GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Soul by Ludacris SL300 review – căşti de calitate pentru pasionaţii de rap şi rock

Testat pe data de 1 aprilie 2013
Pe scurt: Soul by Ludacris SL300 este o pereche de căşti cu design elegant, construcţie solidă, redare fidelă a sunetului şi atenuare bună a zgomotului exterior. Printre părţile mai puţin bune se numără izolarea modestă a sunetului din căşti şi preţul piperat.
Produs testat: Soul by Ludacris SL300   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1400 Lei

Producătorii de căşti s-au axat din ce în ce mai mult pe asocierea cu cântăreţi celebri pentru a-şi promova mai bine produsele, cele mai bune exemple în acest sens fiind 50 Cent sau Dr. Dre.

Pe listă s-au înscris spre finalul anului 2011 şi americanii de la Signeo, care au creat brandul de căşti Soul în colaborare cu Ludacris, un rapper popular în Statele Unite, dar mai puţin cunoscut în Europa şi, implicit, în România.

Iată că la începutul acestui an căştile Soul by Ludacris au fost aduse şi în România de Hama, unul dintre cei mai importanţi producători de accesorii audio, foto şi video.

Pentru a ne convinge (sau nu) de calitatea acestor căşti ne-am jucat în ultimele zile cu Soul by Ludacris SL300, cele mai bune căşti din gama Soul, iar în acest review îţi vom dezvălui părţile bune şi mai puţin bune ale acestora, pentru a te ajuta să decizi dacă merită să le achiziţionezi.

Castile Soul by Ludacris SL300, o solutie de calitate pentru muzica cu bas puternic

Castile Soul by Ludacris SL300, o solutie de calitate pentru muzica cu bas puternic

Ce sunt?

Soul by Ludacris SL300 sunt căşti cu design şi construcţie de calitate dedicate utilizatorilor pretenţioşi care ascultă muzică în special în medii zgomotoase şi care, prin urmare, au nevoie de o funcţie de atenuare a zgomotului exterior cât mai bună pentru a se bucura de muzică.

Ce fac?

Foarte pe scurt, căştile Soul by Ludacris SL300 te ajută să asculţi muzică, ca orice altă pereche de căşti. Totuşi, spre deosebire de căştile obişnuite, acestea îţi oferă, printre altele, şi avantajul de a putea “evada” în propria lume a muzicii fără să-ţi pese de ce se întâmplă în jurul tău.

Ce mi-a plăcut?

Primul lucru pe care îl observi după scoaterea căştilor din cutie este calitatea designului şi a construcţiei. Designul elegant este realizat special pentru a transmite un anumit stil purtătorului, însă la acest stil contribuie şi calitatea materialelor folosite pentru cupe şi banda de legătură dintre acestea, care sunt foarte plăcute la atingere. Totuşi, pentru o pereche de căşti premium, o compoziţie metalică ar fi asigurat o impresie şi mai bună la capitolul construcţie, în detrimentul aspectului lucios care nu va fi pe placul tuturor utilizatorilor.

Pe cupa stângă există un buton care îţi permite să “aprinzi” partea exterioară a cupelor în jurul logo-ului Soul, iar căştile pot fi strânse cu uşurinţă pentru a ocupa mai puţin loc în bagaj. Cele pe care le-am primit noi în test sunt aurii, însă există şi o versiune pe negru.

soul-sl300-cupa-1

Cupa este eleganta, dar luvceste si atrage amprentele

Confortul la utilizarea obişnuită este un alt aspect demn de luat în seamă. Practic, în momentul în care le ai pe cap, iei contact doar cu pielea fină a cupelor şi cu cea de pe banda de legătură dintre acestea. Cupele sunt foarte flexibile şi sunt aproape sigur că ţi se vor potrivi şi ţie indiferent de mărimea capului. În plus, pielea de pe partea inferioară a benzii de la legătura dintre cupe conţine aer şi este foarte moale, generând astfel un confort sporit.

Căştile oferă în ansamblu o calitate bună a sunetului atât la ascultarea pieselor muzicale de diverse genuri, cât şi în timpul unor transmisiuni sportive. Sunetul rămâne clar şi fidel inclusiv atunci când volumul căştilor este aproape de maxim, fără să apară distorsiuni de niciun fel. Totuşi, am remarcat că producătorii au pus un accent deosebit pe puterea basului, iar acest lucru face ca ascultatea unor piese muzicale de rock, hip-hop, R&B sau dance să fie o adevărată plăcere pentru urechi.

Pielea cupei este fina si confortabila pentru urechi

Totuşi, SL300 se remarcă în primul rând prin funcţia de anulare activă a zgomotului. Căştile SL300 beneficiază de un microfon care captează zgomotele exterioare şi le transmite apoi pe o frecvenţă care nu poate fi percepută de către urechea umană. În practică, această funcţie îşi face foarte bine treaba: am putut asculta fără probleme muzică la un nivel sonor obişnuit pentru mine fără să aud conversaţiile persoanelor din jurul meu. Sigur, dacă cei din jurul tău vorbesc foarte tare vei auzi un zumzet, dar acesta este suficient de scăzut pentru a nu te deranja. Prin urmare, aceste căşti sunt potrivite inclusiv pentru cei care călătoresc frecvent cu metroul, un mediu recunoscut pentru nivelul ridicat de zgomot.

Pentru a utiliza funcţia de anulare activă a zgomotului trebuie să foloseşti două baterii AAA care se montează în cupa dreaptă şi care sunt activate prin intermediul unui buton de on/off. Interesant este însă că, spre deosebire de alte căşti cu funcţii similare, SL300 continuă să funcţioneze şi după consumarea bateriilor. Într-o astfel de situaţie calitatea sunetului scade dramatic, însă cel puţin ai posibilitatea de a asculta în continuare până la înlocuirea bateriilor.

Bateriile sunt obligatorii pentru functia de atenuare activa a zgomotului

Bateriile sunt obligatorii pentru functia de atenuare activa a zgomotului

Pachetul în care vin căştile Soul SL300 este unul foarte bogat. Căştile sunt împachetate compact într-o carcasă elegantă şi rezistentă pe care o poţi folosi şi pentru alte obiecte, iar brelocul metalic te ajută să o agăţi cu uşurinţă undeva. Tot în cutie găseşti şi un cablu detaşabil de 1.2 metri, plus un cablu de aceeaşi lungime cu controller pentru dispozitive Apple (iPhone, iPad, iPod) cu care poţi efectua comenzi fără să mai atingi gadgetul.

Din păcate, nu am putut testa şi acest cablu pentru că nu deţin niciun produs Apple. Tot în pachet găseşti un adaptor de avion şi un adaptor de la 3.5 mm la ¼”, ambele placate cu aur pentru o mai bună transmisie a datelor. În plus, există şi o lavetă cu care poţi şterge căştile, dar şi două baterii AAA pentru a utiliza funcţia de anulare activă a zgomotului.

Castile vin ambalate intr-o carcasa eleganta

Castile vin ambalate intr-o carcasa eleganta

Ce scârţâie?

Aşa cum spuneam mai devreme, calitatea sunetului oferită de căşti este bună. Totuşi, când asculţi genuri muzicale în care basul nu este important sau nu este utilizat deloc, cum ar fi muzică electronică, acurateţea sunetului nu se ridică la înălţimea celui din piesele rock. Nu este un defect major, întrucât căştile sunt potrivite şi pentru acest gen de audiţie, dar calitatea nu este atât de impresionantă încât să determine apariţia acelui sentiment de tip „wow”.

Pe de altă parte, sunetul din căşti ajunge cu uşurinţă în mediul exterior în special în cazul în care dai volumul tare, astfel că persoanele din jurul tău vor auzi şi ei muzica pe care o asculţi. Este, dacă vrei, reversul medaliei pentru o atenuare excelentă a zgomotului exterior.

De asemenea, aspectul lucios al căştilor atrage destul de uşor amprentele, acesta fiind probabil şi motivul pentru care în pachet găseşti o lavetă de curăţare, iar o selecţie mai bună a culorilor ar fi fost binevenită. Personal, nu am agreat culoarea aurie a căştilor primite la test, poate şi pentru că nu-mi place să ies în evidenţă când ascult muzică. Pentru cei care sunt pe aceeaşi lungime de undă ca şi mine există însă şi variantă pe negru.

Calitatea melodiilor fara bas este buna, dar nu impresioneaza

Calitatea melodiilor fara bas este buna, dar nu impresioneaza

Să le cumpăr?

Căştile Soul by Ludacris SL300 sunt disponibile în magazinele din România pentru un preţ de aproximativ 1.399 RON. Din păcate, preţul este unul ridicat pentru marea masă a utilizatorilor din România, inclusiv atunci când îl raportăm la alte branduri de căşti lansate în parterneriat cu artişti. De exemplu, căştile Monster Beats Studio by Dre, care oferă aproximativ aceleaşi dotări, dar nu pot fi utilizate fără baterii, costă 1.167 RON.

Dar chiar şi dacă nu facem referire directă la concurenţă, preţul rămâne un obstacol major în achiziţionarea caştilor, mai ales având în vedere calitatea medie a audiţiei în genurile muzicale în care aportul basului nu este important. În plus, utilizatorii din România acordă în general un buget de cel mult câteva sute de lei pentru astfel de periferice.
Partea bună este că perechea de căşti vine la pachet cu un iPod Shuffle gratuit, pentru care altfel ar fi trebuit să achiţi 249 RON.

De asemenea, chiar şi modelul inferior, Soul by Ludacris SL150, are un preţ ridicat pentru România, de 979 RON. Acesta păstrează designul şi funcţiile lui SL300, însă include tradiţionala funcţie pasivă de anulare a zgomotelor în locul soluţiei active cu baterii.

Castile Soul by Ludacris SL300 sunt bune, dar cam scumpe

Castile Soul by Ludacris SL300 sunt bune, dar cam scumpe

Concluzii

Căştile Soul by Ludacris SL300 oferă o experienţă de utilizare plăcută care începe cu deschiderea pachetului generos, continuă cu designul şi materialele de construcţie şi se încheie cu calitatea sunetului. La acesta din urmă contribuie funcţia de atenuare activă a zgomotului exteror şi, mai ales, basul puternic care se face remarcat în muzică rock sau hip-hop.

Din păcate, calitatea medie a audiţiei în genurile muzicale fără aport de bas şi, mai ales, preţul ridicat pentru utilizatorul obişnuit din România fac ca decizia de achiziţionare a căştilor Soul by Ludacris SL300 să nu fie una tocmai uşor de luat. Totuşi, dacă preţul solicitat de producător este rezonabil pentru tine, Soul by Ludacris SL300 este una dintre cele mai bune perechi de căşti pe care o poţi cumpăra.

Castile Soul by Ludacris SL300 ofera o auditie de calitate

Castile Soul by Ludacris SL300 ofera o auditie de calitate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri