GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 review – etalonul performanţei

Testat pe data de 29 aprilie 2013
Pe scurt: Samsung Galaxy S4 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android de pe piaţă. El iese în evidenţă prin ecranul de calitate, performanţele de top, camera performantă şi o pleiadă de funcţii ce nu sunt oferite de modelele conurente.
Produs testat: Samsung Galaxy S4   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2850 Lei

Samsung Galaxy S4 este fără îndoială unul dintre cele mai aşteptate telefoane ale anului, iar decizia de a păstra în mare parte designul predecesorului SGS3 a stârnit unele reacţii negative.

Chiar dacă a îmbunătăţit unele aspecte mai puţin plăcute ale designului lui SGS3, producătorul sud-coreean a pus accentul pe opţiunile de natură software ale telefonului, cu scopul evident de a se diferenţia de concurenţă.

Acesta este unul dintre motivele pentru care în acest review am ales să schimbăm puţin strategia şi să-ţi oferim mai puţine fotografii şi semnificativ mai multe clipuri video, pentru a înţelege mai uşor ce poţi face concret cu noile funcţii software ale lui Samsung Galaxy S4.

Sunt însă aceste noutăţi suficient de importante pentru a detrona HTC One din postura de cel mai bun smartphone cu Android? Vom afla împreună prin parcurgerea acestui review.

Samsung Galaxy S4 – review video

Ca de obicei, începem cu un review general al noului smartphone Samsung, care tratează atât aspectele esenţiale ale designului, cât şi performanţele acestuia.

Design şi construcţie

Din punct de vedere al designului, Samsung Galaxy S4 seamănă izbitor cu Samsung Galaxy S3, însă beneficiază de câteva îmbunătăţiri minore. Prin prisma dimensiunilor de 136.6×69.8×7.9 mm şi a greutăţii de 130 de grame, SGS4 este un pic mai subţire şi mai compact decât predecesorul său, chiar dacă ecranul are diagonala de 5” şi este astfel uşor mai mare decât cel de pe S3. Această compactare a dimensiunilor se datorează în special ramei vizibil mai înguste din jurul ecranului.

Lateralele telefonului, care adăpostesc tasta de volum pe stânga şi butonul de pornire pe dreapta, sunt acum argintii şi asigură un aspect vizual plăcut. În plus, marginile sunt mai puţin rotunjite, iar capacul spate este confecţionat tot din plastic, dar acesta are un finisaj eşor texturat şi arată şi se simte mai bine în mână. În partea superioară este poziţionată camera foto cu LED Flash, iar undeva spre partea de jos a fost amplasat un difuzor. Capacul spate se poate detaşa pentru a avea acces la acumulator şi sloturi microSD si microSIM, lucru care nu se poate spune, de exemplu, despre HTC One.

În partea de jos a telefonului găsim portul microUSB, iar în partea superioară se afla jack-ul de 3.5 mm pentru căşti şi un senzor IR.

Capacul lui Samsung Galaxy S4 este tot din plastic, dar ceva mai rafinat

Capacul lui Samsung Galaxy S4 este tot din plastic, dar ceva mai rafinat

Ecran

Aşa cum spuneam, Samsung Galaxy S4 este dotat cu un ecran SuperAMOLED cu diagonala de 5” şi rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, corespunzătoare unei densităţi impresionante de 441 de pixeli per inch. Acest lucru se observă în special când citeşti un text cu fonturi mici, care devine acum mult mai lizibil.

Chiar dacă ecranul de tip SuperAMOLED nu reprezintă nici pe departe o noutate, tehnologia PenTile folosită de Samsung a fost uşor retuşată comparativ cu alte modele: culorile sunt acum mai naturale, chiar dacă rămân în continuare uşor suprasaturate, iar contrastul, nivelul de negru şi unghiurile de vizualizare sunt impresionante.

Luminozitatea ecranului nu se ridică la acelaţi nivel ridicat, însă mă îndoiesc că vei observa cu adevărat acest lucru în utilizarea de zi cu zi, cu excepţia cazului în care foloseşti telefonul în lumina directă a soarelui. Într-o asemenea situaţie, ecranul este foarte greu lizibil, aşa cum poţi observa şi în cadrul clipului de mai jos:

Nu în ultimul rând, ecranul este mult mai sensibil la atingere, astfel că poţi folosi telefonul inclusiv cu mănuşi, o furculiţă sau un cuţit, aşa cum poţi observa din clipul de mai jos:

Experienţa utilizării zilnice

Pe piaţa din România, Samsung Galaxy S4 este dotat cu un chipset Qualcomm Snapdragon S600 cu procesor quad-core Krait 300 de 1.9 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor, plus slot pentru carduri microSD.

Deloc surprinzător, SGS4 este unul dintre cele mai performante smartphone-uri ale momentului din punct de vedere al platformei hardware şi funcţionează fără probleme aproape permanent. Am spus aproape permanent pentru că din când în când telefonul se mişcă greoi chiar şi la simpla navigare prin meniu, însă această problemă este una oarecum specifică sistemului de operare Android indiferent de platforma hardware utilizată.

SGS4 utilizează Android 4.2.2 Jelly Bean, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google, care este acompaniat ca de obicei de interfaţa proprietară TouchWiz. Aceasta beneficiază de câteva schimbări, iar primele pe care le vei observa sunt cele din lockscreen. Chiar dacă în mod default acesta este foarte simplu, lockscreen-ul poate fi personalizat puternic prin intermediul unor scurtători şi chiar widgeturi:

Pe lângă lockscreen, SGS4 îţi permite să personalizezi puternic şi ecranul de start, inclusiv cu diverse tipuri de launchere, wallpapere şi widgeturi preferenţiale:

O altă funcţie interesantă este multi-window, care aşa cum sugerează şi numele îţi permite să foloseşti două aplicaţii simultan pe ecran. De exemplu, în partea superioară a ecranului poţi naviga pe Google Maps, iar în partea inferioară poţi continua să te uiţi la un videoclip:

Utilizarea lui Samsung Galaxy S4 prin gesturi

Samsung a promovat agresiv noile opţiuni software cu ajutorul cărora poţi controla telefonul fără să-l atingi în mod direct, ci doar prin intermediul unor gesturi înregistrate de mai mulţi senzori, însă acestea nu funcţionează întotdeauna aşa cum ţi-ai dori.

O primă funcţie interesantă este posibilitatea de a vedea ce notificări ai primit prin simpla trecere cu mâna peste ecranul telefonului atunci când este închis, astfel că nu mai eşti nevoit să apeşi butonul de pornire.

AirView este o funcţie care îţi permite să previzualizezi un anumit tip de conţinut. În practică, Air View funcţionează bine şi poate fi util când eşti murdar pe mâini, însă este compabil doar cu câteva aplicaţii. Printre altele, poţi previzualiza mesajele, ştirile din Flipboard sau pozele din galeria foto. De asemenea, Air Gestures îţi permite să controlezi telefonul prin gesturi în galerie foto, browser sau playerul audi, însă şi aici lista aplicaţiilor compatibile este foarte scurtă.

În schimb, opţiunea care permite scroll-ul automat al ecranului în timp ce citeşti, deteactând poziţia capului, funcţionează destul de haotic şi numai în browserul Stock.

Nu în ultimul rând, SGS4 include ca noutate şi S Health, o aplicaţie de monitorizare a stării de sănătate prin intermediul unor senzori de temperatură şi a unor funcţii precum pedometrul sau cele care analizează greutatea şi exerciţiile pe care le faci pe parcursul timpului.

Mai multe detalii despre aceste funcţii, precum şi despre sistemul de notificări, poţi afla din clipul de mai jos:

O altă noutate de natură software este integrarea aplicaţiei SwiftKey în cadrul tasturii default, care îţi permite să tastezi mult mai uşor pe telefon şi care oferă funcţii suplimentare precum predicţia textului sau Continuous Flow. Cum funcţionează toate acestea afli mai jos:

Deloc surprinzător, ecranul Full HD de 5” asigură o experienţă foarte plăcută în jocuri, mai ales că şi platforma hardware este una de top. De la Real Racing 3 la Temple Run 2, SGS4 rulează foarte bine cam toate jocurile, chiar dacă ocazional te vei lovi şi de unele mici laguri.

Samsung Galaxy S4 beneficiază şi de un port infraroşu prin intermediul căruia telefonul poate fi utilizat pe post de telecomandă pentru dispozitivele electronice pe care le ai în casă, cum ar fi televizorul. Chiar dacă este departe de a fi perfectă, această funcţie ar putea fi apreciată de cei care vor să scape de telecomenzile tradiţionale:

Camera foto

Camera foto a lui Samsung Galaxy S4 are o capacitate de 13 MP şi beneficiază de numeroase opţiuni precum dual-shot sau HDR şi poate realiza fotografii şi în timp ce înregistrezi un clip video Full HD. În plus, beneficiază şi de dual video recording, astfel că poate înregistra sau realiza fotografii simultan şi cu cea principală, şi cu cea frontală de 2 MP şi rezoluţie Full HD.

Calitatea fotografiilor în lumină naturală este foarte bună, întrucât culorile sunt realiste, iar nivelul de detalii este ridicat. În schimb, în condiţii de iluminare scăzute, fotografiile nu impresionează, datorită zgomotului şi a culorilor uşor spălăcite, HTC One sau Nokia Lumia 920 fiind superioare la acest capitol. Modelul testat a avut şi deficienţe în privinţa focalizării în lumina slabă, însă fiind o versiune de test, e posibil ca aceleaşi neajunsuri să nu fie întâlnite şi pe modelele de serie.

Povestea se repetă şi la clipurile video, acolo unde cele în lumina naturale sunt bune, iar cele realizate în condiţii de iluminare scăzută nu sunt la fel de impresionante. În plus, absenţa unui stabilizator optic de imagine este destul de vizibilă în clipuri.

În schimb, meniul software al camerei foto a primit numeroase opţiuni disponibile iniţial pe Samsung Galaxy Camera. Poţi alege între numeroase moduri de fotografiere, de la clasicele Panorama sau HDR şi până la noile dual shot, Eraser sau Cinephoto, iar apoi poţi adăuga diverse filtre.

Din păcate, din cauza numărului ridicat de moduri de fotografie, este destul de dificil să-l selectezi pe cel pe care-l doreşti, iar acest lucru poate deveni o problemă dacă trebuie să realizezi rapid o poză. Cel puţin până când te vei obişnui cu interfaţa.

Poţi vedea performanţele concrete ale camerei foto de pe SGS4 în cadrul clipului de mai jos:

Autonomie

Samsung Galaxy S4 beneficiază de un acumulator Li-Ion de 2600 mAh, sensibil mai mare decât cel de pe SGS3, lucru firesc dacă luăm în calcul mărimea ecranului şi rezoluţia Full HD.

Autonomia poate ajunge la două zile în cazul unei utilizări medii obişnuite, cu ceva browsing, puţin vorbit, ascultat câteva ore de muzică, etc. În cazul unei utilizări intensive (rulat jocuri) cu ecranul la luminozitate 100%, am obţinut o autonomie de puţin peste şapte ore.

Desigur, autonomia variază de la caz la caz. Pe voi S4-ul vă va ţine mai mult sau mai puţin, în funcţie de cum şi cât îl folosiţi. Una peste alta însă, noi considerăm că în majoritatea cazurilor va oferi autonomie peste media clasei sale, ce ar trebui să vă mulâumească.

În plus, ai posibilitatea să încarci acumulatorul şi wireless, însă pentru acest lucru trebuie să achiziţionezi separat un încărcător wireless şi un capac dorsal special.

Preţ şi disponibilitate

Samsung Galaxy S4 este disponibil în România începând din 27 aprilie, iar în varianta fără abonament poate fi achiziţionat pentru aproximativ 2.850 RON. Preţul este unul destul de mare pentru puterea de cumpărare a utilizatori romani, mai ales atunci când îl comparăm şi cu produsele oferite de rivali.

De exemplu, HTC One va sosi în România la jumătatea lunii mai pentru aproximativ 2.700 RON, în timp ce Sony Xperia Z costă circa 2.650 RON.

Totuşi, este greu de crezut că cei care doresc un SGS4 vor renunţa la achiziţie din cauza diferenţei de preţ de 150-200 RON, în special dacă apreciază funcţiile software şi, mai ales, autonomia şi posibilitatea de a schimba bateria.

Samsung Galaxy S4, unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android

Samsung Galaxy S4, unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android

Galaxy S4 vs HTC One vs Xperia Z vs iPhone 5

Cu alte cuvinte, puşi în situaţia de alege un nou telefon de top, care ar fi prima opţiune?

IPhone-ul 5 ramane un telefon excelent, mai ales pentru cei ce vor ceva simplu şi compact. Alţii s-ar putea însă să îl considere învechit în faţa noii brigăzi Android.

HTC One este probabil cel mai apropiat competitor al lui S4, construit pe aceeaşi platforma tehnică şi rulând Android. El impresionează prin aspect, contrucţie şi ecran, însă dezamăgeşte la capitolul cameră, în cazul utilizării in condiţii bune de iluminare.

În acest articol veţi găsi o comparaţie mai aplă între S4, One si iPhone 5.

Xperia Z oferă un design aparte, corpul acoperit de sticlă şi certificarea IP57, însă pierde în faţa modelului Samsung atunci când vine vorba de calitatea ecranului, a camerei foto sau de autonomie.

Nu în ultimul rând, daca doriţi să vedeţi cum stă mai vechiul Galaxy S3 pe lângă S4, aruncaţi un ochi peste articolul nostru dedicat.

Concluzii

Poate că Samsung Galaxy S4 arată izbitor de mult cu predecesorul său, însă aproape toate aspectele au fost uşor îmbunătăţite pentru a deveni unul dintre cele mai bune telefoane ale momentului.

Este adevărat însă că, din cauza capacului spate din plastic uşor de zgâriat, SGS4 pare un telefon mai “ieftin” decât cele oferite de concurenţă, însă acest lucru va fi probabil trecut cu vederea prin prisma performanţelor de zi cu azi.

Ecranul SuperAMOLED de 5” cu rezoluţie Full HD este ideal pentru activităţi multimedia, chiar dacă în ansamblu telefonul poate fi prea mare pentru unii utilizatori, în timp ce noile opţiuni de natură software precum Air View sau Air Gestures sunt de asemenea interesante, chiar dacă nu funcţionează tot timpul conform aşteptărilor.

În plus, SGS4 beneficiază de o cameră foto bună şi, mai ales, de o autonomie surprinzător de ridicată pentru specificaţiile tehnice ale telefonului.

Mai multe despre Samsung Galaxy S4 puteţi citi şi în articolele de mai jos:

  • computerblog.ro„Odată ce pui mâna pe telefon, părerea ți se schimbă în bine. Într-adevăr, simți că este peste S3 sau Note2. Samsung reușește să suprindă din nou, telefonul este bine lucrat, în cel mai mic detaliu.”
  • playtech.ro„S4 reprezinta pasul urmator in seria Galaxy a producatorului si cu siguranta va fi una dintre alegerile de baza pentru cine isi doreste un dispozitiv performant.”
  • nwradu.ro„Cel mai mult mă bucur că nu i-am putut găsi nici o hibă importantă, nimic care să-mi strice plăcerea utilizării telefonului. De la A la Z, este un telefon excelent și-l recomand oricui.”
  • buhnici.ro – „Nu este un smartphone care resetează toate standardele deodată, dar încearcă și adună cele mai multe funcţii implementate până acum pe un device portabil cu pseudonim de telefon. E ca un Lexus.”

În cele din urmă, alegerea lui Samsung Galaxy S4 în detrimentul lui HTC One sau Sony Xperia Z rămâne la aprecierea fiecăruia, în funcţie de preferinţele pentru design şi de atractivitatea opţiunilor software oferite de cei trei producători în parte.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri