GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Windows Phone 8 – Suficient de bun pentru a concura cu iOS şi Android?

Autor: Echipa Giz.ro

Microsoft a prezentat primele informaţii oficiale despre Windows Phone 8, noul sistem de operare pentru smartphone-uri.

Printre noutăţi se numără utilizarea unei platforme comune cu Windows 8, îmbunătăţirea multitaskingului, personalizarea Live tiles-urilor din ecranul de start sau suportul pentru procesoare dual-core şi rezoluţii HD.

La aceste îmbunătăţiri se adăugă şi alte mici update-uri şi noutăţi software care tind să transforme Windows Phone 8 într-un rival important pentru iOS 6 şi Android 4.0.

Iată principalele noutăţi prezente în noul Windows Phone 8 prezentat miercuri de Microsoft în cadrul unui eveniment special:

  • personalizarea ecranului de start

Microsoft mizează în continuare pe apreciatele “căsuţe” numite Live tiles care diferenţiază atât de mult WP de iOS şi Android, însă introduce pe WP8 câteva noutăţi care permit o mai bună personalizare a ecranului de start.

Live tiles-urile pot fi redimensionate de utilizator pentru a ocupa un sfert, o jumătate sau întreaga lăţime a ecranului, iar oferta de culori de fundal şi teme este semnificativ mai mare. În plus, ecranul de start ocupă acum întreaga lăţime a display-ului.

Ecranul de start poate fi personalizat mai bine

  • suport pentru procesoare dual-core

Unul dintre principalele dezavantaje al lui WP7.5 a fost lipsa suportului pentru procesoare multi-core, astfel că smartphone-urile aveau o platformă hardware relativ modestă comparativ cu telefoanele de top bazate pe Google Android.

Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe: WP8 introduce în sfârşit suport pentru procesoare Qualcomm dual-core, facilitate care ar trebui să permită unor producători ca Nokia să lanseze în sfârşit un smartphone cu dotări de vârf.

În viitor va exista suport şi pentru procesoare quad-core, însă deocamdată Microsoft nu a oferit informaţii suplimentare în acest sens.

  • suport pentru trei rezoluţii, dintre care două HD

Unul dintre motivele pentru care iOS se bucură de cele mai calitative aplicaţii este existenţa unei singure rezoluţii pentru iPhone: 960×640 pixeli. În schimb, dezvoltatorii de aplicaţii Android se confruntă cu un număr semnificativ mai ridicat de rezoluţii, element care îngreunează munca acestora şi generează unele erori în aplicaţii.

Microsoft a ales calea de mijloc cu noul WP8, care va oferi suport pentru trei rezoluţii distincte. Pe lângă rezoluţia 800×480 pixeli prezentă şi pe WP7.5, utilizatorii vor putea alege şi smartphone-uri cu rezoluţie WXGA (1280×768 pixeli, format 15:9) sau 720p (1280×720 pixeli, format 16:9), ultima fiind ideală pentru a urmări clipuri video în format HD.

Principalele noutati hardware pentru smartphone-urile cu Windows Phone 8

  • integrare cu Windows 8

Mişcarea Microsoft de a merge pe două OS-uri distincte pentru smartphone-uri şi tablete când Apple şi Google au mizat pe o singură platformă a părut una greşită.

Iată însă că ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat: Windows Phone 8 beneficiază de aceeaşi platformă ca şi Windows 8, iar Microsoft a scos în evidenţă avantajele pentru industria de jocuri: un titlu dezvoltat pentru Windows 8 va putea fi portat uşor pe Windwos Phone 8 şi invers, oferind astfel posibilitatea dezvoltatorilor de a realiza jocuri de calitate într-un timp mai scurt şi pentru o piaţă de clienţi mai bogată.

  • multitasking îmbunătăţit

Un alt motiv pentru care WP7.5 nu a prins atât de mult la public a fost multitasking-ul net inferior comparativ cu Android şi chiar iOS. Microsoft a lucrat însă şi la acest capitol, iar WP8 include două noutăţi majore la acest capitol.

În primul rând, aplicaţiile de telefonie prin servicii de date, aşa cum sunt Skype sau Viber, sunt integrate în funcţia de telefonie şi pot fi rulate permanent în background, oferind astfel o experienţă similară cu cea de pe Android.

În al doilea rând, aplicaţia de navigaţie turn-by-turn îţi detectează poziţia şi îţi oferă indicaţii de orientare inclusiv atunci când rulează în background.

Multitasking-ul beneficiaza de imbunatatiri majore pe WP8

  • Audible, răspunsul Microsoft la Siri

Comenzile vocale capătă o importanţă din ce în ce mai mare pe smartphone-uri, iar Microsoft nu putea rata ocazia de a implementa un astfel de software.

Aplicaţia poartă numele Audible şi permite diverse comenzi vocale pentru a deschide un fişier audio sau pentru a căuta ceva pe internet. Principala inovaţie este că dezvoltatorii vor putea include în propriile aplicaţii astfel de comenzi vocale, lucru inexistent în prezent pe iOS.

Ca şi în cazul lui Siri, utilitatea unei astfel de funcţii în România este extrem de limitată şi, în plus, rămâne de văzut cât de eficientă va fi Audible chiar şi pentru americani.

Designul aplicatiei de contacte din WP8

  • alte noutăţi demne de luat în seamă

Pe lângă noutăţile principale descrise mai sus, Windows Phone 8 include numeroase îmbunătăţiri, multe dintre ele fiind disponibile deja pe platformele rivale.

Previzibil, WP8 va folosi hărţile Nokia Maps care includ navigaţie turn-by-turn şi care pot fi folosite inclusiv în mod offline. În plus, dezvoltatorii pot crea aplicaţii care să folosească hărţile Nokia Maps tot în mod offline, un avantaj care va reduce substanţial traficul de date.

De asemenea, WP8 oferă suport complet pentru tehnologia NFC, care permite transferul rapid de fişiere între două smartphone-uri compatibile prin funcţia Tap-Send. Una dintre principalele aplicaţii care se va baza pe NFC va fi însă Wallet, un rival pentru Google Wallet şi Passbook (de pe viitorul iOS 6) care va permite realizarea plăţilor cu telefonul mobil şi stocarea informaţiilor precum coduri ale voucherelor de reduceri sau ale cardurilor de fidelitate. Din nou, tehnologia este mai puţin importantă pentru piaţa românească.

WP8 include o aplicatie de tip Wallet bazata pe NFC

WP8 va veni preinstalat cu browser-ul Internet Explorer 10, care promite o îmbunătăţire de viteză comparativ cu browser-ul dafault din WP7.5 şi un filtru anti-phising care detectează automat site-urile cu malware.

Nu în ultimul rând, WP8 aduce suport pentru carduri microSD (facilitate utilă, chiar dacă memoria internă a smartphone-uri este acum generoasă), dar şi criptare BitLocker utilă în special pentru cei care folosesc smartphone-ul în scop de afaceri.

Patru mari producători s-au înscris pe lista furnizorilor de smartphone-uri cu Windows Phone 8: Nokia, Samsung, HTC şi Huawei. Cea mai notabilă absenţă este LG, însă producătorul sud-coreean a anunţat recent că renunţă la platforma Windows Phone din cauza succesului limitat al acesteia.

Cum arata ecranul de start din WP8 in diverse ipostaze

Actualii utilizatori de WP7.5 NU primesc update la WP8

Zvonurile care circulau de mai mult timp în presă internaţională au fost confirmate oficial: utilizatorii care deţin smartphone-uri cu Windwos Phone 7.5 nu vor primi update la Windows Phone 8.

Vestea este cu siguranţă una neplăcută pentru actualii utilizatori de WP7.5, care vor fi nevoiţi să se mulţumească doar cu update botezat Windows Phone 7.8 care va include doar o mică parte dintre noutăţile introduse pe WP8. Până în prezent, pentru WP 7.8, Microsoft a confirmat doar prezenţa noului ecran de start.

Principalul efect al acestei decizii este fragmentarea sistemului de operare Windows Phone şi pierderea unuia dintre principalele avantajele pe care le avea comparativ cu Google Android.

Efectul secundar va fi o scădere accelerată a interesului pentru smartphone-urile actuale care utilizează WP7.5, iar Nokia va fi producătorul cel mai afectat.

Prin urmare, este foarte posibil ca în perioada următoare să avem parte de reduceri la smartphone-uri precum Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 710 sau Nokia Lumia 610, în special după ce primele smartphone-uri cu WP8 îşi vor face apariţia pe piaţă.

La fel ca toate celelalte smartphone-uri cu WP7.5, Nokia Lumia 800 nu va primi update la WP8

Concluzii

Windows Phone 8 este în sfârşit sistemul de operare pentru smartphone-uri care, cel puţin la prima vedere, pare capabil să lupte cu Google Android şi iOS.

Iar acest lucru se întâmplă nu numai datorită suportului pentru procesoare multi-core şi rezoluţii HD, ci şi datorită multitasking-ului îmbunătăţit şi sprijinului acordat dezvoltatorilor pentru realizarea unor aplicaţii şi jocuri mai bune.

Iar dacă dezvoltatorii vor răspunde prompt la apelul Microsoft şi vor dezvolta aplicaţii de calitate, este posibil ca Windows Phone 8 să se infiltreze în lupta pentru titlul de cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri.

2 comentarii

  1. @ioanmihali

    21 iunie 2012 la 20:23

    suficient de bun pentru a concura, nu și pentru a le depăși. :)

  2. claudiu

    14 iulie 2012 la 21:37

    tipic microsoft, isi lasa balta clientii cu versiuni mai vechi de windows mobil

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri