TB SSD + 2.8K OLED la un preț de circa 6000 de lei, varianta similară cu ecran IPS testată de noi urmând să fie cu circa 500 de lei mai ieftină.

Pentru modelele mai ieftine cu Ryzen 5 și ecran 2.2K, vă puteți așteptat la un preț sub 5000 de lei. Lenovo oferă și niște configurații cu Ryzen HS și NVIDIA MX450, însă acestea sunt disponibile momentan doar în Asia și nu știm când, dacă și la ce preț vor ajunge și în România.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Una peste alta, seria Yoga Slim 7 Pro este o alegere echilibrată în segmentul său de piață și de preț, și o recomandare pentru cei ce au nevoie de capacitățile aparte ale unui astfel de notebook.

Slim 7 Pro nu este neapărat un laptop ultraportabil, ci mai degrabă un laptop compact și echilibrat, ce excelează la capitolul construcției, performanțelor, răcirii și ecranelor oferite, toate îndreptate spre productivitate, dar fără a face rabat nici la capitolul eficienței pe baterie. Aș fi apreciat însă o conectică mai amplă, un set audio mai calitativ și un ansamblu tastatură/touchpad mai ergonomic, mai actualizat la nivelul și cerințele momentului.

Veți găsi în magazine câteva produse similare ce acoperă mai bine și aceste aspecte, dar nu în zona de preț 5000-6000 de lei, acolo unde linia Lenovo Yoga Slim 7 Pro este o alegere pe care nu trebuie să o treceți cu vederea.

yoga slim7pro review

Pro:

  • design curat și construcție foarte bună
  • ecrane IPS si OLED cu rezoluție mare
  • configurații multiple disponibile
  • performanțe bune, nivel de zgomot bun, răcire eficientă
  • baterie 61 Wh cu autonomie rezonabilă
  • preț competitiv

Contra:

  • conectivitate limitată
  • tastatură moale și touchpad slab ranforsat
  • cele mai multe ecrane sunt lucioase
  • calitate audio și Webcam modestă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri