Cele mai bune multifuncţionale – imprimantă şi scanner într-un singur aparat

Multifuncţional este numele sub care se comercializează dispozitivele care au funcţie de imprimantă şi scanner, iar aceasta gamă de produse este din ce în ce mai populară în rândul utilizatorilor.

Cu siguranţă din când în când ai nevoie să tipărești un anumit document. Cu siguranţă uneori ai nevoie de o copie digitală după un act sau alt document.

Multifuncţionalul te scapă de ambele probleme şi are avantaje mai mari decât dacă ai cumpăra separat o imprimantă şi un scanner: este mai ieftin să cumperi un singur produs în loc de două şi ocupă mult mai puţin spaţiu.

Plecând de la această premisă, GiZ îţi propune în acest articol să-ţi prezinte o selecţie a celor mai interesante multifuncţionale disponibile pe piaţa românească. Totuşi, înainte de asta, este important să înţelegi ce tehnologii de printare există pe piaţă şi mai ales care este costul cartuşelor, întrucât pe acestea vei ajunge să plăteşti mai mult decât pe multifuncţionalul în sine.

Multifuncţional inkjet vs. multifuncţional laser

Când vrei să-ţi cumperi un multifuncţional, trebuie să alegi între două tehnologii de printare: inkjet şi laser. Ambele prezintă avantaje şi dezavantaje, important este să alegi produsul care ţi se potriveşte cel mai bine în funcţie de următoarele caracteristici:

  • calitatea printăriiRezoluţia unui multifuncţional inkjet este mai bună decât în cazul unuia laser, motiv pentru care fotografiile color vor avea o calitate superioară dacă sunt printate cu tehnologie inkjet. Avantajul imprimantelor inkjet nu este însă relevant când tipăreşti documente text.
  • viteza de tipărire – În general, imprimantele laser reuşesc să tipărească mai multe pagini decât una cu jet de cerneală într-un anumit interval de timp. Nu trebuie însă să iei de-a gata specificaţiile producătorilor, întrucât în ambele cazuri viteza reală de printare va fi mai mică cu 20-30%.
  • capacitatea de stocare pentru hârtie – Multifuncţionalele inkjet au o “căsuţă” pentru hârtie cu o capacitate de 50 – 150 coli, în timp ce cele cu laser pot “înmagazina” undeva între 150 – 250 coli. De aceea, dacă tipărești foarte mult într-un interval scurt de timp, laserul este alegerea mai bună.
  • costul cartuşelorÎn cazul imprimantei inkjet, cartuşele originale sunt foarte scumpe, însă pot fi reîncărcate de câteva ori fără probleme cu costuri mici. În plus, există cartuşe compatibile la preţuri accesibile. Un cartuş cu cerneală listează însă numai 100 – 200 de pagini, în funcţie de tipul de conţinut. O schimbare apărută în ultimii ani este tehnologia CISS, Epson, Canon sau Brother oferind imprimante cu rezervoare gândite să fie reumplute care sunt mai scumpe, dar oferă un preț de tipărire vizibil mai mic. În schimb, cartuşele laser sunt mai scumpe decât cele inkjet, însă prezintă o serie de avantaje: tipăresc peste 2.000 de pagini şi pot fi reîncărcate de mai multe ori dacă anumite componente sunt înlocuite după prima utilizare.
  • dimensiuni şi greutate – În general, multifuncţionalele inkjet au dimensiuni mai mici şi cântăresc mai puţin decât cele laser. Totuşi, aceste caracteristici sunt mai puţin importante, întrucât nu vei muta prea des multifuncţionalul.
  • preţ – Preţul unui multifuncţional inkjet este mai mic decât unul cu laser. De altfel, preţul ridicat este una dintre cauzele pentru care multifuncţionalele laser sunt utilizate preponderent în mediul business, însă dacă celelalte avantaje îţi sunt utile, investiţia este rentabilă.
Multifunctional inkjet sau laser? Alegerea depinde de mai multi factori
Multifunctional inkjet sau laser? Alegerea depinde de mai multi factori

Cele mai bune multifuncţionale inkjet

A venit momentul să aruncăm o privire asupra multifuncţionalelor inkjet disponibile în prezent în România. Acestea sunt ideale pentru tine dacă ai un buget limitat, dacă tipărești destul de rar, dacă tipărești şi fotografii şi dacă vrei să-ţi reumpli cu uşurinţă cartuşele.

Canon Pixma MG2550s – 180 lei

Ieftin și compact, Pixma MG2550 este destinat utilizatorilor care folosesc rar multifuncționalul și nu găsesc justificată achiziționarea unui model scump. Conectabilă doar pe USB, Pixma MG2550s oferă un scanner cu rezoluție de 1200 x 600 dpi și o imprimantă care permite tipărirea a 8 pagini alb/negru pe minut sau 4 pagini color pe minut.

canon-pixma-2550s
Canon Pixma MG2550s

 

Canon Pixma MG3050 – 310 lei

Un multifuncțional accesibil și apreciat, MG3050 este ideal pentru mediul casnic deoarece oferă și tipărire foto de calitate pe hârtia specială pentru fotografii. Viteza de tipar nu este mare, așa cum este cazul în acest segment de piață (8 pagini alb/negru și 4 pagini color pe minut), însă multifuncționalul mai oferă un scanner cu rezoluție de 1200 x 600 ppi, se poate conecta la calculator prin USB sau prin wireless și se integrează cu serviciul online de management și tipărire Google Cloud Print.

canon-pixma-mg3050

HP Deskjet Ink Advantage 5075 – 420 lei

Un model mai nou și mai performant de la HP, Deskjet 5075 oferă viteze de tipărire de 10 pagini alb/negru sau 7 pagini color pe minut și oferă un procesor puternic capabil să permită tipărirea primei pagini în 19 secunde. Multifuncționalul oferă conectivitate USB sau wireless, ultima interfață fiind compatibilă cu standardul AirPrint și cu sistemul HP ePrint, iar pe lista dotărilor mai găsit tipărirea față/verso automată, un tavă pentru coli cu capacitate de 100 de bucăți și un scanner cu rezoluție de 1200 x 1200 ppi.

hp-deskjet-5075

Canon PIXMA G2400 – 499 lei

Un model CISS cu cartușe care pot fi reîncărcate de către utilizator, G2400 este o soluție bună pentru cei care au nevoie de tipar mai ieftin la volum mai mare. Imprimanta nu este un etalon de viteză, oferind 5 pagini color sau 9 pagini alb/negru pe minut, însă o încărcare cu cerneală oferă 7000 de pagini. Multifuncționalul mai oferă un scanner cu rezoluție de 600 x 1200 dpi și compatibilitate Google Cloud Print, însă, din păcate, este limitată la conectivitatea USB deoarece nu oferă nici wireless și nici port Ethernet.

canon-pixma-g2400
Canon Pixma G2400

Epson WorkForce WF-2510WF – 599 lei

Un multifuncțional puternic cu calitate superioară a tipăririi și cerneală rezistentă la apă, WorkForce WF-2510WF se adresează celor care au nevoie de calitate. Viteza de tipărire este mare, de 34 de pagini alb/negru și 18 pagini monocrome pe minut, însă din păcate nu există feeder iar duplexul este manual. Imprimanta folosește cartușe separate pentru C, M, Y și K, iar conectivitatea include USB și wireless.

Epson-WorkForce-WF-2510WF

HP Officejet Pro 8710 – 749 lei

Un multifuncțional mai complex destinat unui birou mic sau unui utilizator casnic pretențios, OfficeJet Pro 8710 oferă o viteză de tipărire color de 18 pagini pe minut și o viteză de tipărire alb/negru de 22 de pagini pe minut. Produsul oferă conectivitate USB, Ethernet și wireless, compatibilitate Apple AirPrint și HP ePrint, viteză de pornire de numai 10 secunde, cartușe separate C, M, Y și K cu capacitate mare, duplex automat și feeder automat și, în caz că mai aveti nevoie de o astfel de dotare, și un fax.

hp-officejet-8710

Cele mai bune multifuncţionale laser

Dacă ai un buget generos, vrei să tipărești multe pagini într-un timp scurt, în principal documente şi mai puţin fotografii, dar şi să scanezi diverse lucruri, atunci un multifuncţional laser este alegerea potrivită.

Xerox WorkCentre 3025 – 560 lei

Multifuncţionalul propus de Xerox este apreciat în primul rând pentru silenţiozitate, însă oferă şi performanţe rezonabile: printează circa 21 de pagini pe minut, iar un cartuş rezistă chiar şi 3000 de pagini. Multifuncționalul mai oferă un scanner cu rezoluție de 600 dpi, o tavă pentru 150 de coli și interfață wireless compatibilă AirPrint sau Wi-Fi Direct, însă nu oferă și duplex sau alimentare automată pentru scanare.

Xerox-WorkCentre-3025BI
Xerox WorkCentre 3025BI

HP Laserjet Pro M130nw MFP – 600 lei

Cu un design destul de spartan şi colţuros, HP Laserjet Pro M125nw MFP se laudă cu o printare de 22 pagini pe minut şi o primă pagină tipărită în numai 7.3 secunde. Scannerul are o rezoluţie optică de 600 dpi, iar un cartuş poate tipări până la 1600 coli. Multifuncționalul mai oferă interfețe USB, Ethernet și wireless, fiind astfel gata pentru a se integra în orice rețea casnică sau business

hp-laserjet-pro-mfp-m130nw
hP LaserJet Pro M130nw

Xerox WorkCentre 3225 – 920 lei

Un multifuncțional pentru birouri mici, WorkCentre 3225 se remarcă în primul rând prin viteza de tipărire de 29 de pagini pe minut și inițializarea de 8,5 secunde. Soluția Xerox include un scanner cu rezoluție de 1200 x 1200 dpi, conectivitate USB, Ethernet sau wireless, compatibilitate Apple AirPrint, module de duplex și feeder automate și fax. Atractive sunt și cartușele deoarece oferă 1500 de pagini dar au și o versiune XL care permite tipărirea a 3000 de pagini.

xerox-workcentre-3225

HP LaserJet Pro M180N – 1000 lei

Unul dintre cele mai ieftine multifuncționale laser color, LaserJet Pro M180N este o unealtă puternică și complexă pentru un utilizator pretențios sau un birou mic. Viteza de tipărire nu este foarte mare, aceasta atingând 16 pagini atât în modul color cât și în cel alb/negru, iar inițializarea este și ea cam lentă deoarece imprimanta are nevoie de 13 secunde. La acest preț veți beneficia însă de tipar color de calitate, cartușe cu capacitate de 1000 de pagini, scanner cu rezoluție de 1200 dpi, conectivitate USB, Ethernet, wireless și Bluetooth și compatibilitate AirPrint și ePrint.

hp-laserjet-m180n

Concluzii

Oferta de multifuncţionale este una destul de generoasă, indiferent dacă optezi pentru unul cu jet de cerneală sau pentru unul cu laser. Important este să te documentezi bine înainte în privinţa specificaţiilor tehnice şi să încerci să afli cum se comportă aparatul în regim obişnuit de utilizare.

Multifuncţionalele inkjet au avantajul unui preţ scăzut de achiziţie, care poate ajunge şi la numai 200 lei, în timp ce multifuncţionalele laser pot depăşi cu uşurinţă 500 lei. În plus, astfel de multifuncţionale laser sunt destul de rare pe piaţă, cele mai multe având preţuri care încep de la 1.000 lei.

De asemenea, poţi găsi util şi articolul în care facem o comparaţie între imprimantele inkjet şi cele laser, iar dacă ai ales un multifuncţional inkjet îţi recomandăm să citeşti şi articolul în care îţi spunem dacă este mai bine să reîncarci cartuşul sau să cumperi unul nou.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!