GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Walkman NW-WS623 review: căști cu Bluetooth și MP3 player, pentru activități în aer liber

Testat pe data de 23 septembrie 2017
Pe scurt: Sony Walkman NW-WS623 este o pereche de căști fără fir cu construcție bună și sunet de calitate. Căștile pot fi conectate la telefon prin bluetooth, însă au și memorie internă de 4 GB pentru redarea MP3-urilor.
Produs testat: Sony Walkman NW-WS623   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.00/5    Pret: 600 Lei

Îmi place să alerg. La nivel de amator, de două ori pe săptămână, mai mult pentru a mă menține într-o formă fizică decentă decât pentru a face colecție de medalii.

În timp, muzica a devenit indispensabilă la orice ieșire la alergat. Iar sursa muzicii este, desigur, telefonul mobil, la care cuplez căștile care au sosit la pachet cu acesta.

Să alergi în timp ce asculți muzică la o pereche de căști cu fir conectate la telefon nu reprezintă totuși cea mai bună experiență.

Cablul se încolăcește cum vrea el, căștile îmi cad destul de des din urechi pentru că nu rezistă mișcărilor specifice din timpul alergării, iar împachetarea caștilor la final este… dar mai bine nu vă povestesc despre asta.

Mai bine vă povestesc despre modul în care o pereche de căști cu Bluetooth au potențialul de a schimba complet experiența de a asculta muzică în timp ce alergi. Iar dacă vorbim despre o pereche de căști adaptată pentru alergări și alte activități sportive, cum ar fi înotul, și care oferă o calitate foarte bună a sunetului, atunci este evident că nu voi mai scoate prea curând căștile cu fir din cutia telefonului.

Disclaimer: Căștile ne-au fost oferite pentru review de către cei de la Sony și au rămas ulterior în posesia mea, însă acest lucru nu afectează în vreun fel obiectivitatea impresiilor adunate în acest articol.

Specificații tehnice Sony Walkman NW-WS623:

 • formate suportate: MP3, FLAC, Linear PCM (CD Audio), AAC (fără DRM) și WMA (fără DRM)
 • funcții suportate: Normal / Repeat / Shuffle / Shuffle All / Repeat 1 Song Playback Order (Folder / Playlist / Album)
 • memorie internă: 4 GB (NW-WS623) sau 16 GB (NW-WS625, disponibil doar pe negru)
 • conectivitate: bluetooth, NFC și USB 2.0
 • protecție la apă și praf: IP68
 • funcții: Ambient Sound Mode
 • compatibil cu Windows 7+, macOS
 • autonomie: 12 ore (redare de pe memoria internă), 4 ore (bluetooth, Ambient Sound Mode dezactivat)
 • timp de încărcare 1.5 ore
 • quick charge: 3 minute pentru autonomie de 60 de minute
 • greutate: 32 de grame
 • culori disponibile: negru, gri, albastru și verde

Ce ne-a plăcut

Sony a lansat seria de căști Walkman în 2010, iar modelul NW-WS623 pe care l-am avut la test este urmașul direct al lui WS413. De altfel, noul model este identic cu predecesorul său, singura noutate fiind conectivitatea bluetooth.

Căștile Sony Walkman NW-WS623 sunt concepute special pentru activități în aer liber și sunt realizate din policarbonat și cauciuc moale atât în zona celor două căști, cât și pe cablul flexibil care le conectează și care ajunge pe gât atunci când le utilizezi. Materialul din care sunt concepute este plăcut la atingere, motiv pentru care cablul se simte bine pe gât, iar după o scurtă perioadă de acomodare nu vei mai realiza prezența acestora. La acest feeling contribuie și greutatea redusă de numai 32 de grame.

În timpul sesiunilor de alergare, căștile stau bine poziționate pe urechi datorită designului ales pentru dopuri, inclusiv în cazul unor sprinturi sau schimbări bruște de direcție. În plus, dacă nu te împaci foarte bine cu acestea, ai la dispoziție alte 3 modele de dopuri.

Poți folosi fără probleme căștile și atunci când alergi pe ploaie sau vânt puternic, întrucât acestea sunt rezistente la apă și praf în limitele standardului IP68. De altfel, poți folosi căștile și pentru sesiunile de înot, până la adâncimi de maxim 2 metri, dar va trebui să folosești una dintre cele 4 perechi de dopuri speciale incluse în pachet. Reține însă că funcția bluetooth nu va funcționa în acest caz.

Toate butoanele necesare pentru utilizare sunt amplasate pe cele două căști. Butonul de pornire a fost amplasat pe casca dreaptă și trebuie să-l ții apăsat timp de 3 secunde pentru a porni sau opri căștile, iar lângă el se află și un mic LED care indică starea de funcționare a căștilor. Tot pe casca dreaptă se află și butoanele care controlează efectiv muzica (play, pauză, forward, rewind), dar și sistemul de conectare a dock-ului pentru încărcarea bateriei, despre care vom vorbi mai târziu.

Pe casca stângă, Sony a implementat butoanele pentru volum, precum și alte două butoane cu funcții ceva mai complicate. Primul este de dimensiuni mai mari decât celelalte și este vopsit într-o nuanță mai puternică de albastru, iar principala sa funcție este activarea bluetooth-ului după o apăsare de 7 secunde.

Cea de-a doua funcție este Ambient Sound Mode, iar activarea ei îți permite să auzi mai bine zgomotele ambientale, cu scopul de a putea comunica cu cei din jur. Totuși, în practică nu am observat o diferență majoră a sunetelor ambientale prin activarea acestei funcții.

Un alt buton, numit Mode, îți permite să schimbi melodiile, dar funcționează doar în cazul MP3-urilor stocate pe memoria internă.

Pentru mine, funcția bluetooth pentru conectarea la telefon este esențială în cazul unor căști fără fir. Ca utilizator al serviciului de streaming Google Play Music, îmi este mult mai ușor să ascult muzică online sau în mod offline decât să descarc MP3-uri din diverse surse pe care să le copiez ulterior pe telefon.

Conectarea căștilor este rapidă și lipsită de probleme, iar calitatea sunetului redată prin bluetooth este bună. Acustica este de bună calitate, vocile sunt redate fidel, iar bass-ul este de asemenea bine evidențiat. În plus, volumul maxim este puternic.

Am testat și câteva MP3-uri redate de pe memoria internă, iar singura diferență pe care am remarcat-o a fost ca bass-ul este un pic mai puternic.

Dacă asculți muzica prin bluetooh, autonomia acumulatorului este de circa 4 ore, în cazul în care funcția Ambient Sound Mode este dezactivată. Știu că nu pare mult, însă durata de viață a bateriei este suficient de mare pentru 4 sesiuni de câte 10 kilometri sau pentru aproape două semi-maratoane. Dacă optezi pentru redarea de pe memoria internă de 4 GB, autonomia oficială este de circa 12 ore, însă personal nu am folosit atât de mult această opțiune pentru a verifica dacă specificațiile sunt corecte.

Pentru încărcarea bateriei trebuie să folosești un dock special inclus în pachet pe care îl conectezi prin USB la un laptop sau calculator. O încărcare completă durează ceva mai mult de o oră și jumătate, însă există și un mod de încărcare rapidă prin care obții o autonomie oficială de 60 de minute după numai 3 minute. În practică, încărcarea rapidă asigură însă doar o autonomie de 30-35 de minute, suficientă doar pentru o sesiune de alergare de circa 5 kilometri.

Dock-ul pentru încărcare este folosit și pe post de adaptor pentru a conecta căștile la laptop sau calculator și, implicit, pentru a transfera muzică pe memoria internă de 4 GB. Și, pentru că tot a venit vorba despre acest subiect, NW-WS625 este un model identic cu cel testat, însă beneficiază de o memorie internă de 16 GB.

Ce scârțâie

Calitatea construcției este foarte bună, la fel ca și cea a butoanelor dispuse pe căști, însă utilizarea unora dintre ele este destul de anevoiasă. Butoanele de power, volum și bluetooth sunt ușor de intuit, însă lucrurile se complică în special în cazul butonului Mode. Astfel, apăsarea repetată a acestuia timp de 3 secunde conduce la setări precum repeat, shuffle play și shuffle all, însă este destul de greu să te obișnuiești cu această funcție atunci când ești pe teren, la alergat. Totuși, așa cum spuneam, butonul Mode este funcțional doar în cazul MP3-urilor stocate pe memoria internă.

În rest, am remarcat unele întreruperi ocazionale la schimbarea melodiilor, însă cel mai deranjant aspect este că nu există o notificare care să te avertizeze că bateria este pe terminate. Singurul anunț este chiar acela care te informează că bateria este descărcată, moment din care căștile nu vor mai funcționa. De asemenea, ar fi fost util și o atenționare vizuală sau sonoră că bluetooh-ul este activat, pentru a nu uita să-l oprești după sesiunea de alergat.

Preț Sony Walkman NW-WS623 și disponibilitate

Căștile Sony Walkman NW-WS623 sunt deja disponibile pe piața din România, în special pe negru, verde și albastru, cu mențiunea că unele magazine le comercializează cu numele de cod NWWS623B. Prețul solicitat este de 600 de lei.

Pentru o pereche de căști, fie ea cu bluetooth și dedicată activităților sportive, prețul poate fi considerat destul de mare. Totuși, în schimbul acestei sume primești căști de calitate, iar dacă obișnuiești să alergi cu regularitate și, mai ales, să participi la competiții oficiale, o astfel de soluție aduce beneficii majore comparativ cu banalele căști pe care le primești de regulă alături de telefonul mobil.

Concluzii

Pentru pasionații de muzică și de alergări, căștile Sony Walkman NW-WS623 pot reprezenta o alegere potrivită. Construcția acestora este de calitate, iar materialele din care sunt realizate sunt plăcute la atingere și nu deranjează în timpul activităților sportive intense.

În plus, calitatea sunetului redată de căști este bună, iar opțiunile disponibile sunt variate. Nu în ultimul rând, ai avantajul că poți asculta muzica de pe telefon prin bluetooth sau sub formă de MP3-uri stocate în memoria internă, în funcție de preferințe.

Pro

 • construcție de calitate
 • calitate audio bună
 • conectivitate bluetooth

Contra

 • controlul melodiilor stocate pe MP3 player este destul de dificil
 • preț relativ ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri