GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book TX300 review – un hibrid cu potenţial

Testat pe data de 28 martie 2013
Pe scurt: Asus Transformer Book este un hibrid între laptop şi tabletă cu ecran Full HD de 13.3" şi sistem de operare Windows 8 care oferă o platformă hardware puternică şi performanţe bune. Are unele mici probleme, dar este un dispozitiv pe care trebuie să-l iei în calcul dacă vrei un hibrid.
Produs testat: Asus Transformer Book TX300   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 6000 Lei

Asus Transformer Book este unul dintre cele mai aşteptate gadgeturi de pe piaţă. El combină portabilitatea unei tablete cu funcţionalitatea unui laptop şi îşi face în sfârşit apariţia şi în România.

Noul produs lansat pe piaţă de Asus după multe luni de la primul anunţ în acest sens vine să acopere o nişă foarte interesantă: cea a dispozitivelor cu platformă Intel şi sistem de operare Windows care pot fi utilizate atât ca tabletă, cât mai ales ca laptop.

În cazul în care eşti interesat de achiziţionarea unui ultrabook, dar în acelaşi timp îţi doreşti să foloseşti ocazional o tabletă, Asus Transformer Book te va pune pe gânduri, pentru că are un ecran cu diagonală de 13.3”, mult mai potrivită pentru un laptop decât hibrizii de 10.1” sau 11.6”.

Cât de bine se descurcă însă el în activitatea de zi cu zi şi ce compromisuri a trebuit să facă Asus pentru a împăca ambele domenii? Răspunsurile la aceste întrebări le vei afla în cadrul acestui review.

Înainte de a începe, reţine că unitatea pe care am avut-o în test este una de pre-productie, astfel că unele probleme evidenţiate în text ar putea fi remediate până în momentul apariţiei pe piaţă a produsului.

Specificaţii tehnice

Asus Transformer Book TX300
Ecran13.3”, 1920×1080 px, IPS
ProcesorIntel Core i7-3517UM, 1.9 GHz
ChipsetIntel HM77
Placa videoIntel HD 4000 (integrata)
Memorie4 GB RAM
Hard-diskSSD 128 si HDD 500 GB
ConectivitateWireless N, Gigabit Lan, Bluetooth 4.0
Porturi tabletamicroSD, microHDMI, webcam
Porturi docking station2xUSB 3.0, mini-DisplayPort, LAN, SD
Acumulator38 Wh + 23 Wh docking station
Sistem de operareWindows 8
Dimensiuni tableta340x213x11 mm
Dimensiuni docking340x219x13 mm
Greutate0.95 kg tableta + 0.95 kg docking
Altele4 difuzoare, tastatura iluminata

Asus Transformer Book TX300 review video

Înainte să intrăm în detalii specifice, iată un review video pentru Asus Transformer Book TX300:

Design şi construcţie

Realizat preponderent din sticlă şi aluminiu pe partea din spate a tabletei, Asus Transformer Book TX300 preia o bună parte din filosofia de design a gamei premium Zenbook. Partea frontală este acoperită de ecranul cu diagonală de 13.3” şi rama groasă din jurul său, astfel că dimensiunile pot fi consdierate mari pentru o tabletă: 340x213x11 mm. În plus, ecranul generos implică şi o greutate de 950 de grame, cu aproape 50% mai mare decât a unei tablete obişnuite de 9.7” – 10.1”.

Cu un ecran de 13", Transformer Book este dificil de utilizat ca tableta

Cu un ecran de 13″, Transformer Book este dificil de utilizat ca tableta

În partea de sus am remarcat butonul de pornire al tabletei şi două microfoane, în timp ce pe stânga se află butonul pentru volum, un LED de stare, un port microHDMI şi un jack de 3.5 mm pentru căşti audio.

În partea de jos există un card reader microSD şi portul de încărcare al acumulatorului, dar ceea ce iese în evidentă este dispozitivul de prindere pentru docking station şi portul proprietar utilizat pentru a transmite datele între acesta şi tabletă.

Şi pentru că am ajuns la acest capitol, să spunem că docking station-ul include tastatură, trackpad, un acumulator suplimentar şi un HDD tradiţional de 500 GB. Şi aceasta componentă utilizează aluminiul ca material de construcţie pentru a menţine caracterul premium al tabletei şi beneficiază de numeroase porturi: portul magnetic de încărcare pentru acumulator, identic cu cel de pe tabletă, card-reader SD şi LED-uri de stare pe stânga, plus două porturi USB 3.0, Ethernet şi miniDisplay Port pe dreapta.

Conectata la docking station, tableta devine laptop

Conectata la docking station, tableta devine laptop

Conectarea tabletei la docking station se realizează foarte uşor prin intermediul a două balamale, însă legătura dintre cele două părţi nu este foarte fermă, iar ecranul se clătină şi se mişcă în cadrul balamalei un pic când este conectat la docking station, ceea ce ar putea fi neplăcut dacă vrei să foloseşti touchscreen-ul, dar ar putea avea şi efecte neplăcute pe termen lung asupra conexiunii dintre cele părţi. Însă după cum vă spuneam, e posibil ca problema sa fie asociată doar acestui model de test şi nu şi modelelor finale, însă rămâne de văzut.

Ecranul

Asus Transformer Book TX300 mizează pe un display cu diagonală de 13.3” cu rezoluţie Full HD 1920×180 pixeli construit în tehnologie IPS, astfel că performanţele acestuia sunt la înălţime când vine vorba despre acurateţea materialelor afişate, de culorile naturale sau de unghiurile de vizualizare.

Există însă şi o mică problemă, care poate fi deranjantă în funcţie de modul în care foloseşti ecranul: în special când el afişează zone negre poate apărea aşa numitul efect de light-bleeding (zone albe) în marginea display-ului.

În privinţa touchscreen-ului, tableta se descurcă foarte bine: suportă până la 10 puncte pe ecran şi gestionează în mod corespunzător gesturile, tap-urile şi alte tipuri de comenzi pe care le realizezi pe un astel de display. Singurul potenţial dezavantaj este că nu integrează un digitizer, astfel că nu poate fi utilizat pentru a lua notiţe sau pentru a desena.

Ecranul IPS este de buna calitate

Ecranul IPS este de buna calitate

Tastatura şi trackpad

Întrucât se conectează la un ecran de 13.3”, tastatura lui Asus Transformer Book oferă taste de dimensiuni decente, cu excepţia săgeţilor direcţionale. Tastele pot fi iluminate, oferă o experienţă de scriere plăcută şi au un feedback bun, dar uşor superficial. În plus, în partea dreapta-sus există o tastă specială albastră pentru accesarea unei aplicaţii de management despre care vom vorbi un pic mai târziu.

Tastatura este ceva mai buna decat la seria Zenbook

Tastatura este ceva mai buna decat la seria Zenbook

Trackpad-ul are dimensiuni generoase şi reproduce fidel gesturile, chiar dacă uneori apar mici “sărituri” ale cursorului. Butoanele de click au fost integrate în trackpad şi sunt uşor rigide şi zgomotoase, dar în general răspund bine la comenzi.

Trackpadul integreaza butoanele pentru click stanga si stanga dreapta

Trackpadul integreaza butoanele pentru click stanga si stanga dreapta

Hardware şi performanţe

Aşa cum spuneam la început, Asus Transformer Book utilizează Windows 8. Nu vom vorbi aici despre avantajele şi dezavantajele acestui sistem de operare, dar îţi spunem pe scurt că poţi utiliza atât clasicul desktop cu orice aplicaţie pe care o foloseşti pe un PC obişnuit, cât şi interfaţa Metro creată pentru touchscreen şi magazinul de aplicaţii Windows Store.

Hibridul utilizează o platformă hardware Intel Ivy Bridge cu procesor Core i7 de ultimă generaţie, astfel că este capabil să gestioneze corespunzător aplicaţii în multitasking şi software precum Microsoft Office şi Adobe Photoshop, dar şi activităţi multimedia precum filme şi jocuri. De exemplu, jocuri precum Civilization 5 sau Starcraft 2 au rulat fără probleme cu detalii setate pe medium, însă trebuie să ai în vedere că Transformer Book nu include placă video dedicată, astfel că nu este conceput special pentru jocuri.

Hobridul ofera performante bune datorita platformei hardware puternice

Hobridul ofera performante bune datorita platformei hardware puternice

În plus, hibridul are nevoie de numai 10 secunde pentru a porni sistemul de operare şi revine instantaneu din modul sleep.

La performanţele bune contribuie din plin şi SSD-ul Sandisk U100 de 128 GB, care oferă o capacitate suficient de mare pentru aplicaţii uzuale. Pentru celelalte tipuri de conţinut există HDD-ul tradiţional de 500 GB din docking station, pe care poţi stoca filme, muzică sau jocuri.

Singura hibă a platformei hardware este cantitatea de numai 4 GB de memorie RAM.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva teste de benchmark:

3DMark 11E990P530
3DMark VantageE9239P2361
PCMark 074495
Windows Rating5.3
CineBench 11.513.53 fps Open GL2.3 points CPU

Autonomie

Tableta în sine beneficiază de un acumulator de 38 Wh care îţi oferă o autonomie cuprinsă între două ore şi jumătate şi patru ore, în funcţie de tipul de activitate pe care îl desfăşori. Pare puţin, dar nu uita că vorbim despre un ecran de 13.3”, mult mai mare decât cele de 7” şi 10” disponibile pe cele mai multe tablete de pe piaţă.

Docking station-ul oferă suplimentar un acumulator de 23 Wh, însă ai posibilitatea de a alege cum îl foloseşti prin accesarea opţiunii Battery UP din sofware-ul de management al tabletei, disponibil prin apăsarea tastei albastre de pe tastatură, de care ţi-am vorbit mai devreme.

Astfel, dacă alegi să foloseşti docking station-ul cu toate opţiunile oferite (tastatuă şi trackpad, porturi, HDD) autonomia va ajunge la aproximativ patru ore. În schimb, autonomia creşte la peste şase ore dacă foloseşti doar tastatura şi trackpad-ul, fără ca HDD-ul să pornească şi fără ca porturile să fie active.

Aparent, acumulatorul din docking station alimentează cu energie doar porturile şi HDD-ul tradiţional, nu şi platforma hardware a tabletei. Prin urmare, dacă foloseşti Transformer Book cu docking station-ul conectat pentru tastatura şi trackpad, dar fără porturi şi HDD, autonomia va fi mai mică decât dacă foloseşti hibridul exclusiv ca tabletă.

Incarcatorul este de tip magnetic, nu cu pini, dar isi face treaba la fel de bine

Incarcatorul este de tip magnetic, nu cu pini, dar isi face treaba la fel de bine

Boxe, zgomot, webcam şi altele

Transformer Book beneficiază de patru difuzoare: două sunt amplasate pe spatele tabletei, două pe părţile laterale ale docking station-ului, însă acestea din urmă funcţionează numai atunci când modul Notebook este dezactivat.. Calitatea sunetului este bună şi fără distorsiuni, însă volumul nu este foarte ridicat.

În schimb, vei auzi ventilatorul procesorului Intel Core i7, mai ales atunci când lucrezi într-o cameră liniştită şi forţezi mai tare sistemul. În plus, spatele dispozitivului se încălzeşte uşor în special în zona fantelor de aerisire, dar nu atât de mult încât să devină deranjant.

Camera web îşi face treaba pentru care a fost concepută, dar calitatea are de suferit în special în cazul în care camera nu este bine luminată.

Nu în ultimul rând, merită meţionat că receptorul wireless funcţionează bine, dar nu are un semnal foarte puternic atunci când eşti prea departe de router sau într-o zonă aglomerată şi nu suportă nici Wi-Di.

Transformer Book are patru difuzoare: doua pe tableta si doua pe docking station

Transformer Book are patru difuzoare: doua pe tableta si doua pe docking station

Preţuri şi disponibilitate

În versiunea testată de noi, dotată cu procesor Intel Core i7, Transformer Book costă 5.999 RON. Preţul este astfel unul destul de piperat, astfel că trebuie să analizezi bine dacă merită să faci această investie, în funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziţie şi de modul în care îl vei folosi.

Dacă un astfel de produs te tentează, dar nu ai fonduri suficiente, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre versiunea dotată cu procesor Intel Core i5, SSD de 128 GB şi HDD de 320 GB. Aceasta nu este încă disponibilă în magazinele din România, dar ar trebui să coste 5.100 – 5.300 RON.

Pretul lui Transformer Book este pe masura unei combinatii laptop-tableta

Pretul lui Transformer Book este pe masura unei combinatii laptop-tableta

Concluzii

Asus Transformer Book TX300 are potenţialul de a anticipa modul în care vor arăta dispozitivele portabile în viitor, ca un hibrid între laptopuri şi tablete. Având în vedere că vorbim despre un ecran de 13.3”, dispozitivul va fi utilizat preponderent ca laptop, însă este important că, la nevoie, poţi miza doar pe ecran dacă nu ai nevoie de tastatură şi trackpad.

Asus nu este singurul producător care mizează pe astfel de produse, însă rivalii săi au adoptat o strategie mai “cuminte” cu ecrane de 11.6”.

De exemplu, Sony Vaio Duo 11 oferă un concept asemănător la acelaşi preţ, tot cu platformă hardware Intel Ivy Bridge, dar cu un ecran de 11.6” şi un mecanism de tip slide care nu-ţi permite să detaşezi complet tastatura.

Transformer Book, un laptop care poate fi utilizat si ca tableta

Transformer Book, un laptop care poate fi utilizat si ca tableta

Un alt exemplu este Lenovo IdeaPad Yoga, ce se dă pur şi simplu peste cap atunci când se schimbă din tabletă în laptop.

În concluzie, Asus Transformer Book TX300 poate fi o soluţie bună pentru tine dacă eşti în căutarea unui hibrid de 13.3” cu o platformă hardware puternică şi cu versiunea completă a sistemului de operare Windows 8. Atât timp cât eşti dispus să accepţi micile probleme evidenţiate la ecran sau la sistemul de prindere, dar şi dimensinile si greutatea destule de mari pentru un portabil de 13.3 inch.

3 comentarii

  1. Stefan

    30 martie 2013 la 21:14

    Interesant noul produs ASUS. N-am mai auzit de asemenea combinatie hibrid.
    E singurul de pe piata, sau mai exista produse de asemenea fel?

    • Daniel Popescu

      30 martie 2013 la 21:46

      Exista numeroase combinatii intre tableta si laptop, dar acest model de Asus este cam singurul cu ecran de 13.3″. Producatorii evita in general sa construiasca hibrizi de 13.3″ din cauza greutatii (la propriu si la figurat) de a utiliza gadgetul pe post de tableta.

      De aceea, se gasesc in special hibrizi de maxim 11.6″, cum ar fi Sony Vaio Duo 11, care seamana insa cu Asus Slider, sau Lenovo Idepad Yoga.

    • Andrei Girbea

      31 martie 2013 la 21:57

      Mai exista Lenovo ThinkPad Helix si Samsung Ativ Pro 700.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri