GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

S-a terminat cartuşul imprimantei – reîncarci cartuşul sau cumperi unul nou?

Autor: Echipa Giz.ro

Imprimantele şi multifuncţionalele sunt printre cele mai ieftine produse electronice disponibile în prezent pe piaţă.

Pentru ceva mai mult de 100 lei, poţi cumpăra o banală imprimantă cu jet cu cerneală, iar pentru circa 200 lei poţi intra în posesia unui multifuncţional.

Chiar şi imprimantele şi multifuncţionalele cu funcţii mai avansate sunt relativ ieftine, putând fi cumpărate pentru sume de circa 300 – 400 lei (vorbim despre produse dedicate utilizatorilor ocazionali, nu celor care printează masiv acasă sau la birou).

Totuşi, pe cât de mic este preţul imprimantelor, pe atât de mare este costul cartuşelor furnizate de producătorul acesteia. Practic, toţi producătorii aleg în mod deliberat să vândă imprimantele la preţuri foarte mici, sub cele de producţie, întrucât îşi recuperează banii prin vânzarea unor cartuşe costisitoare.

Inevitabil, această politică de marketing a condus la un război deschis între producători şi utilizatori, aceştia din urmă optând în mod regulat pentru reumplerea cartuşelor fie la un centru specializat, fie pe cont propriu prin intermediul unor kituri de reîncărcare.

Producătorii au plusat prin implementarea a numeroase tehnologii pentru a împiedica reumplerea cartuşelor sau chiar pentru a bloca utilizarea unor cartuşe cumpărate din alte surse, cea mai frecventă soluţie fiind un chip electronic.

Imprimantele sunt foarte ieftine, insa pretul mic ascunde un cost ridicat pentru cartuse

Imprimantele sunt foarte ieftine, insa pretul mic ascunde un cost ridicat pentru cartuse

Care este însă cea mai bună soluţie din punctul de vedere al utilizatorului final? Este mai bine (şi mai ieftin) să reîncarci cartuşul sau până la urmă se rentează să cumperi unul nou? Depinde de mai mulţi factori, cum ar fi…

Preţul unui cartuş nou vs. preţul reumplerii cartuşului

O listă cu cele mai vândute cartuşe de cerneală şi opinii ale utilizatorilor despre calitatea acestora găseşti aici. Totuşi, pentru a vedea mai uşor care sunt costurile reale ale unui cartuş nou şi ale unui kit de reîncărcare am ales să facem o comparaţie directă între cele două opţiuni.

Una dintre cele mai ieftine şi mai vândute imprimante inkjet din România este HP Deskjet 1150 All in One, care costă doar 200 lei. Totuşi, în momentul în care vrei să cumperi cartuşe noi te vei lovi de un preţ semnificativ mai mare: HP 301 Combo Content Pack, care include un cartuş negru şi un cartuş color, costă aproape 120 de lei, adică peste jumătate din preţul iniţial al imprimantei.

Alternativa este cumpărarea unui kit de reîncărcare compatibil cu această imprimantă, care costă doar 20 de lei pentru negru şi tot atât pentru color şi care conţine toate ustensilele necesare pentru reumplere (suport, seringă, ghid de utilizare). Practic, prin aceasta metodă, plăteşti de 3 ori mai puţin decât în cazul în care cumpărai cartuşe originale. Ulterior, întrucât ai deja kitul de reumplere, poţi cumpăra doar cerneala, care costă 15-20 lei pentru 100 ml.

Prin urmare, reumplerea unui cartuş cu ajutorul unui kit este mult mai ieftină decât achiziţionarea unui cartuş original nou. Iar acest lucru se aplică practic la aproape orice imprimantă de pe piaţă, indiferent de producător sau de preţul iniţial al imprimante.

Un cartus negru si un cartus color pot costa impreuna mai mult de jumatate din imprimanta

Un cartus negru si un cartus color pot costa impreuna mai mult de jumatate din imprimanta

Procesul de înlocuire a cartuşului

În cazul în care optezi pentru cumpărarea unui cartuş nou, tot ce ai de făcut este să scoţi vechiul cartuş din imprimantă şi să-l montezi pe cel proaspăt achiziţionat.

Dacă ai ales soluţia kitului de reîncărcare, lucrurile se complică un pic, dar nu cu mult. Trebuie doar să înveţi să foloseşti kit-ul de reîncărcare, iar acest lucru presupune în primul rând umplerea seringii şi apoi a cartuşului cu cerneală printr-un orificiu special.

Operaţiunea în sine nu este complicată, iar cele mai multe kit-uri oferă inclusiv un ghid sumar de utilizare în format tipărit. Totuşi, în special când efectuezi această operaţiune pentru prima oară, este posibil să nu faci totul ca la carte, să te murdăreşti cu cerneală sau să stropeşti obiectele din jur. Cele mai mari bătăi de cap le vei avea cu cartuşul color, întrucât va trebui să-ţi dea seama care este orificiul pentru culoarea galbenă şi care sunt cele pentru roşu şi albastru.

Cât despre timpul necesar, operaţiunea nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute, iar după ce capeţi experienţă totul va deveni o formalitate.

Mai există şi varianta de a merge la un centru specializat care să-ţi reumple cartuşul pe loc. Nu de puţine ori însă se întâmplă ca după operaţiune angajaţii centrului să nu cureţe bine cartuşul de cerneală scursă, astfel că rişti să te murdăreşti.

Prin urmare, chiar dacă presupune un pic mai multă atenţie şi muncă, utilizarea unui cartuş reîncărcabil compatibil este de departe soluţia potrivită pentru imprimanta ta, în special din punct de vedere al costurilor.

Kiturile de reincarcare sunt mai ieftine, dar presupun ceva munca individuala

Kiturile de reincarcare sunt mai ieftine, dar presupun ceva munca individuala

Calitatea imprimării

Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui însă să ţi-o pui nu este dacă merită efortul să utilizezi un kit de reîncărcare, ci dacă cerneala pe care o foloseşti este la fel de bună ca cea furnizată de producătorul imprimantei.

Cel puţin teoretic, un cartuş original are cerneală de mai bună calitate şi, implicit, oferă rezultate mai bune atunci când printezi, întrucât cerneala a fost realizată chiar de producătorul dispozitivului conform unor anumite standarde de calitate şi special pentru un anumit tip sau gamă de imprimante.

De cele mai multe ori, cerneala disponibilă în kit-urile de reîncărcare nu este la fel de bună. Acest lucru nu va reprezenta o problemă majoră dacă printezi ocazional documente personale, dar s-ar putea să ai pretenţii mai mari în cazul unor documente oficiale sau a unor fotografii.

În plus, nu este exclus ca cerneala să se termine mai repede decât în cazul unui cartuş original sau ca sistemul care te avertizează când cartuşul este pe terminate să nu funcţioneze în mod corespunzător.

Prin urmare, atunci când alegi un kit de reîncărcare trebuie să accepţi compromisul unei scăderi de calitate a paginilor tipărite şi a unor mici riscuri în funcţionarea corectă a cartuşului.

Daca printezi fotografii profesionale, s-ar putea sa nu fii multumit de calitatea unui kit de reincarcare

Concluzii

Înainte de a alege între cumpărarea unui kit de reîncărcare şi achiziţionarea unui nou cartuş pentru imprimanta ta, reţine că reumplarea cartuşului original este de 4-5 ori mai ieftină, dar oferă o calitate a imprimării ceva mai scăzută. În plus, necesită şi 5-15 minute pentru efectuarea operaţiunii.

Astfel, decizia finală depinde de mai mulţi factori. Kitul de reumplere este mai avantajos în cazul în care foloseşti imprimanta în special în scop personal, dacă printezi foarte mult şi dacă ai un buget limitat care nu-ţi permite achiziţionarea regulată a unui nou cartuş.

În schimb, cartuşul original este soluţia ideală dacă printezi în special în scop profesional şi ai nevoie de o calitate bună, dacă printezi suficient de rar pentru a nu achiziţiona cartuşe prea des şi dacă preţul cartuşului nu este prea ridicat pentru tine.

În final, suntem curioşi să aflăm cum procedezi tu atunci când se termină cartuşul imprimantei. Apelezi la un kit de reîncărcare şi accepţi compromisurile de calitate sau preferi să cumperi un cartuş nou?

62 comentarii

  1. nicolae

    20 februarie 2016 la 10:49

    Este posibila reincarcarea unui cartus original inainte sa se termine pentru a "pacali" cumva cipul? Fiindca dupa ce il detecteaza ca fiind gol nu se mai poate face nimic. Ma intereseaza pentru cartuse Hp711. A incercat cineva?
    Nu as vrea sa incerc si sa stric cartusul care inca are cerneala in el si functioneaza.

    Multumesc.

  2. ciuhu matei radu

    26 aprilie 2016 la 20:46

    Buna eu sunt Ciuhu Matei radu, si astazi va voi vorbi despre cum sa resetati nivelul cartuselor de cerneala black so color la imprimanta canon pixma MX.535, va spare pe calculator ca nivelul de cerneala al black-ului, ori a colorului, depinde din care cartus folositi cel mai des.mai intai apasati stop/reset, adica acel triunghi rosy incercuit de in cerc rosu, tineti apasat stop/reset 5 secunde va spare pe calculator ca nivelul cartusului, black ori color,ca s-a terminat, dupa aceea va va aparea din nou aceasta eroare error cu cartusul diferit, repetati din nou aceasta procedura, aceasta eroare error are codul obligatoriu, uramatorul, check ink 1688 col, ori blk.nu confundati nivelul cernelei, cu ca nu mai vede cartusul ori cartusele, eroarea error nivel cartus va apare pe calculator la mesajul de print, un cartus cu un x rosu, iar cand nu mai vede cartusul ori cartusele va spare la mesajul de print ink cardrigi can't a bi recognized.multumesc!LA revedere!

  3. ciuhu matei radu

    26 aprilie 2016 la 21:00

    Eu ca sa nu mi se mai termine cerneala eu mi-am pus sistem class din anul 2012, este foarte bun.va voi arata niste example de canon unde se poate pune sistem class:MX.535,410,397,927,mp. 120,130,140,150,160,170,180,190,mg. 6650,6550,5550.daca vreti sa stiti toate imprimantele canon,HP,Minolta.LA toate imprimantele din lumea asta se plate monta acest sistem class.multumesc!LA revedere!

  4. andreeap

    31 mai 2016 la 10:09

    pot sa reincarc un cartus hp negru cu cerneala canon?

  5. mirceacluj

    10 iulie 2016 la 12:00

    cCiuhu matei eu am vazut un videoclip cu ce zici tu acolo dar nu merge cu resetarea ci cu mintirea softului imprimantei Softul retine 4 coduri a patru cartuse Ai 5 cartuse goale si unul il umpli Bagi rind pe rind cele 4 goale si la urma al 5-lea umplut cu cerneala si apoi reset

  6. Doina

    2 septembrie 2016 la 15:36

    Eu am cumpărat până acum de câteva ori imprimanta din câte sute de lei am dat pe cartușe originale .
    Acum vreau să încerc un chit de reîncărcare și dacă nu merge atunci voi cumpăra din nou originalul( țin să precizez că l-am dus la un centru , mi l-a reîncărcat dar mi l-a murdărit și nici n-a mers o secundă măcar plus că mi-a făcut imprimanta praf și de atunci am lăsat-o baltă .
    Acum , că mi s-a terminat negrul am vrut să fac o comandă de original , dar citind despre avantajele reîncărcării am zis să încerc să-l fac eu acasă ( n-am nimic de pierdut, doar că mă voi face ca ouăle de Paști ).
    Voi reveni după ce-mi rezolv treaba asta , să vă spun dacă e rentabil sau nu .

  7. Gabi

    9 ianuarie 2017 la 15:16

    Salut! Vin si eu cu o problema asemanatoare.Am o inprimanta Canon pixma MG6450 si dupa terminatrea cartusului culoarea negru original an l-am reincarcat cu o cerneala compatibila, numai ca imi arata ca nu este incarcat cartusul. Cum fac sa pacalesc cipul sa il recunoasca? intre timp am cumparat un cartus nou pt a o putea utiliza insa nu e deloc ieftin 80 ron

    • cristi

      24 ianuarie 2017 la 22:29

      reinstaleaza softul de pe cd doar primul punct nu tot cd .La mine a functionat

  8. ion

    8 martie 2017 la 00:35

    iti iei cartuse reinmcarcabile pt. canon mg6850, ip7250 sau mg5750

  9. Nicoleta

    20 martie 2017 la 14:18

    Buna ziua, am o imprimanta HP DeskJet 2130 care nu imi recunoaște cartușele reincarate, ce pot sa fac?
    Am tot cumpărat pe cele originale dar sunt foarte scumpe, imi mai cumparam 2-3-4 imprimante pana acum..
    Mulțumesc

  10. Gabi

    14 aprilie 2017 la 21:25

    Buna seara!Am o multifunctionala canon pixma mp250 si dupa mai multe reumpleri ale cartusului cu negru imi da eroare 05.Mi-am cumparat cartus nou si l-am pus in locul celuilalt, dar tot imi da acea eroare si nu vrea sa faca nimic.Ce fac in acest caz?Merci.

  11. IRINA STEFANESCU

    7 iulie 2017 la 14:29

    Am achizitionat de curand o imprimanta Canon MB2050 .La terminarea cartusului am cumparat unul nou in vederea instalarii, iar imprimanta imi arata un cod de eroare 1755. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez. Va multumesc.

    • Echipa Giz.ro

      7 iulie 2017 la 15:26

      Codul de eroare 1755 de pe imprimantele Canon semnifica faptul ca in cartus nu mai este cerneala. In cazul dumneavoastra sunt doua variante. Daca noul cartus este original, este posibil sa nu fie montat corespunzator in imprimanta. Daca noul cartus nu este original, este posibil ca imprimanta sa detecteze acest lucru si sa nu va permita sa printati cu alte cartuse decat cele originale.

      • Daniel

        23 decembrie 2021 la 22:01

        corect pana acum,dar daca cartusul este originalsi reincarcat…..ce,imprimanta detecteaza mirosul tipului de cerneala….

  12. George

    10 septembrie 2017 la 09:56

    Va rog frumos,imi puteti spune daca pot reincarca cartusele de la o HP Photosmart c4270 cu cerneala DYE pentru plotter hp5000? Par asemanatoare si cum sunt la sticle de 1L m-ar aranja pentru ceva timp…!

  13. Ramona

    16 octombrie 2017 la 19:51

    Buna, am imprimanta canon 210, cati ml de cerneala color se pune din fiecare culoare? Cartusul negru il incarc mereu cu cerneala, insa la cel color este prima data cand incarc asa. Multumesc

  14. Madalina Sugeac

    24 octombrie 2017 la 14:55

    De ce atunci cand am inlocuit ambele cartuse, imprimanta da mesajul ca trebuie inlocuit cartudul de culoare neagra?

  15. Daniel

    23 decembrie 2021 la 21:58

    problema la HP este ca au implementat un cip ce odata reincarcate cartusele,nu le mai recunoaste.la inceput eu am reincarcat la o firma specializata dar dupa 3 reincarcari cartusele nu mai sant recunoscute.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri