GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S10 și concurența: iPhone XS, Huawei P20 Pro, LG G7 ThinQ

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung este unul dintre primii producători de top care își actualizează seria de smartphone-uri de top pentru anul 2019 prin noile Galaxy S10, S10+ și S10e.

Dintre acestea, modelul de referință este Galaxy S10, prin prisma unui echilibru între dimensiunea ecranului, performanțe și prețul de achiziție, iar acesta va avea de înfruntat o concurență acerbă pentru a obține acces la fondurile utilizatorilor.

Evident, principalul rival al lui Galaxy S10 nu va fi un alt smartphone cu Android, ci iPhone XS, iar în acest segment concurează cu succes și Huawei P20 Pro, care are și avantajul unui ecran cu o diagonală similară.

În spatele acestei triplete există numeroase alte smartphone-uri de top concurente, care oferă performanțe asemănătoare, dar care din diverse motive nu se bucură de notorietatea Samsung, Huawei sau Apple. Pe o astfel de listă se află inclusiv OnePlus 6, Asus Zenfone 5Z sau Sony Xperia XZ2, însă cel mai apropiat de Galaxy S10 ca dimensiuni și ecran este LG G7 ThinQ.

Pentru început, iată cum se prezintă cele 4 telefoane din punct de vedere al dotărilor tehnice:

Specificații importante

Huawei P20 ProSamsung
Galaxy S10
LG G7 ThinQApple iPhone XS
Ecran6,1″, 2244 x 10806.1″, 3040×14406.1″, 3120 x 14405.8″, 2436×1125
ChipsetHiSilicon Kirin 970Exynos 9820Qualcomm Snapdragon 845Apple A12
Procesorocta-coreocta-coreocta-corehexa-core
GraficaMali-G72Mali-G76Adreno 630Apple GPU
RAM6 GB8 GB4 GB4 GB
Memorie128 GB128 GB64/128GB64/256 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto40MP + 20MP + 8 MP, 3x zoom12MP + 16MP + 12 MP 2x zoomdual 16dual 12 MP, 2x zoom
Acumulator4000 mAh3400 mAh3000 mAh2658 mAh
OSAndroid 8.1Android 9.0Android 8.0iOS 12
Dimensiuni155 x 73,9 x 7,8 mm149.9 x 70.4 x 7.8153.2 x 71.9 x 7.9143.6 x 70.9 x 7.7
Greutate180 grame157 grame162 grame177 grame

Funcții importante

O simplă privire aruncată asupra celor 4 telefoane evidențiază faptul că designul este unul foarte asemănător. Acest lucru nu s-a petrecut brusc, ci în decursul ultimilor ani, pe măsură ce tehnologiile hardware s-au rafinat, iar producătorii au renunțat la clasicul buton Home și au îngustat puternic marginile.

Huawei P20 Pro, LG G7 ThinQ și iPhone XS ies însă în evidență prin notch, acea porțiune tăiată din partea superioară a ecranului, care generează în continuare numeroase controverse: unii apreciază “inovația”, alții o detestă, în timp ce nu puțini sunt indiferenți la acest aspect. Samsung a adoptat o strategie diferită și a integrat camera foto frontală în ecran printr-un proces de tăiere a display-ului cu laser. Estetic arată mai bine și, în plus, spațiul “irosit” este semnificativ mai mic. Pe de altă parte, rămâne de văzut cum se vor vedea în practică aplicațiile care nu sunt optimizate special pentru “golul” lăsat de camera foto în cadrul ecranului.

Pe lângă design, și construcția este una asemănătoare. Indiferent de alegerea pe care o vei face vei primi un terminal construit din carcasă de metal și sticlă pe partea din spate, dar și cu un telefon rezistent la praf și apă în limitele rezonabile oferite de standardele IP67 și IP68. Galaxy S10 și G7 ThinQ oferă un ușor avantaj aici, întrucât pot rezista și în apă cu o adâncime de 1.5 metri, comparativ cu “numai” un metru în cazul rivalilor.

Cu excepția lui iPhone XS, smartphone-urile din acest comparativ mizează pe ecrane cu diagonale de 6.1 inch. În pus, Galaxy S10+ și G7 ThinQ ies în evidență prin rezoluții 1.440+, în timp ce P20 Pro și iPhone XS mizează, mai mult sau mai puțin, pe Full HD. De asemenea, tehnologiile adoptate pentru ecrane sunt de cea mai bună calitate, chiar dacă în esență sunt diferite. IPS-ul este în continuare soluția adoptată de LG, în timp ce Samsung, Apple și Huawei au mizat pe diverse variațiuni de AMOLED, care oferă contrast mai puternic. Indiferent de alegere vei avea însă parte de imagini realiste de bună calitate.

Aparent, cele mai mari diferențe vin din direcția platformelor hardware, însă acest lucru reprezintă mai degrabă o iluzie. Cu excepția lui G7 ThinQ, care mizează pe Qualcomm Snapdragon 845, toți ceilalți producători au optat pentru propriile chipset-uri: Exynos 9820 în cazul lui Galaxy S10, HiSilicon Kirin 970 pentru P20 Pro și Apple A12 pentru iPhone XS. Configurația acestora pe tipuri de procesoare, frecvențe și chip-uri grafice este mai puțin importantă pentru utilizatorul obișnuit, mai ales că acesta nici nu trebuie să-și facă prea multe griji: indiferent de alegere vei avea parte de un smartphone capabil să ruleze orice aplicație și joc, cu diferențe mai degrabă neglijabile.

Interesant este cât de repede evoluează în prezent cantitatea de memorie RAM oferită. Cei “numai” 4 GB RAM oferiți de iPhone X sunt ușor de explicat datorită optimizării mai bune a sistemului de operare, iar terminalul LG oferă aceeași cantitate. Iată însă că P20 Pro mizează pe 6 GB RAM, în timp ce Galaxy S10+ face un pas chiar mai mare în față prin cei 8 GB RAM pe care îi oferă. Evident, nu este cazul să te aștepți la diferențe foarte mari între un smartphone cu 4 GB RAM și unul cu 8 GB RAM, iar puterea pare mai degrabă una de marketing pentru a diferenția și mai mult un telefon de concurență. Și, poate, pentru a justifica creșterea de preț.

Între timp, memoria internă este de cel puțin 64 GB (G7 ThinQ și iPhone XS) și ajunge la cel puțin 128 GB pentru Galaxy S10+ și P20 Pro.

Camera foto este un alt departament unde întâlnim o serie de diferențe între soluțiile adoptate de  producători. De exemplu, Galaxy S10 include 3 camere foto pe spate, inclusiv un senzor tele pentru zoom optic 2X și un senzor ultra-wide, pe lângă posibilitatea de a realiza imagini cu diafragmă variabilă în cazul senzorului principal. Între timp, Huawei P20 Pro iese în evidență prin senzorul dual color și monocrom, dar și prin senzorul suplimentar cu zoom optic 3X, mai mare decât zoom-ul de 2X oferit pe iPhone XS și Galaxy S10. Între timp, G7 ThinQ oferă un obiectiv superangular adresat celor care fotografiază în special peisaje.

La capitolul software, iPhone X face notă discordantă prin sistemul de operare iOS 12, în timp ce restul telefoanelor folosesc diverse versiuni de Android. S10 vine direct din fabrica cu Android 9 Pie, în timp ce pentru P20 Pro există deja un update disponibil. G7 ThinQ este ușor în urmă la acest capitol, întrucât update-ul pentru Android 9 nu este încă disponibil. Chiar și așa, experiențele de utilizare sunt diferite prin prisma interfețelor proprietare folosite de producători, iar Samsung OneUI este probabil cel care introduce cele mai multe modificări la Android. Huawei P20 Pro mizează pe EMUI 8.1, iar LG pe UX 6.0+, ambele oferind o interfață mai apropiată de cea a Androidului clasic.

În privința autonomiei, Huawei P20 Pro iese în evidență prin acumulatorul de 4.000 mAh, în timp ce Samsung Galaxy Galaxy S10 mizează pe o baterie de 3.400 mAh, oricum mai mare decât cea a predecesorului S9. În schimb, G7 ThinQ se oprește la pragul de 3.000 mAh. Ca de obicei, Apple face notă discordantă și oferă un acumulator de numai 2.675 mAh, cu amendamentul că iPhone XS are un consum de energie mai mic.

Preț și disponibilitate

În ultimii ani, prețurile smartphone-urilor de top au crescut într-un ritm accelerat, iar lansarea lui Galaxy S10 nu face nici ea excepție. În prezent, puțini producători oferă terminale la prețuri decente, și asta în special la câteva luni după lansarea inițială:

  • Samsung Galaxy S10, 8 GB RAM, 128 GB – 4.300 lei
  • iPhone XS, 4 GB RAM, 64 GB – 5.400 lei
  • Huawei P20 Pro, 6 GB RAM, 128 GB – 2.700 lei
  • LG G7 ThinQ – 4 GB RAM, 64 GB – 2.000 lei

Așa cum se poate observa, Galaxy S10 și iPhone XS au prețuri prohibitive, însă Huawei P20 Pro a scăzut deja suficient de mult pentru a putea fi uat în considerare și de persoanele care vor un telefon de cel mult 3.000 lei. Totuși, lansarea lui Huawei P30 Pro este la numai câteva săptămâni distanță. Cel mai accesibil model din comparație este însă LG G7 ThinQ, asta și ca urmare a faptului că a fost lansat în luna mai a anului trecut.

Concluzii

Segmentul telefoanelor de top este în prezent unul foarte competitiv, cu numeroase modele atractive și, în mare parte, scumpe pentru portofel. Alegerea modelului potrivit depinde de o multitudine de factori și este în mare parte subiectivă.

În principiu, oricare dintre aceste terminale oferă performanțe de top, însă micile detalii pot face diferența atunci când decizi în favoarea unuia sau altuia dintre ele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri