Microsoft Lumia 640 XL review – calitate la preţ mic

Produs testat: Microsoft Lumia 640 XL   Testat de: Echipa Giz.ro   
Ultimul update: 11 mai 2015

Pe scurt: Microsoft Lumia 640 XL este un smartphone cu ecran HD de 5.7” care impresionează prin calitatea construcţiei şi a desginului, performanţele de top, camera foto bună şi autonomia ridicată. Principalul avantaj este însă raport calitate-preţ excelent.
Nota: 4.5/5   Preț: 900 Lei


Gama de terminale Lumia dezvoltată iniţial de Nokia şi preluată ulterior de Microsoft şi-a câştigat o bună reputaţie pentru construcţia hardware a telefoanelor şi raportul calitate-preţ excelent, în special în cazul segmentelor low-end şi medium.

Din ultima categorie face parte şi seria Lumia 6xx, care de curând a primit doi noi membri: Lumia 640, un telefon cu ecran de 5” care se adresează unei game variate de utilizatori, şi Lumia 640 XL. Despre acesta din urmă vom vorbi în cadrul articolului de faţă, el fiind pe scurt un phablet cu ecran de 5.7-inch, ce îl duce înspre rivali precum Samsung Galaxy Note 4 sau iPhone 6 Plus prin prisma dimensiunilor. Însă nu şi prin prisma dotărilor mai modeste sau a preţului mult mai accesibil.

În ciuda faptului că dimensiunile sale fizice pot fi considerate prea mari de o bună parte dintre potenţialii cumpărători, Lumia 640 XL şi-a demonstrat din plin utilitatea pe parcursul unei săptămâni de teste. Cu un preţ excelent raportat la ceea ce oferă, 640 XL este smartphone-ul ideal pentru cei care au nevoie de un telefon cu ecran mare şi performanţe bune, cel puţin atât timp cât acceptă limitările platformei Windows Phone.

Cutia si accesoriile lui Lumia 640 XL
Cutia si accesoriile lui Lumia 640 XL

Ce este Microsoft Lumia 640 XL?

Microsoft Lumia 640 XL este un phablet cu diagonala de 5.7” adresat utilizatorilor care au nevoie de un terminal cu ecran mare pentru a naviga uşor pe internet şi pentru a gestiona documente de tip office, dar care au un buget limitat la dispoziţie.

Specificaţii tehnice Microsoft Lumia 640 XL

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Microsoft Lumia 640 XL:

Microsoft Lumia 640 XL
EcranIPS, 5.7”, 1280×720 pixeli
ChipsetSnapdragon 400
Procesorquad-core Cortex A7, 1.2 GHz
GraficaAdreno 305
Memoria RAM1 GB
Memorie interna8 GB
Conectivitate3G/4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareWP 8.1 si Lumia Denim
AcumulatorLi-Ion 3000 mAh
Dimensiuni157.9×81.5×9 mm
Greutate171 grame

Ce ne-a plăcut

Rareori s-a întâmplat să avem la test un telefon care să ne placă atât de mult raportat la publicul ţintă şi segmentul său de preţ.

640 XL păstrează caracteristicile care definesc în mod obişnuit gama de telefoane Lumia printr-un design simplu, dar eficient, de formă dreptunghiulară. Aparent, inclusiv atunci când îl foloseşti intens, telefonul lasă senzaţia că este unibody, însă carcasa spate se detaşează uşor pentru a avea acces la SIM, slotul pentru card microSD şi acumulator. Deşi carcasa este realizată din plastic, aceasta oferă o senzaţie plăcută la atingere, o aderenţă bună în mâini şi nu reţine în exces murdăria şi amprentele, nici măcar pe versiunea neagră testată de noi.

Pe laterala dreaptă există butonul de Power şi cel pentru volum, iar ambele sunt bine integrate în telefon şi uşor de utilizat, în timp ce pe spate există, pe lângă tradiţionala cameră foto, şi un difuzor.

În ciuda dimensiunilor sale generoase, specifice nişei phableturilor, 640 XL este uşor de utilizat. Este adevărat că, pentru multe operaţiuni, necesită utilizarea a două mâini, însă în rest nu i se poate reproşa nimic: încape bine în buzunarul pantalonilor (desigur, dacă ai buzunare mari), iar greutatea de 171 de grame nu se simte dacă o raportezi la forma aparatului.

Lumia 640 XL este usor de utilizat
Lumia 640 XL este usor de utilizat

Dimensiunile mari se datorează implementării unui ecran IPS Clear Black cu diagonală de 5.7”, identică cu cea regăsită pe Samsung Galaxy Note 3.

Tehnologia folosită permite afişarea unor culori naturale cu un contrast bun, iar unghiurile de vizualizare sunt de asemenea potrivite. Aparent, singura hibă a telefonului este rezoluţia HD 1280×720 pixeli, una care, cel puţin la prima vedere, este prea mică în contextul rezoluţiei FullHD regăsită tot mai frecvent şi pe telefoanele de nivel mediu cu diagonale de până în 5”. În practică, rezoluţia mai mică nu reprezintă neapărat un dezavantaj pentru utilizatorii obişnuiţi, ce nu sunt atât de pretenţioşi ca cei obişnuiţi cu terminale de vârf (şi preţuri pe masură).

Ecranul lui 640 XL este de buna calitate
Ecranul lui 640 XL este de buna calitate

Din punct de vedere hardware, Lumia 640 XL este echipat cu un chipset Qualcomm Snapdragon 400 cu procesor quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi grafică Adreno 305, în timp ce memoria internă este de 8 GB.

Prin urmare, vorbim despre o platformă hardware de nivel mediu, una care însă în practică se mişcă semnificativ mai bine decât în cazul telefoanelor cu Android dotate cu acelaşi chipset. Acest lucru este justificat de cerinţele mai mici ale sistemului de operare Windows Phone, dar şi de faptul că hardware-ul şi software-ul sunt produse de aceeaşi companie, element care asigură o optimizare mai bună a resurselor.

Prin urmare, nu este deloc surprinzător că Lumia 640 XL are un comportament aproape ireproşabil în utilizarea de zi cu zi. Navigarea prin meniuri este fluentă, aplicaţiile se deschid şi funcţionează rapid, astfel că nu există lag-uri.

Lumia 640 obtine performante bune
Lumia 640 obtine performante bune

640 XL punctează şi la experienţa multimedia, întrucât difuzorul de pe spate oferă un sunet puternic de calitate decentă. Astfel, poţi asculta muzica în format MP3 cu playerul integrat sau chiar te poţi uita la anumite filme (vezi detalii mai jos) fără să fii nevoit să pui căştile pentru a avea un sunet de calitate.

Platforma Windows Phone nu este recunoscută pentru diversitatea jocurilor, însă acelea pe care le-am încercat au funcţionat fără laguri şi fără întreruperi, iar printre acestea s-au numărat Asphalt 8: Airborne, Subway Surfers 2 şi Candy Crash Saga.

Pentru pasionaţii de benchmarkuri am inclus şi rezultatele unui test sintetic AnTuTu, cu menţiunea că aceasta a fost singura aplicaţie de acest gen care a funcţionat pe 640 XL.

De regulă, telefoanele de nivel mediu nu impresionează prin calitatea camerei foto, însă 640 XL face excepţie de la această regulă. Vorbim despre un senzor de 13 MP cu dimensiunea de ⅓” şi optică Carl Zeiss care îşi face treaba foarte bine.

Camera lui 640 XL este impresionanta
Camera lui 640 XL este impresionanta

În lumina naturală a zilei, fotografiile realizate cu 640 XL sunt clare, beneficiază de culori naturale şi un contrast bun. În plus, dacă eşti pasionat de macro-uri, vei fi bucuros să afli că fotografiile realizate în acest mod sunt de o calitate foarte bună, chiar şi atunci când eşti foarte aproape de subiect.

Lucrurile se schimbă un pic când vine vorba despre noapte. În condiţii slabe de iluminare, apare inevitabil un uşor zgomot pe fotografii, iar în cazul în care există o sursă artificială de lumină în peisaj aceasta este “împrăştiată” pe o suprafaţă mare.

Chiar şi în acest context, camera foto rămâne unul dintre punctele forte ale telefonului dacă ne raportăm la preţul său, puţine fiind terminalele de sub 1000 de lei care se pot lăuda cu astfel de performanţe. De asemenea, există veşti bune şi pentru pasionaţii de selfie-uri, întrucât camera frontală are 5 MP.

Senzorul foto principal este capabil să înregistreze în format Full HD, iar calitatea imaginii este una bună, cu uşoare artefacte în cazul schimbării bruşte a direcţiei de filmare. În plus, atenuarea zgomotului nu este foarte eficientă, element sesizabil în special dacă bate vântul.

La adăpostul unui acumulator Li-Ion de 3.000 mAh, Lumia 640 XL oferă o autonomie foarte bună, care în cazul unei utilizări obişnuite ajunge până la două zile. Chiar şi în cazul unei utilizări intensive, care presupune folosirea frecvenţă a camerei foto şi navigare intensă pe internet, acumulatorul rezistă cel puţin o zi.

Acumulatorul lui 640 XL are o autonomie buna
Acumulatorul lui 640 XL are o autonomie buna

Ce scârţâie

Dacă din punct de vedere hardware nu am practic nimic de reproşat, lucrurile stau un pic diferit în privinţa platformei software. Vorbim despre sistemul de operare Windows Phone 8.1 cu update-ul Lumia Denim, care a devenit un OS destul de matur la 3 ani de la lansare.

Cu toate acestea, există în continuare unele limitări deranjante, iar cele mai importante se referă la ecosistemul de aplicaţii. Semnele sunt pozitive şi în această direcţie, însă numărul aplicaţiilor importante disponibile în Store este în continuare relativ redus comparativ cu Play Store şi App Store, iar cele mai mari probleme sunt legate de absenţa pachetului Google.

Google Maps, Google Calendar, Google Drive sau GMail sunt doar câteva dintre aplicaţiile pe care le folosesc frecvent. Ştiu, Here este o aplicaţie foarte bună care poate fi utilizată şi offline, însă nu beneficiază încă de numeroasele POI-uri disponibile în Maps. La fel, OneDrive este un serviciu de calitate pentru stocarea datelor, dar personal folosesc intensiv Google Drive şi aplicaţiile office integrate.

De altfel, tocmai această dependenţă de Google a determinat compania americană să nu dezvolte aplicaţii pentru platforma Windows Phone, întrucât este o metodă utilă pentru a împiedica adoptarea acesteia pe scară largă.

Aplicatiile nu reprezinta punctul forte al telefonului
Aplicatiile nu reprezinta punctul forte al telefonului

Singura problemă în privinţa aplicaţiilor multimedia a fost imposibilitatea de a rula filme în format MKV, indiferent că acestea erau în format HD sau Full-HD. Acestea nu au rulat nici cu aplicaţia preinstalată a sistemului de operare şi nici cu VLC Player.

Nu în ultimul rând, ideea de a ascunde cele trei taste touch pentru back, home şi search în aproape orice aplicaţie are şi unele părţi negative. Activarea acestora se face printr-un swipe de jos în sus la baza ecranului, operaţiune care uneori este frustrantă, cel puţin până când te obişnuieşti cu acest sistem.

Butoanele touch dispar in cadrul aplicatiilor
Butoanele touch dispar in cadrul aplicatiilor

Preţ Microsoft Lumia 640 XL şi disponibilitate

Lumia 640 XL este deja disponibil pe piaţa din România la cele mai importante magazine online şi vine în trei versiuni distincte în funcţie de numărul de cartele SIM şi de conexiunea de date suportată:

Preţul solicitat de Microsoft pentru Lumia 640 XL este competitiv indiferent de versiunea aleasă.

Lumia 640 XL are un pret foarte bun
Lumia 640 XL are un pret foarte bun

Concluzii

Microsoft Lumia 640 XL este un smartphone cu Windows Phone adresat în special utilizatorilor aflaţi în căutarea unui dizpozitiv cu ecran mare, performanţe bune, cameră capabilă şi un preţ cât mai accesibil.

Telefonul realizat de producătorul american beneficiază de design şi construcţie de calitate, oferă un ecran bun şi o platformă hardware care permite rularea oricăror aplicaţii şi jocuri. În plus, camera foto depăşeşte lejer performanţele multor altor telefoane cu preţ asemănător, în timp ce autonomia ajunge cu uşurinţă până la 2 zile, în funcţie de gradul de utilizare.

Prin urmare, dacă faci parte din publicul ţintă al acestui produs, este greu să găseşti o alternativă mai bună la Lumia 640 XL.

Singura „hibă” a telefonului rămâne sistemul de operare Windows Phone şi lista de aplicaţii mai puţin impresionantă. Dacă eşti dispus să-ţi asumi acest compromis şi să încerci soluţiile alternative la aplicaţiile şi serviciile Google, atunci nu ai niciun motiv să nu alegi acest telefon. În schimb, dacă te consideri dependent de serviciile Google şi de alte aplicaţii care nu sunt încă disponibile pe Windows Phone, trebuie să te gândeşti bine dacă eşti dispus să faci o schimbare de platformă.

Lumia 640 XL, o alegere excelenta pentru un phablet
Lumia 640 XL, o alegere excelenta pentru un phablet

Pro

  • design şi construcţie de top
  • performanţe bune
  • camera foto de calitate
  • autonomie ridicată
  • preţ accesibil

Contra

  • lacunele sistemului de operare
18 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!