GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Epson L100/L200 si L800 – Imprimante FIT (alternativa CISS) dedicate

Autor: Andrei Girbea

Pana de curand nu eram deloc familiar cu subiectul imprimantelor CISS, insa afland acum cateva zile ca cei de la Epson vor aduce in Romania imprimante special proiectate pentru a fi compatibile cu aceasta tehnologie, am pus mana si m-am documentat.

Asadar, CISS (Continuous Ink Supply System) este o abreviere a unui sistem menit sa „pompeze” un flux continuu de cerneala intr-o imprimanta de dimensiuni medii. Astfel, cei ce folosesc astfel de imprimante intr-un regim alert de lucru, nu mai sunt nevoiti sa incarce sau sa schimbe cartusele frecvent. O imprimanta obisnuita foloseste in mod normal cartuse cu o capacitate de 5-10 ml, in vreme ce in cazul sistemelor CISS, acestea depasesc de cele mai multe ori capacitatea de 50 ml.

Tehnologia CISS nu este revolutionara, exista pe piata de ceva timp. Problema o reprezinta lipsa imprimantelor concepute special pentru a fi utilizate cu un astfel de sistem, de cele mai multe ori trebuind sa apelam la solutii 3rd party ce pot crea diverse probleme (sunt dificil de instalat, imprimantele nefiind special gandite pentru a le folosi, dificil de transportat, de multe ori vor cauza accidente – ceneala cursa si de cele mai multe ori montarea unui sistem CISS duce la pierderea garantiei oferite de producator).

Cei de la Epson au lansat azi in Romania o prima linie de imprimante cu tehnologie FIT (Fast Ink Top-up) , special gandite pentru a functiona in acest regim. FIT-ul este o alternativa a sistemului CISS, dezvoltata de cei de la Epson, tocmai pentru a face intregul proces al printarii industriale mai simplu de utilizat si mai convenabil.

Intregul sistem FIT este integrat in cadrul imprimantelor, cablurile si supapele sunt gandite pentru a fi mai eficiente si a preveni pierderile de cerneala (curgeri, evaporare), cartusele au 70 ml (si garantie un an), sticlutele cu cerneala pentru incarcare au tot 70 de ml, sistemul permite transportul facil, fara accidente, si desigur dispozitivele au garantie oferita de Epson. In plus, fiecare utilizator poate reincarca cu usurinta cartusele, nefiind necesara interventia vreunui specialist.

Vechiul tip de imprimante CISS, cu sisteme externe, adaptate

Vechiul tip de imprimante CISS, cu sisteme externe, adaptate

Nu uitati ca aceste imprimante FIT se adreseaza celor ce au nevoie de o solutie de volum, celor ce printeaza foarte mult, atat documente, dar si fotografii. Exista trei modele diferite de imprimante lansate:

 • Epson L100 – modelul de baza, cu un pret de plecare de 699 lei, ce utilizeaza 4 cartuse diferite si poate printa pana la 6500 documente A4 cu un singur set de cartuse;
 • Epson L200 – varianta multifunctionala a modelului de mai sus, cu functie de scanner si copiator si un pret de 889 lei;
 • Epson L800 – modelul premium destinat imprimarii foto, ce foloseste 6 cartuse (si un alt tip de cerneala), poate printa pana la 1800 de fotografii in format 10 x 15 cm cu un singur set si costa 1329 de lei (iar in primele luni de la lansare veti primi gratuit si 700 de coli de hartie fotografica).

Desigur, toate estimarile de mai sus sunt cele oferite in mod oficial de Epson, in realitate e foarte posibil sa nu reusiti sa atingeti chiar eficienta (nr de pagini printat/ set cartuse) pomenita. Chiar si asa, aceste imprimante par foarte utile pentru mici studiouri foto sau servicii profesionale de printare, avand performante si preturi foarte bune.

Modelele L100/L200 sunt livrate cu 3 cartuse color si inca 3 cartuse alb negru, iar modelul L800 cu un set complet de 6 cartuse compatibile. Ulterior, veti putea achizitiona usor cartuse suplimentare, ele avand un pret de 29 lei pentru modelele de baza, si de 49 de lei pentru L800 (datorita caracteristicilor speciale ale imprimantei axate pe imprimarea foto).

Am vazut la lucru L800-le si rezultatele sunt foarte bune (cel putin din perspectiva mea, par mai bune decat cele oferite de orice studio foto de cartier cu care m-am ciocnit in trecut). Poti printa pe diverse tipuri de hartie fotografica, poti printa si pe CD-uri speciale ce permit printarea cu cerneala pe baza de apa si soft-urile livrate de cei de la Epson impreuna cu imprimantele sunt destul de complexe, dar simplu de utilizat in acelasi timp.

Epson L800 evidentiaza noua familie de imprimante CIS dedicate

Epson L800 evidentiaza noua familie de imprimante CIS dedicate

Nu trebuie trecute cu vederea insa cateva aspecte: aceste imprimante sunt destinate „consumatorilor medii”, conform celor de la Epson, deci nu ofera functii precum posibilitatea de conectare la retea sau printarea de pe un card de memorie. Asadar, va trebui mai mult ca sigur sa le conectati la un laptop atunci cand vreti sa le folositi, chiar si pe teren. Nu stiu daca acest aspect va fi foarte deranjant, personal nu cred, insa ramane la latitudinea fiecaruia sa decida ce si cum.

In final, nu uitati ca nu sunt un expert in materie de imprimante si e posibil ca modelele prezentate astazi de cei de la Epson sa aiba hibe pe care doar eventuale teste le vor putea dezvalui. Prima impresie este insa total pozitiva: dispozitivele sunt bine construite, silentioase si isi fac bine treaba pentru care au fost create: printare in regim sustinut, prin intermediul sistemului FIT integrat.

2 comentarii

 1. Horia

  13 august 2012 la 00:28

  Ideea este f buna insa timpii de listare sunt enormi. Daca sunt destinate celor care listeaza mult mi se pare inadmisibil sa stai cca 1 min pt o pagina alb negru in modul text si peste un minut pentru color. Recomand achizitionarea unei imprimante serioase si eventual adaptarea unui ciss artizanal asta pana la raspunsul concurentei…
  Ps mi am cumparat de curand L 100 si sunt complet dezamagit…

  • Andrei Girbea

   26 august 2012 la 23:50

   1 minut listare pagina alb negru? WOW? E fotografie sau text? Mi se pare oricum enorm. EU nu am avut ocazia sa testez mai mult imprimantele astea, dar din ce am vazut la evenimentul de lansare, se miscau destul de OK.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri