iPhone 6, iPhone 6 Plus şi Watch – specificaţii, poze, păreri şi preţuri

Apple a prezentat noile iPhone 6 şi iPhone 6 Plus cu care intră în segmentul smartphone-urilor cu ecrane de mari dimensiuni şi calcă astfel pe urmele tuturor producătorilor de telefoane cu Android.

După o lungă perioadă de timp în care a considerat că diagonala de 4” este ideală pentru un smartphone, în special din punct de vedere al manevrabilităţii acestuia, Apple a acceptat în cele din urmă ca cei mai mulţi utilizatori sunt în căutarea unor telefoane cu ecrane mai mari care să le asigure o experienţă de lucru mai plăcută în browsing sau la vizionarea clipurilor video.

Prin noile iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, Apple a reuşit să împace astfel o bună parte dintre fanii săi. Pe de o parte, diagonală de 4.7” a lui iPhone 6 este considerată dimensiunea ideală a unui smartphone modern inclusiv de utilizatorii Androidului, în timp ce ecranul de 5.5” de pe iPhone 6 Plus va avea rolul de a acoperi segmentul mai redus al celor interesaţi de phableturi.

Alături de iPhone 6, Watch vine să completeze gama de produse Apple printr-un smartwatch care promite o interacţiune mai bună cu utilizatorii şi care, probabil, va avea rolul de a deschide apetitul utilizatorilor pentru gadgeturi purtabile, care până în prezent nu s-au bucurat de vânzări majore.

iPhone 6 si iPhone 6 Plus, telefoane Apple cu ecran mare
iPhone 6 si iPhone 6 Plus, telefoane Apple cu ecran mare

Specificatii tehnice iPhone 6 şi iPhone 6 Plus

 • ecran IPS de 4.7” cu rezoluţie 1334×750 pixeli sau 5.5” cu rezoluţie 1920×1080 pixeli
 • chipset Apple A8 cu procesor dual-core de 1.4 GHz
 • 1 GB RAM / 2 GB RAM
 • 16 GB, 64 GB sau 128 GB memorie internă
 • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
 • sistem de operare iOS 8
 • acumulator de 1800 mAh / 2915 mAh
 • greutate 113 grame

Funcţii importante

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus împrumută o parte din filosofia de design a lui iPod Touch şi iPhone 5C, bazată în special pe margini mai rotunjite decât cele întâlnite la iPhone 5S, dar şi pe o grosime de numai 6.8 mm (iPhone 6), respectiv 7.1 mm (iPhone 6 Plus), semnificativ mai mică decât grosimea de 7.6 mm ai predecesorului.

Dimensiunile mai mari ale ecranului au determinat Apple să schimbe poziţionarea butonului de Power de sus pe laterala dreaptă, la fel ca în cazul celor mai multe telefoane cu Android, o mişcare logică pentru a permite apăsarea mai uşoară a acestuia.

iPhone 6 a fost usor restilizat si are margini rotunjite
iPhone 6 a fost usor restilizat si are margini rotunjite

De asemenea, cititorul de amprente Touch ID a fost uşor restilizat şi are un relief mai pronunţat, urmând să joace un rol şi mai important ca funcţionalitate.

Ecranul IPS al lui iPhone 6 are o diagonală de 4.7 şi rezoluţie 1334×750 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 326 pixeli per inch, în timp ce iPhone 6 Plus mizează pe rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli.

Rezoluţiile alese de Apple permit scalarea rapidă a aplicaţiilor de la iPhone 5/5S/5C datorită compatibilităţii între ele. Prin urmare, acest lucru va permite utilizatorilor iPhone 6 să aibă aplicaţii complet funcţionale la scurt timp de la lansare.

Din punct de vedere hardware nu avem parte de o revoluţie. Aşa cum ne-a obişnuit, Apple foloseşte chipseturi aparent modeste pe hârtie, dar care sunt bine integrate cu sistemul de operare iOS şi asigură astfel o utilizare fluenţa în aproape orice situaţie.

Pentru iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, producătorul american a optat pentru un chipset proprietar Apple A8 construit pe 64 de biţi care include un procesor dual-core cu frecvenţa de 1.4 GHz, acompaniat de un coprocesor botezat M8 care se va ocupa doar de aplicaţiile de sănătate şi de accelerometru cu scopul de a degrava procesorul principal de sarcini. În plus, Apple a dotat iPhone 6 şi iPhone 6 Plus cu versiuni cu 16 GB, 64 GB şi 128 GB de memorie internă, astfel că nu mai există versiune de 32 GB.

iPhone 6 si iPhone 6 Plus vin in cate trei versiuni de memorie interna
iPhone 6 si iPhone 6 Plus vin in cate trei versiuni de memorie interna

Conectivitatea va fi de asemenea completă şi va include conexiuni 3G cu viteze de până la 43 Mbps şi 4G cu viteze de până la 300 Mbps, la care se adaugă Wi-Fi 802.11 ac, bluetooth 4.0 şi apariţia în premieră a tehnologiei NFC. Aceasta va fi utilizată în special pentru plăţi electronice cu telefonul prin intermediul aplicaţiei Apple Pay, care presupune apropierea telefonului de dispozitivul de plată şi apăsarea Touch ID-ului cu degetul, după ce în prealabil ai introdus datele cardurilor bancare în aplicaţie. Pentru început, această funcţie este disponibilă însă doar în Statele Unite.

Camera foto iSight şi-a păstrat capacitatea de 8 MP, însă promite îmbunătăţiri majore printr-un senzor nou, mai mare, care permite un autofocus mai rapid şi panorame de până la 43 MP. iPhone 6 beneficiază de stabilizator digital de imagine, în timp ce iPhone 6 Plus plusează prin stabilizator optic de imagine. Clipurile video pot fi realizate în format FullHD 1080p la 30 sau 60 de cadre pe secundă, dar şi în slow-motion cu 240 de cadre pe secundă. De asemenea, există funcţie de stabilizare video cinematica în timpul filmării.

Camera foto are tot 8 MP, dar a fost imbunatatita
Camera foto are tot 8 MP, dar a fost imbunatatita

În cazul lui iPhone 6, platforma hardware îşi va trage energia din acumulatorul Li-Po cu o capacitate de 1810 mAh. Capacitatea acestuia este semnificativ mai mică decât a celor de peste 2.000 mAh întâlniţi pe smartphone-urile de top cu Android, însă iOS şi platforma hardware mai puţin pretenţioasă solicită mai puţină energie. Cel mai probabil, autonomia va rămâne undeva în zona pragului de o zi, astfel că introducerea posibilităţii de încărcare wireless este binevenită.

Din punct de vedere software, ambele telefoane vor rula iOS 8, sistem de operare ce va fi disponibil şi pe modele mai vechi de iPhone începând din 17 septembrie.

Interesant este că iOS 8 a fost adaptat special pentru ecranul mai mare al lui iPhone 6 Plus, care suportă inclusiv trecerea în format landscape şi o serie de alte funcţii interesante care nu sunt disponibile în mod portrait.

▶ iOS 8 – mici îmbunatăţiri şi compatibilitate sporită cu Mac OS X Yosemite.

Pe iPhone 6 Plus, ioS 8 poate fi utilizat si in format landscape
Pe iPhone 6 Plus, ioS 8 poate fi utilizat si in format landscape

Apple Watch

Conform aşteptărilor, Apple a lansat şi un smartwatch pe care a ales să-l numească simplu Watch, în loc de mult-aşteptatul iWatch. Ceasul inteligent dezvoltat de Apple este pătrat şi are carcase de 38 mm sau 42 mm care vor fi disponibile în trei versiuni:

 • Watch – carcasă din aluminiu
 • Watch Sport – carcasă din oţel
 • Watch Edition – carcasă din aur de 18 carate

În plus, fiecare ceas poate utiliza şase curele diferite într-o multitudine de culori, astfel că posibilităţile de personalizare sunt multiple.

Ecranul lui Watch este realizat din safir, un material foarte rezistent la zgârieturi, este de tip touchscreen şi va fi aprins în permanenţă, însă se activează doar în momentul mişcării încheieturii mâinii.

Watch, ceasul inteligent de la Apple
Watch, ceasul inteligent de la Apple

Chiar dacă la capitolul design nu impresionează, Watch oferă la prima vedere o funcţionalitate semnificativ mai mare decât a ceasurilor inteligente cu Android Wear sau Tizen, cum ar fi Samsung Gear S.

Astfel, poţi interacţiona cu ceasul prin touchscreen, care poate determina gradul de apăsare pentru a face diferenţa între un simplu tap şi o apăsare prelungită şi permite şi gesturi swipe. Homescreen-ul este dominat de numeroase aplicaţii reprezentate prin cerculeţe, iar una dintre marile surprize este că poţi folosi rotiţa de pe partea dreaptă a ceasului, botezată de Apple Digital Crown, pentru a face zoom-in şi zoom-out atât pe homescreen, cât şi în cadrul aplicaţiilor (hărţi, mailuri etc).

Watch va fi disponibil intr-o varietate de carcase si curele
Watch va fi disponibil intr-o varietate de carcase si curele

Evident, Watch îţi permite să primeşti notificările din iPhone şi are integrat serviciile Siri şi Pay, dar poate fi folosit şi pentru fitness, întrucât preia datele de GPS din smartphone. În plus, poţi purta convorbiri cu prietenii direct prin intermediul ceasului, după ce accesezi o listă de contacte favorite. Totuşi, rămâne de văzut dacă această funcţie va fi utilă în activităţile de zi cu zi, mai ales că va fi destul de dificil să ţii ceasul aproape de gura pe parcursul unei convorbiri lungi.

Pentru încărcare, Watch va folosi un adaptor wireless Magsafe, însă Apple nu a menţionat nimic despre capacitatea acumulatorului sau autonomie.

Watch poate fi folosit numai împreună cu iPhone 5/5S/5C, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus dotate cu iOS 8.

Watch poate fi folosit numai impreuna cu un iPhone.
Watch poate fi folosit numai impreuna cu un iPhone

Le cumpărăm sau nu?

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus vor fi cu siguranţă apreciate de utilizatorii care aşteptau un telefon Apple cu ecran mai mare, care să permită o experienţă de lucru mai bună în activităţi precum browsingul şi vizionarea unor clipuri pe internet. Pentru aceştia, upgrade-ul de la iPhone 5S sau o versiune anterioară este de la sine înţeles în cazul în care preţul nu reprezintă o problemă.

În schimb, pentru cei care prefera telefoanele cu ecrane mai mici, iPhone 5S va rămâne în continuare soluţia optimă, întrucât asigura o manevrabilitate uşoară cu o singură mână.

Pentru moment dispozitivele purtabile nu se bucură de o priză atât de mare la public, însă nu este exclus ca Watch să schimbe percepţia utilizatorilor despre acest segment de piaţă, în special datorită funcţiilor pe care le oferă. Preţul piperat va reprezenta însă probabil un obstacol destul de mare în decizia favorabilă unei achiziţii.

iPhone 6 şi 6 Plus vs. Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy Alpha

În mod natural, tentaţia este de a compara iPhone 6 cu smartphone-urile de top cu Android, iar în această categorie putem include Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z3 sau LG G3. Totuşi, toate acestea beneficiază de ecrane mai mari de cel puţin 5” cu rezoluţii FullHD (sau chiar QHD în cazul LG G3), precum şi cu chipseturi Qualcomm Snapdragon semnificativ mai puternice pe hârtie.

În realitate, cel mai apropiat rival pentru iPhone 6 ca dimensiuni şi specificaţii este proaspăt anunţatul Samsung Galaxy Alpha, care beneficiază de asemenea de un ecran HD cu diagonală de 4.7” şi chipset proprietar Exynos sau Snapdragon 800. Acesta din urmă este aşteptat pe piaţa europeană la un preţ de circa 600 EUR, adică 2.600 – 2.800 lei în România.

În schimb, iPhone 6 Plus este un rival mai adecvat pentru smartphone-urile enumerate mai sus, mai ales că beneficiază de un ecran cu rezoluţie FullHD şi diagonală mai apropiată.

iPhone 6 si iPhone 6 Plus rivalizeaza cu telefoanele cu ecran mare cu Android
iPhone 6 si iPhone 6 Plus rivalizeaza cu telefoanele cu ecran mare cu Android

Preţ iPhone 6, iPhone 6 Plus, Watch şi disponibilitate

Ca de obicei, Apple s-a mărginit să anunţe preţurile lui iPhone 6 valabile pentru piaţa americană la abonamentele pe doi ani, astfel că este destul de dificil de anticipat care vor fi preţurile în România.

Iată preţurile la abonament valabile pentru Statele Unite, cu menţiunea că vom reveni cu preţurile pentru România atunci când vom avea mai multe informaţii despre costurile telefoanelor în Europa fără contract:

 • iPhone 6 16 GB – 200 dolari
 • iPhone 6 64 GB – 300 dolari
 • iPhone 6 128 GB – 400 dolari
 • iPhone 6 Plus 16 GB – 300 dolari
 • iPhone 6 Plus 64 GB – 400 dolari
 • iPhone 6 Plus 128 GB – 500 dolari

În Statele Unite, telefoanele vor fi disponibile din 19 septembrie, iar în alte 115 ţări, printre care probabil şi România, până la sfârşitul anului.

Watch va fi lansat în magazinele Apple din Statele Unite în prima parte a anului 2015 şi va avea un preţ de comercializare de 350 de dolari, astfel că în România ne putem aştepta la costuri de 1.500 – 1.700 lei.

Concluzii

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus vin să completeze portofoliul Apple cu smartphone-uri cu ecrane de 4.7” şi 5.5”, mai bine adaptate trendului de pe piaţa internaţională. Chiar dacă nu vor fi pe placul tuturor, noile modele vor atrage cu siguranţă atenţia printre utilizatorii care aşteptau un iPhone mai mare, însă vor trebui să se împace cu designul mai rotunjit şi, cel puţin în opinia mea, mai puţin elegant.

În rest, reţeta tradiţională cu specificaţii tehnice mai puţin impresionante decât a concurenţilor a fost păstrată, însă probabil că acest lucru nu va împiedica producătorul să înregistreze vânzări bune.

De altfel, fanii Apple cumpăra iPhone mai degrabă pentru sistemul de operare iOS, care beneficiază de aplicaţii mai bine desenate şi de o calitate mai bună decât a celor din Google Play Store.

15 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!