GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei P30 și concurența: Samsung Galaxy S10, Nokia 9 și iPhone XS

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei și-a actualizat gama de modele de vârf cu nouă serie P30, formată din P30 și P30 Pro, cu care își atacă principalii rivali de pe piața telefoanelor cu Android.

De departe, pentru Huawei P30, cel mai mare rival va fi Samsung Galaxy S10, însă în acest segment concurează numeroase alte modele, printre care și Nokia 9. Lista concurenților include însă și modele precum OnePlus 6, Asus Zenfone 5Z, Sony Xperia 1 sau LG G8 ThinQ.

De asemenea, iPhone XS este un rival important prin prisma calității hardware și a tehnologiilor pe care le încorporează, chiar dacă utilizează un sistem de operare cu un ecosistem diferit.

Alegerea celui mai bun smartphone depinde foarte mult și de preferințe, însă se pot trasa câteva linii generale pe baza datelor pe care le știm deja despre aceste produse.

Pentru început, iată cum se prezintă cele 4 telefoane din punct de vedere al dotărilor tehnice:

Specificații tehnice

Huawei P30Samsung
Galaxy S10
Nokia 9Apple iPhone XS
Ecran6,1″, 1080 x 23406.1″, 3040×14405.99″, 2880×14405.8″, 2436×1125
ChipsetHiSilicon Kirin 980Exynos 9820Qualcomm Snapdragon 845Apple A12
Procesorocta-coreocta-coreocta-corehexa-core
GraficaMali-G76 MP10Mali-G76Adreno 630Apple GPU
RAM6 GB8 GB6 GB4 GB
Memorie128 GB128 GB128GB64/256 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto40MP + 16MP + 8 MP, 3x zoom12MP + 16MP + 12 MP 2x zoom5x 12 MPdual 12 MP, 2x zoom
Acumulator3650 mAh3400 mAh3320 mAh2658 mAh
OSAndroid 9Android 9.0Android 9iOS 12
Dimensiuni149.1 x 71.4 x 7.6 mm149.9 x 70.4 x 7.8155 x 75 x 8 mm143.6 x 70.9 x 7.7
Greutate165 grame157 grame172 grame177 grame

Funcții importante

Cele 4 smartphone-uri din acest comparativ au un design foarte asemănător, ca urmare a tendinței tot mai pronunțate de eliminare a clasicului buton de Home și de îngustare a marginilor. Practic, Nokia 9 este singurul care face o ușoară notă discordantă, întrucât marginile de sus și jos sunt în continuare destul de generoase.

În schimb, Huawei P30 și iPhone XS ies însă în evidență prin notch, acea porțiune tăiată din partea superioară a ecranului, care generează în continuare numeroase controverse: unii apreciază “inovația”, alții o detestă, în timp ce nu puțini sunt indiferenți la acest aspect. Samsung a adoptat o strategie diferită și a integrat camera foto frontală în ecran printr-un proces de tăiere a display-ului cu laser. Estetic arată mai bine și, în plus, spațiul “irosit” este semnificativ mai mic. Partea și mai interesantă este că meniul de bază și numeroase aplicații Samsung sunt “desenate” în așa fel încât să ascundă foarte bine acest notch.

Pe lângă design, și construcția este una asemănătoare. Indiferent de alegerea pe care o vei face vei primi un terminal construit din carcasă de metal și sticlă pe partea din spate, dar și cu un telefon rezistent la praf și apă în limitele rezonabile oferite de standardele IP67 și IP68. Mai puțin P30, care rezistă mai degrabă la stropi, având în vedere standardul IP53. Galaxy S10 oferă un ușor avantaj aici, întrucât poate rezista și în apă cu o adâncime de 1.5 metri, comparativ cu “numai” un metru în cazul rivalilor.

P30 și Galaxy S10 mizează pe ecrane cu diagonale de 6.1 inch, în timp ce Nokia 9 și iPhone XS sunt ușor mai mici din acest punct de vedere (dar Nokia 9 are margini mai mari). În plus, Galaxy S10+ și Nokia 9 ies în evidență prin rezoluții 1.440+, în timp ce P30 și iPhone XS mizează, mai mult sau mai puțin, pe Full HD. De asemenea, tehnologiile adoptate pentru ecrane sunt de cea mai bună calitate, chiar dacă în esență sunt diferite. IPS-ul nu este adoptat de nimeni din acest comparativ, întrucât Samsung, Apple, Nokia și Huawei au mizat pe diverse variațiuni de OLED, în special AMOLED, care oferă contrast mai puternic. Indiferent de alegere vei avea însă parte de imagini realiste de bună calitate.

Aparent, cele mai mari diferențe vin din direcția platformelor hardware, însă acest lucru reprezintă mai degrabă o iluzie. Cu excepția lui Nokia 9, care mizează pe Qualcomm Snapdragon 845, toți ceilalți producători au optat pentru propriile chipset-uri: Exynos 9820 în cazul lui Galaxy S10, HiSilicon Kirin 970 pentru P20 Pro și Apple A12 pentru iPhone XS. Configurația acestora pe tipuri de procesoare, frecvențe și chip-uri grafice este mai puțin importantă pentru utilizatorul obișnuit, mai ales că acesta nici nu trebuie să-și facă prea multe griji: indiferent de alegere vei avea parte de un smartphone capabil să ruleze orice aplicație și joc, cu diferențe mai degrabă neglijabile.

Interesant este cât de repede evoluează în prezent cantitatea de memorie RAM oferită. Cei “numai” 4 GB RAM oferiți de iPhone XS sunt ușor de explicat datorită optimizării mai bune a sistemului de operare, însă P30 și Nokia 9 mizează pe 6 GB RAM, în timp ce Galaxy S10+ face un pas chiar mai mare în față prin cei 8 GB RAM pe care îi oferă. Evident, nu este cazul să te aștepți la diferențe foarte mari între un smartphone cu 4 GB RAM și unul cu 8 GB RAM, iar puterea pare mai degrabă una de marketing pentru a diferenția și mai mult un telefon de concurență. Și, poate, pentru a justifica creșterea de preț.

Între timp, memoria internă este de cel puțin 64 GB (P30 și iPhone XS) și ajunge la cel puțin 128 GB pentru Galaxy S10+ și Nokia 9.

Camera foto este un alt departament unde întâlnim o serie de diferențe între soluțiile adoptate de producători. De exemplu, Galaxy S10 și P30 includ 3 camere foto pe spate, ambele cu senzor tele pentru zoom optic și un senzor ultra-wide. Între timp, Nokia 9 iese în evidență prin cele 5 camere foto de 12 MP, în timp ce iPhone XS are o cameră duală de 12 MP și oferă zoom optic 2X.

La capitolul software, iPhone XS face notă discordantă prin sistemul de operare iOS 12, în timp ce restul telefoanelor folosesc diverse versiuni de Android. S10, P30 și Nokia 9 vin direct din fabrică cu Android 9 Pie, însă experiențele de utilizare sunt diferite prin prisma interfețelor proprietare folosite de producători, iar Samsung OneUI este probabil cel care introduce cele mai multe modificări la Android. Huawei P30 mizează pe EMUI 9, în timp ce Nokia 9 este singurul model de top care oferă un Android curat, fără niciun fel de aplicații suplimentare.

În privința autonomiei, Huawei P30 iese în evidență prin acumulatorul de 3.650 mAh, în timp ce Samsung Galaxy Galaxy S10 mizează pe o baterie de 3.400 mAh, oricum mai mare decât cea a predecesorului S9. În schimb, Nokia 9 se oprește la pragul de 3.320 mAh. Ca de obicei, Apple face notă discordantă și oferă un acumulator de numai 2.675 mAh, cu amendamentul că iPhone XS are un consum de energie mai mic.

Preț și disponibilitate

În ultimii ani, prețurile smartphone-urilor de top au crescut într-un ritm accelerat, astfel că este aproape imposibil să găsim un flagship mai ieftin de 3.000 de lei la lansarea inițială pe piață.

Așa cum se poate observa, Galaxy S10 și iPhone XS au prețuri prohibitive, însă Huawei P30 se menține încă la un nivel acceptabil, iar Nokia 9 promite să fie cel mai accesibil din acest cvartet.

Concluzii

Segmentul telefoanelor de top este în prezent unul foarte competitiv, cu numeroase modele atractive și, în mare parte, scumpe pentru portofel. Alegerea modelului potrivit depinde de o multitudine de factori și este în mare parte subiectivă.

În principiu, oricare dintre aceste terminale oferă performanțe de top, însă micile detalii pot face diferența atunci când decizi în favoarea unuia sau altuia dintre ele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri