Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book T100TAM review – update minor pentru convertibilul de 10″

Asus Transformer Book T100TAM review – update minor pentru convertibilul de 10″
Testat pe data de 1 August 2014
Pe scurt: Asus Transformer Book T100TAM este un dispozitiv convertibil din tabletă în laptop prin intermediul unui docking-station. Variantă uşor îmbunătăţită a lui T100TA, noul model poate reprezenta o soluţie pentru utilizarea de zi cu zi.
Produs testat: Asus Transformer Book T100TAM   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: N/A Lei

Asus şi-a împrospătat semnificativ gama de convertibile 2-in-1 în această vară, printr-o serie de tablete care se transformă cu uşurinţă în minilaptopuri prin ataşarea unui docking station cu tastatură, trackpad şi unitate suplimentară de stocare.

Unul dintre ele este Asus Transformer Book T100TAM, o versiune uşor îmbunătăţită a predecesorului T100TA, un produs popular pe plan internaţional.

În esenţă, vorbim despre o actualizare minoră a tabletei de 10.1”, care include mici noutăţi în privinţa carcasei, a ecranului şi a procesorului care propulsează tableta.

Sunt aceste noutăţi suficient de importante pentru a achiziţiona un T100TAM sau este mai bine să te orientezi spre predecesorul T100TA, mai ales dacă acesta din urmă va fi mai ieftin? Răspunsul îl vei afla pe parcursul acestui review, în care am analizat în detaliu cele mai importante aspecte ale noului convertibil al producătorului taiwanez.

Asus T100TAM, o tableta cu veleitati de minilaptop

Asus T100TAM, o tabletă cu veleităţi de mini-laptop

Ce este Asus Transformer Book T100TAM?

Asus Transformer Book T100TAM este o tabletă cu ecran de 10.1” care poate fi utilizată şi pe post de mini-laptop prin ataşarea unui docking station oferit în pachet, care include tastatură, trackpad şi, eventual, o unitate suplimentară de stocare.

Specificaţii tehnice

Asus Transformer Book T100TAM
EcranIPS, 10.1″, 1366×768 pixeli
ProcesorIntel Atom BayTrail-M Z3775, 1.46 GHz
Memorie2 GB RAM
StocareSSD 32 GB
Conectivitate
Wireless N, Bluetooth, GPS
Senzoriaccelerometru, busola, giroscop, senzor lumina
Porturimicro-HDMI, micro-USB, card reader microSD
Camerafrontala 1.2 MP
Baterie31 Wh
Sistem de operareWindows 8.1
DimensiuniTableta: 264x170x10.4 mm
Docking: 305x200x12.9 mm
GreutateTableta: 605 grame
Cu docking, fara HDD: 1126 grame
Alteledocking station cu tastatura, trackpad si HDD

Review video

Pentru început, îţi prezentăm un review în format video pentru Asus Transformer Book T100TAM, în care vei afla o serie de amănunte suplimentare complementare review-ului în format text.

Ce ne-a plăcut

Prima noutate a lui Transformer Book T100TAM este evidenţiată încă de la scoaterea din cutie: tableta beneficiază acum de o carcasă metalică pe partea din spate care se extinde şi pe părţile laterale, ceea ce oferă un aspect apropiat de produsele premium.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre docking station, a cărui carcasa a fost realizată din plastic. Acesta se ataşează cu uşurinţă la tabletă pentru a compune un mini-laptop compact şi uşor. Interesant este că tableta are dimensiuni un pic mai mari decât docking station-ul, ceea ce te va ajuta să deschizi mai uşor ecranul minilaptopului (vezi clipul video pentru mai multe detalii).

Docking station-ul în sine nu s-a schimbat deloc comparativ cu T100TA: realizat din plastic, beneficiază de o tastatură şi de un trackpad de dimensiuni reduse, limitare impusă de ecranul de 10.1”. Chiar şi aşa, experienţa de tastare este una decentă, iar trackpadul poate fi util în special dacă nu vrei să foloseşti ecranul tactil sau ai nevoie de extra-precizie.

La prima vedere, ecranul lui Asus Transformer Book T100TAM este identic cu cel de pe predecesorul său: display IPS de 10.1” cu rezoluţie 1366×768 pixeli. Totuşi, panoul afişează culori mai naturale decât predecesorul său şi are unghiuri bune de vizualizare.

Aceste îmbunătăţiri sunt confirmate şi de datele obţinute cu ajutorul colorimetrului Spyder4 Elite, care indică prezenţa unui nou panou care acoperă 72% din culorile standardului RGB, 52% din cele ale standardului NTSC şi 54% din cele ale standardului Adobe RGB.

Iată şi alte valori ale ecranului evidenţiate de colorimetru:

 • gamma: 2.0;
 • luminozitate maximă la jumătatea ecranului: 245 cd/m2 cu alimentare de la priză, 202 cd/m2 la alimentarea pe baterie;
 • contrast la luminozitate maximă: 770:1;
 • punct de alb: 7500 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.32 cd/m2;
 • valoare medie DeltaE: 2.42 necalibrat, 1.40 calibrat.

Luminozitatea şi constrastul nu sunt foarte ridicate, însă acest lucru era de aşteptat pentru un convertibil din această gamă de preţ şi nu afectează impresia bună lăsată de ecran.

Asus Transformer Book T100TAM mizează pe aceeaşi platformă hardware Intel BayTrail-T de pe predecesorul său, însă taiwanezii au optat pentru un procesor sensibil mai puternic. Astfel, locul lui Intel Atom Z3740 a fost luat de un Intel Atom Z3775 cu frecvenţa de 1.46 GHz, care promite şi o îmbunătăţire de 10-15% în privinţa graficii, la care se adaugă 2 GB RAM.

Versiunea pe care o avem noi la test beneficiază de memorie internă de 32 GB, însă doar 15 GB sunt disponibili pentru utilizatori, restul fiind ocupaţi de sistemul de operare Windows 8.1. Pare puţin, dar este important de menţionat că poţi cupla un card microSD de până la 64 GB sau poţi alege o versiune superioară cu 64 GB de memorie internă (din care 35 GB disponibili). În plus, poţi opta şi pentru un HDD de 500 GB integrat în docking station, dacă eşti mare amator de filme, muzică şi jocuri.

Asus T100TAM se descurca bine in utilizarea de zi cu zi

Asus T100TAM se descurca bine in utilizarea de zi cu zi

În utilizarea de zi cu zi, minilaptopul funcţionează în mod corespunzător. Poţi face browsing cu până la 10 taburi deschise, edita documente sau viziona filme în format Full-HD de orice tip sau de pe Youtube. Poţi chiar să joci unele jocuri mai puţin pretenţioase, cum ar fi Age of Empires 2 HD, sau chiar să editezi sumar unele fotografii în Adobe Photoshop.

Conexiunea Wi-Fi a funcţionat bine, însă calitatea semnalului poate deveni un neajuns dacă te îndepărtezi prea mult de router (în cazul nostru, la 10 metri şi 3 pereţi distanţă).

Temperaturile componentelor interne nu reprezintă o problemă, mai ales că au ajuns la 75 de grade doar atunci când am rulat benchmarkuri, iar carcasa exterioară devine cel mult calduţă în cazul utilizării intense.  În plus, lipsa ventilatoarelor (platforma Atom este răcită pasiv) înseamnă că zgomotul este practic inexistent.

Pe baza acumulatorului de 31 Wh, autonomia lui T100TAM ajunge la 7-8 ore în cazul unei utilizări obişnuite care include activarea permanentă a conexiunii Wi-Fi. Prin urmare, autonomia este bună pentru un astfel de produs şi va fi chiar mai mare dacă preferi o luminozitate mai scăzută a ecranului.

Ce scârţâie

Asus Transformer Book T100TAM ne-a surprins plăcut prin aspectul metalic, însă această alegere are şi unele dezavantaje: carcasa este mai puţin aderentă şi atrage mai mult amprentele şi murdăria decât cea din plastic a precedentei versiuni. În plus, metalul contribuie la creşterea greutăţii la 605 grame, ceea ce este destul de mult pentru o tabletă de 10.1”.

Pe lângă aceasta, atunci când este conectat la dock, ecranul poate fi rabatat la circa 120 de grade cel mult, astfel că biroul va fi cam singurul loc unde vei putea folosi minilaptopul astfel încât să îi poţi privi ecranul perpendicular. Cel mai probabil, extensibilitatea display-ului a fost limitată de Asus din cauza greutăţii tabletei în raport cu docking-station-ul, care ar fi dat uşor pe spate ansamblul dacă s-ar fi optat pentru un unghi mai larg de înclinare.

Asus a păstrat inclusiv aranjamentul porturilor şi butoanelor de pe părţile laterale, iar conectorii microUSB şi microHDMI sunt poziţionaţi pe dreapta, element destul de deranajant când foloseşti dispozitivul ca minilaptop, pentru că vei aglomera această parte cu tot felul de cabluri.

Pozitionarea unor porturi pe partea dreapta nu este tocmai inspirata

Pozitionarea unor porturi pe partea dreapta nu este tocmai inspirata

Sistemul de sunet are o calitate decentă, însă volumul este destul de scăzut, motiv pentru care nu acoperă zgomotul ambiental dintr-o cameră mai mare. Soluţia cea mai simplă este să foloseşti o pereche de căşti atunci când vrei să asculţi muzică sau să vezi un film.

Cea mai mare problemă a apărut însă în cazul acumulatorului. Chiar dacă autonomia este un aspect pozitiv, nu avem deloc cuvinte de laudă despre soluţia aleasă pentru încărcare: cablul inclus are numai un metru lungime şi se conectează la portul microUSB de pe partea dreaptă a tabletei.

Practic, va fi dificil să foloseşti tableta în timpul încărcării, iar acest proces durează cel puţin 3 ore dacă nu o foloseşti deloc, şi nenumărate dacă o faci. Alternativ, poţi opta pentru un cablu mai lung, dar în acest caz timpul de încărcare creşte substanţial, pentru că se pare că încărcătorul nu funcţionează la potenţial maxim (care oricum e scăzut, având doar 10W) decât împreună cu cablul original inclus de Asus în pachet.

Autonomia este buna, dar tableta este dificil de incarcat

Autonomia este buna, dar tableta este dificil de incarcat

Preţ Asus Transformer Book T100TAM şi disponibilitate

Asus Transformer Book T100TAM va apărea în curând şi în magazinele de comerţ electronic din România şi cel mai probabil va costa aproximativ 1.600 lei în varianta cu memorie internă de 64 GB şi docking-station inclus.

Vom reveni cu amănunte când Asus va anunţa oficial preţurile pentru această versiune şi pentru celelalte configuraţii disponibile pe Transformer Book T100TAM.

Concurenţa

Asus nu are parte de o concurenţă majoră în segmentul convertibilelor 2-in-1 ieftine, întrucât principalii competitori pe piaţa înternaţională nu se găsesc în România, precum Acer Aspire Switch 10, HP Omni 10 sau Dell Venue Pro 11. Singurul rival demn de remarcat ar fi Lenovo-ul Miix 2 10, cu un preţ de circa 1900 de lei pentru versiunea cu 64 GB spaţiu de stocare, care la rândul său este destul de dificil de găsit.

T100TAM va concura mai degrabă chiar cu predecesorul său T100TA, alături de care împarte o bună parte din specificaţii şi design, dar care vine cu un preţ de circa 1.400 lei, prin prisma faptului că este deja prezent pe piaţa de un an de zile.

Dacă vrei un convertibil un pic mai mare, te poţi orienta şi spre Asus Transformer Book T200TA, care va costa tot circa 1600-1.800 lei, potrivit estimărilor noastre. Iar dacă vrei un convertibil premium cu diagonala de 13.3″, un Asus Transformer Book TX300 sau un T300 ar putea fi de asemenea soluţii viabile, dar cu preţuri mult mai piperate.

Asus Transformer Book T100TAM, un minilaptop accesibil

Asus Transformer Book T100TAM, un minilaptop accesibil

Concluzii

Asus Transformer Book T100TAM este un update mai degrabă minor pentru popularul model T100TA, care propune o carcasă metalică pentru tabletă, un ecran uşor îmbunătăţit şi un procesor ceva mai rapid.

În condiţiile în care noul model va avea un preţ asemănător cu cel al versiunii lansate anul trecut însă, micile update-uri sunt binevenite. Însă dacă cumva aveţi un T100TA sau îl găsiţi pe acesta la un preţ mai mic decât al noului model, diferenţa va fi greu justificabilă, asta dacă nu doriţi cu adevărat aspectul premium sau nu aveţi nevoie de infim-ul spor de performanţă pe care le ofera acesta.

Pro

 • construcţie metalică
 • ecran IPS bunicel
 • autonomie ridicată
 • preţ atractiv

Contra

 • probleme cu încărcarea bateriei
 • greutate mai mare decât predecesorul
 • tastatură şi trackpad în miniatură

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.