GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone SE 2020: îl cumperi, sau mai bine iei iPhone 11?

Autor: Echipa Giz.ro

Noul iPhone SE lansat de Apple în 2020 este un smartphone dezvoltat pe structura lui iPhone 8 și împrumută platforma tehnică a lui iPhone 11. Merită să faci însă unele compromisuri pentru a obține un iPhone la circa 2.300 de lei?

Primul iPhone SE a fost lansat de Apple în 2016 și nu a primit nicio versiune îmbunătățită, ca urmare a faptului că nu s-a bucurat de un succes major la public, în ciuda prețului sensibil mai mic decât a modelelor principale.

Iată că, după aproximativ 4 ani, Apple a decis să lanseze pe un piață un nou iPhone SE, pe care nu trebuie să-l privești însă că pe un “urmaș” al primului model.

Mai degrabă, noul iPhone SE este un iPhone 8 cu platforma hardware a lui iPhone 11 și un preț mai mic decât a celui din urmă, ceea ce a determinat însă apariția unor inevitabile compromisuri.

Specificații iPhone SE:

  • ecran de 4.7 inch, rezoluție 750 x 1334 pixeli
  • chipset Apple A13 cu procesor six-core, 3 GB RAM
  • 64 GB, 128 GB, 256 GB memorie internă
  • cameră foto: senzor de 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • acumulator de 1.821 mAh
  • sistem de operare iOS 13

Principalele diferențe între noul iPhone SE și iPhone 11

La prima vedere este aproape imposibil să faci diferența între noul iPhone SE și iPhone 8 dacă nu te uiți pe partea din spate. Designul este identic, inclusiv în privința butonului fizic și a Touch ID-ului, iar dimensiunile fizice și greutatea sunt similare: ecran de 4.7 inch cu rezoluție 750 x 1334 pixeli și format 16:9.

Aici este de altfel și principalul argument în favoarea unui iPhone SE, cu condiția să duci dorul telefoanelor cu ecrane mai mici de 5 inch, dar cu performanțe de top. Asta pentru că ecranul lui iPhone SE are o diagonală de 4.7 inch, cu 1.4 inch mai mică decât cei 6.1 inch oferiți de iPhone 11.

În schimb, dacă vrei un telefon performant cu dimensiuni fizice mai mici, iPhone SE nu se încadrează neapărat în categoria asta. Practic, iPhone SE este mai “scund” cu numai 1.25 cm comparativ cu iPhone 11, iar această diferență de dimensiuni este mai greu de sesizat în utilizarea de zi cu zi. Cauza este reprezentată de marginile generoase pe care le are iPhone SE în partea de sus și partea de jos, element care practic anulează argumentul ecranului mai mic.

În schimb, un avantaj major îl reprezintă greutatea: la numai 148 de grame, iPhone SE este cu 46 de grame mai ușor decât iPhone 11 (194 de grame), iar acest lucru îl vei resimți din plin dacă obișnuiești să porți dispozitivul în buzunarul pantalonilor.

Platforma hardware este împrumutată de la iPhone 11, astfel că aici cele două telefoane sunt, în mare parte, la egalitate. Spun în mare parte pentru că, chiar dacă vorbim de același chipset A13 Bionic și de memorie internă de cel puțin 64 GB, memoria RAM a lui iPhone SE este de 3 GB RAM, comparativ cu cea de 4 GB RAM de pe iPhone 11. Probabil însă că, în utilizarea de zi cu zi, diferențele nu vor fi prea mari.

O diferență mai notabilă este remarcată la modulul foto: senzorul are 12 MP, f/1.8 și este capabil să înregistreze în format 4K. Totuși, acesta este unicul senzor foto de pe spatele lui iPhone SE, în timp ce iPhone 11 plusează cu un senzor ultra-wide. În schimb, în partea frontală, iPhone SE are un senzor de 7 MP împrumutat de la iPhone 8, comparativ cu senzorul de 12 MP de pe iPhone 11.

O altă diferență aparent majoră se remarcă la nivelul acumulatorului. Noul iPhone SE are o baterie de 1.821 mAh împrumutată de la iPhone 8, în timp ce iPhone 11 mizează pe un acumulator de 3.110 mAh. Chiar dacă platformele hardware sunt similare, iPhone 11 are nevoie de o cantitate mai mare de energie prin prisma ecranului cu diagonală și rezoluție superioare, astfel că în practică probabil că diferențele de autonomie nu sunt atât de mari pe cât sugerează cifrele brute. Ambele telefoane pot fi încărcate cu 18 W prin achiziționarea unui adaptor.

Merită să cumperi noul iPhone ieftin?

Livrările lui iPhone SE vor începe în 24 aprilie în peste 40 de țări. Telefonul nu este disponibil încă disponibil la precomandă în România, însă de regulă prețurile la iPhone-uri sunt similare cu cele de pe piața germană, acolo unde versiunea de bază a lui iPhone SE costă 479 de euro. Prin urmare, în România ne putem aștepta la un preț de circa 2.300 de lei, posibil spre 2.400 de lei.

Între timp, în prezent, iPhone 11 costă 3.500 – 3.600 de lei, în funcție de culoare, adică este cu circa 50% mai scump decât noul iPhone SE.

Evident, diferența de preț este una mare, iar cei care până acum nu și-au permis un iPhone sau nu au dorit să plătească peste 3.000 de lei pentru un telefon pot fi tentați de noul iPhone SE. Argumentele acestora sunt platforma hardware similară, formatul ceva mai compact și greutatea mai scăzută, la care se adăugă bateria decentă. În plus, pentru cei care preferț ecranele mici, iPhone SE se potrivește ca o mănușă.

Pe de altă parte, iPhone 11 oferă o experiență multimedia superioară datorită ecranului mai mare și a rezoluției mai bune, inclusiv la redarea clipurilor de pe Youtube, a filmelor sau la rularea jocurilor. Și face asta fără să fie cu mult mai mare din punct de vedere fizic. De asemenea, iPhone 11 are cameră foto dublă cu un senzor ultra-wide suplimentar.

În final, depinde doar preferințele tale în materie de telefoane să decizi dacă iPhone SE este mai potrivit pentru nevoile tale comparativ cu iPhone 11. Tu pe care l-ai alege dintre cele două?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri