GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Mega 5.8 și Mega 6.3 – specificații, imagini și preț

Autor: Echipa GiZ

Diferențele dintre un smartphone și o tabletă s-au redus considerabil odată cu lansarea Samsung Galaxy Mega 5.8 și Samsung Galaxy Mega 6.3. Cele două dispozitive ar trebui să reunească portabilitatea unui smartphone cu puterea de procesare, capacitățile de multitask și experiența de utilizare specifice unei tablete. Samsung susține că, deși ecranele Galaxy Mega destul de mari, cele două noi modele sunt foarte subțiri și portabile.

Noua gamă Mega ar putea fi apreciată de utilizatorii care folosesc intens smartphone-ul pentru vizualizarea conținutului multimedia, precum și de împătimiții jocurilor Android. Samsung ar putea chiar să îmbunătățească experiența de gaming prin comercializarea unui accesoriu dedicat, Game Pad, prezentat la lansarea Galaxy S4.

Deși nu vin echipate cu S-Pen, specific seriei Note, Galaxy Mega 5.8 și 6.3 ar putea fi apreciate și de cei aflați în căutarea unui dispozitiv care să ruleze în condiții bune aplicații de productivitate.

Desigur, există și opinii critice care consideră un ecran de 6,3 inch prea mare și dificil de utilizat pentru un telefon.

Samsung Galaxy Mega 5.8 și Samsung Galaxy Mega 6.3 specificații

Principalele specificații pentru modelul Mega 5.8

 • ecran TFT de 5,8 inch (147mm);
 • procesor Dual-Core tactat la 1,4 GHz;
 • 1,5GB RAM și 8GB spațiu de stocare;
 • cameră principală de 8MP și secundară de 1,9 MP;
 • Android Jelly Bean 4.2.

și pentru versiunea Mega 6.3

 • ecran Super Clear LCD de 6,3 inch (159.7mm);
 • procesor Dual-Core tactat la 1,7 GHz;
 • 1,5 GB RAM și 8 sau 16GB spațiu de stocare;
 • cameră principală de 8MP și secundară de 1,9 MP;
 • Android Jelly Bean 4.2.

Funcții importante

Elementul central al celor două modele Mega este ecranul de mari dimensiuni. Prin valorile de 5,8 și 6,3 inch, Samsung depășește vechiul telefon-tabletă Galaxy Note 2 și se apropie destul de mult de Galaxy Tab 3 7.0 în versiunea 3G.

Din păcate, tehnologia folosită la cele două ecrane nu este chiar de ultimă generație și nu se ridică la performanțele impresionante întâlnite la Galaxy S4.

Astfel, Mega 5.8 vine cu un ecran TFT la rezoluție qHD (540 x 960 pixeli, aproximativ 190 ppi), iar Mega 6.3 este echipat cu un ecran Super Clear LCD la rezoluție 720p (1280 x 720 pixeli, aproximativ 233 ppi).

Totuși, Samsung susține că a optimizat utilizarea Galaxy Mega în modul landscape, atât pentru browser-ul web, cât și pentru aplicația ce permite vizualizarea clipurilor video. În plus, Samsung a inclus funcțiile Air View – permite previzualizarea unui e-mail sau a unei imagini și Multi Window – rularea mai multor aplicații simultan în ferestre separate.

Din punct de vedere al platformei hardware, Samsung a ales un chipset Qualcomm Snapdragon 400 pentru Mega 6.3. Procesorul de tip Dual-Core Krait este tactat la 1,7 GHz, iar GPU-ul este Adreno  305.

Galaxy Mega 5.8 vine cu dotări ceva mai slabe, procesorul fiind de tip Dual-Core tactat la 1,4 GHz.

Ambele modele sunt echipate cu 1,5 GB memorie RAM, valoare suficientă pentru rularea în bune condiții a celor mai multe aplicații, inclusiv simultan.

Spațiul de stocare este de 8GB, cu o versiune de 16GB pentru Mega 6.3, dar cele două modele suportă card-uri microSD de până la 64GB.

Camerele foto sunt identice la Mega 5.8 și 6.3, principală de 8MP și secundară de 1,9 MP. Camera principală vine cu funcții HDR, fotografiere continuă, mai multe moduri de captură, inclusiv Sound & Shot.

Pe lângă aplicațiile specifice Android Jelly Bean 4.2, Smasung a inclus și mai multe aplicații și funcții proprii printre care Group Play, Samsung WatchON, Samsung Link, S-Translator, S-Voice, ChatON și S-Travel.

Alături de HTC One și Galaxy S4, Mega 6.3 este printre primele smartphone-uri cu conectivitate Wi-Fi 802.11ac, standard ce se va impune în perioada următoare. Cele două telefoane folosesc cartele de tip Micro-SIM, iar Mega 5.8 va fi comercializat și într-o versiune Dual-SIM. Versiunea 6.3 este compatibila cu rețelele 4G LTE, în timp ce Mega 5.8 are conectivitate HSPA+ și  Wi-Fi 802.11n.

Dimensiunile celor două modele sunt 162,6 x 824 x 9 mm și greutate de 182 grame pentru versiunea de 5,8 inch, respectiv 167,6 x 88 x 8 mm și 199 grame pentru modelul 6.3. Dimensiunea crescută a celui din urmă a permis și folosirea unui acumulator de capacitate mai mare, 3,200 mAh față de 2600 mAh la Mega 5.8.

Îl cumpărăm sau nu?

Seria Galaxy Mega se adresează unui segment mai restrâns de utilizatori. Prin ecranele de mari dimensiuni, cele două modele, în special Mega 6.3, se apropie destul de mult de tabletele mici cu 3G și funcție de telefonie, cum ar fi Asus Fonepad.

Avantajele unui ecran în jurul valorii de 6 inch se observă cel mai bine în jocuri și la vizualizarea conținutului multimedia. În același timp, dispozitivele sunt voluminoase, aproape imposibil de folosit cu o singură mână și dificil de transportat.

O evaluare a performanțelor efective, mai ales privind rularea jocurilor și conținutului HD, poate fi realizată doar printr-un review amănunțit, odată ce telefoanele Galaxy Mega vor ajunge în România.

Samsung Galaxy Mega 5.8 și Mega 6.3 vs. concurența

Noile modele lansate de Samsung se încadrează într-o categorie fără concurență reală. În prezent, sunt puține smartphone-uri cu ecrane de dimensiuni similare, marii producători adoptând anul acesta standardul de 5 inch pentru modelele de top. Huawei a lansat la începutul acestui an Ascend Mate cu ecran de 6.1 inch, dar modelul nu a beneficiat de promovare globală și nu este disponibil oficial în România.

Preț Samsung Galaxy Mega 5.8 și Mega 6.3

Samsung nu a anunțat prețurile pentru Galaxy Mega, dar se pare că versiunea 6.3 va fi comercializată inițial la aproximativ 2300 lei, iar Mega 5.8 la aproximativ 1800 lei în versiunea cu un singur SIM. Prețurile ar trebui să mai scadă după lansarea oficială în România. În prezent Galaxy Note 2, dotat cu  ecran de 5,5 inch și procesor Quad-Core, se comercializează la aproximativ 2200 lei.

Concluzii

Galaxy Mega 6.3 este cel mai mare smartphone produs până acum de Samsung. Din punct de vedere al aspectului și a unor funcții specifice Samsung, am putea considera că este o versiune mai mare a vârfului de gamă Galaxy S4, dar cu o platformă hardware mai slabă.

Mega 5.8 depășește Galaxy Note 2 în privința dimensiunii ecranului, dar nu și în privința performanțelor.

Prin cele două modele Samsung Galaxy Mega 5.8 și 6.3, compania coreeană urmărește să acopere o nișă ignorată de alți producători, oferind utilizatorilor opțiuni viabile pentru rularea în bune condiții a conținutului multimedia și jocurilor. În timp ce majoritatea clienților ar putea găsi seria Mega prea mare pentru un smartphone, vor exista cu siguranță și persoane care să aprecieze experiența de utilizare apropiată de a unei tablete.

Așteptăm, în secțiunea de comentarii, și părerile voastre legate de Samsung Galaxy Mega 5.8 și Samsung Galaxy Mega 6.3.

1 comentariu

 1. Andrei

  2 mai 2015 la 07:01

  Eu am Samsung Galaxy Mega 6.3 inch si e foarte bun !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri