GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone Xs, Xs Max și Xr – poze, păreri și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

iPhone Xs, Xs Max și Xr sunt cele trei modele iPhone pe care Apple mizează în segmentul smartphone-urilor pe finalul anului 2018.

Chiar dacă producătorul american a adoptat inclusiv nume noi pentru noile terminale, în realitate vorbim despre actualizările obișnuite generațiilor “s” din ultimii ani: design aproape identic și îmbunătățiri ale platformei hardware.

Astfel, iPhone Xs este urmașul direct al lui iPhone X și păstrează designul și ecranul de 5.8 inch, în timp ce noul iPhone Xs Max este un iPhone Xs cu ecran de 6.5 inch. Între timp, iPhone Xr este considerat urmașul direct al lui iPhone 8 și iPhone 8 Plus, în ciuda faptul că acesta preia designul și notch-ul modelelor superioare din gamă.

Iată principalele noutăți ale celor 3 modele din gama iPhone pentru acest an, cu mențiunea că unele detalii tehnice interesante, cum ar fi frecvența procesorului, nu au fost dezvăluite încă de Apple, în “bună tradiție” care caracterizează producătorul american.

Specificații iPhone Xs și iPhone Xs Max:

  • ecran de 5.8 inch / 6.5 inch
  • chipset Apple A12 cu procesor six-core, 3 GB RAM
  • 64 GB, 256 GB sau 512 GB memorie internă
  • cameră foto duală de 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 12

Specificații iPhone Xr:

  • ecran de 6.1 inch
  • chipset Apple A12 cu procesor six-core, 3 GB RAM
  • 64 GB, 128 GB, 256 GB memorie internă
  • cameră foto duală de 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 12

Ce este nou la iPhone Xs și Xs Max

Din punct de vedere al designului nu s-a schimbat practic nimic: iPhone Xs preia aspectul estetic al predecesorului său pe care îl împrumută și modelului iPhone Xs Max, care beneficiază de un ecran mai mare, cu diagonală de 6.5 inch și rezoluție 2688×1242 pixeli. Apple preferă acum să numească aceste ecran drept “Super Retina” în loc de “Retina”. În cazul lui Xs vorbim de aceeași rezoluție de pe X, și anume 2436×1125 pixeli.

Chiar dacă diagonala de 6.5 inch pare uriașă chiar și pentru un phablet, mai ales că noul Samsung Galaxy Note 9 are display de 6.4 inch, în realitate terminalul nu este chiar atât de mare: ramele foarte înguste și notch-ul contribuie la o “amprentă” rezonabilă, mai ales că formatul 19.5:9 al ecranului permite o priză decentă în mână.

Din punct de vedere constructiv, ambele modele au un șasiu din oțel și o sticlă care rezistă mai bine la șocuri și deformări, în timp ce suportul împotriva prafului și apei a fost îmbunătățit la standardul IP68.

De asemenea, acestea sunt primele iPhone-uri cu dual-SIM, o opțiune care până de curând părea inimaginabilă pentru astfel de produse premium. În schimb, iPhone continuă cu soluția de autentificare Face ID, în timp ce Touch ID a dispărut.

Printre puținele noutăți la nivel estetic se numără și disponibilitatea noilor modele în nuanța de culoare gold, care își va găsi cu siguranță numeroși fani. Persoanele mai tradiționaliste au în continuare de ales între Silver și Space Gray.

Așa cum stă bine unor modele din generația “s”, principalele noutăți promise de Apple se află la interior. Noile iPhone-uri beneficiază de noul chipset Apple A12, unul dintre primele realizate în procesul de fabricație de 7 nm. Chiar dacă nu avem date concrete despre frecvente, știm că chipsetul include un procesor dual-core de frecvență mai mare și un procesor quad-core de frecvență mai scăzută, în timp ce unitatea grafică are 4 nuclee.

Cantitatea de memorie RAM nu a fost precizată în mod explicit, însă în cazul memoriei internă există trei versiuni: cea de bază are 64 GB, în timp ce modelele superioare vin cu 256 GB și, respectiv, 512 GB.

Camera foto este în continuare duală cu senzori de 12 MP, însă Apple afirmă că senzorul principal wide- angle este complet nou și are pixeli mai mari, 1.4 µm în loc de 1.22 µm. Între timp, camera tele mizează în continuare pe un senzor de 12 MP cu zoom optic 2x.

Deloc surprinzător, Apple nu a menționat capacitatea acumulatorului integrat, însă ne așteptam în continuare la o autonomie decentă.

Ce este nou la iPhone Xr

Pe lângă cele două modele de top, Apple a introdus și (aparent) un model complet nou, botezat iPhone Xr. Așa cum sugerează și numele, iPhone Xr mizează pe același design ca și iPhone Xs și iPhone Xs Max, însă oferă o calitate ceva mai redusă la unele materiale și dotări tehnice. Totuși, construcția este aceeași, din sticlă și aluminiu din seria 7000. Mai colorat ca celelalte două modele, iPhone Xr poate fi comandat atât pe negru, cât și în nuanțele albastru, galben, coral și roșu.

Principala diferență se remarcă la nivelul ecranului, numit de Apple “Liquid Rețină”. De fapt, vorbim despre un panou LCD cu diagonala de 6.1 inch cu același format 19.5:9, dar cu o rezoluție modestă: 1792×822 pixeli.

Platforma hardware este însă identică, cu chipsetul Apple A12, în timp ce modulul foto beneficiază de o singură cameră, mai exact cameră principală de pe Xs și Xs Max: 12 MP. Și în privința spațiului de stocare au existat ceva ajustări, însă varianta de bază are de asemenea 64 GB, cu opțiuni suplimentare de 128 GB și 256 GB. Nici în acest caz nu știm încă ce capacitate are acumulatorul.

Preț și disponibilitate

iPhone Xs și iPhone Xs Max vor fi disponibile pe piața din România începând din 28 septembrie, în timp ce iPhone Xr va sosi abia în 26 octombrie.

Ca de obicei, prețurile pentru Europa sunt foarte ridicate pentru toate cele 3 modele, iar cel mai accesibil dintre ele se va apropia puternic de pragul de 4.000 de lei.

  • iPhone Xs: 1.149 EUR, adică aproximativ 5.200 lei
  • iPhone Xs Max: 1.250 EUR, adică circa 5.800 lei
  • iPhone Xr: 850 EUR, adică circa 3.900 lei

După apariția pe piața din România, vei găsi aici lista completă cu versiuni în funcție de capacitatea de stocare și de culori disponibile.

Le cumpărăm sau nu

iPhone Xs, iPhone Xs Max și iPhone Xr sunt modele bazate pe designul introdus de iPhone X anul trecut, iar noutățile nu sunt atât de spectaculoase încât să merite un update.

În schimb, cei care utilizează modele mai vechi de iPhone ar putea fi tentați să achiziționeze unul dintre cele 3 modele, în special în funcție de buget, mai ales că acestea au rame foarte înguste. Pe de altă parte, cei care nu apreciază notch-ul au rămas fără opțiuni în gama actuală, întrucât toate cele 3 modele au adoptat această strategie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri