GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Periferice wireless – Cât te costă să renunţi la cabluri?

Autor: Echipa Giz.ro

Biroul tău este plin de cabluri de la tastatură, mouse, căşti şi alte periferice ale calculatorului? Află care este investiţia pe care trebuie să o faci pentru a scăpa de cabluri cu ajutorul perifericelor wireless.

Amenajarea unui birou pe care să foloseşti un calculator desktop este în principiu o misiune uşoară, complicată însă excesiv de numeroase cabluri pe care trebuie să montezi.

Dacă cele care fac legătura între unitatea centrală, monitor şi priză sunt de obicei ascunse în spate şi nu te deranjează decât atunci când trebuie să faci un upgrade sau să modifici amplasarea, lucrurile se complică în privinţa perifericelor.

Cablurile de la tastatură, mouse sau căşti tronează pe birou şi ocupă mult spaţiu inutil, mai ales că, de cele mai multe ori, lungimea acestora este mai mare decât ar trebui.

Soluţia la această problemă este achiziţionarea unor periferice wireless, însă în mod aproape cert ai evitat această opţiune din cauza preţurilor. Este adevărat că perifericele wireless sunt mai scumpe, însă în general vorbim şi de produse de calitate, iar confortul de a renunţa la cabluri justifică o astfel de decizie.

Care sunt însă costurile pe care le presupune cumpărarea perifericelor wireless? Aceasta este întrebarea la care vom răspunde în acest articol prin analizarea celor mai bune oferte disponibile la magazinele de comerţ electronic din România.

Kit tastatură şi mouse wireless

Pentru că vrei să renunţi simultan la cablurile tastaturii şi mouse-ului, o idee bună este să te orietezi spre un kit wireless format din cele două periferice. Astfel, ai avantajul de a utiliza două periferice cu un design unitar ale acesluiasi producător şi, în plus, preţul unui kit este de obicei mai mic decât dacă ai cumpăra perifericele separat.

Serioux Noblesse 9600 – 66 lei

Unul dintre cele mai ieftine kit-uri wireless disponibile pe piaţă este Serioux Noblesse 9600. Tastatura este de tip slim şi este silenţioasă, cu excepţia space bar-ului relativ zgomotos, iar mouse-ul poate fi utilizat la rezoluţie de 1000 DPI. Kitul are o rază de acţiune de aproximativ 10 metri şi funcţionează pe baza a două baterii alcaline de tip AAA pentru tastatură si una de tip AA pentru mouse. Evident, marele său avantaj este existenţa unui singur nano receiver pentru conexiunea Wi-Fi.

Serioux Noblesse 9600

Serioux Noblesse 9600

Logitech MK520 – 223 lei

Logitech este unul dintre producătorii consacraţi de periferice, iar kitul MK520 se remarcă prin tastatura de mici dimensiuni. Fiecare tastă funcţională (F1… F12) are o anumită funcţie specială, printre care se numără cele pentru home, mail, muzică sau browser, iar elveţienii susţin că tastele sunt silenţioase, un aspect important pentru cei care lucrează în camere cu alte persoane. În schimb, mouse-ul păstrează dimensiunile obişnuite pentru un periferic desktop, însă este bine construit şi rulează pe aproape orice suprafaţă. Producătorul susţine că durata de viaţă a acestora este de trei ani pentru tastatură şi un an pentru mouse.

Logitech MK520

Logitech MK520

Microsoft Desktop 800 – 120 lei

Dacă preferi o tastatură de dimensiuni obişnuite cu spaţii generoase între taste, kit-ul Microsoft Desktop 800 poate fi alegerea ideală. Tastatura oferă un rând de taste cu funcţii speciale pentru accesarea My Computer sau a comenzilor audio, însă acestea nu sunt programabile. Mouse-ul are un design relativ clasic, este adaptat inclusiv pentru stângaci şi oferă o rezoluţie optică de 1000 DPI, însă unii utilizatori au raportat mici delay-uri în preluarea comenzilor.

Microsoft Desktop 800

Microsoft Desktop 800

Hama RF2000 – 75 lei

Hama are în portofoliu un kit RF2000 care include o tastatură full-size de tip slim cu o lungime apreciabilă. În schimb, mouse-ul este mic, ergonomic şi construit simetric pentru a putea fi utilizat fără probleme inclusiv de stângaci. Kit-ul funcţionează până la o distanţă de 10 metri, tastatura utilizează două baterii AAA în timp ce pentru mouse ai nevoie doar de o baterie AAA.

Hama RF2000

Hama RF2000

Microsoft Desktop 3000 – 230 lei

Dacă eşti mai pretenţios te poţi orienta spre kitul Microsoft Desktop 3000. Tastatura are margini cauciucate pentru o aderenţă mai bună şi dispune de taste programabile în trei profiluri distincte prin intermediul unui software inclus în pachet. Tastele sunt silenţioase, însă în acelaşi timp şi lucioase, motiv pentru care literele nu se văd foarte bine. Mouse-ul beneficiază de scroll în patru direcţii cu ajutorul tehnologiei Tilt Wheel şi poate fi utilizat pe aproape orice suprafaţă, însă raza de lumină albastră este mai mare decât în cazul mouse-urilor obişnuite.

Microsoft Desktop 3000

Microsoft Desktop 3000

Căşti wireless

Căştile wireless au preţuri asemănătoare cu cele ale unui kit de tastatură şi mouse, însă oferta de produse este destul de restrânsă.

A4tech RH-200-1 – 126 lei

Una dintre cele mai ieftine perechi de căşti wireless este A4tech RH-200-1, care are şi avantajul că se poate plia pentru a putea fi transportată cu uşurinţă atunci când nu le porţi pe cap. Difuzoarele au un diametru de 30 de mm şi o frecvenţă de răspuns de 20 – 20000 Hz, iar sensibilitatea este de 90 de decibeli. Pot fi folosite şi pentru sesiuni de chat datorită microfonului integrat.

A4tech RH-200-1

A4tech RH-200-1

Gembird BHP-002 – 137 lei

Pentru pasionaţii de jocuri, Gembird are de asemenea o pereche de căşti wireless ieftină, prin intermediul modelului BHP-002. Acestea se conectează la PC prin bluetooth şi au o frecvenţă de răspuns de 20 – 20000 Hz. Pentru utilizare, căştile folosesc baterii reîncărcabile, iar greutatea ajunge la 140 de grame. Căştile nu dispun de microfon, astfel că dacă vrei să le foloseşti şi pentru chat trebuie să te orientezi spre alt model.

Gembird BHP-002

Gembird BHP-002

Plantronics Audio 995 – 390 lei

Căştile au diametrul difuzoarelor de 40 mm, se conectează rapid la PC şi oferă un sunet de calitate, eliminând zgomotul de fond, iar microfonul este de tip digital cu funcţie de noise cancelling. Totuşi, autonomia este de numai 6-8 ore, iar căştile nu se pot utiliza în timpul reîncărcării. O altă problemă majoră este că acumulatorul nu poate fi înlocuit.

Plantronics Audio 995

Plantronics Audio 995

Logitech Wireless H760 – 340 lei

Căştile oferite de Logitech oferă o calitate bună a sunetului şi sunt dotate şi cu microfon, putând fi utilizate până la o distanţă de 12 metri. Din păcate, căştile sunt fabricate dintr-un plastic care se poate sparge foarte uşor, motiv pentru care trebuie să le utilizezi cu grijă. Autonomia specificată de producător este de până la şase ore, însă căştile pot fi utilizate şi în timpul reîncărcării bateriei, operaţiune care durează 2-3 ore.

Logitech Wireless H760

Logitech Wireless H760

SteelSeries Spectrum 7xb – 524 lei

Căştile profesionale SteelSeries Spectrum 7xb sunt dedicate cu precădere pasionaţilor de jocuri, fiind compatibile şi cu consolele Xbox 360. Difuzoarele de 50 mm beneficiază de perne pentru urechi interschimbabile, iar sunetul are o calitate bună. Printre opţiunile suplimentare se numără oprirea automată după cinci minute de neutilizare şi butoane pentru control rapid. În plus, căştile se pot demonta în patri părţi pentru a fi transportate mai uşor.

SteelSeries Spectrum 7xb

SteelSeries Spectrum 7xb

Multifuncţionale wireless

O altă sursă pentru eliminarea cablurilor este utilizarea unui multifuncţional wireless. În acest caz, oferta este destul de variată, iar preţurile pornesc de la aproximativ 200 lei.

HP DeskJet Ink Advantage 3525 – 320 lei

HP Deskjet Ink Advantage este destinată utilizatorilor casnici şi printează cu o viteză de 8 de pagini pe minut în format alb-negru, în timp ce scannerul are o rezoluţie de 1200 x 2400 dpi. Între timp, copiatorul are o viteză de 5.5 de pagini pe minut, iar volumul recomandat este de cel mult 400 de pagini pe lună.

HP DeskJet Ink Advantage 3525

HP DeskJet Ink Advantage 3525

Canon Pixma MG3250 – 270 lei

Principalul avantaj al multifuncţionalului Canon Pixma MG3250 este formatul elegant şi compact, însă performanţele sunt destul de reduse: poţi printa doar 9.2 pagini alb-negru pe minut sau 5 pagini color pe minut. Scannerul cu suport plat are o rezoluţie maximă de 1200 x 2400 pixeli, iar multifuncţionalul beneficiază de afişat LCD pe 7 segmente.

Canon Pixma MG3250

Canon Pixma MG3250

Epson Expression Home XP-405 – 360 lei

Dacă îţi place să-ţi printezi fotografiile de vacanţă poţi opta pentru multifuncţionalul Epson Expression Home XP-405, care printează 15 pagini color pe minut sau 33 pagini alb-negru pe minut. Un atu este ecranul touchscreen cu pictograme care te ajută să navighezi rapid prin meniu, însă multifuncţionalul oferă şi cititor de carduri.

Epson Expression Home XP-405

Epson Expression Home XP-405

Router wireless cu suport pentru HDD

Routerele sunt alte periferice care te scutesc de cabluri, iar preţurile sunt accesibile. Mai multe informaţii despre aceste dispozitive şi recomandări de produse găseşti în acest articol.

Puţini ştiu însă faptul că există routere care te pot scăpa de cablurile unei unităţi externe de stocare a datelor. Este vorba despre routere care au un suport special pentru un HDD extern, care se poate conecta wireless la PC la laptop, eliminând astfel încă un cablu.

Din păcate, oferta este foarte limitată, iar preţurile sunt pe măsură. În prezent, unul dintre puţinele routere cu suport pentru HDD disponibile în România este D-Link DIR-685 Xtreme, care costă 375 lei.

Pe lângă suportul pentru HDD externe de 2.5” de până la 1 TB, routerul este compatibil şi cu media playere şi consolele de jocuri PlayStation 3 şi Xbox 360, putând fi utilizat şi pe post de ramă foto-video digitală.

Principalul dezavantaj al unei astfel de soluţii este însă viteza de transfer foarte mică din cauza limitărilor standardului 802.11n. Mai multe informaţii despre avantajele şi dezavantajele unui HDD extern conectat la un router wireless poţi citi în acest articol.

Epson Expression Home XP-405

Router wireless cu suport pentru HDD – D-Link DIR-685 Xtreme

Bugetul necesar pentru a renunţa la cabluri

Dacă eşti determinat să renunţi la cât mai multe cabluri de pe birou, există câteva soluţii de periferice wireless care te pot ajuta.

Pentru un simplu kit format din tastatura şi mouse un buget de 100 – 300 lei este mai mult decât suficient, însă costurile cresc semnificativ dacă vrei şi alte periferice wireless.

De exemplu, pentru tastatură, mouse şi multifuncţional wireless ai nevoie de minim 350 – 500 lei, iar dacă adaugi şi căşti wireless bugetul creşte la cel puţin 600 – 800 lei.

În plus, dacă îţi surâde ideea unui router wireless cu suport pentru HDD trebuie să pregăteşti un buget minim de 1000 lei.

Ideea de bază este că, chiar şi cu un buget redus, poţi scăpa de o parte dintre cabluri, în special cele de la tastatură şi mouse. Poate nu pare mult, dar dacă eşti genul care ai multe lucruri pe birou vei observa imediat diferenţa.

Cât despre celelalte cabluri rămase, poţi încerca să reduci spaţiul ocupat de ele şi să le prinzi cu o clemă, în special dacă sunt mai lungi decât îţi trebuie.

4 comentarii

  1. Sorin

    6 mai 2012 la 09:47

    M-ar mai interesa si o solutie de a lega TV-ul la calculator pe wireless. De asemenea, boxe wireless. Ar fi asa ceva oare ?!

  2. Alex

    6 mai 2012 la 10:01

    Articol ok, dar de unde pana unde ca sa conectezi un hdd la un router iti trebuie 1300 de lei? wtf? Asta ce are:

    • Daniel Popescu

      10 mai 2012 la 21:54

      Foarte bun si exemplul tau cu routerul Linksys.

      Cand am spus 1300 lei m-am referit la bugetul minim total pentru tastatura, mouse, casti si multifunctional. De altfel, si routerul exemplificat de mine costa 570 lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri