GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Mate 20 și Mate 20 Pro: poze, prețuri și păreri

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei Mate 20 și Mate 20 Pro sunt noile phablet-uri ale producătorului chinez, iar acestea beneficiază acum de o serie de noutăți atractive.

Huawei a avut o ascensiune spectaculoasă în segmentul telefoanelor mobile în ultimii ani, iar în România ocupă de ceva timp locul doi în spatele liderului autoritar Samsung.

Seria de telefoane P s-a bucurat de succes în rândul utilizatorilor, mai ales că a inclus și telefoane din sub-gama P Lite cu un raport calitate-preț foarte bun, însă chinezii mizează puternic și pe seria Mate, echivalentul gamei Note de la Samsung.

Așa cum era de așteptat, pentru ediția din acest an noile Mate 20 și Mate 20 Pro împrumută o serie de elemente tehnice și de design de la P20 și P20 Pro, însă vin și cu o serie de noutăți mai mult sau mai puțin atractive pentru utilizatorii finali.

Specificații Huawei Mate 20 Pro

  • ecran: 6.39 inch, 3120×1140 pixeli, OLED
  • procesor: HiSilicon Kirin 980
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 128 GB + card nanoSD de 256 GB
  • cameră foto: Tripla, 40 MP F/1.8, 20 MP F/2.2, 8 MP F/2.4 zoom optic 5x, OIS, PDAF, laser, 4K, frontal
  • 24 MP F/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5
  • sistem de operare: Android 9, EMUI 9
  • acumulator: Li-Ion de 4200 mAh, încărcare rapidă SuperCharge
  • dimensiuni: 157.8 x 72.3 x 8.6 mm
  • greutate: 189 grame
  • altele: USB 3.1, USB Type-C, Dual SIM, senzor amprente, IP68

Specificații Huawei Mate 20

  • ecran: 6.53 inch, 2244×1080 pixeli, LCD
  • procesor: HiSilicon Kirin 980
  • memorie: 4 GB / 6 GB
  • memorie internă: 128 GB + card nanoSD de 256 GB
  • cameră foto: Tripla, 12 MP F/1.8, 16 MP F/2.2, 8 MP F/2.4, 4K, frontal 24 MP F/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5
  • sistem de operare: Android 9, EMUI 9
  • acumulator: Li-Ion de 4000 mAh, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 158.2 x 77.2 x 8.3 mm
  • greutate: 188 grame
  • altele: USB 3.1, USB Type-C, Dual SIM, senzor amprente

Ce este nou la gama de telefoane Huawei Mate 20

În mod obișnuit, versiunea mai mare a unui telefon iese în evidență doar prin ecran și câteva funcții îmbunătățite, însă lucrurile stau complet diferit în cazul lui Mate 20 Pro, care introduce o serie de elemente noi comparativ cu Mate 20.

Din punct de vedere constructiv, Mate 20 Pro are un ecran cu margini curbate în stilul întâlnit pe unele modele Samsung Galaxy, fără butoane fizice pe partea frontală și o carcasă realizată din sticlă cu suport pentru standardul IP68. În plus, Huawei adoptă modelul implementat de Apple și renunță la utilizarea jack-ului audio de 3.5 mm pentru căști, în timp ce difuzoarele stereo sunt integrate în mod neobișnuit în portul USB-C pentru încărcare. Pe de altă parte, standardul IP68 și difuzoarele stereo nu sunt disponibile pe Mate 20, care beneficiază însă de jack de 3.5 mm.

Comparativ cu predecesorul său, Mate 20 Pro introduce un ecran OLED nou, cu o diagonală de 5.39 inch, rezoluție 3120×1140 pixeli și suport HDR. În plus, ecranul include și un notch de dimensiuni generoase, un element nou care ar putea îndepărta o parte dintre utilizatori. Nu în ultimul rând, senzorul de amprentă a fost integrat în ecran și necesită o apăsare mai puternică a acestuia decât în cazul unor tap-uri obișnuite.

În schimb, Mate 20 mizează pe un ecran LCD mai mare, de 6.53 inch, însă acesta nu este curbat și are o rezoluție mai modestă, de 2244×1080 pixeli, suficientă însă chiar și pentru o asemenea dimensiune. De asemenea, în acest caz vorbim despre un notch semnificativ mai mic, practic circular, care face loc camerei frontale. Între timp, senzorul de amprentă a fost integrat pe spate, sub ansamblul camerei foto.

Platforma hardware este unul dintre puținele lucruri comune în întregime pentru cele două phableturi. Ambele mizează pe noul chipset proprietar octa-core Kirin 980, primul dezvoltat în tehnologie de 7 nm pentru telefoane cu Android. Acesta integrează două procesoare Cortex A76 cu frecvența de 2.6 GHz, alte două procesoare Cortex A76 cu o frecvență de 1.92 GHz și patru procesoare Cortex A55 cu frecvența de 1.8 GHz. Practic, dacă cele mai puternice procesoare vor fi utilizate în aplicații solicitante, cele Cortex A55 vor fi utile în stand-by și în aplicații minore pentru o gestionare mai eficientă a consumului de energie.

Chipul grafic este Mali-G76 MP10, iar cantitatea de memorie este de 6 GB RAM. Spațiul de stocare este de 128 GB, iar acesta poate fi extins prin intermediul unui nou tip de card de memorie de până la 256 GB dezvoltat împreună cu Toshiba. Huawei și Toshiba speră ca noul format să primească un standard și să fie numit microSD.

Camera foto este un alt departament cu diferențe majore, chiar dacă designul adoptat este similar: ambele phablet-uri integrează o cameră triplă dispusă sub forma unui pătrat, cu LED-ul flash într-unul dintre colțuri. Modulul camerei foto este preluat de la Huawei P20 Pro și integrează un senzor Quad Bayer de 40 MP cu diafragmă F/1.8, un senzor monocrom de 20 MP cu diafragmă F/2.2 și un senzor tele de 8 MP cu zoom optic 5X. Vorbim astfel de o versiune îmbunătățită a modulului de pe P20 Pro, cu un zoom optic de 5X în loc de 3X și cu posibilitatea de a realiza fotografii macro de la o distanță de numai 2.5 cm.

În cazul lui Mate 20 avem de-a face cu lentile și senzori diferite. Camera principală are 12 MP, a doua 16 MP și a treia 8 MP, iar valorile pentru diafragme sunt similare. Ambele terminale au camere frontale de 24 MP pentru selfie-uri.

Din punct de vedere software, cele două telefoane rulează Android 9.0 Pie, peste care producătorul a aplicat interfața proprietară EMUI 9.0.

Alte noutăți interesante am remarcat în privința acumulatorului, sau mai bine spus a tehnologiilor utilizate pentru încărcarea acestuia. Astfel, bateria de 4200 mAh a lui Mate 20 Pro se încarcă prin tehnologia SuperCharge cu o putere de 40 W, ceea ce înseamnă că acumulatorul ajunge la o capacitate de 70% în numai o jumătate de oră. În plus, tehnologia de încărcare fără fir Wireless Quick Charge oferă acum și funcția Wireless Reverse Charging, care permite telefonului tău să încarce și alte telefoane.

În schimb, Mate 20 integrează un acumulator de 4.000 mAh care are tehnologia SuperCharge cu o putere de 22.5 W, similară cu cea utilizată și în trecut de telefoanele Huawei.

Le cumpărăm sau nu?

Gama Mate a celor de la Huawei propune câteva schimbări interesante, în special în cazul versiunii Pro. Ecranul curbat, senzorul integrat în display, camera foto performantă și tehnologia de încărcare mai rapidă sunt câteva elemente aparent minore, dar care împreună pot înclina balanța în favoarea celor de la Huawei în detrimentul concurenței.

Mate 20 nu reprezintă o îmbunătățire atât de semnificativă, însă aduce la rândul său câteva noutăți de mică amploare.

Prețuri și disponibilitate

Huawei Mate 20 Pro și Huawei Mate 20 sunt disponibile începând de astăzi, însă prețurile sunt semnificativ mai mari decât cele ale predecesorilor:

  • Huawei Mate 20 Pro – 1.050 euro (circa 4.900 lei)
  • Huawei Mate 20 6 GB – 850 euro (circa 4.000 lei)
  • Huawei Mate 20 4 GB – 800 euro (circa 3.700 lei)

Prețurile și disponibilitatea pe culori ale celor două modele sunt actualizate permanent pe această pagină.

Concluzii

Huawei Mate 20 Pro și Mate 20 sunt două dispozitive atractive care completează gama phablet-urilor pentru anul 2018, cu atât mai mult cu cât propun câteva noutăți de luat în seamă.

Cele mai multe dintre acestea sunt însă disponibile doar pe Mate 20 Pro, care integrează acum senzor de amprente în ecran, o cameră foto triplă îmbunătățită și un acumulator cu încărcare cu adevărat rapidă, totul însă la un preț destul de piperat, comparabil cu cel al iPhone-urilor.

1 comentariu

  1. Gabriel

    7 august 2020 la 23:12

    Bună seara ! Mă interesează dacă HUAWEI MATE 20, are difuzoare stereo? Mulțumesc frumos !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri