Apple iPhone 5 – specificatii tehnice, noutati si pareri avizate

Apple iPhone 5 – specificatii tehnice, noutati si pareri avizate

Noul iPhone 5 lansat de Apple nu impresioneaza poate, insa reuseste sa imbunatateasca aproape fiecare aspect important al predecesorului sau.

Aruncand un ochi pe lista de specificatii tehnice ale iPhoneului 5, observam ca acesta ofera un ecran Retina Display de 4” cu rezoluţie 1136×640 pixeli, o platformă hardware mai puternică, conectivitate LTE 4G, cameră foto iSight şi un nou tip de conector botezat Lightning. Va fi disponibil în România în decembrie 2012 la acelaşi preţ ca iPhone 4S, dar mai multe despre preturile iPhoneului 5 vom discuta in viitor.

Specificaţiile tehnice ale noului iPhone 5 lansat miercuri de Apple sunt în mare parte cele vehiculate de presa internaţională în ultima perioadă, însă există şi câteva diferenţe majore.

Fără îndoială, ecranul de 4” este cea mai importantă noutate din punct de vedere al designului, iPhone făcând astfel pasul de la tradiţionala diagonală de 3.5” disponibilă încă de la primul model lansat în urmă cu cinci ani.

Ecranul este de tip Retina Display, are o rezoluţie de 1136×640 pixeli şi format 16:9, ceea ce înseamnă că iPhone 5 a fost doar lungit comparativ cu iPhone 4/4S, păstrând practic aceeaşi lăţime. Noua rezoluţie permite adăugarea unui al cincilea rând de aplicaţii pe ecranul de start, iar densitatea pixelilor este de 326 PPI.

Aplicaţiile actuale sunt compatibile cu noul ecran mai mare al lui iPhone 5, însă o serie de aplicaţii dezvoltate de Apple sau alţi producători au fost deja actualizate pentru a profita de rezoluţia mărita.

Noul iPhone 5 are ecran cu diagonala de 4″

Platforma hardware

Ştim că noul iPhone 5 este dotat cu un procesor A6 bazat pe platforma ARM Cortex-A15 realizată în proces de fabricaţie de 22 nm despre care compania afirmă că este de două ori mai rapid decât procesorul A5 de pe iPhone 4. Acest lucru a permis şi o îmbunătăţire a autonomiei până la 8 ore de convorbiri sau browsing 3G/4G şi până la 225 de stand stand-by.

Conectivitate

Conectivitatea a fost de asemenea îmbunătăţita. Pe lângă introducerea tehnologiei LTE, tehnologie care deocamdată nu este prezentă în România, noul iPhone 5 include HSPA+ şi DC-HSDPA, iar conectarea prin reţele wireless se poate face acum atât în frecvenţa de 2.4 GHz, cât şi în cea de 5 GHz.

iPhone 5 este construit din sticla si aluminiu

Camera foto iSight: înregistrare Full-HD, FaceTime în HD

Camera foto de pe noul iPhone 5 a primit numele iSight, are capacitatea de 8 MP şi utilizează iluminare de tip backside, este dotată cu filtru infraroşu hibrid, are apertura f/2.4, iar rezoluţia maximă a fotografiilor este de 3264×2448 pixeli. Practic, specificaţiile sunt identice cu cele ale camerei de pe iPhone 4S, însă dimensiunile acesteia au scăzut cu 25%.

Conform aşteptărilor, camera este capabilă să înregistreze clipuri video în format Full-HD (1920×1080 pixeli) şi are ca funcţii, printre altele, o mai bună stabilizare a imaginii şi posibilitatea de a detecta chipul. În plus, în timp ce înregistrezi un clip video poţi realiza şi fotografii. Noua camera are şi un modul de panoramare, prin care poate uni mai multe fotografii într-un singura cu o rezoluţie de 28 MP.

Camera frontală este acum capabilă de rezoluţie HD 720p şi beneficiază de asemenea de iluminare de tip backside şi detectarea feţei. Aplicaţia FaceTime care permite convorbiri video poate fi utilizată şi în reţele 3G sau 4G.

Cmera foto de pe iPhone 5 a primit un nume: iSight

Un nou conector: Lightning

Odată cu noul iPhone 5, Apple a renunţat la tradiţionalul conector de 30 pini disponibil pe iPod şi a apelat la un nou conector proprietar pe care l-a botezat Lightning. Acesta are numai 8 pini, este cu 80% mai mic decât precedentul conector şi, pe lângă dimensiunile mai mici, prezintă şi avantajul de a putea fi întors.

Principala problemă este, evident, compatibilitatea cu accesoriile actuale, însă Apple a anunţat că va furniza un adaptor special pentru a converti actualul conector în noul design propus de Lightning.

Lightning este noul conector de 8 pini oferit impreuna cu iPhone 5

Software: iOS 6

iPhone 5 va utiliza sistemul de operare iOS 6, care a fost deja prezentat oficial în luna iunie a acestui an şi va fi disponibil şi pentru actualii utilizatori de iPhone 4/4S începând din 19 septembrie.

Printre noutăţile majore ale lui iOS 6 se numără introducerea propriei aplicaţii de hărţi numite simplu Maps în locul soluţiei oferite de Google, integrarea completă cu reţeaua de socializare Facebook, posibilitatea de a face sharing direct din aplicaţia Photo Stream, câteva noutăţi pentru asistentul Siri şi o serie de funcţii simple, dar utile, pe partea de telefonie. Mai multe detalii despre noul iOS 6 poţi citi într-un articol dedicat.

iPhone 5 alaturi de castile audio

Preţuri

Noul iPhone 5 va fi disponibil în versiuni de 16 GB, 32 GB şi 64 GB, iar preţurile din Statele Unite la abonament pe doi ani vor fi similare cu cele de la iPhone 4S: 199 USD, 299 USD şi, respectiv, 399 USD. Preţurile pentru Europa vor fi de asemenea păstrate, ceea ce înseamnă că preţurile în EUR ale lui iPhone 5 ar trebui să fie similare cu cele ale lui iPhone 4S. Din păcate, devalorizarea leului în raportul cu euro din ultimele luni se va traduce automat printr-un preţ final în lei mai mare pentru noul iPhone 5 decât pentru iPhone 4S.

În prezent, pe piaţa din România, iPhone 4S de 16 GB costă 2.850 lei, iPhone 4S de 32 GB costă 3.380 lei, iar iPhone 4S de 64 GB costă 4.000 lei.

De asemenea, Apple va păstra în ofertă iPhone 4S de 16 GB şi iPhone 4 de 8 GB, în timp ce vânzările pentru iPhone 3GS vor fi sistate.

Noile casti disponibile pentru iPhone 5

Disponibilitate iPhone 5 în România: decembrie 2012

Noul iPhone 5 poate fi precomandat din 14 septembrie şi va fi disponibil la comercializare în cele mai importante nouă pieţe pentru Apple începând din 21 septembrie. Din păcate, România nu este prezentă nici în al doilea val de lansare din 28 septembrie, astfel că cel mai probabil iPhone 5 va sosi în ţara noastră abia în luna decembrie, atunci când noul smartphone va putea fi cumpărat din 100 de tari.

iPhone 5 este disponibil in alb si negru

 

2 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!