GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPhone 5S – specificații, imagini și preț

Autor: Echipa GiZ

După o mulțime de zvonuri și speculații, Apple iPhone 5S a fost prezentat oficial de către compania din Cupertino. iPhone 5S înlocuiește modelul iPhone 5 lansat anul trecut, oferind o serie de îmbunătățiri și noi opțiuni de culoare a carcasei.

Apple a decis să nu se alăture celorlalți producători, care au lansat în 2013 smartphone-uri cu ecran de 5 inch și chiar mai mare, păstrând dimensiunea de 4 inch. Principalul upgrade față de modelul anterior se află sub carcasă, în forma noului chipset Apple A7 ce promite performanțe aproape duble față de modelul anterior. Noutatea absolută este cititorul de amprente integrat în butonul Home, facilitate ce ar trebui să sporescă siguranța și să prevină furtul noului iPhone.

De asemenea, performanțele camerei foto principale au fost îmbunătățite prin câteva modificări, păstrând însă senzorul de 8MP.

Desigur, iPhone 5S vine și cu noul sistem de operare iOS 7 care a fost prezentat încă din luna iunie.

În comparație cu noile modele lansate de curând de competiție, Samsung Galaxy Note 3 și Sony Xperia Z1, iPhone 5S poate părea mai puțin performant. Cu siguranță însă, utilizatorii fideli ai produselor Apple au și alte criterii de selecție în afara dimensiunii ecranului și puterii procesorului.

Apple iPhone 5S specificații

Apple nu obișnuiește să ofere detalii complete cu privire la componentele interne, dar cele mai importante specificații sunt:

  • chipset Apple A7;
  • ecran Retina de 4 inch;
  • cameră principală de 8MP;
  • stocare internă de 16, 32 sau 64GB;
  • trei culori pentru carcasă;
  • autonomie îmbunătățită;
  • sistem de operare iOS 7.

Funcții importante

Așa cum spuneam, Apple a păstrat ecranul Retina de 4 inch la rezoluție 1136 x 640 pixeli (326 ppi), contrast 800:1 și luminozitate 500cd/m2. Calitatea ar trebui să fie identică cu cea întâlnită la iPhone 5, dar nu se poate compara cu ecranul Full HD SuperAMOLED la 441 ppi al lui Galaxy S4.

De obicei, Apple motivează alegerea dimensiunii ecranului prin ușurința folosirii cu o singură mână, dar utilizatorii par să se fi obișnuit deja și să își dorească terminale cu ecrane mai mari. Ca și la modelul anterior, sticla care acoperă ecranul este protejată de un înveliş oleofob anti-amprente.

Varianta de culoare auriu-mat pentru iPhone 5S va atrage probabil destui clienti in Romania

Varianta de culoare auriu-mat pentru iPhone 5S va atrage probabil destui clienti in Romania

Apple nu a detaliat componentele chipset-ului A7, dar a precizat că este primul procesor pe 64 biți folosit într-un telefon mobil, iOS7 fiind optimizat în acest sens. Apple a susține că A7 oferă performanțe de 40 de ori mai mari decât cele ale primului iPhone sau duble față de iPhone 5 și o îmbunătățire a graficii de aproape 5 ori față de iPhone 5.

Chipsetu-ul A7 mai include și un co-procesor de mișcare care măsoară în permanență datele de la accelerometru,  giroscop și busolă și le poate transmite unor noi aplicații de fitness.

Nici memoria RAM nu este specificată de către Apple, dar ar putea fi tot de 1GB ca la iPhone 5.

iPhone 5S vine în trei versiuni, cu stocare internă de 16, 32 și 64 GB, ca de obicei, fără posibilitatea adăugării unui card MicroSD.

Apple iPhone 5S

Noile carcase Apple iPhone 5S

Apple a păstrat senzorul de 8MP de la iPhone 5, dar a folosit un obiectiv cu deschidere mai mare. Apertura de 2.2, față de 2.4, ar trebui să asigure o calitate mai bună a fotografiilor în condiții de iluminare scăzută. Apertura este apropiată de cea folosită de HTC la camera UltraPixel a modelelor One și One Mini. Apple a îmbunătățit și flash-ul, prin introducerea unui model Dual-LED ce ar trebui să ofere o iluminare mai bună pentru fotografiile realizate noaptea. Camera poate realiza imagini în rafală la 10 cadre pe secundă și poate filma clipuri HD (720p) cu până la 120 de cadre pe secundă, facilitate pusă în valoare de aplicația care permite redarea cu încetinitorul.

Pentru camera secundară a fost îmbunătățită dar, Apple nu a oferit mai multe detalii.

Noul iPhone vine cu opțiunile de conectivitate ale vechiului model: 4G LTE, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11n, A-GPS și Glonass. Ne-am fi așteptat ca și Apple să facă trecerea la standardul Wi-Fi 802.11ac, opțiune prezentă deja la Galaxy S4, Galaxy Mega 6.3, HTC One sau Xperia Z Ultra.

Alte dotări includ senzori de accelerație, proximitate și lumină ambientală, busolă și giroscop.

Cititorul de amprente a fost integrat în butonul Home și permite autentificarea utilizatorului fără folosirea unei parole. Folosirea amprentei pentru conectare este întâlnită la unele laptop-uri business, cum ar fi Dell Vostro 3360, dar nu i-a atras prea mult pe utilizatorii obișnuiți.

Apple susține că bateria, cu specificații neprecizate, asigură până la 250 ore în regim de așteptare, o îmbunătățire față de cele 225 de ore promise la iPhone 5. Apple estimează până la 10 ore de redare video, 40 ore de redare audio sau până la 10 ore de convorbiri într-o rețea 3G.

Carcasa păstrează dimensiunile iPhone 5, respectiv 123,8 x 58,6 x 7,6 mm și o greutate de 112 grame. Carcasele în alb și negru au fost înlocuite cu trei noi culori: argintiu, o nunață de auriu mat și un  gri denumit „Space Gray”.

Cititorul de amprente, una dintre principalele noutati de pe iPhone 5S

Cititorul de amprente, una dintre principalele noutati de pe iPhone 5S

Îl cumpărăm sau nu?

Apple iPhone 5S oferă o serie de îmbunătățiri față de modelul anterior, și Apple promite un salt substanțial de performanță. iPhone 5S are același ecran ca iPhone 5, model ce va primi și el sistemul de operare iOS7. Pentru a se diferenția de vechiul vârf de gamă, Apple se bazează și pe cititorul de amprente, noile facilități ale camerei foto și opțiunile de culoare pentru carcasă. Rămâne să vedem dacă acestea vor convinge în practică utilizatorii să facă trecerea la noul model. Un aspect pozitiv, ce va fi apreciat de cumpărători, este extinderea autonomiei.

iPhone 5S – video de prezentare

Apple iPhone 5S vs. concurența (Samsung Galaxy S4 și HTC One)

Galaxy S4 oferă, pe lângă performanțele platformei hardware Snapdragon 600, și o serie de funcții exclusive, cum ar fi utilizarea prin gesturi sau barometru. Ecranul Full HD de 5 inch și camera de 13MP ar putea să fie puncte în plus în fața lui iPhone 5S, dar Samsung a păstrat o carcasă din material plastic care îi nemulțumește pe unii utilizatori. În prezent, cea mai ieftină versiune S4 costă aproximativ 2400 lei.

HTC One  oferă o carcasă din aluminiu, ecran Full HD de 4,7 inch și chipset Snapdragon 600, caracteristici ce îl recomandau drept cel mai bun smartphone cu Android la momentul lansării. iPhone 5S ar trebui să aibă avantajul unei camere foto cu performanțe mai bune. HTC One, versiunea de 32GB,  se comercializează în prezent la cca. 2600 lei.

Preț Apple iPhone 5S

Apple a anunțat un preț de  649 dolari pentru modelul cu 16 GB, 749 dolari pentru versiunea cu 32GB și 849 dolari pentru 64GB. Având în vedereă că iPhone 5 32 GB se comercializează la aproximativ 3500 lei, prețul noului model ar putea să depășească 4500 lei la lansarea în România.

Concluzii

Apple oferă un upgrade la modelul de anul trecut și promite ca iPhone 5S să aducă performanțe aproape duble. În plus, iPhone 5S vine cu cititor de amprente și noi opțiuni de culoare pentru carcasă. Noul vârf de gamă este primul smartphone cu procesor pe 64 biți, dar rămâne să vedem cât de bine se comportă iOS7 și dacă aplicațiile au fost optimizate.

2 comentarii

  1. Berchi Ioan

    1 decembrie 2014 la 21:21

    parerea mea eu momentan folosesc un iphone4s il am deja de 2 ani si nu mam saturat de el dar am vazut 5s si 6 6 nu ma incanta deloc dar iphone 5s numai la el mie gandul mil doresc foarte mult si dupa mine e cel mai tare tell din lume asta e parerea mea

  2. andreea

    27 ianuarie 2015 la 00:51

    spuneti-mi si mie va rog, se poate pune o placa de baza de pe iphone 5 pe un iphone 5S?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri