GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Microsoft Lumia 640 XL review – calitate la preţ mic

Testat pe data de 11 mai 2015
Pe scurt: Microsoft Lumia 640 XL este un smartphone cu ecran HD de 5.7” care impresionează prin calitatea construcţiei şi a desginului, performanţele de top, camera foto bună şi autonomia ridicată. Principalul avantaj este însă raport calitate-preţ excelent.
Produs testat: Microsoft Lumia 640 XL   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 900 Lei


Gama de terminale Lumia dezvoltată iniţial de Nokia şi preluată ulterior de Microsoft şi-a câştigat o bună reputaţie pentru construcţia hardware a telefoanelor şi raportul calitate-preţ excelent, în special în cazul segmentelor low-end şi medium.

Din ultima categorie face parte şi seria Lumia 6xx, care de curând a primit doi noi membri: Lumia 640, un telefon cu ecran de 5” care se adresează unei game variate de utilizatori, şi Lumia 640 XL. Despre acesta din urmă vom vorbi în cadrul articolului de faţă, el fiind pe scurt un phablet cu ecran de 5.7-inch, ce îl duce înspre rivali precum Samsung Galaxy Note 4 sau iPhone 6 Plus prin prisma dimensiunilor. Însă nu şi prin prisma dotărilor mai modeste sau a preţului mult mai accesibil.

În ciuda faptului că dimensiunile sale fizice pot fi considerate prea mari de o bună parte dintre potenţialii cumpărători, Lumia 640 XL şi-a demonstrat din plin utilitatea pe parcursul unei săptămâni de teste. Cu un preţ excelent raportat la ceea ce oferă, 640 XL este smartphone-ul ideal pentru cei care au nevoie de un telefon cu ecran mare şi performanţe bune, cel puţin atât timp cât acceptă limitările platformei Windows Phone.

Cutia si accesoriile lui Lumia 640 XL

Cutia si accesoriile lui Lumia 640 XL

Ce este Microsoft Lumia 640 XL?

Microsoft Lumia 640 XL este un phablet cu diagonala de 5.7” adresat utilizatorilor care au nevoie de un terminal cu ecran mare pentru a naviga uşor pe internet şi pentru a gestiona documente de tip office, dar care au un buget limitat la dispoziţie.

Specificaţii tehnice Microsoft Lumia 640 XL

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Microsoft Lumia 640 XL:

Microsoft Lumia 640 XL
EcranIPS, 5.7”, 1280×720 pixeli
ChipsetSnapdragon 400
Procesorquad-core Cortex A7, 1.2 GHz
GraficaAdreno 305
Memoria RAM1 GB
Memorie interna8 GB
Conectivitate3G/4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareWP 8.1 si Lumia Denim
AcumulatorLi-Ion 3000 mAh
Dimensiuni157.9×81.5×9 mm
Greutate171 grame

Ce ne-a plăcut

Rareori s-a întâmplat să avem la test un telefon care să ne placă atât de mult raportat la publicul ţintă şi segmentul său de preţ.

640 XL păstrează caracteristicile care definesc în mod obişnuit gama de telefoane Lumia printr-un design simplu, dar eficient, de formă dreptunghiulară. Aparent, inclusiv atunci când îl foloseşti intens, telefonul lasă senzaţia că este unibody, însă carcasa spate se detaşează uşor pentru a avea acces la SIM, slotul pentru card microSD şi acumulator. Deşi carcasa este realizată din plastic, aceasta oferă o senzaţie plăcută la atingere, o aderenţă bună în mâini şi nu reţine în exces murdăria şi amprentele, nici măcar pe versiunea neagră testată de noi.

Pe laterala dreaptă există butonul de Power şi cel pentru volum, iar ambele sunt bine integrate în telefon şi uşor de utilizat, în timp ce pe spate există, pe lângă tradiţionala cameră foto, şi un difuzor.

În ciuda dimensiunilor sale generoase, specifice nişei phableturilor, 640 XL este uşor de utilizat. Este adevărat că, pentru multe operaţiuni, necesită utilizarea a două mâini, însă în rest nu i se poate reproşa nimic: încape bine în buzunarul pantalonilor (desigur, dacă ai buzunare mari), iar greutatea de 171 de grame nu se simte dacă o raportezi la forma aparatului.

Lumia 640 XL este usor de utilizat

Lumia 640 XL este usor de utilizat

Dimensiunile mari se datorează implementării unui ecran IPS Clear Black cu diagonală de 5.7”, identică cu cea regăsită pe Samsung Galaxy Note 3.

Tehnologia folosită permite afişarea unor culori naturale cu un contrast bun, iar unghiurile de vizualizare sunt de asemenea potrivite. Aparent, singura hibă a telefonului este rezoluţia HD 1280×720 pixeli, una care, cel puţin la prima vedere, este prea mică în contextul rezoluţiei FullHD regăsită tot mai frecvent şi pe telefoanele de nivel mediu cu diagonale de până în 5”. În practică, rezoluţia mai mică nu reprezintă neapărat un dezavantaj pentru utilizatorii obişnuiţi, ce nu sunt atât de pretenţioşi ca cei obişnuiţi cu terminale de vârf (şi preţuri pe masură).

Ecranul lui 640 XL este de buna calitate

Ecranul lui 640 XL este de buna calitate

Din punct de vedere hardware, Lumia 640 XL este echipat cu un chipset Qualcomm Snapdragon 400 cu procesor quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi grafică Adreno 305, în timp ce memoria internă este de 8 GB.

Prin urmare, vorbim despre o platformă hardware de nivel mediu, una care însă în practică se mişcă semnificativ mai bine decât în cazul telefoanelor cu Android dotate cu acelaşi chipset. Acest lucru este justificat de cerinţele mai mici ale sistemului de operare Windows Phone, dar şi de faptul că hardware-ul şi software-ul sunt produse de aceeaşi companie, element care asigură o optimizare mai bună a resurselor.

Prin urmare, nu este deloc surprinzător că Lumia 640 XL are un comportament aproape ireproşabil în utilizarea de zi cu zi. Navigarea prin meniuri este fluentă, aplicaţiile se deschid şi funcţionează rapid, astfel că nu există lag-uri.

Lumia 640 obtine performante bune

Lumia 640 obtine performante bune

640 XL punctează şi la experienţa multimedia, întrucât difuzorul de pe spate oferă un sunet puternic de calitate decentă. Astfel, poţi asculta muzica în format MP3 cu playerul integrat sau chiar te poţi uita la anumite filme (vezi detalii mai jos) fără să fii nevoit să pui căştile pentru a avea un sunet de calitate.

Platforma Windows Phone nu este recunoscută pentru diversitatea jocurilor, însă acelea pe care le-am încercat au funcţionat fără laguri şi fără întreruperi, iar printre acestea s-au numărat Asphalt 8: Airborne, Subway Surfers 2 şi Candy Crash Saga.

Pentru pasionaţii de benchmarkuri am inclus şi rezultatele unui test sintetic AnTuTu, cu menţiunea că aceasta a fost singura aplicaţie de acest gen care a funcţionat pe 640 XL.

De regulă, telefoanele de nivel mediu nu impresionează prin calitatea camerei foto, însă 640 XL face excepţie de la această regulă. Vorbim despre un senzor de 13 MP cu dimensiunea de ⅓” şi optică Carl Zeiss care îşi face treaba foarte bine.

Camera lui 640 XL este impresionanta

Camera lui 640 XL este impresionanta

În lumina naturală a zilei, fotografiile realizate cu 640 XL sunt clare, beneficiază de culori naturale şi un contrast bun. În plus, dacă eşti pasionat de macro-uri, vei fi bucuros să afli că fotografiile realizate în acest mod sunt de o calitate foarte bună, chiar şi atunci când eşti foarte aproape de subiect.

Lucrurile se schimbă un pic când vine vorba despre noapte. În condiţii slabe de iluminare, apare inevitabil un uşor zgomot pe fotografii, iar în cazul în care există o sursă artificială de lumină în peisaj aceasta este “împrăştiată” pe o suprafaţă mare.

Chiar şi în acest context, camera foto rămâne unul dintre punctele forte ale telefonului dacă ne raportăm la preţul său, puţine fiind terminalele de sub 1000 de lei care se pot lăuda cu astfel de performanţe. De asemenea, există veşti bune şi pentru pasionaţii de selfie-uri, întrucât camera frontală are 5 MP.

Senzorul foto principal este capabil să înregistreze în format Full HD, iar calitatea imaginii este una bună, cu uşoare artefacte în cazul schimbării bruşte a direcţiei de filmare. În plus, atenuarea zgomotului nu este foarte eficientă, element sesizabil în special dacă bate vântul.

La adăpostul unui acumulator Li-Ion de 3.000 mAh, Lumia 640 XL oferă o autonomie foarte bună, care în cazul unei utilizări obişnuite ajunge până la două zile. Chiar şi în cazul unei utilizări intensive, care presupune folosirea frecvenţă a camerei foto şi navigare intensă pe internet, acumulatorul rezistă cel puţin o zi.

Acumulatorul lui 640 XL are o autonomie buna

Acumulatorul lui 640 XL are o autonomie buna

Ce scârţâie

Dacă din punct de vedere hardware nu am practic nimic de reproşat, lucrurile stau un pic diferit în privinţa platformei software. Vorbim despre sistemul de operare Windows Phone 8.1 cu update-ul Lumia Denim, care a devenit un OS destul de matur la 3 ani de la lansare.

Cu toate acestea, există în continuare unele limitări deranjante, iar cele mai importante se referă la ecosistemul de aplicaţii. Semnele sunt pozitive şi în această direcţie, însă numărul aplicaţiilor importante disponibile în Store este în continuare relativ redus comparativ cu Play Store şi App Store, iar cele mai mari probleme sunt legate de absenţa pachetului Google.

Google Maps, Google Calendar, Google Drive sau GMail sunt doar câteva dintre aplicaţiile pe care le folosesc frecvent. Ştiu, Here este o aplicaţie foarte bună care poate fi utilizată şi offline, însă nu beneficiază încă de numeroasele POI-uri disponibile în Maps. La fel, OneDrive este un serviciu de calitate pentru stocarea datelor, dar personal folosesc intensiv Google Drive şi aplicaţiile office integrate.

De altfel, tocmai această dependenţă de Google a determinat compania americană să nu dezvolte aplicaţii pentru platforma Windows Phone, întrucât este o metodă utilă pentru a împiedica adoptarea acesteia pe scară largă.

Aplicatiile nu reprezinta punctul forte al telefonului

Aplicatiile nu reprezinta punctul forte al telefonului

Singura problemă în privinţa aplicaţiilor multimedia a fost imposibilitatea de a rula filme în format MKV, indiferent că acestea erau în format HD sau Full-HD. Acestea nu au rulat nici cu aplicaţia preinstalată a sistemului de operare şi nici cu VLC Player.

Nu în ultimul rând, ideea de a ascunde cele trei taste touch pentru back, home şi search în aproape orice aplicaţie are şi unele părţi negative. Activarea acestora se face printr-un swipe de jos în sus la baza ecranului, operaţiune care uneori este frustrantă, cel puţin până când te obişnuieşti cu acest sistem.

Butoanele touch dispar in cadrul aplicatiilor

Butoanele touch dispar in cadrul aplicatiilor

Preţ Microsoft Lumia 640 XL şi disponibilitate

Lumia 640 XL este deja disponibil pe piaţa din România la cele mai importante magazine online şi vine în trei versiuni distincte în funcţie de numărul de cartele SIM şi de conexiunea de date suportată:

Preţul solicitat de Microsoft pentru Lumia 640 XL este competitiv indiferent de versiunea aleasă.

Lumia 640 XL are un pret foarte bun

Lumia 640 XL are un pret foarte bun

Concluzii

Microsoft Lumia 640 XL este un smartphone cu Windows Phone adresat în special utilizatorilor aflaţi în căutarea unui dizpozitiv cu ecran mare, performanţe bune, cameră capabilă şi un preţ cât mai accesibil.

Telefonul realizat de producătorul american beneficiază de design şi construcţie de calitate, oferă un ecran bun şi o platformă hardware care permite rularea oricăror aplicaţii şi jocuri. În plus, camera foto depăşeşte lejer performanţele multor altor telefoane cu preţ asemănător, în timp ce autonomia ajunge cu uşurinţă până la 2 zile, în funcţie de gradul de utilizare.

Prin urmare, dacă faci parte din publicul ţintă al acestui produs, este greu să găseşti o alternativă mai bună la Lumia 640 XL.

Singura „hibă” a telefonului rămâne sistemul de operare Windows Phone şi lista de aplicaţii mai puţin impresionantă. Dacă eşti dispus să-ţi asumi acest compromis şi să încerci soluţiile alternative la aplicaţiile şi serviciile Google, atunci nu ai niciun motiv să nu alegi acest telefon. În schimb, dacă te consideri dependent de serviciile Google şi de alte aplicaţii care nu sunt încă disponibile pe Windows Phone, trebuie să te gândeşti bine dacă eşti dispus să faci o schimbare de platformă.

Lumia 640 XL, o alegere excelenta pentru un phablet

Lumia 640 XL, o alegere excelenta pentru un phablet

Pro

  • design şi construcţie de top
  • performanţe bune
  • camera foto de calitate
  • autonomie ridicată
  • preţ accesibil

Contra

  • lacunele sistemului de operare

18 comentarii

  1. emil r

    11 mai 2015 la 19:37

    cred ca o sa achizitionez acest smartphone vreau sa vad si o alternativa la android din recenzii reiese ca wp se misca fara lag si este laudat pe forumuri . inca nu a aparut in oferta operatorilor numai orange are 640 nu si xl ma intereseaza 640 xl dual sim si eventual 640 xl 4g dual sim acesta din urma inca nu este nici in oferta magazinelor online gen emag,pcgarage etc deci o sa mai astept

  2. Lucian

    14 mai 2015 la 08:39

    Am un Lumia 435. Legat de navigatie, deoarece folosesc destul de mult GPS de pe telefon, la inceput am avut aceeasi problema : cu Here Drive nu aveam suficient de multe POI, fata de Google Maps.
    Daaaaar…, am avut parte de o experienta care m-a facut sa ma indragostesc de Here Drive : am avut nevoie de navigatie, undeva pe niste coclauri de prin Dobrogea, intr-o zona in care nu aveam semnal la telefon. Cu harta Romaniei salvata pe card (offline) am pornit Here Drive, GPS-ul m-a localizat imediat si m-a indrumat fara probleme.
    Daca as fi avut Google Maps, fara semnal la telefon, deci si fara internet, as fi avut o mare problema.

  3. Florin

    16 mai 2015 la 18:34

    aștept de ceva timp să apară review’ul la Lumia 640 XL,și uite că a apărut :D să fiu precis de la început,de prin Luna Martie de când a fost anunțat aștept acest review…eu sunt utilizator al platformei Android,însă de un an și ceva de când mă tot chinui să fac upgrade la o versiune mai superioară la sistem și memoria de GB mult prea puțină(1 GB) ma făcut să urăsc acest sistem de operare și implicid să trec pe Windows Phone. Acum că a apărut Lumia 640 XL îmi doresc să îl achiziționez,dar citind articolul de mai sus ma pus pe gânduri … lipsa aplicațiilor de pe Android,pe Windows Phone nu găsești Aplicațiile populare de pe Android … :( un mare dezavantaj și minus în același timp,și acum tot mă gândesc ce să fac …
    Un AJUTOR din partea voastră ar fi de folos.
    Respect Autorului și întregii Echipe GIZ.ro

    • florin

      29 mai 2015 la 17:13

      Am trecut si eu de la Android la WP(640 xl) si nu regret pasul facut . Telefonul nu are pic de lag iar jocurile care, pe o platforma hardwere identica pe Android mi se restartau daca primeam un apel , aici ruleaza in background si pot sa le reiau dupa apel.Am gasit toate aplicatiile si jocurile care le jucam pe Android si in Windows market.Recomanda celor care s-au saturat de lag-urile telefoanelor cu Android.

    • Daniel Popescu

      7 iunie 2015 la 11:00

      Cel mai simplu este sa faci o lista cu aplicatiile Android pe care le folosesti si sa vezi daca exista versiuni si pentru Windows Phone, aici: windowsphone.com/en-us/store/overview. In functie de rezultate poti decide in cunostinta de cauza daca merita sau nu sa faci pasul la platforma Windows Phone.

  4. Sebastian

    7 iunie 2015 la 05:31

    Dar telefonul, cum merge telefonul?!
    La urma urmei este un telefon, nu o consola pentru jocuri! E adevarat ca smart, dar la baza este pentru vorbit la el! Cum suna difuzorul, cum i-ti auzi interlocutorul, dar cum te aude el pe tine?!
    Cred ca s-a ratat esentialul din acest review!

    Iar despre market, aplicatii, jocuri. Gresit, ai tot ce i-ti trebuie. Dar sa cauti aplicatii google in microsoft… aici e ca si cum ai cauta tigarea analoaga in cea electronica! Fiecare cu ograda lui. Trebuie sa renunti la dependenta, daca nu…

    No offence, dar este parerea si modul meu de a m-a exprima.

    Cheers!

    • Daniel Popescu

      7 iunie 2015 la 10:56

      Functia de telefonie este in regula. Sunt auzit bine, iar interlocutorul ma aude bine, nimic de reprosat la acest capitol.
      Nu prea ai dreptate in privinta aplicatiilor. Cel mai bun exemplu este ca aplicatiile Google sunt disponibile pe iPhone. Google a adoptat insa o strategie prin care sa limiteze pe cat posibil ascensiunea Windows Phone, asta este singura explicatie pentru decizia de a nu furniza aplicatii oficiale pentru aceasta platforma.

      • Sebastian

        8 iunie 2015 la 01:00

        Multumesc frumos pentru raspuns. Despre aplicatiile Google oficiale nu contrazic, in schimp eu am facut trecerea de doi ani de zile la Windows si sunt mai mult decat multumit. Daca incalzeste pe cineva, pe platforma Windows nu exista virusi. M-a gandesc serios sa cumpar acest telefon, si asteptam Windows 10!

  5. Felix

    25 iunie 2015 la 17:34

    Buna,am lumia 640 xl,sunt foare multumit de performantele sale, dar am o problema. O parte din display e sparta si as vrea sa-i inlocuiesc display-ul,dar nu gasesc unul nicaieri.! Ma puteti ajuta cu un sfat va rog ?

    • Adi

      29 iunie 2015 la 17:47

      Pai eu am unul si îmi trebuie baterie nu o vinzi sau știi cum as putea găsi sau unde ?

  6. Geo

    28 noiembrie 2015 la 08:04

    Am achizitionat de curand un tel.Microsoft Lumia 640\4G/LTE,vreau sa va spun ca functioneaza ireprosabil,fara lag,se misca foarte bine in internet si jocuri,foto de calitate,si bateria tine bine,deocamdata nu am recomandari urate si sunt mult mai mult decat multumit…

  7. petrut

    31 ianuarie 2016 la 19:49

    Salutare…Folosesc Microsoft 640 XL,este foarte bun,din toate punctele de vedere,nimic nu pot sa reprosez,baterie, camera foto, si multe altele,se aude perfect,sunt auzit perfect,pentru cei ce vor calitate sincer cu mana pe inima vi-l recomand,nu ezitati calitatea contează,

    • sorin

      21 februarie 2016 la 02:00

      salut !
      spune-mi si mie te rog , in legatura cu apelurile de pe messenger .incerc sa sun de pe facebook- mesenger si nu gasesc aceea rubrica de unde pot suna . trebuie coborat ceva vreun program …stiu eu . multumesc !

  8. sorin

    21 februarie 2016 la 02:04

    spuneti-mi si mie va rog , in legatura cu apelurile de pe messenger .incerc sa sun de pe facebook- mesenger si nu gasesc aceea rubrica de unde pot suna . trebuie coborat ceva vreun program …stiu eu . multumesc !

  9. Radu

    16 aprilie 2016 la 00:59

    Sunt foarte dezamagit de telefonul lumia 640 XL , pot sa il compar liber cu un telefon chinezesc de proasta calitate un ecran cu o rezolutie prea mica pentru 5,7' cat are displayul … culorile foarte sterse … la lumina soarelui apar niste dungulite de la display si te incomodeaza ceea ce nu mi se pare normal … si daca apasi pe ecran putin mai apasat se schimba culorile si apar dugi la fel ca la un telefon mai vechi … ce-i drept este destul de ieftin pentru marimea lui … in rest telefonul este ok dar calitatea displayului este ridicola …

  10. Goldenberg Raul

    26 mai 2016 la 19:51

    Buna seara! Am o problema legata de un lumia 640 xl. Dupa ce si-a facut unele update-uri,când sun interlocutorul ma aude foarte foarte încet. Este o problema de update sau s-a defectat ceva? Va rog sa-mi raspundeti sa stiu ce sa fac. Va multumesc anticipat.

  11. Maius

    18 octombrie 2016 la 09:31

    Detin acest telefona si sunt foarte multumit!

  12. ioan

    3 ianuarie 2017 la 21:08

    bai fratilor lamuritima si pe mine un pic va rog, am un lumia 640xl si acuma intr-o seara am vrut sa vorbesc cu ficamea prin apel video si nam reusit , trebe vreo aplicatie sau telefoanele astea nu merg pe apel video.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri