GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Mate 20 Pro și concurența: Samsung Galaxy S9+, iPhone XS Max și LG G7 ThinQ

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei Mate 20 și Mate 20 Pro sunt principalele dispozitive prezentate de producătorul chinez la sfârșitul acestui an, iar pe piața din România va fi promovat în special Mate 20 Pro.

Noul phablet oferă câteva noutăți atractive în acest segment, motiv pentru care concurența directă are motive de îngrijorare, chiar dacă Huawei a “copiat” inclusiv prețul ridicat al rivalilor.

De departe, principalul rival pentru Mate 20 Pro este iPhone XS Max, mai ales că modelul dezvoltat de Apple oferă un ecran aproximativ la fel de mare, însă Samsung Galaxy S9+ este de asemenea în același segment. Același lucru se poate spune și despre LG G7 ThinQ, chiar dacă modelul sud-coreean nu se  bucură de o popularitate la fel de mare.

Pentru început, iată o comparație directă a specificațiilor tehnice celor patru dispozitive:

Huawei Mate 20 ProSamsung
Galaxy S9+
LG G7 ThinQApple iPhone Xs Max
Ecran6,39″, 3120 x 14406.2″, 2960×14406.1″, 3120 x 14406.5″, 2688×1242
ChipsetHiSilicon Kirin 980Exynos 9810Qualcomm Snapdragon 845Apple A12
Procesorocta-coreocta-coreocta-corehexa-core
GraficaMali-G76 MP10Mali-G72Adreno 630Apple GPU
RAM6 GB6 GB4 GBN/A
Memorie128 GB64/128/256 GB64/128GB64/256 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto40MP + 20MP + 8 MP, 5x zoomdual 12 MP, 2x zoomdual 16dual 12 MP, 2x zoom
Acumulator4200 mAh3500 mAh3000 mAhN/A
OSAndroid 9Android 8.0Android 8.0iOS 12
Dimensiuni157.8 x 72.3 x 8.6 mm157,5 x 73,6 x 8,2153.2 x 71.9 x 7.9157.5 x 77.4 x 7.7 mm
Greutate189 grame189 grame162 grame208 grame

Funcții importante

Cu numai câțiva ani în urmă, o privire aruncată asupra design-ului adoptat de producători ar fi generat comentarii cu privire la diversele soluții adoptate, însă în prezent lucrurile sunt destul de clare. Marginile devin din ce în ce mai subțiri, butoanele fizice dispar, însă apare notch-ul în partea superioară a ecranului. Dintre cele 4 telefoane, Galaxy S9+ face notă discordantă datorită absenței notch-ului: unii apreciază “inovația”, alții o detestă, în timp ce nu puțini sunt indiferenți la acest aspect.

Calitatea construcției este de asemenea foarte asemănătoare în acest segment premium, cu carcasa metalică și sticlă pentru partea din spate. În plus, toate cele 4 dispozitive sunt rezistente la apă și praf în limitele oferite de standardul IP68.

De asemenea, similarități se remarcă și în privința dimensiunilor: 3 dintre telefoane au o lungime de circa 157 mm, G7 fiind singurul mai “pitic” cu numai 4 milimetri, în timp ce la capitolul greutate există egalitate între Mate 20 Pro și Galaxy S9+ (189 grame), care câștigă detașat lupta cu iPhone XS Max (208 grame). Diferența de 20 de grame se simte destul de bine în cazul unui telefon, astfel că este un aspect pe care merită să-l iei în calcul.

iPhone XS Max rămâne telefonul cu cel mai mare ecran la cei 6.5 inch ai săi, însă Mate 20 Pro se apropie vertiginos cu cei 6.39 inch ai săi. De asemenea, phabletul Huawei plusează și prin rezoluția superioară 3120×1140 pixeli, una de care se apropie în special Galaxy S9+. Interesant de menționat este că Huawei a devenit primul producător care a integrat senzorul de amprentă în ecran, comparativ cu soluțiile clasice ale celorlalți producători, cu excepția celor de la Apple care mizează pe Face ID.

Dacă privim sumar specificațiile tehnice, am putea fi tentați să credem că producătorii mizează aici pe diversitate. Totuși, tehnologiile mature fac că diferențele reale să fie mai degrabă insesizabile de utilizatorii obișnuiți. Cu excepția lui G7 ThinQ, care mizează pe Qualcomm Snapdragon 845, toți ceilalți producători au optat pentru propriile chipset-uri: Exynos 9810 în cazul lui S9+, HiSilicon Kirin 980 pentru Mate 20 Pro și Apple A12 pentru iPhone XS Max. Kirin 980 este primul chipset dezvoltat în proces de fabricație de 7 nm, însă acest lucru nu înseamnă în mod automat că este și cel mai performant.

Cert este că, indiferent de telefonul pe care îl alegi, performanțele acestuia vor fi pe măsură așteptărilor, întrucât toate platformele sunt de top.

Cantitatea de memorie RAM reprezintă un alt teritoriu de cucerit de către producători. Ca de obicei, Apple este cea mai modestă la acest capitol, cu numai 3 GB RAM oferiți pentru iPhone XS Max, în timp ce G7 oferă 4 GB RAM. Celelalte două modele din comparativ, Mate 20 Pro și Galaxy S9+, oferă 6 GB RAM. Între timp, memoria internă este de cel puțin 64 GB (G7 ThinQ și iPhone Xs Max) și ajunge la cel puțin 128 GB pentru S9+ și P20 Pro.

Ca de obicei, camera foto este un alt departament unde întâlnim o serie de diferențe între soluțiile adoptate de producători. De exemplu, Galaxy S9+ permite realizarea unor fotografii cu diafragmă variabilă, un avantaj real pentru obținerea unor imagini de calitate atât pe timp de zi, cât și noaptea. Între timp, G7 ThinQ oferă un obiectiv superangular adresat celor care fotografiază în special peisaje.

În schimb, Huawei Mate 20 Pro iese în evidență prin camera tripla îmbunătățită de pe P20 Pro, dar cu senzorii poziționați într-un alt mod, sub forma unui pătrat, cu LED-ul flash într-unul dintre colțuri. În plus, unul dintre senzori oferă zoom optic 5X, ceea ce ar trebui să asigure imagini de o calitate mai bună inclusiv de la distanțe mai mari. iPhone XS Max și S9+ oferă un zoom optic de “numai 2X.

La capitolul software, iPhone XS Max face ca de obicei notă discordantă prin sistemul de operare iOS 12, în timp ce restul telefoanelor folosesc diverse versiuni de Android 8 Oreo sau Android 9 Pie. Chiar și așa, experiențele de utilizare sunt diferite prin prisma interfețelor proprietare folosite de producători, iar Samsung Experience 9.0 este probabil cel care introduce cele mai multe modificări la Android. Huawei Mate 20 Pro mizează pe EMUI 9, iar LG pe UX 6.0+, ambele oferind o interfață mai apropiată de cea a Androidului clasic. Practic, fără să greșim prea mult, putem spune că la nivel software există cele mai mari diferențe.

În privința autonomiei, Huawei Mate 20 Pro iese în evidență prin acumulatorul de 4.200 mAh care se poate încărca până la un nivel de 70% în numai 30 de minute. G7 ThinQ se oprește la pragul de 3.000 mAh, iar Galaxy S9+ este chiar între cei doi rivali, cu acumulatorul său de 3.500 mAh. iPhone XS Max nu impresionează prin cifre (nici) la acest capitol, însă știm că autonomia nu va dezamăgi prin prisma optimizării mai bune a sistemului de operare proprietar.

Preț și disponibilitate

Dintre cele 4 smartphone-uri din acest comparativ, LG G7 ThinQ este de departe cel mai accesibil, întrucât poate fi achiziționat pentru aproximativ 2.500 de lei. Prețul recomandat pentru Samsung Galaxy S9+ este de 3.500 lei, în timp ce Huawei Mate 20 Pro este mai scump: prețul estimat este de circa 4.900 de lei.

Lucrurile se schimbă însă radical în cazul lui iPhone XS Max. Cel mai mare telefon din istoria Apple costă circa 6.000 de lei, adică este de peste două ori mai scump decât G7 ThinQ și cu peste 50% mai scump decât ceilalți rivali principali.

Concluzii

Segmentul telefoanelor cu ecran de peste 6 inch este practic complet pentru anul 2018 după lansarea lui Huawei Mate 20 Pro, care se alătură astfel unor modele precum Galaxy S9+, iPhone XS Max și LG Q7 ThinQ. Toate oferă un design elegant și, în bună măsură, apreciat de utilizatori, dar și platforme puternice pentru rularea oricărui tip de conținut.

Alegerea finală depinde astfel de preferințele personale, iar cei care nu apreciază Android au ca alternativă iPhone XS Max, care vine însă și cu dezavantajul unui cost semnificativ mai ridicat. În schimb, cei care nu apreciază notch-ul nu au prea multe variante la dispoziție, întrucât Galaxy S9+ este singurul care respectă ecranul “tradițional” dintre reprezentanții acestui test.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri