GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Note 4 şi Note Edge – mici îmbunatăţiri şi versiune cu ecran lateral

Autor: Echipa Giz.ro

Prin Samsung Galasxy Note 4, producătorul sud-coreean a lansat o actualizare în segmentul de top al phableturilor, în timp ce versiunea specială Samsung Galaxy Note Edge oferă un ecran cu o latură suplimentară pentru acces rapid la aplicaţii şi notificări.

Prin seria Galaxy Note, Samsung a generat un nou segment de piaţă, cel al telefoanelor cu ecrane de peste 5” care oferă o experienţă de utilizare mai plăcută în browsing şi aplicaţii multimedia.

După succesul înregistrat cu Note 3, producătorul sud-coreean a lansat a patra generaţie a phabletului său de top, botezat sugestiv Samsung Galaxy Note 4, care aduce o uşoară împrospătare la nivel de design.

În acelaşi timp şi-a făcut apariţia şi Samsung Galaxy Note Edge, o versiune specială de Note 4 care include un ecran înclinat pe laterală dreaptă a telefonului care cel puţin teoretic aduce beneficii din punct de vedere al experienţei de utilizare.

Samsung Galaxy Note 4 are un ecran cu rezolutie QHD

Samsung Galaxy Note 4 are un ecran cu rezolutie QHD

Samsung Galaxy Note 4 specificaţii:

  • ecran SuperAMOLED de 5.7” cu rezoluţie QHD 2560×1440 pixeli;
  • chipset Qualcomm Snapdragon 805 sau Exynos 5433;
  • procesor quad-core Krait 450 de 2.7 GHz sau quad-core Cortex-A53 de 1.3 GHz + quad-core Cortex-A57 de 1.9 GHz;
  • 3 GB memorie RAM;
  • 32 GB memorie internă şi slot microSD;
  • conectivitate 3G (42 Mbps), 4G (300 Mbps sau 150 Mbps), Wi-Fi;
  • sistem de operare Android 4.4 KitKat;
  • acumulator de 3220 mAh;
  • greutate 176 grame.

Funcţii importante

Samsung Galaxy Note 4 preia filosofia de design introdusă pe Samsung Galaxy Alpha şi include o ramă metalică, însă păstrează spatele din plastic cu linii fine care, cel puţin teoretic, ar trebui să asigure o aderenţă bună în mâini.

Dimensiunile sunt un pic mai mici decât în cazul predecesorului Note 3, întrucât rama a fost un pic îngustată, iar ecranul şi-a păstrat dimensiunea de 5.7”. De asemenea, vorbim în continuare de un panou SuperAMOLED, însă Samsung a adoptat rezoluţia QHD 2560×1440 pixeli disponibilă şi pe LG G3 şi oferă o densitate de 515 pixeli per inch.

Spatele este tot din plastic, dar asigura o aderenta buna

Spatele este tot din plastic, dar asigura o aderenta buna

Ecranul este acoperit cu sticlă 2.5D Gorilla Glass 3, ceea ce înseamnă că marginile sale sunt uşor înclinate pentru a asigura o utilizare mai fluentă a sistemului de operare în această zonă a dispozitivului.

Din punct de vedere hardware, Galaxy Note 4 va fi disponibil în două versiuni. Una dintre ele va fi echipată cu chipset Qualcomm Snapdragon 805, care include procesor quad-core Krait 450 de 2.7 GHz şi grafică Adreno 420, în timp ce a doua va veni cu chipset proprietar Exynos 5433 care beneficiază de două procesoare quad-core care vor fi utilizate alternativ în funcţie de cât de solicitat este telefonul: quad-core Cortex-A53 de 1.3 GHz + quad-core Cortex-A57 de 1.9 GHz, cu grafică Mali-T760.

Indiferent de versiune, phabletul este dotat cu 3 GB RAM şi vine numai în varianta cu 32 GB de memorie internă, care poate fi extinsă prin carduri microSD.

Prin urmare, la fel ca şi în cazul lui Note 3, vorbim despre o platformă hardware puternică capabilă să gestioneze practic orice tip de conţinut disponibil pe Android.

Camera foto a ajuns acum la 16 MP şi beneficiază de stabilizare optică a imaginii, ceea ce ar trebui să asigure o mai bună claritate a imaginilor realizate în mişcare. În plus, telefonul poate înregistra în format 4K 2160p cu 30 de cadre pe secunde, în timp ce camera frontală a fost adaptată pentru selfie-uri: are 3.7 MP, o luminozitate mai bună şi funcţii pentru realizarea unor selfie-uri în grup.

Din punct de vedere al conectivităţii există din nou două variante. Varianta cu chipset Qualcomm suportă viteze 4G de până la 300 Mbps, în timp ce chipsetul Exynos asigură “doar” 150 Mbps, pe lângă tradiţionalul 3G şi conexiunea Wi-Fi 802.11 ac.

Din punct de vedere software, Note 4 soseşte cu Android 4.4 KitKat şi beneficiază de interfaţă TouchWiz într-o versiune similară cu cea întâlnită pe Samsung Galaxy S5. Creionul digital S Pen a fost la rândul său îmbunătăţit şi promite acum o aderenţă mai bună, dar şi aplicaţii mai bune pentru utilizarea de zi cu zi, cum ar fi Snap Note, care îţi permite să scanezi documente şi apoi să le editezi şi să le trimiţi prin email.

S Pen-ul lui Note 4 a fost imbunatatit

S Pen-ul lui Note 4 a fost imbunatatit

Samsung Galaxy Note 4 promite să fie un instrument util şi pentru jurnalişti, întrucât beneficiază de trei microfoane care au rolul de a atenua zgomotul de fundal în timpul înregistrărilor audio.

Acumulatorul Li-Ion a primit un mic upgrade şi are acum o capacitate de 3220 mAh care, pe baza performanţelor excelente obţinute de predecesorul său cu 3200 mAh, ar trebui să asigure o autonomie de până la două zile, mult peste cele mai multe smartphone-uri de top.

Îl cumpărăm sau nu?

Samsung Galaxy Note 4 reprezintă o actualizare binevenită în segmentul phableturilor de top, atât prin prisma unui design uşor îmbunătăţit, cât şi prin noul chipset Snapdragon 805 şi noutăţile de natură software pe care le propune Samsung.
Este însă posibil ca acestea din urmă să fie implementate şi pe predecesorul Note 3, caz în care un update după numai un an de utilizare este mai greu de justificat.

Succesul de piaţă al telefonului depinde însă şi de preţul la care va fi comercializat, subiect asupra căruia planează încă misterul.

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge este un phablet similar cu Note 4 din punct de vedere al specificaţiilor hardware, însă beneficiază de un ecran alungit pe laterală dreaptă. Astfel, rezoluţia acestuia este de 2560×1600 pixeli (adică cu 160 pixeli mai lat, pentru pasionaţii de cifre).

Această porţiune a ecranului este practic separată ca funcţionalitate de restul display-ului şi permite afişarea unor scurtături pentru aplicaţii, a unor notificări pentru apeluri sau mailuri sau chiar posibilitatea de a schimba homescreen-urile.
Totuşi, lăţimea phabletului a crescut cu aproape 4 mm şi rămâne de văzut cât de util este acest design în practică.

Ecranul suplimentar al lui Note Edge s-ar putea dovedi util in anumite situatii

Ecranul suplimentar al lui Note Edge s-ar putea dovedi util in anumite situatii

Preţ Samsung Galaxy Note 4 şi Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note 4 va fi disponibil în magazine la nivel global începând cu luna octombrie 2014, însă producătorul nu a oferit nicio informaţie cu privire la preţul de comercializare. Este însă probabil ca preţul iniţial să fie unul asemănător cu cel de lansare pentru Note 3, şi anume 3.200 lei, care la un an de la apariţie a devenit cu 1.000 lei mai ieftin.

Cei care doresc să cumpere un Samsung Galaxy Note Edge vor fi nevoiţi să aştepte perioada sărbătorilor de iarnă, întrucât acesta va fi lansat pe piaţa până la sfârşitul anului. Sud-coreeni nu au oferit informaţii despre preţ nici în acest caz, însă prin prisma ecranului lateral este posibil să aibă un preţ sensibil mai mare.

Concluzii

Samsung Galaxy Note 4 are rolul de a menţine producătorul sud-coreean în topul celor mai bune phableturi şi, pe baza succesului repurtat de Note 3, are toate şansele să-şi îndeplinească obiectivul.

Practic, dacă bugetul nu reprezintă o problemă, singurul impediment în achiziţionarea acestui produs rămâne dimensiunea foarte mare, care nu permite transportarea cu uşurinţă în buzunarul pantalonilor şi nici utilizarea acestuia cu o singură mână.

De asemenea, va fi interesant de urmărit şi evoluţia experimentului Samsung Galaxy Note Edge, care promite o îmbunătăţire a funcţionalitate cu preţul unor dimensiuni fizice mai mari.

2 comentarii

  1. geo

    17 decembrie 2014 la 01:53

    Detin un s.g.note edge si vreau sa mentionez ca daca ai o palma cat de cat mare il poti folosi chiar si cu o mana.

  2. alex

    29 septembrie 2016 la 10:16

    salut. care model crezi ca e mai ok pt perioada mai lunga. as dori sa il achitionez si sa il pastrez pe o perioada mare . mersi. modelul 910C sau 910F ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri