Zune HD – playerul ce te lasa cu gura cascata, dar…
Azi am avut sansa sa ma joc cu o jucarie a naibii de faina: noul player multimedia al celor de la Microsoft, Zune-ul HD. Cica unul dintre putinele aflate prin Romania, daca nu chiar singurul. O sa aflati mai departe si de ce.
Inca de prima data cand l-am scos din cutie mi-am dat seama ca playerul asta e chiar unul cu care m-as putea intelege de minune; cum s-ar zice, m-a cucerit din prima cu aspectul sau futurist. Iar continuarea experientei a fost pe masura. Din pacate, am avut la dispozitie doar aproape o zi cu jucaria, asadar s-ar putea ca unele puncte sa imi fi creat o impresie gresita sau sa imi fi scapat. Si, cel mai frustrant e ca nu va pot arata niste poze reale cu acest incredibil de aspectos Zune HD, comparandu-l cu vechiul meu Samsung P2. Asta deoarece nu am nici o camera foto la indemana prin casa in acest moment. Va trebui sa folosesc poze de presa luate de pe net… Dar destul cu introducerea, sa trecem la treaba.
Aspectul – Uau !
Dupa cum va spuneam, noul Zune arata bine. Daca as spune ca e probabil cel mai frumos dintre toate playerele multimedia vazute de mine vreodata, cred ca nu as gresi deloc. Poza de mai jos e concludenta: Zune-ul este subtire si suficient de subtire/lat pentru ca utilizarea sa fie cat mai comoda. In poza este versiunea Platinum, eu m-am jucat cu cea neagra, chiar mai frumoasa. Partea frontala contine doar ecranul tactil acoperit de un strat protector de sticla speciala rezistenta la socuri/zgarieturi/praf si un buton simplu, bine integrat in design. Partea din spate e imbracata intr-o platosa metalica din aluminiu.
Pe lateral avem un singur buton; dupa forma am crede ca este unul de volum, insa comportamentul sau este destul de ciudat: la apasarea sa (care e dificila, nu prea se poate face lejer cu buricul degetului, ci mai mult cu varful sau cu unghia) nu creste/scade volumul cum te-ai fi asteptat. Nu, acesta este un buton „inteligent” conceput pentru a usura accesul la functiile playerului atunci cand el se afla in buzunar. Din pacate eu unul nu mi-am dat seama cum functioneaza acest sistem inteligent, apasarea butonului avand ca singur rezultat aprinderea ecranului cu interfata tactila de reglare a sonorului (adica cu un + si – pe care sa apesi) si de navigare prin melodii. Si chair nu imi dau seama cum ma ajuta acest lucru cand playerul e in buzunar…
E posibil ca acest aspect sa tina de setari, nu am gasit insa de unde sa se modifice. Ideea este ca e deranjant, pentru ca nu poti modifica volumul rapid ca la alte playere si nici nu poti naviga usor printre piese. Poate era mai bine sa se fi pastrat o abordare mai putin „inteligenta” si mai usor de inteles de catre userul mediu.
Ecranul, hardware-ul si specificatiile
Mai jos aveti lista cu principalele specificatii ale Zune-ului HD:
- stocare: 16GB sau 32GB
- dimensiuni: 52.7 mm x 102.1 mm x 8.9 mm
- greutate: 74 grams
- autonomie: 33 ore audio, 8.5 ore video
- ecran: 3.3″ 480×272 pixeli OLED, capacitiv, cu functii multi-touch
- conectivitate: wireless 802.11b/g dar fara Bluetooth
- suport audio: WMA, MP3, AAC
- suport video: WMV, H.264 (MP4/M4V)
- suport foto: JPG
- suport radio: radio HD si FM, RDS
Dintre acestea, se remarca ecranul de 3.3-inch OLED, cu o redare incredibila a culorilor si unul dintre putinele ce poate fi utilizat si in conditii mai puternice de lumina exterioara.
In interior sta platforma Nvidia Tegra, una ce se axeaza pe procesare video HD si grafica avansata pentru jocuri 3D moderne. Totul fara a fi avida de energie. Aceasta platforma face din micul Zune HD o jucarie potenta. Se descurca de minune cu filmele HD 720p si cu cele cateva jocuri preinstalate. Problema majora pentru Zune o reprezinta insa lipsa unei multitudini de aplicatii pentru aceasta platforma, cel putin momentan, ea fiind una destul de nou intrata pe piata.
Interfata
Interfata noului Zune este ciudata. La inceput cel putin. Iti va lua cateva minute sa te prinzi cum navighezi inainte, dar mai ales inapoi, prin meniuri, insa dupa ce te obisnuiesti iti dai seama ca e chiar simpla si intuitiva. Totusi, nu e atat de simpla ca cea oferita de iPod-ul Touch sau de batranul meu Samsung P2. De exemplu, m-am chinuit o multime sa fac ceva relativ simplu: sa pun playerul sa ruleze toate piesele pe care el am pe el, in shuffle mode. Prima parte a aia dificila: poti rula piese in functie de albume, artisti, gen, dar nu si pe toate laolalta asa cum vroiam eu.
Update: Am aflat pana la urma dupa vreo cateva ore de butonare, exista un playlist default cu toate piesele din memorie. Nu m-as fi gandit la asta din prima…
Una peste alta, interfata este utilizabila, foarte aratoasa si rapida. Chit ca mai are mici neajunsuri pe ici, pe colo.
Audio&Video
Zune-ul HD este in primul rand un player multimedia, astfel ca partea audio si video ar trebui sa fie de top. Se remarca insa faptul ca sunt suportate destul de putine formate de fisiere. In plus, incarcarea continutului de pe hard-disk pe player este destul de laborioasa, necesitand instalarea unei aplicatii proprii pe calculator. Aplicatie care permite si cumpararea/inchirierea de continut audio si video, insa care merge doar pe PC-urile cu Windows (asadar nu si pe Mac-uri sau nativ pe Linux). Desigur, achizitionarea de continut se poate face direct si de pe player, prin conectarea acestuia la Internet.
Ca si player audio, putine puncte negative i se pot gasi Zune-ului HD. Calitatea sunetului este buna, castile incluse in pachet sunt peste medie si personal apreciez ca nu sunt de tipul „in ear”. Am mai scris despre problema cu castile intra-uriculare, aruncati un ochi daca va intereseaza subiectul. Ar fi totusi de reprosat playerului de la Microsoft doua aspecte:
- setarile pe care userul le poate face sunt limitate la o serie de optiuni predefinite, destul de putine. Spre deosebire de alte playere de pe piata, acesta nu permite crearea de profiluri audio individuale, iar acest aspect va nemultumi utilizatorii mai pretentiosi (pe mine nu m-a deranjat atat de tare, insa eu deobicei folosesc profilul default)
- Playerul nu vine cu Bluetooth, astfel incat nu se pot folosi casti audio Bluetooth fara fir impreuna cu acesta. O scapare ce nu ar trebui sa existe la un player lansat in toamna lui 2009.
Pe partea video lucrurile stau mai bine: playerul face fata cu brio continutului HD, permite derularea foarte rapida printre clipuri sau prin continutul lor. Iar calitatea HD si performantele ecranului OLED fac vizionarea de clipuri o placere. Personal nu sunt un mare fan al urmaririi de filme pe un ecran totusi atat de mic, insa probabil multi dintre voi sunteti, asa ca trebuie sa stiti ca Zune HD-ul e unul dintre cele mai bune gadget-uri din clasa sa in acest domeniu.
Internetul, jocurile si aplicatiile
Datorita conectivitatii wireless, Zune-ul te duce usor pe caile Internetului. Avand accelerometru, navigarea se poate face atat in format landscape, cat si portrait. Browserul folosit este unul rapid (desi facut de Microsoft :P) iar optiunile oferite sunt indestulatoare (salvare favorite, istorie a navigarii, etc). Personal, nu prea m-am impacat cu tastatura on screen, insa in general nu suport genul acesta de tastaturi; cu siguranta aceasta nu este insa mai proasta ca cele oferite de alte dispozitive de acest gen, e comparabila. Playerul vine cu motor de cautare preinstalat si usor de accesat, desigur acesta fiind Bing-ul celor de la Microsoft.
Playerul ofera si o serie de joculete si aplicatii utile: sah, sudoku, poker, calculator, vreme. Mai multe pot fi cumparate usor din magazinul accesibil online sau din aplicatia de pe PC, insa cum ziceam si mai sus, cel putin momentan, numarul aplicatiilor si mai ales al jocurilor cu adevarat atractive, dezvoltate pentru platforma Nvidia Tegra, e destul de limitat. Astfel, cu toate ca playerul este foarte potent dpdv hardware, nu exista inca aplicatiile ca sa ii puna in valoare performantele. Insa acest lucru se va schimba in urmatoarea jumatate de an, cand tot mai multe dispozitive cu Tegra la baza vor intra pe piata si interesul dezvoltatorilor pentru aceasta platforma va creste.
Ce ar mai fi de adaugat
Ar mai fi probabil destul de multe amanunte mai mici sau mai mari ce mi-au placut sau nu la Zune-ul HD. Ar mai trebui sa vorbesc despre faptul ca acest player permite ascultarea posturilor de radio HD (insa acestea nu exista in Romania), a podcasturilor salvate intr-o sectiune speciala sau socializarea cu prientenii tai online, prin intermediul aplicatiei Zune Online ce iti permite sa vezi ce asculta amicii tai, ce recomanda, sa trimiti si tu recomandari si multe altele.
Ar mai trebui sa adaug ca pachetul nu contine un incarcator pentru priza ci unul pe USB, ce este folosit si pentru conectarea la PC. Iar mufa folosita de player pentru a se conecta la cablu este una proprietara, exact ca la Samsung. Si de ce e acest aspect problematic? Pentru ca atunci cand pleci undeva va trebui sa iei si cablul cu tine, pentru ca nu vei gasi cu siguranta altul la fel cu usurinta.
Si ar mai fi multe altele, pe care le veti descoperi voi insiva cand va veti juca cu playerul celor de la Microsoft.
Concurenta, pretul si disponibilitatea in Romania
Este clar ca Zune HD-ul are un singur mare competitor la nivel international: Apple-ul iPod Touch. Noua generatie a acestuia, lansata in aceasta toamna, vine cu capacitati grafice sporite, insa inferioare celor ale Zune-ului. Are avatanjul unui grup de fani fanatici si a unui magazin iTunes intesat de aplicatii si jocuri.
In Statele Unite, versiunea de 16GB Zune-ului se comercializeaza in acest moment cu $189 pe Amazon, iar cea de 32GB cu $259. Prin comparatie, noul iPod Touch 32GB costa $270 dolari. Asadar, preturile sunt apropiate, cu un mic avantaj pentru playerul Microsoft.
A alege intre cele doua tine de fiecare. Personal as alege Zune-ul, pentru ca este mai compact, are un aspect mai rece, mai sobru si pentru ca este putin superior Apple-ului pe partea video/audio . Insa cei ce doresc jocuri sau aplicatii vor merge pe Apple. La fel, ii va fi greu noului player Microsoft sa convinga un utilizator de iPod sa treaca la el, deoarece acesta ar pierde intreaga colectie de continut cumparata de pe iTunes, un continut de multe ori cu o valore considerabila.(De fapt trecerea continutului dela Apple la alt player se poate face, insa cu ajutorul unor softuri de conversie mai complicat de utilizat.)
Tocmai de aceea mi se pare gresita abordarea celor de la Microsoft: Zune HD-ul se comercilizeaza in principal doar in Statele Unite si in cateva tari din Asia. Momentan el nu vine in Europa si nici nu exista planuri ca va veni prea curand. Astfel incat, pentru noi, romanii, achizitionarea unui astfel de Zune e dificila. Nu ar fi fost oare o idee mai buna sa atace pietele din Europa, unde popularitatea iPod-ului e mai mica, iar cea a Windows-ului mai mare?
Oricum, in conditiile in care va veni in Romania, ar trebui sa ne asteptam ca in magazinele noastre preturile sa fie undeva in jurul sumelor de 800 RON pentru versiunea de 16 GB si 1100 RON pentru cea de 32.
Concluzii de final
In final, e clar ca Zune HD-ul este un player multimedia sarmant si capabil. Capabil sa faca fata concurentului de la Apple, capabil sa il intreaca in unele cazuri insa si inferior in altele. Dupa cum ziceam mai sus, el este mai potrivit celor ce doresc un player audio/video mai modern, insa in conditiile in care acest tip de dispozitive se indreapta tot mai mult spre interactivitate, aplicatii web si jocuri 3D, momentan produsul celor de la Microsoft sufera in fata arsenalului de continut oferit de iPod-uri.
Personal, consider pretul Zune-ului HD unul bun si pe care l-as plati pentru un astfel de player. Ar fi cu siguranta un inlocuitor bun pentru batranul Samsung YP-P2, cu toate ca lipsa conexiunii Bluetooth este deranjanta. Vine insa si cu destule avantaje. Ramane insa o intrebare: Merita cumparat acest player in acest moment, sau mai bine mai asteptam vreo cateva luni pentru a aparea mai multe jocuri/aplicatii pentru el? Ei bine, mie imi e greu sa raspund acum acestei intrebari.
Voi ce parere aveti de Zune-ul HD? Si de cele scrise in cadrul acestui articol ce a iesit destul de lung? Astept comentariile, parerile si intrebarile voastre.
diana
15 ianuarie 2010 la 08:43
zune imi place la nebunie! pt aspect nota 10.
cel mai mult imi place sa ma uit la videoclipuri,calitatea imaginii este extraordinara.intr-adevar,e putin mai complicat ,iti trebuie un program special „zune convertor” pt videoclipuri.si aveti grija daca incarcati poze din calculator alegeti optiunea „manual”,altfel cand stergeti pozele din zune se sterg si din calculator automat.inca nu am incercat sa ma conectez la reteaua sociala.nu prea m-au interesat aplicatiile,mai mult pt muzica
Sorin
1 februarie 2010 la 18:20
Salut,
Zi-mi, te rog, de unde ai facut rost de el si daca ai gasit pe cineva care vinde asa ceva (chiar daca nu e magazin autorizat).
Multumesc!
Andrei
1 februarie 2010 la 20:09
L-am avut de la un PR, era singurul din Romania.
Momentan nu se poate cumpara decat din SUA/canada. Si eu caut o modalitate sa imi iau unul, nu am gasit inca. Sunt cativa care aduc pe forumul computergames, dar nu stiu cat de incredere sunt. Cercetez.
PS: Ideal ar fi sa ai pe cineva in state, sa iti comande si trimita. dar na, eu unul n-am.
Vasy
4 mai 2010 la 17:11
Salutare.Am si eu un Ipod Zune lam primit cadou de la un prieten si merge foarte bine….si ma gandeam sa il vand acum pentru ca nu mai am nevoie de el.
Are memorie interna de 80 GB eu zic ca e destul….Daca va intereseaza ma puteti contacta pe ID:undertaker16_2007,accept si schimburi…combinatii…Va multumesc
stefan
25 octombrie 2010 la 23:25
Salut un cablu de date pt. un ipod zune de unde pot face si eu rost? pentru detali puteti suna la 0734527392
Vasy
26 octombrie 2010 la 11:28
Salut.Stefan daca te intereseaza un cablu de date pentru un Zune te rog sa ma contactezi la ID de mai sus pe care l-am lasat sau sa imi trimiti un Email…am cablu de date de vanzare noi-noutze..
buna
19 noiembrie 2014 la 19:03
daca mai ai cablu de date sau incarcatori pentru Microsoft Zune sa ma anunti si pe mine sau pe mail sau la nr de telefon 0755516082 Tommy multumesc anticipat
stefan
6 noiembrie 2010 la 13:06
Salut imi poti da numarul tau de telefon?
buye
7 martie 2013 la 19:18
caut incarcator pentru zune de 32 gb HD. rog seriozitate
Maier Szidonia
28 ianuarie 2014 la 17:24
Cumpar acumulator pentru zune de 32 gb hd