GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book Chi T100 review – convertibil compact de 10″

Autor: Echipa Giz.ro

Asus este producătorul care a promovat cel mai mult conceptul tabletei care poate fi utilizată şi ca laptop prin ataşarea unui docking station cu tastatură şi trackpad, iar seria Transformer Book este una dintre cele mai renumite de pe piaţă.

Recent, producătorul taiwanez a lansat seria Transformer Book Chi, care aduce câteva noutăţi interesante în materie de design şi care, cel puţin pentru moment, cuprinde trei modele.

Asus Transformer Book Chi T100 este convertibilul aflat chiar în mijlocul gamei, între modelul T90 cu ecran de 8.9” şi T300, model care beneficiază de un display de 12.5” şi pe care l-am avut de asemenea în test.

Asus a adus modificări importante la nivelul carcasei şi a adoptat un ecran cu rezoluţie înaltă şi suport pentru pen, însă la interior a păstrat în mare parte aceeaşi filosofie în privinţa platformei hardware.

Chi T100, o tableta cu tastatura bluetooth

Chi T100, o tableta cu tastatura bluetooth

Ce este Asus Transformer Book Chi T100

Asus Transformer Book Chi T100 este un convertibil cu diagonală de 10” care poate fi utilizat ca tabletă şi laptop prin intermediul unei tastaturi ataşabile.

Specificaţii tehnice Asus Transformer Book Chi T100

Iată principalele specificaţii tehnice ale noului produs de la Asus:

Book Chi T100
EcranIPS 10.1″, 1920 x 1200 pixeli
ChipsetIntel Atom BayTrail-T Z3775F ,1.46 GHz, grafica Intel HD
Memorie2 GB RAM
Stocare64 GB eMMC
Conectivitate
Wireless N, Bluetooth
Porturimicro-HDMI, micro-USB, microSD card reader
Camere2 Mp front, 5 MP back
Baterie30 Wh
OSWindows 8.1 32-bit
DimensiuniTableta: 264 x 172 x 7.1 mm
Tableta + Dock: 264 x 172 x 15.2 mm
GreutateTableta: 568 g
Tableta + Dock: 1100 g
Alteledocking station cu tastatura si trackpad

Review video

Înainte de a intra în detalii despre Chi T100, te invităm să urmăreşti şi un review în format video:

Ce ne-a plăcut

Asus Chi T100 are un format compact şi este realizat dintr-o carcasă metalică care îi oferă un aspect vizual foarte frumos, în special pe versiunea Dark Blue pe care am avut-o şi noi la test. Dispozitivul impresionează şi în privinţa dimensiunilor, întrucât are o grosime minimă de 7.1 mm şi cântăreşte 568 grame fără docking station, chiar dacă aceste valori nu se compară cu cele ale unui iPad Air.

Inevitabil, acest design a generat compromisuri în privinţa porturilor disponibile pe părţile laterale, astfel că va trebui să te mulţumeşti cu două porturi microUSB, un port microHDMI şi un card-reader microSD. Un port microUSB este de tip 2.0, îl găseşti pe partea stângă şi este utilizat inclusiv pentru încărcarea acumulatorului, în timp ce pe dreapta există un port microUSB 3.0.

Docking station-ul se conectează la tabletă printr-un sistem de balamale bazat pe magneţi, iar în acest format ecranul se poate rabata doar până la circa 120 de grade. Această limită este impusă de producător din cauza faptului că tableta în sine are o greutate mai mare decât docking station-ul, astfel că o aplecare la un unghi mai mare ar fi determinat o cădere a ecranului.

Docking station include tastatură şi trackpad care funcţionează prin Bluetooth, dar şi un mic acumulator pentru a furniza curentul electric necesar utilizării acestora. Pe laterale există un singur port microUSB, folosit pentru a încărca indepedent acest acumulator integrat în docking station. Partea bună este că bateria docking station-ul trebuie încărcată rar, cam o dată pe săptămână, plus că timpul de încărcare este scurt.

Ecranul este una dintre componentele care a primit o îmbunătăţire semnificativă comparativ cu seria Transformer Book, iar în acest caz vorbim despre un panou IPS de 10.1” cu rezoluţie 1920×1080 pixeli cu suport pentru digitizer şi pen, însă aceste accesorii nu sunt incluse în pachet. Formatul 16:10 al ecranului permite o utilizare facilă în mod portrait, în special atunci când faci browsing sau navighezi pe Facebook, Twitter sau alte reţele sociale.

Calitatea ecranului este evidenţiată de luminozitatea ridicată, unghiurile bune de vizualizare şi de contrastul ridicat. Din păcate, există şi un punct negativ important: reproducerea culorilor este modestă, iar o calibrare a ecranului rezolvă doar parţial această problemă.

Iată datele obţinute pentru ecran:

  • acoperire: 76% sRGB, 56% NTSC, 59% AdobeRGB;
  • gamma: 1.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 370 cd/m2 on power;
  • contrast la luminozitate maximă: 660:1;
  • punct de alb: 6600 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.56 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 9.52 necalibrat, 6.56 calibrat

Din punct de vedere hardware, Chi T100 este propulsat de un chipset Intel Atom BayTrail T cu procesor Intel Atom Z3775 acompaniat de 2 GB RAM şi stocare pe eMMC de 32 GB sau 64 GB. Platforma hardware este suficient de puternică pentru a se achita de sarcini de bază precum browsing, vizionarea de conţinut multimedia şi editarea de documente office. Experienţa multimedia este influenţată pozitiv de luminozitatea foarte bună a ecranului, însă îţi recomandăm să foloseşti o pereche de căşti, întrucât sunetul are un nivel scăzut.

Performanţele bune se datorează şi faptului că sistemul de operare Windows este destul de curat, întrucât nu există prea multe aplicaţii preinstalate. Printre ele se numără însă Office 365 Personal, iar această suită poate fi folosită gratuit timp de un an.

asus-chi-100-temp-dailyuse

Pentru pasionaţii de cifre avem şi câteva rezultate obţinute în programele de benchmark:

  • 3DMark 13: Ice Storm – 17684, Cloud Gate – 1406, Sky Diver – 524, Fire Strike – NA;
  • CineBench 11.5 32bit: OpenGL 6.82 fps, CPU 1.49 puncte, CPU Single Core 0.36 puncte;
  • x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 47.15 fps, Pass 2 – 9.49 fps;
  • Octane 2.0 în Chrome: 7908 puncte.

Convertibilul obtine performante bune in ultilizarea de zi cu zi

Convertibilul obtine performante bune in ultilizarea de zi cu zi

În utilizarea de zi cu zi, carcasa metalică abia se încălzeşte, lucru surprinzător în contextul în care aluminiul atrage cu uşurinţă căldura. În schimb, în cazul în care încerci software solicitant sau jocuri 3D, carcasa ajunge la 35-40 de grade, ceea ce ţi-ar putea provoca neplaceri.

Conexiunea Wi-Fi a funcţionat decent, însă viteza a fost de până la numai 50 Mbps chiar şi atunci când dispozitivul a stat lângă router. Partea bună este că viteza rămâne constantă inclusiv la o distanţă de 10 metri cu doi pereţi între convertibil şi router.

Nu în ultimul rând, există şi două camere foto. Cea frontală are 2 MP şi este utilă pentru convorbiri ocazionale pe Skype, în timp ce pe cea de pe partea din spate, de 5 MP, oferă o calitate decentă pentru poze în lumină naturală.

Chi T100, util pentru utilizarea de zi cu zi

Chi T100, util pentru utilizarea de zi cu zi

Un alt aspect pozitiv este autonomia generată de acumulatorul cu capacitatea de 30 Wh, dar şi de eficienta energetică a platformei hardware. Astfel, cu luminozitatea ecranului setată la 30%, autonomia a ajuns frecvent la peste 7 ore de utilizare:

  • 15 ore – idle, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 9 ore şi 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore şi 30 de minute – 1080p video fullscreen în Youtube în Internet Explorer, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 30 de minute – 1080p video MKV fullscreen în VLC Player, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 40 de minute – browsing în Internet Explorer, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 30 de minute – 1080p video fullscreen în Youtube în Chrome, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Ce scârţâie

Aspectul premium al convertibilului este benefic, însă carcasa, si mai ales marginile sale din aluminiu lucios, se zgârie destul de uşor, aşa cum se poate observa şi din urmele de pe exemplarul pe care l-am avut la test.

Capacul retine cu usurinta murdaria

Capacul retine cu usurinta murdaria

De asemenea, faptul că Chi T100 este mai compact are un efect negativ asupra tastaturii, care la rândul ei este mai mică. Tastele sunt rectangulare, au o cursă scurtă şi puţin spaţiu între ele. Suprafata superioară a tastelor este cauciucată, ceea ce le face plăcute la atingere, însă dimensiunile mici vor genera numeroase erori la redactarea textelor, elemente care afectează mult experienţa de lucru.

La rândul său, trackpadul este uneori imprecis, chiar dacă iniţial nu am întâmpinat probleme, iar uneori nu înregistrează tap-urile, în special pe cele fine. În plus, din cauza dimensiunilor reduse ale dispozitivului, vei atinge accidental suprafaţa trackpadului iar palm-rejection-ul nu e la nivelul asteptat.

Chiar dacă îşi face treaba bine, platforma hardware ar fi putut fi mai bună, mai ales că in teorie suportă până la 4 GB RAM. În plus, eMMC-ul de 64 GB este lent, iar capacitatea de stocare este limitata pentru un produs care utilizează sistemul de operare Windows 8. Tocmai din acest motiv, nu îţi recomandăm să alegi versiunea inferioară cu 32 GB de memorie internă. Nu în ultimul rând, nu există nicio posibilitate să faci upgrade platformei  hardware.

Întrucât utilizează portul microUSB, acumulatorul are nevoie de circa 3 ore pentru a se încărca complet, iar cablul inclus în pachet are doar 1 metru lungime. Achiziţionarea separată a unui cablu mai lung va rezolva această problemă, dar cel mai probabil va duce la creşterea timpului de încărcare.

Preţ Asus Transformer Book Chi T100 şi disponibilitate

Asus Transformer Book Chi T100 este deja disponibil în magazinele de comerţ electronic din România, însă doar în varianta testată de noi. Astfel, versiunea cu spaţiu de stocare de 64 GB costa circa 2.300 lei.

Dacă preţul ţi se pare prea ridicat, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre modelul Asus Transformer Book T100TAM de anul trecut, care beneficiază de aceeaşi platformă hardware. Este adevărat că ecranul nu are o rezoluţie la fel de bună, ci una 1366×768 pixeli, şi nici suport pentru pen, însă este o soluţie mai practică în anumite situaţii si costă 2.100 lei.

Asus Transformer Book Chi T100 are un pret de comercializare destul de piperat

Asus Transformer Book Chi T100 are un pret de comercializare destul de piperat

Concluzii

Asus Transformer Book Chi T100 este un convertibil cu construcţie de calitate si design atragator, care mizează pe un ecran IPS Full HD, o platformă hardware decentă şi o autonomie ridicată, fiind adresat în special celor care caută un dispozitiv cu suport pentru pen pe care să îl folosească în sarcini uzuale.

Din păcate, decizia de achiziţionare va fi influenţată şi de unele inconveniente mai mici sau mai mari, cum ar fi tastatura şi trackpadul modeste, porturile disponibile şi, într-o anumită măsură, pretul destul de piperat.

Pro

  • designul atractiv
  • ecran IPS de bună calitate
  • autonomie ridicată

Contra

  • reproducere modestă a culorilor
  • tastatura şi trackpadul miniaturizate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri