GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review Lenovo Yoga 730 15 (Core i7-8550U, GTX 1050, ecran 4K)

Testat pe data de 19 septembrie 2018
Pe scurt: Lenovo Yoga 730 15 este o alegere bună pentru cei care caută un laptop convertibil bine construit și adecvat în primul rând utilizării de zi cu zi, dar și cu oarece valențe de gaming. Carcasa arătoasă și bine clădită, tastatura rapidă, hardwareul modern, dotările bune și prețul competitiv sunt principalele sale atuu-uri, dar autonomia și performanța sunt oarecum sacrificate pentru a rămâne cât mai portabil.
Produs testat: Lenovo Yoga 730-15IKB   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 4500 Lei

Versiunea cu ecran de 15-inch a Lenovo-ului Yoga 730 este un laptop cu particularități aparte în noianul de opțiuni disponibile pe piață în a doua parte a lui 2018: un convertibil 2-in-1 cu ecran tactil rabatabil la 360 de grade, platformă grafică Core U și cip grafic Nvidia GTX 1050, toate într-un pachet bine închegat și cu un preț competitiv.

Acest mix face din Yoga 730 o opțiune de luat în seamă dacă doriți un laptop multivalent, bine construit, cu ecran tactil, performanțe bune în utilizarea de zi cu zi și ceva valențe în jocuri.

El se adresează cu prioritate celor ce pun pe prim plan estetica, portabilitatea și formatul 2-in-1, nu neapărat celor pentru care performanțele sunt primordiale, ce au la dispoziție opțiuni mai puternice, dar cu alte caracteristici estetice și dimensiuni.

Am testat Yoga-ul 730-15IKN pe parcursul a două săptămâni și am adunat impresiile în articolul de mai jos. Vă recomandăm să citiți cu atenție informațiile legate de tastatură, ecran și comportamentul acestui produs în task-uri complexe, pentru a ști la ce să vă așteptați dacă hotărâți că este alegerea adecvată nevoilor voastre.

lenovo-yoga-730-15_12_result

Specificații Lenovo Yoga 730 15 

Ecran15.6″, 3840 x 2160 px, IPS, tactil, lucios
ProcesorIntel Kaby Lake-R Core i7-8550U CPU
Vide0Intel UHD 620 + Nvidia GTX 1050 4GB
Memorie8 GB DDR4 (8 GB onboard, 1x DIMM)
Stocare512 GB SSD (M.2 PCIe)
ConectivitateGigabit LAN, Wireless AC (Realtek RTL8822BE) , Bluetooth 4.2
Porturi2x USB-A 3.1, 1x USB-C with Thunderbolt 3, HDMI 2.0, mic/headphone
Baterie51.5 Wh, încărcător 90 W
OSWindows 10
Dimensiuni360 mm x 249 mm x 17 mm
Greutate1.9 kg + încărcător 0,47 kg
Extrastastatură cu iluminare, stylus, webcam

Ce ne-a plăcut 

Lenovo Yoga 730 15 impresionează atât de mult la primul contact încât nici cumpărătorii pretențioși nu vor găsi prea multe de reproșat.

Exteriorul carcasei este fabricat integral din aliaj de aluminiu, iar zonele interioare sunt bine ranforsate și nu flexează mai deloc. La acest pachet se mai adaugă un sistem de închidere ferm și un design simplu care-l face ideal pentru mediile în care sobrietatea este recomandată. 

lenovo-yoga-730-15_14_result

Laptopul este ușor și compact pentru clasa modelelor de 15” învelite în metal, însă acești parametri au putut fi obținuți prin reducerea capacității bateriei, despre care vom discuta într-o secțiune ulterioră. Dacă portabilitatea este însă una dintre caracteristicile importante pentru un laptop, acest aspect negativ este compensat din plin de cele pozitive. 

Bine construit, Yoga 730 15 are însă ceva probleme cu finisajele. Zona de contact dintre capacul inferior și rama laterală nu este perfect netezită, colțurile îmbinărilor fiind cam ascuțite, iar marginea interioară este cam ascuțită, ceea ce se va traduce prin urme lăsate pe încheieturi după câteva ore de utilizare fără un suport ergonomic pentru mâini. Aceste aspecte ale finisajului, împreună cu aderența cam mică a piciorușelor de sprijin din material plastic, umbresc parțial realizarea tehnică a inginerilor Lenovo.

Deoarece avem de-a face cu un laptop convertibil, capacul ecranului are o deschidere de 360 de grade și permite transformarea într-un stand multimedia sau tabletă de mari dimensiuni. Balamalele sunt ferme și au o cursă lină, ceea ce permite deschiderea ușoară cu o singură mână. Ce-i drept, laptopul este cam greu de utilizat ca o tabletă din cauza dimensiunilor, nici măcar buza inferioară a ecranului neputând oferi o suprafață de prindere optimă, însă sunt destule scenarii în care flexibilitatea acestui convertibil se va dovedi utilă.

Capacul inferior găzduiește o fantă de admisie a aerului de mari dimensiuni, sistemul de răcire evacuând aerul încălzit prin două fante ascunse în zona dintre balamale. Acesta este un sistem simplu și sigur, iar performanțele lui sunt destul de bune. 

Lenovo nu s-a zgârcit prea mult atunci când a ales opțiunile de conectivitate. Card reader-ul SD lipsește, însă dincolo de această lacună, Yoga 730 15 stă bine deoarece oferă două porturi USB-A, un port USB-C cu conectivitate Thunderbolt 3 (PCIe 2x) și un conector HDMI 2.0. 

Privind în ansamblu, Lenovo a făcut o treabă bună cu noul Yoga 730 15. Acesta este mai elegant și mai solid decât vechile Yoga, este compact, ușor și, în cele mai multe cazuri, are o ergonomie bună. Există mici aspecte negative, cum ar fi colțurile cam ascuțite, difuzoarele ușor de acoperit și lipsa cititorului de carduri SD, însă nici unul dintre acestea nu este prea grav. 

Lenovo oferă Yoga 730 15 cu două tipuri de ecrane tactile cu diagonală de 15,6”, acestea având panouri IPS și rezoluție FullHD, respectiv UHD. Noi am testat modelul cu rezoluție mare iar rezultatele sunt acceptabile pentru aplicațiile uzuale, redare video sau jocuri. 

Fabricat de către producătorul chinez BOE, panoul IPS oferă o acuratețe coloristică satisfăcătoare care acoperă 71% din spectrul de culoare NTSC, contrast de 790:1 și un nivel de negru mulțumitor. Panoul are însă o luminozitate maximă de 284 cd/m2, ceea ce face ca utilizarea în lumina naturală să nu fie prea grozavă, iar nivelul de alb și culorile au nevoie de o calibrare, deoarece setările implicite au deviații prea mari. 

screen-brightness-coverage-yoga730Ecranul folosește PWM pentru controlul luminozității sub 90%, însă acesta are o frecvență de lucru de 1000 Hz și nu ar trebui să deranjeze nici pe cei sensibili la flicker. 

Ecranul tactil oferă suport și pentru stylus, mai precis pentru modelul Lenovo Active Pen 2 care este inclus în pachet. Acesta folosește conectivitatea Bluetooth și oferă 4096 de niveluri de presiune, adresându-se astfel celor care au nevoie de desen sau scris de mână pentru adnotări. 

Lenovo Active Pen 2 este elegant, însă este ceva mai gros decât un pix obișnuit și are o suprafață netedă care alunecă ușor între degete. În plus, suprafața de sticlă a ecranului nu are o fricțiune redusă precum cea remarcată la tablete precum Apple iPad Pro sau telefoane precum Samsung Galaxy Note, ceea ce face ca experiența în utilizare să nu fie atât de fluidă pe cât ne-am fi așteptat și ne-am fi dorit. 

Stiloul digital rămâne un accesoriu util, însă profesioniștii care au nevoie de acuratețe și viteză de lucru vor trebui să opteze pentru alt produs pentru a beneficia de un mediu de lucru optim. 

Tastatura va necesita un timp pentru adaptare, deoarece mecanismul ei are cursă scurtă și răspuns elastic. Dacă sunteți deja obișnuit cu implementările care pot fi găsite pe cele mai multe laptopuri subțiri moderne, probabil că o veți îndrăgi deoarece este una dintre cele mai tăcute, rapide și precise tastaturi disponibile pe piață în acest moment. 

Aranjamentul tastelor este bun, acestea având dimensiuni mari și o spațiere generoasă. După cum se observă, tastatura nu oferă însă un bloc numeric, nu oferă taste funcționale Home, End, Page Up și Page Down iar tastele direcționale Up și Down sunt înghesuite în spațiul unei singure taste standard. Tastatura are deci unele particularități care s-ar putea să o facă mai puțin optimă pentru unii utilizatori. Ca pe multe alte laptopuri moderne, nu lipsește un sistem de iluminare cu LED-uri albe și două trepte de intensitate. 

Touchpad-ul are dimensiuni medii și o suprafață din material plastic cu fricțiune redusă care permite efectuarea rapidă și precisă a gesturilor obișnuite de control sau al gesturilor multi-touch. Mecanismul intern este însă cam zgomotos atunci când este apăsat tare iar butoanele sunt cam dure. În partea dreaptă a restpad-ului este amplasat un senzor pentru amprente cu integrare Windows Hello care simplifică autentificarea rapidă a utilizatorului. 

Configurația hardware testată de noi se încadrează în gama medie-superioară și oferă un procesor Intel Core i7-8550U, o placă video NVIDIA GTX 1050, o unitate SSD rapidă cu o capacitate de 512 GB însă numai 8 GB de memorie RAM. 

Actualizarea hardware este destul de simplă, capacul inferior fiind fixat doar cu câteva șuruburi Torx. După înlăturarea capacului, utilizatorul are acces la slotul M.2 al unității de stocare, la modulul wireless și la un slot de memorie RAM care însoțește cei 8 GB de memorie lipiți de placa de bază. Pentru accesul la acest slot de memorie este însă necesară și înlăturarea unei cuști metalice de protecție. 

Cu o astfel de configurație, nu este de mirare că Yoga 730 15 a funcționat ireproșabil în toate scenariile, rămânând totodată tăcut și rece. Laptopul se achită bine de sarcini și în aplicațiile intensive, însă jocurile au pus ceva probleme din cauza modului în care este controlat sistemul de răcire. 

Pentru atingerea unui nivel bun de performanțe și în scenariile dure, este necesară actualizarea versiunii de BIOS (v 1.06 la data închiderii acestui articol) și schimbarea modului de control al ventilatorului. Această a doua operațiune se face din aplicația Lenovo Vantage, unde se accesează setările Hardware Settings, apoi Smart Settings. Aici trebuie să opriți opțiunea Intelligent Cooling și să activați profilul Perfomance, în caz contrar urmând să vă loviți de limitări drastice ale frecvențelor de lucru, și implicit ale performanței. 

Dar să vedem laptopul la treabă. Cu setările implicite, procesorul i7 din Yoga 730 15 a menținut frecvențele maxime Turbe pentru câteva secunde, timp în care temperaturile maxime a atins 97 de grade, după care a coborât la 2,9 – 3 GHz. De aceea, și scorurile Cinebench R15 au atins inițial o valoare de 680 de puncte, după care s-au stabilizat la 600 – 630 de puncte. 

perf-temps-cinebench

  • 3DMark 11: P6746 (Graphics: 7393, Physics: 4601);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4514 (Graphics – 5482, Physics – 3856); 
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1747 (Graphics – 1626, CPU – 3028); 
  • PCMark 08: Home Conventional – 2738; 
  • PCMark 10: 3618; 
  • PassMark: Rating: 3726, CPU mark: 9110, 3D Graphics Mark: 3654; 
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3581, Multi-core: 13679; 
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4496, Multi-core: 13409; 
  • CineBench R15: OpenGL 80.03 fps, CPU 680 cb, CPU Single Core 171 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 166.51 fps, Pass 2 – 41.89 fps. 

După scăderea frecvenței de alimentare cu 100 mW, procesorul a atins temperatura maximă de 97 de grade ceva mai lent și a putut menține frecvențele Turbo pe perioade mai lungi de timp. În consecință, procesorul a atins pragul de 28W TDP având frecvențe stabile de 3,2 – 3,3 GHz, ceea ce a urcat și scorurile Cinebench la 710 puncte în cursul primului ciclu de test și 650 – 680 pentru ciclurile ulterioare. 

perf-temps-cinebench-undervolted-v106

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4703 (Graphics – 5491, Physics – 4787); 
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4516, Multi-core: 13577; 
  • CineBench R15: OpenGL 81.02 fps, CPU 708 cb, CPU Single Core 167 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 172.77 fps, Pass 2 – 45.42 fps. 

lenovo-yoga-730-15_32_result

Sistemul audio stereo nu are o putere prea mare, măsurătorile indicând un nivel sonor de 76 – 77 dB. Sunetul nu este distorsionat nici la volum mare și are o claritate suficient de bună, însă răspunsul aproape nul în gama frecvențelor joase îl face plat și neatrăgător. Laptopul oferă o cameră Web care nu impresionează cu contrastul sau culorile imaginii înregistrate, însă acest modul este mai bun decât media și este poziționat bine. 

Configurația hardware este completată de un adaptor wireless 802.11ac fabricat de Realtek, care nu se ridică la nivelul performanțelor modelelor rapide Wave 2, însă care asigură un semnal stabil. Acest adaptor se pare că nu are probleme de semnal în banda de 2,4 GHz, așa cum a fost cazul la generația anterioară Yoga.  

Ce nu ne-a plăcut 

Lenovo Yoga 730 15 este o mașină de lucru bună în mai toate scenariile, însă comportamentul în jocuri este mai puțin grozav, deoarece procesorul și placa video intră în regimul de protecție termică și-și reduc frecvențele, iar carcasa se încinge destul de tare. 

Mai întâi de toate, să vedem cum se comportă acest laptop cu setările implicite de Intelligent Cooling despre care am vorbit mai sus. După cum se observă, procesorul își reduce în acest caz frecvențele la 0,8 – 1,2 GHz, iar această scădere masivă de putere se materializează în sacadări nedorite și o experiență proastă în jocuri. 

perf-temps-gaming-intelligent-cooling

După dezactivarea Intelligent Cooling și activarea profilului de răcire Performance, comportamentul se schimbă vizibil. Chiar și așa, atât placa video cât și procesorul stau în intervalul termic de 65 – 70 de grade, iar frecvențele lor de lucru sunt ajustate în consecință: circa 1,35 GHz pentru placa video GTX 1050 și 1,4 – 1,8 GHz pentru procesorul Intel Core i7. De aceea performanțele sunt mai slabe decât cele obținute pe un laptop standard cu o configurație similară. 

FHD Ultra – Yoga 730FHD Ultra – reference
Shadow of Mordor42 fps~45 fps
Tomb Raider46 fps~62 fps
Rise of the Tomb Raider20 fps~32 fps
Bioshock Infinite54 fps~62 fps
FarCry 439 fps~43 fps

Dacă scăderea tensiunii de alimentare a ajutat în cazul aplicațiilor, impactul asupra jocurilor este aproape nul deoarece placa video rămâne limitată la o frecvență de 1,35 GHz. În consecință, Yoga 730 15 oferă cam 80 – 90% din puterea unui laptop standard cu o configurație similară. Compania a anunțat că studiază problema și că lucrează la un BIOS care să îmbunătățească performanțele, însă rămâne de văzut dacă acest spor de performanță va fi sesizabil ținând cont că Yoga 730 15 atinge de pe acum temperaturi mari și ridicarea limitei de protecție la 90 de grade pare puțin fezabilă. 

Explicația pentru acest comportament termic poate fi în mare parte sistemul de răcire cu două conducte de transfer și două ventilatoare, care folosește radiatoare la un singur capăt și trasee termice lungi.  

lenovo-yoga-730-15_02_result

Pe de altă parte, sistemul de răcire este tăcut chiar și atunci când se folosesc jocuri sau aplicații pretențioase, nivelul lui de zgomot atingând 40 – 41 dB. Ventilatoarele se turează uneori mai mult, însă comportamentul lor este legat de frecvențele procesorului și plăcii video, iar ideea de a face un sistem de răcire tăcut generează și problemele de performanță despre care am vorbit mai sus. 

Dacă nu vă interesează însă jocurile, Yoga 730 15 este foarte tăcut și rece în cea mai mare parte a timpului. Atenție însă la ventilatoare, deoarece exemplarul nostru de test a emis niște zgomote ușoare de lovituri provenind din zona stângă atunci când am rulat teste intensive și jocuri, așadar când turațiile erau mari. 

Bateria aleasă de Lenovo are o capacitate de 51,5Wh, deci apropiată de cea a rivalilor convertibili similari precum Acer Spin 5 sau ZenBook Flip UX562, însă net inferioară celei de 84 Wh din HP Spectre x360 15. De aceea, chiar dacă platforma hardware are o eficiență energetică bună, nu trebuie să vă așteptați la mai mult de 3 – 4 ore de lucru, 6 – 7 ore de redare video și sub o oră de jocuri. 

  • 5h – editare text și navigare Web ocazională, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 6h:35m – redare video FHD YouTube, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 6h:35m – redare video FHD MKV, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 6h – redare video 4K MKV Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 3h – navigare Web intesivă Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 1h – jocuri, Best Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON. 

Laptopul este însoțit de un încărcător de 90W care are nevoie de puțin peste două ore pentru readucerea bateriei la 100%, iar portul USB-C nu poate fi folosit pentru încărcare, spre deosebire de cazul versiunii mai mici cu ecran de 13”. 

Preț și disponibilitate 

Lenovo Yoga 730 15 (Yoga 730-15IKB) este deja disponibil în ofertele locale.

Modelele oferite încep de la prețuri de 4500 lei, pentru care primiți un model cu procesor Core-i5, 8 GB RAM, SSD 256 GH, ecran FullDH și placa video integrată, și urcă până la 7000 lei, pentru care primiți o configurație cu ecran UHD, procesor Core-i7, 24 GB RAM, placă video NVIDIA GTX 1050 și SSD de 512 GB. 

Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici. 

Concluzii

Trăgând linie, Yoga-ul 730-15 este un laptop multivalent potrivit celor ce doresc un computer corect pentru utilizarea de zi cu zi și pun preț pe construcție, design, esperiența de tastare și avantajele unui ecran tactil convertibil.

Formatul 2-in-1 diferențiază acest produs de marea parte a competitorilor, alături de ecranul cu suport pentru Pen (inclus) și mixul hardware între o platformă Core U și un cip grafic dedicat de nivel mediu, ce îi permit să facă față fără probleme task-urilor uzuale, însă performanțele și comportamentul termic în aplicații solicitante sau jocuri sunt într-o oarecare măsură sacrificate pe altarul portabilității. Bateria la rândul său este destul de mică, astfel că Yoga-ul nu impresionează la capitolul autonomie, iar ecranul cu luminozitate medie îl face destul de greu de utilizat în medii puternic iluminate.

Pe de altă parte, prețul competitiv face din Yoga-ul 730 o opțiune foarte interesantă, cu toate micile sale neajunsuri, alături de faptul că puține alternative oferă un mix similar de caracteristici. Printre acestea se numeră Acer-ul Spin 5, o altă opțiune cu preț competitiv, recent anunțatul Asus ZenBook Flip UX562, cu o construcție mai compactă și baterie ceva mai mare, precum și competitorul din gama premium, HP-ul Spectre X360 15, cu un ecran mai luminos, baterie de 84W, dar un preț pe masură și un cip grafic mai puțin performant.

Pro:

  • carcasă compactă, solidă și ușoară
  • design elegant și simplu
  • ecran IPS cu stylus
  • tastatură rapidă și tăcută
  • performanțe și comportament termic/acustic bune în utilizarea de zi cu zi
  • preț competitiv

Contra:

  • unele finisaje sunt cam ascuțite
  • ecran cu luminozitate medie
  • throttling CPU și GPU cu setările implicite în aplicații solicitante
  • foarte fierbinte în jocuri
  • baterie cam mică

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri