GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 8 și iPhone 8 Plus: specificații, poze și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Aniversarea de 10 ani de la lansarea primului iPhone a determinat Apple să schimbe radical strategia de dezvoltare a principalului său produs de pe piață.

În mod obișnuit, în acest an ar fi trebuit să asistăm la lansarea lui iPhone 7S și iPhone 7S Plus, însă o serie de modificări interesante de design și dorință ca noile modele să fie percepute ca fiind semnificativ diferite sunt motivele care au condus la apariția lui iPhone 8 și iPhone 8 Plus.

Chiar și așa, cele două terminale preiau o bună parte din elementele tehnice și de design care au contribuit la succesul predecesorilor săi.

Adevăratele bunătăți din acest punct de vedere au fost păstrate pentru noul iPhone X (testat amănunțit aici), care poate fi considerat noul flagship al companiei americane prin prisma materialelor utilizate, a designului și, nu în ultimul rând, ca urmare a prețului de 1.150 de euro.

Specificații iPhone 8 și iPhone 8 Plus:

  • ecran de 4.7”, respectiv 5.5” cu 3D Touch
  • chipset Apple A11 cu procesor six-core
  • 64 GB sau 256 GB memorie internă
  • cameră foto de 12 MP / dual 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 11

Funcții importante la iPhone 8 și iPhone 8 Plus

Din punct de vedere estetic, iPhone 8 și iPhone 8 Plus preiau cele mai multe elemente de design ale predecesorilor lor. Principala noutate este reapariția sticlei pe partea din spate, element care asigură un plus de eleganță și care vine cu avantajul posibilității de a utiliza încărcarea wireless a bateriei, dar cu dezavantajul că păstrează amprentele și murdăria.

În schimb, marginile telefoanelor sunt realizate din aluminiu seria 7000, unul despre care Apple afirmă că este cel mai rezistent întâlnit pe un smartphone. De asemenea, unicul buton al telefonului este sensibil la forţa cu care apeşi pe el, funcție introdusă inițial pe iPhone 7.

Desigur, iPhone 8 și iPhone 8 Plus sunt telefoane rezistente la apă şi praf și respectă certificarea IP68: rezistă 30 de minute la o adâncime de 1 metru.

În privința ecranului lucrurile nu s-au schimbat practic deloc. Vorbim în continuare despre un display IPS cu diagonală de 4.7 inch şi rezoluţie 750×1334 pixeli care beneficiază de funcţii 3D Touch pentru anumite aplicaţii. În paralel, în cazul lui iPhone 7 Plus ecranul are diagonală de 5.5 inch şi rezoluţie Full HD, una mult mai des întâlnită în cazul numeroaselor telefoane cu Android prezente pe piață.

O nouă generație iPhone aduce cu ea și o versiune îmbunătățită a platformei hardware. Așa cum ne-am obișnuit, producătorul american nu furnizează detaliile complete ale chipsetului, însă știm că acesta se numește Apple A11 și că beneficiază de un procesor six-core. Dintre cele 6 nuclee, 4 funcționează la frecvență redusă și se numesc Mistral, iar ceilalți 2 la frecventa mai mare și au fost botezați Monsoon.

Chipsetul este integrat în ambele modele, diferența principală fiind că iPhone 8 are 2 GB RAM, în timp ce iPhone 8 Plus mizează pe 3 GB RAM. În schimb, ambele telefoane vin în versiuni de 64 GB și 256 GB. Pentru prima oară, Apple a produs chipul grafic, care beneficiază de 3 nuclee și care promite performanțe cu 30% mai mari decât în cazul chipului grafic întâlnit la iPhone 7 și iPhone 7 Plus.

Am ajuns și la departamentul foto, în cazul căruia nu există schimbări de specificații comparativ cu generațiile anterioare. Astfel, camera foto include un senzor de 12 MP cu stabilizare optică, cu o lentilă formată din 6 elemente. În plus, camera frontală pentru selfie-uri a ajuns la 7 MP. Pe lângă dimensiuni, camera foto este unul dintre puţinele aspecte care diferenţiază iPhone 8 de iPhone 8 Plus. Şi asta doar pentru că iPhone 8 Plus include un sistem dual-camera cu doi senzori de 12 MP. Chiar dacă nu reprezintă o inovaţie, noul sistem beneficiază de zoom optic real 2x, ceea ce îmbunătățește semnificativ pozele realizate de la o distanţă prea mare.

Totuși, Apple susține că senzorii camerelor foto sunt complet noi, astfel că vor oferi fotografii de o calitate mai bună decât în cazul predecesorilor săi, iar software-ul a fost de asemenea îmbunătățit. Apple a scos în evidență noul mod de fotografiere Portrait Lighting care oferă optizari de culoare în timp real, însă acesta este disponibil doar pe iPhone 8 Plus.

La capitolul software, sistemul de operare iOS ajunge la versiunea 11, care include câteva noutăți precum apariția unui Control Center personalizabil, un Cover Sheet care înlocuiește Notification Bar și un redesign la App Store. De asemenea, noile principii de design spun că trebuie să existe un spațiu liber mai mare în partea superioară a ecranului. Nu în ultimul rând, iOS 11 vine cu platforma ARKit de realitate virtuală.

Ca de obicei, Apple nu a menționat capacitatea acumulatorului, însă probabil că valorile au rămas similare cu cele înregistrate la predecesori: 1.960 mAh pentru iPhone 8 și 2.900 mAh în cazul lui iPhone 8 Plus.

Îl cumpărăm sau nu?

În ciuda schimbării numelui, iPhone 8 și iPhone 8 Plus nu aduc modificări majore comparativ cu predecesorii lor. Practic, vorbim doar despre o construcție care include sticlă pe spate, un procesor mai nou care nu aduce însă un spor semnificativ de viteză sau senzori noi pentru camerele foto cu specificații similare ca cele de anul trecut.

Pratic, un update de la iPhone 7 sau iPhone 7 Plus este greu de justificat, mai ales că prețurile telefoanelor Apple nu sunt tocmai accesibile. Pe de altă parte, dacă ai un iPhone mai vechi sau vrei să renunți la Android în favoarea iOS-ului ar fi de preferat să cumperi cel mai nou model, decizia urmând să fie stabilită în funcție de cât de mare îți dorești să fie noul tău telefon.

Preț iPhone 8 și iPhone 8 Plus și disponibilitate

Ca de obicei, pentru început Apple a anunțat doar disponibilitatea și prețurile pentru Statele Unite și principalele piețe europene. Pe Bătrânul Continent, iPhone 8 va costa 800 de euro, echivalentul a 3.600 de lei, în timp ce iPhone 8 Plus va fi disponibil pentru 909 de euro, echivalentul a circa 4.100 de lei. Pentru prețurile concrete din România poți urmări în mod regulat aceasta pagină.

În România, iPhone 8 și iPhone 8 Plus vor fi disponibile pe piața începând din 29 septembrie în 3 variante de culoare: space gray, silver și o nouă nuanța de gold.

Concluzii

iPhone 8 și iPhone 8 Plus nu aduc schimbări majore de design, fiind practic foarte asemănătoare cu iPhone 7 și iPhone 7 Plus, dar și cu iPhone 6. Spatele din sticlă și un procesor aparent mai puternic sunt principalele noutăți propuse, în condițiile în care concurenta directă a progresat destul de mult în ultima perioadă, în special dacă ne gândim la Samsung Galaxy S8.

În plus, este posibil ca o parte dintre clienții tradiționali să se îndrepte acum spre noul iPhone X, în ciuda prețului mai mare pe care îl are acesta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri