Samsung Galaxy S4 sau iPhone 5 sau HTC One – ce sa aleg?

Samsung Galaxy S4 se alătură smartphone-urilor de top cu ecran FullHD precum HTC One şi Sony Xperia Z, iar comparaţiile cu iPhone 5 sunt inevitabile. Astfel, astazi vom vorbi despre care dintre telefoanele Samsung Galaxy S4 sau iPhone 5 sau HTC One pot reprezenta o varianta mai buna pentru voi. Si va vom spune si de ce.

Rând pe rând, Sony şi HTC au atras priviri admirative datorită noilor flagship-uri lansate în ultimele două luni, însă japonezii şi taiwanezii sunt conştienţi că marele rival pe segmentul smartphone-urilor de top cu Android este noul Samsung Galaxy S4.

De aceea, nu este o surpriză că fiecare dintre cele trei smartphone-uri încearcă să se diferenţieze prin ceva, fie că vorbim despre design, protecţia împotriva prafului şi a apei, tehnologia camerei foto sau îmbunătăţirile aduse sistemului de operare.

Dar, pe lângă concurenţa “in the house”, cele trei noi terminale ale anului 2013 au în continuare un rival de temut în iPhone 5, care rămâne smartphone-ul etalon în ciuda diferenţelor din ce în ce mai mari, în special când ne referim la diagonala ecranului.

Noi ne-am jucat cu fiecare dintre cele patru telefoane, astfel că suntem în măsură să-ţi prezentăm smartphone-urile de top ale momentului în detaliu. Pentru început îţi prezentăm trei comparaţii video, însă îţi recomandăm să citeşti întregul articol pentru a evidenţia şi alte aspecte importante.

Samsung Galaxy S4 vs. HTC One

Samsung Galaxy S4 vs. iPhone 5

Samsung Galaxy S4 vs. Sony Xperia Z

Specificaţii tehnice

TelefonGalaxy S4HTC OneXperia ZiPhone 5
Ecran4.99”, FullHD4.7”, FullHD5”, FullHD4”, 640×1136
ChipsetExynos 5 Octa 5410Snapdragon 600Snapdr. S4 ProApple A6
Procesorquad-core A15 1.8 GHz, A7 1.2 GHzquad-core Krait 300, 1.7 GHzquad-core Krait, 1.5 GHzdual-core 1.2 GHz
GraficaPowerVR SGX 544MPAdreno 320Adreno 320PowerVR SGX 543MP3
RAM2 GB2 GB2 GB1 GB
Memorie16/32/64 GB32/64 GB16 GB16/32/64 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, FullHD4 MP UP, FullHD13.1 MP, FullHD8 MP, FullHD
Acumulator2600 mAh2300 mAh2330 mAh1440 mAh
Dimensiuni136x69x7.9 mm137x68x9.3 mm139x71x7.9 mm124x58x7.6mm
Greutate130 grame143 grame146 grame112 grame
OSAndroid 4.2Android 4.1.2Android 4.1.2iOS 6.1

Design

Deşi nu puţini au fost cei care anticipau o schimbare de design, Samsung Galaxy S4 arată în mare măsură la fel ca predecesorul său Samsung Galaxy S III. Partea frontală a rămas practic aceeaşi, cu buton poziţionat central în partea de jos şi colturi puternic rotunjite. Spatele beneficiază de acelaşi tratament, însă carcasa a primit o textură care ar trebui să asigure o priză mai bună în mână. Partea din spate a noului SGS4 include doar camera foto cu LED Flash poziţionată pe centru şi un mic difuzor în partea de jos.

În schimb, HTC a schimbat radical designul flagship-ului sau, iar noul One iese în evidenţă prin cele două boxe frontale pozitonate sus şi jos care asigură, conform specificaţiilor, 93 de decibeli. Partea din spate este construită dintr-o bucată de aluminiu, oferind astfel telefonului un aspect premium.

Şi Sony Xperia Z impresionează prin design, chiar dacă aspectul angular s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Singurul dezavantaj este că partea din spate, realizată din sticlă, atrage amprentele ca un magnet. Partea pozitivă este însă că telefonul este certificat că rezistă la apă şi praf.

Între timp, iPhone 5 continuă reţeta designului de succes de la iPhone 4/4S, singura diferenţă majoră fiind că ecranul a fost acum alungit pentru a creşte în diagonală de la 3.5” la 4”.

SGS4 este ceal mai uşor dintre cele trei smartphone-uri cu Android din această comparaţie.

Cei patru magnifici ai anului 2013
Cei patru magnifici ai anului 2013

Ecran

Anul 2013 este anul ecranelor de mari dimensiuni cu rezoluţie FullHD, iar cele trei smartphone-uri de top cu Android din această comparaţie confirmă pe deplin acest lucru. Dintre ele, HTC One are cea mai mare densitate de pixeli (469 ppi), întrucât are şi cel mai mic ecran, însă diferenţele faţă de cei 441 ppi de pe One şi Xperia Z sunt greu de sesizat, mai ales că ochiul uman nu poate percepe valori atât de ridicate.

iPhone 5 face evident notă discordantă. Cu un ecran de numai 4”, telefonul Apple are o rezoluţie de 640×1136 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 326 ppi. Ar fi însă eronat să spunem că iPhone 5 pierde lupta cu rivalii: mulţi utilizatori apreciază mai mult formatul compact al unui telefon decât mărimea ecranului, iar rezoluţia sa este suficient de bună, inclusiv pentru browsing.

O comparaţie mai realistă putem face când vine vorba despre tehnologiile utilizate pentru ecran. Samsung mizează în continuare pe apreciata tehnologie SuperAMOLED care i-a adus numeroşi clienţi prin contrastul bun şi negrul profund, în timp ce HTC a optat pentru Super LCD 3 pentru modelul One, ceea ce înseamnă luminozitate bună şi inghiuri bune de vizualizare. Supriza vine de la Sony, întrucât Xperia Z are un banal ecran TFT din cauza căruia contrastul şi unghiurile de vizualizare nu sunt tocmai cele mai bune, chiar dacă ecranul este mai bine vizibil în lumina puternică a soarelui decât modele precedente.

Nu în ultimul rând, iPhone 5 are un ecran de tip IPS care îi permite o bună luminozitate şi unghiuri bune de vizualizare, chiar dacă contrastul nu este la cel mai bun nivel.

Ecranul lui SGS4 vine cu rezolutie FullHD
Ecranul lui SGS4 vine cu rezolutie FullHD

Platforma hardware

Cele patru telefoane de top beneficiază de tot atâtea chipseturi diferite, iar Samsung continuă cu SGS4 tradiţia de a utiliza propriul chipset, la fel ca şi Apple, în timp ce HTC şi Sony utilizează soluţiile furnizate de Qualcomm.

Teoretic, SGS4 ar trebui să fie cel mai performant smartphone din comparaţie, datorită procesorului quad-core Cortex A15 de 1.6 GHz, care îi lasă locul unui quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz atunci când telefonul nu are nevoie deo putere de procesare atât de mare. (Notă: în anumite regiuni, printre care şi Statele Unite, SGS4 va veni cu un chipset Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300 şi grafică Adreno 320).

HTC One şi Xperia Z mizează pe procesoare quad-core Krait de 1.7 GHz şi, respectiv, 1.5 GHz, însă cel de pe One ar trebui să fie mai puternic datorită chipsetului mai modern. Conform tradiţiei, Apple oferă cele mai puţin spectaculoase specificaţii, dar dual-core-ul de 1.2 GHz este mai mult decât suficient pentru iPhone 5 datorită optimizării superioare a iOS-ului.

Cei trei “androizi” au câte 2 GB RAM, în timp ce iPhone se mulţumeşte doar cu 1 GB, din nou suficient de pentru iOS. Diferenţe apar şi la memoria internă, însă un lucru este cert: 16 GB a devenit valoarea minimă pentru toate smartphone-urile de top.

Astfel, chiar dacă au platforme hardware diferite, toate cele patru smartphone-uri ar trebui să ofere performanţe foarte bune în utilizarea de zi cu zi, inclusiv în jocuri şi aplicaţii multimedia, întrucât sunt smartphone-urile de referinţă ale anului 2013.

Pentru pasionaţii de cifre, am pregătit şi un clip video cu rezultate din benchmark-uri realizate pentru Samsung Galaxy S4, iPhone 5 şi Samsung Galaxy S III.

Conectivitate

Apetitul pentru conexiuni 4G LTE este bine evidenţiat de cele patru terminale din comparaţie, care sunt compatibile cu această tehnologie, însă reţine că în unele zone versiunile 4G nu sunt disponibile. Implicit, şi conexiunile 3G sunt rapide, fiecare telefon oferind viteze de download de până la 42 Mbps. Nu lipsesc conexiunile Wi-Fi şi bluetooth, dar nici receptorul GPS cu suport pentru GLONASS.

Software

Fiecare producător încearcă să aducă ceva în plus din punct de vedere software, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru cei care mizează pe Android.

SGS4 vine cu o nouă versiune a interfeţei proprietare TouchWiz care include, printre altele, şi opţiuni care te ajută să utilizezi mai uşor telefonul. Astfel, după ce Smart Stay şi Pop-up Play au debutat pe SGS3, SGS4 vine cu Smart Pause, prin care un clip este pus automat pe pauză în momentul în care nu te mai uiţi la ecran, şi Smart Scroll, prin care ai parte de scroll automat la o pagină web sau document în timp ce priveşti ecranul.

Samsung promovează însă şi S Health, o aplicaţie care monitorizează distanţele parcurse pe jos sau în alergare prin intermediul unui pedometru, dar şi caloriile consumate, temperatura şi umiditatea din locuinţa. Exista inclusiv o funcţie S Translator pentru traducerea mail-urilor.

HTC are o altă strategie şi a modificat radical interfaţa HTC Sense pentru a o aduce mai aproape de conceputul live tile-urilor din Windows Phone, o mişcare care a generat atât impresii pozitive, cât şi negative.

Sony a introdus de asemenea unele modificări la interfaţa standard Android, dar schimbările nu sunt atât de importante sau de vizibile precum la telefoanele Samsung sau HTC. Astfel, există un design diferit pentru lockscreen, posibilitatea de a activa conexiuni de date sau Wi-Fi din centrul de notificări şi câteva aplicaţii proprietare, dar nimic ieşit din comun.

Cert este că Android a redus semnificativ diferenţa faţă de iOS pe smartphone, însă chiar şi aşa iPhone 5 rămâne un sistem de operare foarte bun cu o interfaţă intuitivă şi numeroase aplicaţii de calitate.

HTC a modificat semnificativ interfata lui HTC Sense
HTC a modificat semnificativ interfata lui HTC Sense

Camera foto

Aparent, creşterea periodică a numărului de MP ai camerelor foto de pe smartphone-uri continuă. SGS4 şi Xperia Z beneficiază de senzori de 13 MP care înregistrează în format FullHD şi includ numeroase opţiuni suplimentare, comparativ cu cei 8 MP cu înregistrare FullHD disponibili pe iPhone 5 care reprezentau etalonul la nivelul anului trecut.

Cursa a fost însă întreruptă de cei de la HTC, care vor să iasă în evidenţă (şi) prin camera foto de 4 MP cu tehnologie UltraPixel, care promite fotografii de o calitate superioară rivalilor cu 13 MP. Acest lucru rămâne însă de verificat în practică, însă cel puţin ştim că există un numitor comun: toate telefoanele înregistrează FullHD.

Mai importante în 2013 par să fie însă opţiunile suplimentare ale camerei foto, iar aici produsele Samsung şi HTC ies în evidenţă. SGS4 şi HTC One pot înregistra clipuri de 9 secunde cu sunet prin Sound and Shot şi, respectiv, HTC Zoe, însă SGS4 include şi Drama Shot, care combină mai multe fotografii realizate la intervale scurte de timp într-una singură, sau Cinema Photo, o funcţie asemănătoare cu Cinemagraph, lansată recent de Nokia. În plus, cu SGS4 poţi înregistra simultan cu camera foto de 13 MP şi cu cea frontală.

Iată şi o comparaţie a performanţelor camerelor foto între Samsung Galxy S4 şi iPhone 5, la care se adaugă şi referinţe la predecesorul Samsung Galaxy S III.

Autonomie

Pe hârtie, SGS4 este campion şi la capitolul acumulator, datorită capacităţii de 2600 mAh a bateriei Li-Ion. Teoretic, telefonul ar trebui să reziste mai mult fără priză decât rivalii HTC One şi Xperia Z, care mizează pe acumulatori de 2300 mAh, respectiv, 2330 mAh, mai ales că beneficiază şi de acel chipset care permite rularea la „relanti” în standby.

Din nou, iPhone 5 face notă discordantă prin acumulatorul de numai 1440 mAh, însă acesta este suficient pentru a asigura o autonomie decentă, poate chiar apropiată cu cele ale SGS4, One sau Xperia Z, datorită optimizării sistemului de operare.

Preţuri

HTC One se pregăteşte de lansare şi va costa aproximativ 2.600 RON fără contract, în timp ce Sony Xperia Z este disponibil pentru 2.650 RON. Ca de obicei, notă discordantă face Apple, întrucât iPhone 5 costă în prezent 3.100 RON.

Samsung Galaxy S4 costă în prezent 2.850 RON, însă este posibil ca preţul să scadă în perioada următoare. Prin urmare, cele trei smartphone-uri de top cu Android ale anului 2013 vor avea aprioximativ acelaşi preţ, în timp ce iPhone 5 este în continuare mai scump.

Greu de ales un castigator intre SGS4, One, Xperia Z si iphone 5
Greu de ales un castigator intre SGS4, One, Xperia Z si iphone 5

Concluzii

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, SGS4 pare să stea cel mai bine în comparaţia cu celelalte smartphone-uri de top ale începutului de an 2013. HTC One se apropie de ecranul SuperAMOLED al lui SGS4, însă Xperia Z reprezintă o mică dezamăgire la acest capitol, în timp ce iPhone 5 este dificil de inclus în comparaţie din cauza diagonalei şi rezoluţiei mai mici.

Şi în cazul platformei hardware putem remarca un uşor avantaj pentru SGS4 datorită soluţiei inedite cu două procesoare quad-core, dar nici celelalte smartphone-uri de top nu se lăsă mai prejos la rularea conţinutului multimedia.

În schimb, la capitolul software, Samsung pare să-şi sporească avansul prin introducerea a numeroase aplicaţii interesante, multe dintre ele disponibile şi pentru camera foto.

Prin urmare, este dificil de dat un verdict final, iar decizia de cumpărare depinde şi de numeroşi alţi factori, printre care opţiunile suplimentare ale sistemului de operare sau performanţele camerei foto.

18 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!