Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune multifuncţionale – imprimantă şi scanner într-un singur aparat

Multifuncţional este numele sub care se comercializează dispozitivele care au funcţie de imprimantă şi scanner, iar aceasta gamă de produse este din ce în ce mai populară în rândul utilizatorilor.

Cu siguranţă din când în când ai nevoie să printezi un anumit document. Cu siguranţă uneori ai nevoie de o copie digitală după un act sau alt document.

ANUNTURI

Multifuncţionalul te scapă de ambele probleme şi are avantaje mai mari decât dacă ai cumpăra separat o imprimantă şi un scanner: este mai ieftin să cumperi un singur produs în loc de două şi ocupă mult mai puţin spaţiu.

Plecând de la această premisă, GiZ îţi propune în acest articol să-ţi prezinte o selecţie a celor mai interesante multifuncţionale disponibile pe piaţa românească. Totuşi, înainte de asta, este important să înţelegi ce tehnologii de printare există pe piaţă şi mai ales care este costul cartuşelor, întrucât pe acestea vei ajunge să plăteşti mai mult decât pe multifuncţionalul în sine.

Multifuncţional inkjet vs. multifuncţional laser

Când vrei să-ţi cumperi un multifuncţional, trebuie să alegi între două tehnologii de printare: inkjet şi laser. Ambele prezintă avantaje şi dezavantaje, important este să alegi produsul care ţi se potriveşte cel mai bine în funcţie de următoarele caracteristici:

 • calitatea printăriiRezoluţia unui multifuncţional inkjet este mai bună decât în cazul unuia laser, motiv pentru care fotografiile color vor avea o calitate superioară dacă sunt printate cu tehnologie inkjet. Avantajul imprimantelor inkjet nu este însă relevant când tipăreşti documente text.
 • viteza de tipărire – În general, imprimantele laser reuşesc să printeze mai multe pagini decât una cu jet de cerneală într-un anumit interval de timp. Nu trebuie însă să iei de-a gata specificaţiile producătorilor, întrucât în ambele cazuri viteza reală de printare va fi mai mică cu 20-30%.
 • capacitatea de stocare pentru hârtie – Multifuncţionalele inkjet au o “căsuţă” pentru hârtie cu o capacitate de 50 – 150 coli, în timp ce cele cu laser pot “înmagazina” undeva între 150 – 250 coli. De aceea, dacă printezi foarte mult într-un interval scurt de timp, laserul este alegerea mai bună.
 • costul cartuşelorÎn cazul imprimantei inkjet, cartuşele originale sunt foarte scumpe, însă pot fi reîncărcate de câteva ori fără probleme cu costuri mici. În plus, există cartuşe compatibile la preţuri accesibile. Un cartuş cu cerneală listează însă numai 100 – 200 de pagini, în funcţie de tipul de conţinut. În schimb, cartuşele laser sunt mai scumpe decât cele inkjet, însă prezintă o serie de avantaje: printează peste 2.000 de pagini şi pot fi reîncărcate de mai multe ori dacă anumite componente sunt înlocuite după prima utilizare.
 • dimensiuni şi greutate – În general, multifuncţionalele inkjet au dimensiuni mai mici şi cântăresc mai puţin decât cele laser. Totuşi, aceste caracteristici sunt mai puţin importante, întrucât nu vei muta prea des multifuncţionalul.
 • preţ – Preţul unui multifuncţional inkjet este mai mic decât unul cu laser. De altfel, preţul ridicat este una dintre cauzele pentru care multifuncţionalele laser sunt utilizate preponderent în mediul business, însă dacă celelalte avantaje îţi sunt utile, investiţia este rentabilă.
Multifunctional inkjet sau laser? Alegerea depinde de mai multi factori

Multifunctional inkjet sau laser? Alegerea depinde de mai multi factori

Cele mai bune multifuncţionale inkjet

A venit momentul să aruncăm o privire asupra multifuncţionalelor inkjet disponibile în prezent în România. Acestea sunt ideale pentru tine dacă ai un buget limitat, dacă printezi destul de rar, dacă printezi şi fotografii şi dacă vrei să-ţi reumpli cu uşurinţă cartuşele.

Canon Pixma MG2550s – 180 lei

Ieftin și compact, Pixma MG2550 este destinat utilizatorilor care folosesc rar multifuncționalul și nu găsesc justificată achiziționarea unui model scump. Conectabilă doar pe USB, Pixma MG2550s oferă un scanner cu rezoluție de 1200 x 600 dpi și o imprimantă care permite tipărirea a 8 pagini alb/negru pe minut sau 4 pagini color pe minut.

ANUNTURI
canon-pixma-2550s

Canon Pixma MG2550s

Canon Pixma MX495 – 320 lei

Unul dintre cele mai ieftine multifuncţionale de pe piaţă este Canon Pixma MX395, care are un design foarte elegant şi compact şi printează până la 8.7 pagini pe minut, iar scanerul are o rezoluţie de 1200 x 2400 dpi. Multifuncţionalul îţi permite să trimiţi documentele scanate direct către un serviciu de stocare a datelor în cloud precum Dropbox sau Evernote. Acesta oferă și compatibilitate cu protocoalele de tipărire wireless Air Print și Google Cloud Print pentru terminalele mobile iOS, respectiv Android.

Canon ofera unul dintre cele mai ieftine multifunctionale

Canon ofera unul dintre cele mai ieftine multifunctionale

HP DeskJet Ink Advantage 5575 – 460 lei

Multifuncționalul oferă funcții de tipărire, copiere și scanare, dar nu și bătrânul fax. DeskJet Ink Advantaje 5575 oferă o viteză de tipărire foarte bună de 22 pagini pe minut (alb/negru) sau 21 pagini pentru minut (color), un scanner cu rezoluție de 1200 dpi, interfață wireless și un ecran monocrom tactil pentru control cu diagonală de 5,5 centimetri.

hp deskjet ink advantage 5575

HP Deskjet Ink Advantage 5575

Canon PIXMA G2400 – 678 lei

Un model CISS cu cartușe care pot fi reîncărcate de către utilizator, G2400 este o soluție bună pentru cei care au nevoie de tipar mai ieftin la volum mai mare. Imprimanta nu este un etalon de viteză, oferind 5 pagini color sau 9 pagini alb/negru pe minut, însă o încărcare cu cerneală oferă 7000 de pagini. Multifuncționalul mai oferă un scanner cu rezoluție de 600 x 1200 dpi și compatibilitate Google Cloud Print, însă, din păcate, este limitată la conectivitatea USB deoarece nu oferă nici wireless și nici port Ethernet.

canon-pixma-g2400

Canon Pixma G2400

Epson L386 – 800 lei

Un multifuncțional ceva mai scump, Epson L386 este destinat celor care tipăresc mult, în special alb-negru, datorită cartușelor speciale de tip CISS care pot fi reîncărcate de către utilizator la prețuri mici. În plus, imprimanta vine la pachet cu cerneală pentru 13.000 de pagini alb/negru sau 6500 pagini color, ceea ce-o face mai atractivă. Imprimanta oferă o viteză de tipar alb/negru de 10 pagini pe minut, interfață wireless și un scanner cu o rezoluție de 1200 x 2400 dpi.

Epson-L386

Epson L386

Cele mai bune multifuncţionale laser

Dacă ai un buget generos, vrei să printez multe pagini într-un timp scurt, în principal documente şi mai puţin fotografii, dar şi să scanezi diverse lucruri, atunci un multifuncţional laser este alegerea potrivită.

Xerox WorkCentre 3025 – 460 lei

Multifuncţionalul propus de Xerox este apreciat în primul rând pentru silenţiozitate, însă oferă şi performanţe rezonabile: printează circa 21 de pagini pe minut, iar un cartuş rezistă chiar şi 3000 de pagini. Multifuncționalul mai oferă un scanner cu rezoluție de 600 dpi, o tavă pentru 150 de coli și interfață wireless compatibilă AirPrint sau Wi-Fi Direct, însă nu oferă și duplex sau alimentare automată pentru scanare.

Xerox-WorkCentre-3025BI

Xerox WorkCentre 3025BI

Canon MF3010 – 590 lei

Canon este unul dintre cei mai importanţi producători de multifuncţionale, iar acest model monocrom oferă o viteză de 18 de pagini pe minut la tipărire şi o rezoluţie de 9600 x 9600 dpi pentru scanner. Se conectează prin USB, iar la pornire are nevoie de 10 secunde pentru încălzire.

Multifunctionalele laser de la Canon au preturi atractive

Multifunctionalele laser de la Canon au preturi atractive

Samsung Xpress M2675F – 600 lei

Samsung Xpress M2675F este unul dintre multifuncţionale laser de pe piaţă cu preț ceva mai accesibil, motiv pentru care performanţele sunt destul de modeste: printează doar 26 pagini pe minut, iar rezoluţia scannerului este de 1200×1200 dpi. Se conectează la PC prin cablu USB.

ANUNTURI
Samsung are in oferta numeroase multifunctionale laser

Samsung are in oferta numeroase multifunctionale laser

HP Laserjet Pro M130nw MFP – 650 lei

Cu un design destul de spartan şi colţuros, HP Laserjet Pro M125nw MFP se laudă cu o printare de 22 pagini pe minut şi o primă pagină tipărită în numai 7.3 secunde. Scannerul are o rezoluţie optică de 600 dpi, iar un cartuş poate printa până la 1600 coli. Multifuncționalul mai oferă interfețe USB, Ethernet și wireless, fiind astfel gata pentru a se integra în orice rețea casnică sau business

hp-laserjet-pro-mfp-m130nw

hP LaserJet Pro M130nw

HP LaserJet Pro MFP M176n – 1180 lei

Cel mai ieftin multifuncțional laser color, acesta oferă tipar, scanare și copiere (dar nu și fax), conectivitate USB și LAN (dar nu și wireless) și tipărește 16 pagini alb/negru sau 4 pagini color pe minut. Fără să ofere performanțe remarcabile, LaserJet Pro MFP M176n este destinată celor care doresc un tipar laser de calitate, atât color dar și monocrom, fără a avea însă nevoie de viteză sau volume mari.

hp laserjet pro mfp m176n

HP LaserJet Pro MFP M176n,

Concluzii

Oferta de multifuncţionale este una destul de generoasă, indiferent dacă optezi pentru unul cu jet de cerneală sau pentru unul cu laser. Important este să te documentezi bine înainte în privinţa specificaţiilor tehnice şi să încerci să afli cum se comportă aparatul în regim obişnuit de utilizare.

Multifuncţionalele inkjet au avantajul unui preţ scăzut de achiziţie, care poate ajunge şi la numai 200 lei, în timp ce multifuncţionalele laser pot depăşi cu uşurinţă 500 lei. În plus, astfel de multifuncţionale laser sunt destul de rare pe piaţă, cele mai multe având preţuri care încep de la 1.000 lei.

De asemenea, poţi găsi util şi articolul în care facem o comparaţie între imprimantele inkjet şi cele laser, iar dacă ai ales un multifuncţional inkjet îţi recomandăm să citeşti şi articolul în care îţi spunem dacă este mai bine să reîncarci cartuşul sau să cumperi unul nou.

20 comentarii

 1. Eugen

  Aprilie 28, 2014 la 10:38

  De ce va chinuiti cu reincarcari sau cu multifunctionale A4? Un second hand A4-A3 reconditionat profesional cu toner ieftin in flacon e mult mai rentabil.

  • Daniel Popescu

   Aprilie 28, 2014 la 18:03

   Noi ne descurcam foarte bine cu multifunctionalele, mai ales ca uneori avem nevoie si de scanner. In plus, preferam produsele noi. Am editat comentariul pentru ca aici nu acceptam reclame in cadrul comentariilor.

  • andrei

   Mai 14, 2016 la 07:29

   de unde si cit costa?

 2. adi

  Iulie 21, 2014 la 18:02

  o imprimanta inkjet foarte rapida care ar fi ?

  • Daniel Popescu

   Iulie 25, 2014 la 18:47

   Te poti orienta in functie de specificatiile tehnice ale imprimantei, insa de regula vitezele reale de imprimare sunt mai mici decat cele mentionate de producator.

  • Sorin

   August 10, 2014 la 21:28

   HP Officejet Pro X576dw (70 pag/min),
   HP Officejet Pro X551dw (70 pag/min),
   HP Officejet Pro X451dw (55 pag/min),
   Epson B510DN (37 pag/min),
   Epson L800 (37/38 pag/min),
   HP OfficeJet Pro 8600A PLUS (35 pag/min).
   Am ales doar citeva imprimante cu jet de cerneala, format A4, avand un avantaj ca se pot monta cartuse de mare capacitate (cunoscatorii stiu de ce!!). Viteza de tiparire depinde si de buget, de numarul de copii lunar, de calitatea tiparirii si a hartiei folosite.

   • Sorin

    August 10, 2014 la 21:32

    Am uitat, Epson Stylus Photo PX730WD si PX830FWD (40 pag/min).

 3. AURELIAN

  Septembrie 28, 2014 la 19:03

  CANON MF 3010 SAU SAMSUNG SCX 3405 ambele lase.
  Îmi puteţi spune dacă cartusul poate fi reîncărcat ( nu schimbat cu altul nou ), dacă nu au cip.Vă mulţumesc!

 4. Mihai

  Septembrie 29, 2014 la 10:00

  Buna! As dori sa cumpar O multifunctionala laser sa nu depaseasca 500-600 Ron,sa aibe copiator adica sa nu scanez fiecare hartie separat, scaner (pt documente de exemplu) si un cartus care se poare reumple fara mari costuri. Sper sa nu ma considerati prea pretentios. Va multumesc!

  • Daniel Popescu

   Octombrie 3, 2014 la 15:45

   Cel mai bine este sa mergi la un cetru de reincarcari cartuse. Cei de acolo iti pot spune exact compatibilitatea pentru ca se pricep mult mai bine.

 5. marius

  Octombrie 15, 2014 la 18:09

  salut,.. Am o intrebare si poate ma poti ajuta d-nul Dan…poti sa-mi recomanzi o multifuntionala pt a se folosi in special pt imprimari foto.Detin un Canon MP640 si am apelat la un sistem CISS care din pacate pt mine nu a dat rezultate..mai bine spus m-am ales cu un printhead ars dupa spusele celor de la service(adica nu mai pot folosi cartusul mare negru). Ar fi perfect daca s-ar si putea face refill la cartuse.

 6. Sergey Nikitin

  Februarie 13, 2015 la 16:57

  Imi place multifunctionale Canon Pixma ca nu ocupă mult spațiu in oficiu. Multumesc pentru review.

 7. er

  Aprilie 29, 2015 la 09:26

  Toate imprimantele sus mentionate au o problema comuna. Dupa terminarea cartusului cu care vine imprimanta(starter) ; achizitionare unui noi cartus original (care este scump) sau compatbil (care nu intotdeauna este recunoscut de unele imprimante) sau varianta inlocuirii chipului (care costa si el) + refill. Pentru Samsung si o parte din Xerox se poate scapa de cip pentru totdeuna prin resoftare imprimantei, procedura care dureaza 10 minute si se face prin rularea unui program de resoftare (fix firmware reset). Dupa resoftare contoarele imprimantei (toner remaining ) afiseaza intodeauna 100%; deci ramane doar costul reincarcarii cu toner (praf) a cartuselor (1 kg toner 100 RON~ 30.000 pagini imprimate).

  Solutie ieftina de imprimare>
  Imprimanta Samsung Xpress SL M 2675F + resoftare + 1 kg toner refill = 30.000 pagini imprimate . Detalii resoftare imprimante Samsung si Xerox ereset.com

 8. Adrian

  Iulie 2, 2015 la 22:05

  Daca nu acceptati reclame ar fi bine sa editati si comentariul de mai sus (ereset) pentru ca acest om este ca o ciuma, isi face reclama oriunde apare o discutie despre imprimante.

  In rest foarte bun artocolul.

 9. Doina

  Octombrie 18, 2015 la 11:32

  Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea: Daca nu utilizezi imprimanta laser pentru copierea unui numar mare de documente intr-o luna, de ordinul miilor, se poate strica tonerul sau vreo componenta a acesteia? Daca ai nevoie intr-o luna doar de vreo 200, de exemplu, este convenabila totusi achizitionarea unui multifunctional laser? Cele 1500 de coli pot fi printate fara problema chiar si in mai multe luni, fara a se strica ceva?

 10. Doina

  Octombrie 18, 2015 la 11:38

  Am citit cu atentie articolele dv. despre imprimante si multifunctionale.Le consider importante pentru cei interesati, dar va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebarea: daca nu vei utiliza imprimanta sau copiatorul la volumul de 1500 coli lunar, se poate strica(usca) tonerul, in cazul celor laser sau doar ca nu se justifica pretul mai mare platit?

  • Florin

   Ianuarie 20, 2016 la 11:30

   Tonerul este o pulbere ce rezistă mult mai bine în timp, practic nu are cum să se usuce, ca cerneala. Eu am dat unei alte persoane o imprimantă laser pe care nu o foloseam de vreo doi ani și mi-a spus că merge perfect.
   Concluzia este că o imprimantă laser este mult mai recomandată pentru listări ocazionale. Cea pe cerneală pe care o folosesc eu îmi face mereu probleme cu uscarea cernelii și mă gândesc să scap de ea și să revin la laser.

 11. Bucur

  Ianuarie 29, 2016 la 18:09

  Buna ziua! va rog sa ma sfatuiti. am nevoie de o iprimanta care sa fie ieftina la cartuse sau una care se pot comanda cartuse pirat rencarcabile fara ca sa afecteze capul, iar conectarea sa fie si prin wi-fi. multumesc!

 12. Nicu

  Noiembrie 7, 2016 la 00:17

  Buna ziua.
  Se poate folosi hartie mai grea , ex:150-270g/mp la imprimante care au specificatiile 75g/mp ?
  Ce se intampla in acest caz ?
  Multumesc.

 13. Dorungă Denissa

  Martie 16, 2017 la 16:35

  Imprimanta Canon PIXMA MX495, are cartuse reincarcabile? si daca da,costa mult? am vazut si review-uri bune dar si multe negative,aveti mai multe detalii despre ea, sunt interesata de aceasta imprimanta si in general de una buna cu cartuse reincarcabile si cu costuri nu foarte mari, doresc sa o folosesc acasa, m-ar ajuta foarte mult informatii clare de la d-voastra,multumesc!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.