Recomandare casti pentru muzica – ear-buds sau in-ear (intraauriculare)?
Playerul MP3 este o parte integrata a vietii noastre, ne insoteste pe toate drumurile si ne face plimbarea prin metrouri si autobuze mai usoara. Insa pentru ca auditia sa fie placuta, este nevoie ca acest player MP3 sa fie acompaniat si de o pereche de casti de calitate. Iar majoritatea celor care vin in pachet cu playerul nu prea sunt.
Ultima afirmatie nu e chiar in totalitate adevarata insa. Din ce am avut eu pe mana, castile iPod-urilor sunt bunicele si la fel castile ce vin impreuna cu playerul MP3 Samsung YP-P2 (nu stiu exact modelul insa). Asadar, generalizand, castile care vin impreuna cu playerele MP3 mai scumpe.
Chiar si acestea pot fi inlocuite insa cu unele mai bune, iar azi vom vedea cam care ar fi optiunile pentru casti de tipul ear-buds sau intraauriculare (dopuri, mai popular). Acestea sunt cele mai potrivite pentru playere dupa parerea mea, fiind micute si comode. Intr-un articol viitor vom vorbi si de alternativele oferite de castile normale, clip-on , sau castile wireless. Nu ne propunem sa intram in detalii insa, ci doar sa va spunem cate ceva despre punctele lor forte sau slabe.
Sennheiser CX300 – batrane dar bune
Cei de la Sennheiser fac lucruri de calitate, asta e un fapt. Asadar nu ar trebui sa ne mire ca modelul CX300 este inca in topul castilor pentru playere MP3, desi a fost lansat acum ani buni.
Specificatii: impedanta nominala:16 ohmi , raspuns frecventa:18Hz-21KHz , presiune acustica:112db
In primul rand, trebuie sa stiti despre ele ca sunt intraauriculare, adica din alea de se baga in urechi. Daca nu ati mai folosit asa ceva, sentimentul va fi destul de dubios, cel putin pana va veti obisnui. Eu unul nu am reusit sa o fac desi am incercat mai multe perechi de astfel de jucarii, de la mai multi producatori, mi se par… deranjante.
Pe de alta parte aceste casti izoleaza foarte bine urechea de zgomotele exterioare si nu prea pica din urechi daca le fixezi bine acolo (au 3 tipuri de adaptoare pentru a fi potrivite chiar si celor mai pretentiosi), lucru care pe mine ma deranjeaza la culme la alte modele. Pe de alta parte, uneori nu e prea bine sa nu auzi ce se intampla in jurul tau; exemplu: cand te claxoneaza o masina.
Ca si constructie, sunt foarte solide si rezistente la „frecus”, fapt demonstrat de popularitatea lor ce s-a pastrat aproape intacta ani la rand. Iar pe partea de calitate a auditiei, sunt peste alte casti mai scumpe. Se remarca in primul rand pentru volumul lor si calitatea bass-ului, dar nici pe alte planuri nu stau rau.
Cat despre pret, Sennheiser-urile CX300 costa cam in jur de 120 – 130 de RON. Nu se mai gasesc insa in foarte multe magazine, fiind un model ceva mai vechi.
Philips SHE 9800 – o alternativa moderna
Specificatii: impedanta nominala:16 ohmi , raspuns frecventa:12Hz-22KHz , presiune acustica:106db
Fata de Sennheiser-urile de mai sus, acestea de la Philips sunt ceva mai moderne. Nu putem zice daca si mult mai bune, insa sigur putin diferite. Vin cu o serie de tehnologii noi, cum ar fi designul designul Angled Acoustics si reglarea acustică Philips iLa. De fapt, niste denumiri pompoase pentru a spune ca s-a lucrat la izolarea sunetului din casca de cel exterior si la calitatea redarii acestuia. Calitatea constructiei nu este nici ea de lepadat, iar cei de la Philips se lauda ca jucarelele lor vor rezista fara probleme stresului utilizarii zilnice.
Oricum, chiar daca sunt de calitate, lucru ce il stim, pentru ca altfel nu le bagam aici, noi credem ca aceste SHE 9800 sunt totusi cam scumpe: adica cam 230-250 de RON. Destul de mult peste pretul castilor concurente, fara un spor de calitate pe masura, care sa justifice diferenta. Totusi, o solutie pentru cei ce vor calitatea cu orice pret, la orice pret.
Creative EP-630 – raportul cel mai bun pret/performante
Specificatii: impedanta nominala:16 ohmi , raspuns frecventa:6Hz-23KHz , presiune acustica:106db
Cu modelul Ep-630 Creative vrea sa ne arate ca se pot gasi casti bune si la preturi micute. E vorba tot de o pereche de intra-auriculare comparative la calitatea sunetului cu Philips-urile sau Sennheiser-urile de mai sus, insa care costa in magazine doar 90-100 de RON.
Sunt foarte comode, vin cu 3 tipuri de adaptoare pentru urechi si se comporta bine si in timp, desi materialul din care sunt realizate atat ele cat si firele pare cam firav. Nu e cazul, le poti utiliza fara probleme pe drum, la sala, in parc la alergat, cam pe oriunde vrei. In plus, pot fi gasite atat in varianta neagra, cat si in cea alba.
Apple MA662G/A – o alternativa
M-am chinuit mult de tot sa gasesc si o alternativa OK de casti ear-buds normale. Se pare ca tot ce e de calitate in prezent pe partea de casti compacte pentru playere MP3 e intra-auricular. Si sunt sigur ca nu doar eu sunt cel care nu poate suporta astfel de casti, ci sunt si altii.
Asadar, tot cautand si cautand, a trebuit sa ma intorc la clasicele casti de la Apple, cu numele de cod ciudat MA662G/A . Cred ca toata lumea le stie, sunt castile ce vin in pachet cu produsele Apple. Asigura o calitate a auditiei decenta si sunt bine construite si destul de rezistente. In plus, au o margine de cauciuc (partea gri ce se observa in poze pe buza castilor) care le face sa stea mai bine in ureche si sa nu alunece atat de usor ca alte casti de acest fel.
Dar, fiind produse Apple, sunt prea scumpe pentru ce ofera. Costa cam 130-140 de RON si nu prea se ridica la inaltimea calitatii acustice a modelelor in-ear de mai sus. Se apropie, dar mai au de lucru. Din pacate insa se pare ca si Apple se indreapta in prezent spre modelele de casti in-ear. Asadar, in curand, cei ca mine vor trebui fie sa foloseasca casti antice si de demult, fie sa se adapteze si sa folosaesca „doape” .
Una peste alta, cu siguranta mai sunt multe alte modele de casti bune pe piata, pentru playerele voastre MP3. Mai putem recomanda de exemplu produsele de la Harman/Kardon sau V-moda, produse din gama de varf si cu preturi pe masura. Acestea se gasesc insa mai greu pe la noi.
Oricum, speram ca v-am ajutat sa va faceti o idee asupra castilor ce le-ati putea folosi. Daca aveti intrebari, comentarii sau sugestii, nu ezitati sa ne lasati un comentariu. Si nu uitati de episodul doi al acestui articol, cel in care vom trata castile de tip normal, clip-on-urile si castile wireless.
Sorin
30 martie 2010 la 23:47
O recomandare pt casti: Canyon CNR-EP7: 104Db, 20-20KHz, 32 ohmi, seamana la forma cu Philips SHE 9800 dar sunt albe, dupa ce le bag in urechi nici nu se simt, nu se aude nici un sunet din afara dupa ce dau drumu la muzica, nici o masina de pe strada cand astept RATB-ul in statie (exceptie fac unele masini tunate, motoarele si camioanele), costa 20 ron (am cumparat ieri: 28.03.2010) Sunt foarte multumit de ele, au garantie 2 ani.Le folosesc cu un mp3 player Teac MP-114-4GB-FM, egalizatorul il tin pe normal si volumul la 28 din 32.
DSLR-A900
12 noiembrie 2011 la 03:33
Awesome informaţii , multe mulţumiri pentruautor de articol . Este uşor de înţeles pentru mine acum , eficacitatea şi importanţa este înnebunitor . Vă mulţumesc încă o dată şi mult noroc!
rgb
19 septembrie 2014 la 07:45
Pe vremuri intelegeam eventualele greseli de tipar satorate in mare masura lipsei unei corecturi, dar cind cineva posteaza o chestie online si vorbeste de MHz, ori copiaza gresit de undeva ori este un „habarnist”. Cand recomanzi ceva si faci greseli de genul asta, pe care le si mai repeti, deja Ctrl+C Ctrl+V inseamna.
Andrei Girbea
22 septembrie 2014 la 15:13
Nu exagera. Erau KHz, nu MHz, am corectat. Multumit de „heads up”.
Danny
22 septembrie 2014 la 04:25
Incercati Dr Dre Beats Tour (intrauculare) pret umpic cam mare dar calitate peste Philips SHE-9800 sau 9000 si chiar Shennheizer iar de la Sony nici n-am cum sa le compar,am incercat multe variante de casti si scumpe si ieftine dar cand vine vorba de intrauculare m-am oprit la Beats Tour pur si simplu nu ai cu ce sa le compari… bass pur ,fidelitate medii,inalte si cand te gandesti ca au si functie de hadsfree no comment ;)