GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Outlook review – Hotmail a devenit mai curat şi mai sociabil

Autor: Echipa Giz.ro

GiZ a evaluat noul serviciu de mail web-based Outlook lansat în luna august de Microsoft ca înlocuitor pentru Hotmail şi îţi dezvăluie principalele sale noutăţi.

Microsoft traversează o perioadă de schimbări profunde în toate industriile importante în care activează: mai întâi am fost ademeniţi cu Windows 8, apoi cu Windows Phone 8, pentru ca recent să facem cunoştinţă şi cu Office 2013.

Dacă în segmentul sistemelor de operare şi suitelor office pentru PC nu are practic rival, Microsoft a pierdut demult lupta pentru supremaţie în domeniul serviciilor de mail bazate pe interfaţa web.

Hotmail a rămas astfel doar o amintire de pe vremea în care căsuţele de mail erau limitate la un spaţiu de stocare de numai 2 MB, cele mai utilizate servicii de acest gen fiind de departe GMail de la Google şi Yahoo! Mail.

Microsoft a simţit însă nevoia să revină în lupta pentru supremaţie, iar decizia de a renunţa la brandul Hotmail în favoarea lui Outlook, mult mai popular datorită soluţiei desktop Outlook prezentă în pachetul Office, a fost una cât se poate de firească.

Primul contact: o interfaţă aerisită în stil Metro

Ca utilizator al serviciilor Live, am fost redirecţionat imediat pe noul şi modernul Outlook încă de la prima logare. Am fost surprins să constat că Microsoft a trunchiat parolele conturilor Live la cel mult 16 caractere (de obicei, folosesc parole de peste 20 de caractere), însă cel puţin problema s-a rezolvat imediat, şi nu prin resetarea parolei.

Daca parola ta de Windows Live e mai mare de 20 de caractere, introdu-le doar pe primele 16.

Trebuie să admit: după ce am apăsat Sign În am fost întâmpinat de una dintre cele mai curate şi moderne interfeţe pentru o aplicaţie construită pe web.

În primul rând, interfaţa este aerisită, iar spaţiul este ocupat în mod util pe aproape toată lăţimea ecranului de meniu şi corpul mesajelor. Asta se întâmplă şi pentru că Microsoft a ales să afişeze meniul de opţiuni suplimentare doar atunci când treci efectiv la editarea unui mail.

De exemplu, dacă treci cu mouse-ul peste titlul unui mail apar opţiunile de “Mark as unread”, “Delete” şi “Flag”, iar după ce selectezi unul sau mai multe mail-uri apare un meniul orizontal în partea de sus cu diverse opţiuni.

Interfata este aerisita

Optiunile pentru mailuri apar doar cand esti cu mouse-ul deasupra unui text

Aici regăsim câteva funcţii interesante. Pe lângă clasicele “Reply”, “Delete” şi “Move to”, există posibilitatea de a seta un mail ca “Junk” sau ca atac de tip phising, însă şi mai interesantă este funcţia Sweep.

Aceasta îţi permite să ştergi direct sau să muţi într-un alt folder toate mail-urile primite de la o anumită adresă printr-un singur click. În plus, prin ceea ce Microsoft numeşte “Schedule cleanup”, ai posibilitatea de a şterge toate celelalte mesaje pentru de la o anumită adresă cu excepţia celui mai nou sau a celor mai vechi de 10 zile. Evident, nu lipseşte nici posibilitatea de a seta anumite reguli.

Toate aceste acţiuni au loc într-o interfaţă care aminteşte puternic de Metro, interfaţa dezvoltată de Microsoft pentru Windows 8, totul pentru ca integrarea serviciilor Microsoft să fie mai uşoară.

Afişarea mail-urilor

Dacă nu-ţi place cum sunt afişate mail-urile în setarea standard, poţi opta pentru varianta Reading pane right pentru ca mesajul să fie afişat în partea dreaptă a ecranului sau pentru varianta Reading pane bottom, prin care mail-ul este afişat în partea de jos, asemănător cu sistemul de la Yahoo! Mail.

De asemenea, Outlook este capabil să determine dacă un mail provine de la un prieten, dacă este vorba despre un newsletter sau dacă provine de pe o reţea socială.

Compunerea mail-urilor

Sistemul de redactare a mail-urilor este de asemenea aerisit şi simplificat la maxim. Spre deosebire de GMail sau Yahoo! Mail, Outlook foloseşte inteligent spaţiul disponibil pe orizontală: în partea din stânga introduci destinatarii, iar în partea dreaptă corpului mail-ului, în care există şi cele mai banale opţiuni de formatare pentru text.

Cum arata un mail in Outlook

Din păcate, încă de la trimiterea primului mail de test m-am lovit de o problemă. Microsoft mi-a solicitat introducerea unui cod captcha lung şi destul de dificil de intuit, iar după câteva încercări repetate sistemul a blocat temporar posibilutatea de a trimite mesaje.

Modulul captcha, dificil de utilizat in Outlook

Lista de contacte: integrare puternică cu reţele sociale

Microsoft vine în întâmpinarea vremurilor moderne şi integrează lista de contacte cu reţele sociale Facebook, Twitter şi LinkedIn. De exemplu, după integrarea reţelelor Facebook şi Twitter pot scrie pe Wall-ul unui prieten de pe Facebook sau îi pot trimite un reply pe Twitter direct din Outlook. Cu alte cuvinte, Outllok îţi permite să contactezi un prieten prin mail, Facebook, Twitter sau LinkedIn fără să părăseşti aplicaţia, o abordare pe care o găsesc cel puţin interesantă.

Din Outlook poti trimite mesaje pe Facebook si Twitter

Nu lipseşte nici integrarea cu Skype, care în curând va oferi posibilitatea unor şedinţe de videochat cu prietenii.

Integrare cu Office Online

De multe ori se poate întâmpla ca un mail să includă un ataşament în format Microsoft Office. Cu noul Outlook, vei putea vedea documentele Office direct prin intermediul aplicaţiei Microsoft Office Online, fără să fii nevoit să părăseşti clientul de mail.
În cazul în care fişierele sunt prea complexe pentru versiunea online a suite office, va intra în scena Skydrive, serviciul de stocare in-cloud am companiei americane.

Adăugă alte adrese de mail contului Outlook

Outlook se integrează nu numai cu reţelele sociale, ci şi cu alte adrese de mail. Astfel, poţi adăuga o altă adresă de mail pentru a citi şi trimite mesaje de pe această adresă direct în Outlook, fără să fii nevoit să te autentifici în mai multe locuri.

Outlook iti permite sa adugi mai multe adrese

Concluzii

Noul Outlook reprezintă în mod cert un mare pas înainte pentru Microsoft. Interfaţa aerisită, integrarea cu reţele sociale şi posibilitatea de a adăuga şi alte adrese de mail reprezintă doar trei dintre argumentele pentru care îţi recomand să încerci noul Outlook.

Sigur, este greu de crezut că vei renunţa la GMail atât de uşor, însă (re)apariţia unui jucător puternic pe segmentul serviciilor de mail web-based nu poate decât să ne bucure, pentru că în acest fel GMail şi Yahoo! Mail vor trebui să vină la rândul lor cu ceva nou.

1 comentariu

  1. GHITA CARMEN

    10 septembrie 2015 la 22:05

    Buna ,

    Nu mai intrasem pe adresa de hotmail de cativa ani , iar acum , in 2015 , cand am intrat am constatat ca nu mai am nici un mesaj . Ce pot face pentru a le recupera.
    Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri