S-a terminat cartuşul imprimantei – reîncarci cartuşul sau cumperi unul nou?

S-a terminat cartuşul imprimantei – reîncarci cartuşul sau cumperi unul nou?

Imprimantele şi multifuncţionalele sunt printre cele mai ieftine produse electronice disponibile în prezent pe piaţă.

Pentru ceva mai mult de 100 lei, poţi cumpăra o banală imprimantă cu jet cu cerneală, iar pentru circa 200 lei poţi intra în posesia unui multifuncţional.

Chiar şi imprimantele şi multifuncţionalele cu funcţii mai avansate sunt relativ ieftine, putând fi cumpărate pentru sume de circa 300 – 400 lei (vorbim despre produse dedicate utilizatorilor ocazionali, nu celor care printează masiv acasă sau la birou).

Totuşi, pe cât de mic este preţul imprimantelor, pe atât de mare este costul cartuşelor furnizate de producătorul acesteia. Practic, toţi producătorii aleg în mod deliberat să vândă imprimantele la preţuri foarte mici, sub cele de producţie, întrucât îşi recuperează banii prin vânzarea unor cartuşe costisitoare.

Inevitabil, această politică de marketing a condus la un război deschis între producători şi utilizatori, aceştia din urmă optând în mod regulat pentru reumplerea cartuşelor fie la un centru specializat, fie pe cont propriu prin intermediul unor kituri de reîncărcare.

Producătorii au plusat prin implementarea a numeroase tehnologii pentru a împiedica reumplerea cartuşelor sau chiar pentru a bloca utilizarea unor cartuşe cumpărate din alte surse, cea mai frecventă soluţie fiind un chip electronic.

Imprimantele sunt foarte ieftine, insa pretul mic ascunde un cost ridicat pentru cartuse
Imprimantele sunt foarte ieftine, insa pretul mic ascunde un cost ridicat pentru cartuse

Care este însă cea mai bună soluţie din punctul de vedere al utilizatorului final? Este mai bine (şi mai ieftin) să reîncarci cartuşul sau până la urmă se rentează să cumperi unul nou? Depinde de mai mulţi factori, cum ar fi…

Preţul unui cartuş nou vs. preţul reumplerii cartuşului

O listă cu cele mai vândute cartuşe de cerneală şi opinii ale utilizatorilor despre calitatea acestora găseşti aici. Totuşi, pentru a vedea mai uşor care sunt costurile reale ale unui cartuş nou şi ale unui kit de reîncărcare am ales să facem o comparaţie directă între cele două opţiuni.

Una dintre cele mai ieftine şi mai vândute imprimante inkjet din România este HP Deskjet 1150 All in One, care costă doar 200 lei. Totuşi, în momentul în care vrei să cumperi cartuşe noi te vei lovi de un preţ semnificativ mai mare: HP 301 Combo Content Pack, care include un cartuş negru şi un cartuş color, costă aproape 120 de lei, adică peste jumătate din preţul iniţial al imprimantei.

Alternativa este cumpărarea unui kit de reîncărcare compatibil cu această imprimantă, care costă doar 20 de lei pentru negru şi tot atât pentru color şi care conţine toate ustensilele necesare pentru reumplere (suport, seringă, ghid de utilizare). Practic, prin aceasta metodă, plăteşti de 3 ori mai puţin decât în cazul în care cumpărai cartuşe originale. Ulterior, întrucât ai deja kitul de reumplere, poţi cumpăra doar cerneala, care costă 15-20 lei pentru 100 ml.

Prin urmare, reumplerea unui cartuş cu ajutorul unui kit este mult mai ieftină decât achiziţionarea unui cartuş original nou. Iar acest lucru se aplică practic la aproape orice imprimantă de pe piaţă, indiferent de producător sau de preţul iniţial al imprimante.

Un cartus negru si un cartus color pot costa impreuna mai mult de jumatate din imprimanta
Un cartus negru si un cartus color pot costa impreuna mai mult de jumatate din imprimanta

Procesul de înlocuire a cartuşului

În cazul în care optezi pentru cumpărarea unui cartuş nou, tot ce ai de făcut este să scoţi vechiul cartuş din imprimantă şi să-l montezi pe cel proaspăt achiziţionat.

Dacă ai ales soluţia kitului de reîncărcare, lucrurile se complică un pic, dar nu cu mult. Trebuie doar să înveţi să foloseşti kit-ul de reîncărcare, iar acest lucru presupune în primul rând umplerea seringii şi apoi a cartuşului cu cerneală printr-un orificiu special.

Operaţiunea în sine nu este complicată, iar cele mai multe kit-uri oferă inclusiv un ghid sumar de utilizare în format tipărit. Totuşi, în special când efectuezi această operaţiune pentru prima oară, este posibil să nu faci totul ca la carte, să te murdăreşti cu cerneală sau să stropeşti obiectele din jur. Cele mai mari bătăi de cap le vei avea cu cartuşul color, întrucât va trebui să-ţi dea seama care este orificiul pentru culoarea galbenă şi care sunt cele pentru roşu şi albastru.

Cât despre timpul necesar, operaţiunea nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute, iar după ce capeţi experienţă totul va deveni o formalitate.

Mai există şi varianta de a merge la un centru specializat care să-ţi reumple cartuşul pe loc. Nu de puţine ori însă se întâmplă ca după operaţiune angajaţii centrului să nu cureţe bine cartuşul de cerneală scursă, astfel că rişti să te murdăreşti.

Prin urmare, chiar dacă presupune un pic mai multă atenţie şi muncă, utilizarea unui cartuş reîncărcabil compatibil este de departe soluţia potrivită pentru imprimanta ta, în special din punct de vedere al costurilor.

Kiturile de reincarcare sunt mai ieftine, dar presupun ceva munca individuala
Kiturile de reincarcare sunt mai ieftine, dar presupun ceva munca individuala

Calitatea imprimării

Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui însă să ţi-o pui nu este dacă merită efortul să utilizezi un kit de reîncărcare, ci dacă cerneala pe care o foloseşti este la fel de bună ca cea furnizată de producătorul imprimantei.

Cel puţin teoretic, un cartuş original are cerneală de mai bună calitate şi, implicit, oferă rezultate mai bune atunci când printezi, întrucât cerneala a fost realizată chiar de producătorul dispozitivului conform unor anumite standarde de calitate şi special pentru un anumit tip sau gamă de imprimante.

De cele mai multe ori, cerneala disponibilă în kit-urile de reîncărcare nu este la fel de bună. Acest lucru nu va reprezenta o problemă majoră dacă printezi ocazional documente personale, dar s-ar putea să ai pretenţii mai mari în cazul unor documente oficiale sau a unor fotografii.

În plus, nu este exclus ca cerneala să se termine mai repede decât în cazul unui cartuş original sau ca sistemul care te avertizează când cartuşul este pe terminate să nu funcţioneze în mod corespunzător.

Prin urmare, atunci când alegi un kit de reîncărcare trebuie să accepţi compromisul unei scăderi de calitate a paginilor tipărite şi a unor mici riscuri în funcţionarea corectă a cartuşului.

Daca printezi fotografii profesionale, s-ar putea sa nu fii multumit de calitatea unui kit de reincarcare

Concluzii

Înainte de a alege între cumpărarea unui kit de reîncărcare şi achiziţionarea unui nou cartuş pentru imprimanta ta, reţine că reumplarea cartuşului original este de 4-5 ori mai ieftină, dar oferă o calitate a imprimării ceva mai scăzută. În plus, necesită şi 5-15 minute pentru efectuarea operaţiunii.

Astfel, decizia finală depinde de mai mulţi factori. Kitul de reumplere este mai avantajos în cazul în care foloseşti imprimanta în special în scop personal, dacă printezi foarte mult şi dacă ai un buget limitat care nu-ţi permite achiziţionarea regulată a unui nou cartuş.

În schimb, cartuşul original este soluţia ideală dacă printezi în special în scop profesional şi ai nevoie de o calitate bună, dacă printezi suficient de rar pentru a nu achiziţiona cartuşe prea des şi dacă preţul cartuşului nu este prea ridicat pentru tine.

În final, suntem curioşi să aflăm cum procedezi tu atunci când se termină cartuşul imprimantei. Apelezi la un kit de reîncărcare şi accepţi compromisurile de calitate sau preferi să cumperi un cartuş nou?

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!