GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Legion Y540 review și teste (Intel Core i5, RTX 2060) – gaming și multivalență

Testat pe data de 22 decembrie 2019
Pe scurt: Lenovo a făcut o treabă bună cu Legion Y540, deoarece acesta oferă performanțe foarte bune și lasă loc de overclocking și upgradeuri, este configurabil și are un preț competitiv. Laptopul nu este însă lipsit de neajunsuri, aici remarcându-se difuzoarele anemice și bateria de capacitate cam redusă.
Produs testat: Lenovo Legion Y540   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 5400 Lei

În acest articol analizăm unul dintre cele mai interesante laptop-uri de gaming mid-range ale momentului, Lenovo-ul Legion Y540.

Lenovo oferă gama Y540 în multiple configurații, cu procesoare Intel Core i5/i7, grafică GTX 1660Ti/RTX 2060 și diverse opțiuni de ecrane, atât în format de 15″, cât și de 17″. Modelul testat de noi este versiunea cu ecran de 17-inch, procesor Core i5, stocare SSD și grafică RTX 2060, o competentă opțiune multivalentă pentru cei ce doresc un laptop cu ecran mare, performanțe bune și preț competitiv, precum și în același timp un computer menit utilizării la muncă/școală și jocurilor în timpul liber.

Toate acestea și pentru că Legion-ul Y540 este unul dintre cele mai accesibile notebook-uri de tipul său, la concurență cu Asus-ul TUF FX705 și Acer-ul Nitro 5 17, dar cu propriile atuuri.

Pe larg, despre punctele forte și neajunsurile Legion-ului Y540 17, vom discuta în amplul review de mai jos.

legion-y540-main

Specificații Lenovo Legion Y540

Ecran17,3″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 60 Hz, 300 nits, mat, non-tactil
ProcesorIntel Coffee Lake-R Core i5-9300H, quad-core, HyperThreading
VideoIntel HD 630 + Nvidia RTX 2060 6GB 80W
Memorie16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs, maximum 64 GB)
Stocare512 GB SSD (Micron MTFDHBA512TCK – M.2 NVMe 80 mm), locaș gol 2.5″ 7 mm
ConectivitateGigabit LAN (Realtek RTL8168/8111), Wireless AC (Intel 9560, 2×2), Bluetooth 5.0
Porturi3x USB 3.1 gen1, 1x USB-C 3.1 gen1, HDMI 2.0, mini DisplayPort 1.4, mic/earphone, LAN, Kensington Lock
Baterie57 Wh, încărcător 230 W
Dimensiuni400 mm x 290 mm x 26,5 mm
Greutate2,79 kg, încărcător 0,93 kg
Alteletastatură iluminare albă, sistem audio 2x2W, webcam

Construcție și design

La fel ca alte laptopuri pentru jocuri din gama de buget disponibile în acest moment pe piață, Legion Y540 are dimensiuni medii și este fabricat integral din material plastic. Lenovo a ales un ecran cu margini înguste pe trei dintre laturile acestuia, însă buza este masivă și adăpostește în plus și camera video și microfonul într-o poziționare cam nefericită.

lenovo-legion-y540-interior

Carcasa laptopului are o protuberanță vizibilă în spatele ecranului, această zonă adăpostind o parte din sistemul de răcire și câțiva conectori, iar acest detaliu constructiv face ca amprenta să fie mare. În ciuda dimensiunilor, Lenovo Legion Y540 nu este însă greu pentru un model de 17” cu configurație de gaming deoarece masa sa este de 2,8 kilograme, acest aspect putând fi pus pe seama materialelor plastice ușoare.

Din punct de vedere constructiv, singurul aspect mai puțin plăcut este capacul texturat, care pare cam ieftin și se îndoaie cam ușor sub presiune, este drept, fără a afecta și ecranul. Interiorul, în schimb, amintește mai degrabă de linia ThinkPad, deoarece folosește un material plastic plăcut la atingere și se bucură de o ranforsare bună. Palmrest-ul este însă o capcană eficientă pentru amprente, deci va trebui să-l curățați destul de des.

Legion Y540 este unul dintre cele mai discrete laptopuri pentru jocuri, negrul mat fiind culoarea omniprezentă. Nu există elemente metalizate sau colorate diferit și nici sisteme de iluminare RGB, iar LED-urile indicatoare au fost și ele mutate pe margini. Laptopul este astfel atractiv pentru cei care vor un sistem puternic dar totodată discret, care să poate fi folosit și la birou, dar și acasă. Singurul aspect enervant este LED-ul din butonul Power, care este mereu aprins și deranjează pe întuneric, însă măcar acesta nu este foarte puternic.

Lenovo Legion Y540 stă bine și la capitolul ergonomie. Ecranul este susținut de două balamale prea ferme, care vor necesita ambele mâini pentru acționare, însă are un unghi de deschidere de 180 de grade, un lucru mai rar văzut la laptopurile pentru jocuri. Piciorușele de cauciuc au aderență bună, iar porturile sunt amplasate în bună parte pe spate, doar porturile USB-A și audio fiind amplasate pe laterale pentru un acces mai ușor.

Conectivitatea este în general bună, Legion Y540 oferind porturi USB-A și USB-C, ieșiri video HDMI și Mini DP, interfață de rețea Ethernet și Kensington Lock. Laptopul nu oferă însă un card reader, iar conectivitatea USB-C nu este secondată și de compatibilitatea Thunderbolt 3.

Privind în ansamblu, Lenovo Legion Y540 arată poziționarea în segmentul de gaming de buget prin materialele constructive, dimensiunile cam mari și lipsa unor opțiuni de conectivitate, însă este totodată bine construit, practic și oferă un design mai simplu și mai aerisit decât alte produse similare rivale.

Tastatură și touchpad

Consider că tastatura de pe Legion Y540 este mai bună decât cea văzută pe modelul mai scump Y740 15 datorită aranjării mai bune și a răspunsului ceva mai ferm.

Laptopul oferă o tastatură cu butoane de dimensiuni standard, inclusiv tastele funcționale, un bloc numeric compact și taste direcționale mari și bine spațiate. Acest aranjament este folosit și pentru modelele de 15”, de aceea se poate remarca spațiul amplu din jur în cazul implementării de 17”.

lenovo-legion-y540-keyboard-clickpad

Tastatura nu oferă însă taste dedicate precum PgUp/Down, Home sau End, nu oferă o tastă suplimentară Enter în cadrul blocului numeric și nici alte taste programabile, deci cei care vor o aranjare standard pentru a nu-și afecta ritmul de lucru vor trebui să caute un alt laptop.

Butoanele au marginea inferioară rotunjită, o trăsătură specifică gamei IdeaPad, și sunt acoperite cu un strat moale plăcut la atingere. Mecanismul pare și el inspirat de cel cunoscut de la gama IdeaPad, oferind o cursă scurtă cu răspuns moale. Deoarece sunt obișnuit cu acest tip de tastatură, nu am avut probleme de adaptare, însă răspunsul mi-a afectat acuratețea tastării. Probabil că utilizatorii obișnuiți își vor dori însă o tastatură cu un răspuns ceva mai elastic pe un laptop gândit pentru jocuri sau lucru.

Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe. Intensitatea luminoasă este ridicată, însă am remarcat că lumina se strecoară și pe sub tasta Spacebar iar LED-urile nu se sting după o perioadă de inactivitate, activarea și dezactivarea lor făcându-se doar manual. Tastatura este în general tăcută, cu excepția tastei Space, însă cei care vor silențiozitate cu orice preț vor găsi modele mai bune pe piață.

Touchpad-ul este mic și fabricat din material plastic. Comportamentul acestuia este bun, însă suprafața este prea mică pentru gesturi. Suprafața nu poate fi apăsată, oferind în schimb butoane separate, iar acestea sunt cam dure și cam zgomotoase.

Ecran

Legion Y540 este echipat cu un ecran de 17” cu strat protector mat fără control tactil, panoul acestuia fiind oferit în trei varietăți: Full HD cu rată de împrospătare de 60 Hz și luminozitate de 250 nits, Full HD cu rată de împrospătare de 60 Hz și luminozitate mărită la 300 nits și, în final, Full HD cu rată de împrospătare de 144 Hz și luminozitate de 300 nits. Noi am testat modelul mijlociu, care va fi oferit pe cele mai multe dintre configurațiile medii ale acestui laptop.

Ecranul oferă acuratețe coloristică, contrast și luminozitate medii, fiind deci suficient de bun pentru utilizarea cotidiană.

  • Panel Hardware ID: BOE BOE0838 (NV173FHM-N47);
  • Coverage: 87% sRGB, 65% NTSC, 67% AdobeRGB, 70 DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.04;
  • Max brightness in the middle of the screen: 291 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 687:1;
  • White point: 8300 K;
  • Black on max brightness: 0.45 cd/m2;
  • PWM: –

screen-brightness-coverage-lenovo-legiony540

Nu am avut instrumentele necesare pentru testarea pâlpâirii specifice modului de control al luminozității prin PWM, dar alte implementări similare folosesc un modul cu rată de 1 GHz, care ar putea să-i deranjeze pe cei mai sensibili. Modelul testat de noi a avut o problemă: laptopul permite alegerea modului de lucru dedicat, în care doar placa video NVIDIA este activă, și hibrid, în care interfața Intel HD 630 preia sarcinile nepretențioase, însă în ultimul caz nu am putut ajusta luminozitatea ecranului.

Față de panoul de bază cu luminozitate maximă de 250 nits, versiunea testată de noi este nu doar mai luminoasă, ci oferă și o acuratețe coloristică mai ridicată. Pentru amatorii de jocuri este însă recomandată alegerea ecranului de 144 Hz, care folosește un panou AU Optronics B173HAN04.4 cu luminozitate ceva mai slabă, dar cu acuratețe coloristica mai mare, nu are deloc PWM și, evident, oferă un timp de răspuns mult mai bun.

Configurație și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie a gamei Lenovo Legion Y540. Acesta oferă astfel un procesor Intel Core i5-9300H, 16 GB de memorie DDR4 în configurație dual-channel, placă video Nvidia GeForce RTX 2060 cu TDP de 80W și o unitate de stocare SSD M.2 PCIe. Laptopul oferă și un locaș de 2,5” pentru HDD, dar nu a inclus și o astfel de unitate de stocare. La data testării, Legion Y540 beneficia de cele mai recente drivere NVIDIA (441.41) și versiunea de BIOS BHCN33WW din noiembrie 2019.

Core i5-9300H este un procesor quad-core cu Hyper-Threading, iar Lenovo oferă opțiunea unui model superior cu șase nuclee Core i7-9750H pentru circa 100€ în plus. Procesorul i5 este însă bun pentru jocuri și activități uzuale, însă este semnificativ mai lent decât modelul i7 în testele care fac uz de toate nucleele.

Placa video Nvidia GeForce RTX 2060 este o implementare standard de 80W pe care o găsim pe multe alte laptopuri pentru jocuri de 15 sau 17 inchi. Acesta este un model mediu în cadrul ofertei actuale NVIDIA și cel mai mic membru al familiei Turing cu Ray-Tracing. Lenovo oferă și opțiunea GTX 1660Ti pe Legion Y540, caz în care configurația va fi mai ieftină cu circa 300-400 lei.

Memoria RAM și unitatea de stocare SSD variază de la configuratie la configurație. Exemplarul nostru a venit echipat cu două module RAM de 8 GB și un SSD Micron de tip QLC din gama medie. Accesul la o parte din componente este simplu, laptopul oferind un capac de service fixat cu două șuruburi care oferă acces rapid la RAM, SSD și HDD. Pentru accesul la sistemul de răcire sau la modulul wireless va trebui însă se înlăturați cuștile unităților de stocare și să vă luptați cu mai multe șuruburi, o alegere ciudată ținând cont că varianta de 15” este mult mai ușor de desfăcut complet.

Înainte de a trece la teste, trebuie să menționăm că laptopul oferă două moduri de lucru: Discrete, care dezactivează interfața grafică Intel și o folosește doar pe cea NVIDIA, și Hybrid, care le activează pe ambele și comută între ele cu ajutorul Optimus. Comutarea între aceste opțiuni se poate face din BIOS sau din aplicația Lenovo Vantage, modul Hybrid fiind recomandat dacă țineți la autonomie și folosiți des aplicații uzuale care nu necesită o placă video puternică.

Imaginile de mai jos arată comportamentul în modul Hybrid în activități uzuale precum redarea video, navigarea Web sau editarea de text.

În modul Discrete, laptopul este mai puțin eficient în modul video, mai multe despre diferențe urmând să discutăm ceva mai încolo când vom ajunge la capitolul baterie și autonomie.

Testele de performanță au fost făcute în modul Discrete și cu profilul energetic Performance Thermal Mode din aplicația Lenovo Vantage. Laptopul oferă trei profiluri energetice, mai precis Quiet, Balanced și Performance, acestea afectând limitele termice ale procesorului.

Ca de obicei, am testat procesorul cu CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea. Cu setările implicite, procesorul a atins frecvențe de 3,9 – 4 GHz și temperaturi de 93 – 96 de grade în condițiile unui TDP de 65W, scorul CineBench fiind de peste 800 de puncte. Profilul Performance mărește TDP-ul maxim admis, ceea ce explică frecvențele și temperaturile.

Am trecut apoi la sub-alimentarea procesorului, acesta dovedindu-se stabil la -125 mV. Performanțele procesorului se mențin astfel la aceleași valori, însă acesta funcționează cu un consum și o temperatură maximă mai scăzute. Nu am refăcut testele și pentru profilurile energetice Silent și Balanced, deoarece acestea reduc performanțele maxime, însă le-am făcut pe baterie, caz în care se remarcă limitarea TDP-ului la 20W și a frecvențelor la 2,7 – 2,8 GHz.

cinebench1-legion-y540-960x579

În concluzie, Legion Y540 nu dezamăgește și este un laptop performant atunci când este alimentat de la priză. În mod implicit, procesorul funcționează însă la temperaturi foarte mari și este recomandată sub-alimentarea pentru a le ține sub control și pentru a scădea și consumul.

Am trecut apoi la testele combinate de procesor și placă video, adică 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut făra probleme de 3DMark atât la setările implicite, cât și sub-alimentat cu 125 mV, remarcându-se însă impactul aproape nul al scăderii tensiunii de alimentare, ceea ce este neobișnuit.

Luxmark arată că laptopul poate lucra fără probleme pe perioade îndelungate de timp în sarcină ridicată pe CPU și GPU. Testul pretinde că procesorul a lucrat la un nivel de putere scăzut, însă frecvența de lucru de 4 GHz a fost constantă. Pe baterie, laptopul continuă să ofere performanțe bune, însă placa video este limitată la un TDP de 30W.

Coroborând acest rezultat cu cel din CineBench, putem concluziona că Legion Y540 nu poate oferi același nivel excelent al performanțelor și pe baterie.

Am trecut apoi la suita uzuală de teste cu care analizăm toate laptopuri.

  • 3DMark 11: 15960 (Graphics – 19838, Physics – 10151);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 12911 (Graphics – 14952, Physics – 12081);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 5673 (Graphics – 5893, CPU – 4684);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3312;
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 3481;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1100, Multi-core: 4327;
  • CineBench R15 (best run): CPU 844 cb, CPU Single Core 169 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1941 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 66.56 s.

Am refăcut aceste teste cu procesorul sub-alimentat cu 100 mV și cu placa video la setările standard.

  • 3DMark 11: 16001 (Graphics – 20024, Physics – 10027);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 12913 (Graphics – 15064, Physics – 11900);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 5693 (Graphics – 5887, CPU – 4800);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3332;
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 3485;
  • PCMark 10: 5547 (Essentials – 9140 , Productivity – 7052 , Digital Content Creation – 7186);
  • PassMark: Rating: 5871, CPU mark: 11094, 3D Graphics Mark: 11659;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1097, Multi-core: 4336;
  • CineBench R15 (best run): CPU 841 cb, CPU Single Core 168 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2032 cb, CPU Single Core 413 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 63.98 s.

Nu trebuie uitat faptul că Legion Y540 este echipat cu un procesor i5, performanțele fiind deci afectate în testele care pun accentul pe procesarea pe mai multe nuclee. Dacă alegeți versiunea bazată pe Core i7-9750H, ne așteptăm ca performanțele să fie cam aceleași văzute la Y740 după reducerea tensiunii de alimentare.

Dacă procesorul i5 nu impresionează, placa video GeForce RTX 2060 se comportă excelent și permite chiar atingerea unor performanțe superioare prin overclocking. Am obținut un overclock stabil prin creșterea frecvențelor pe nucleu cu 200 MHz și pe memorie cu 1000 MHz, rezultatele îmbunătățindu-se simțitor.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 13612 (Graphics – 16150, Physics – 11875);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 6036 (Graphics – 6335, CPU – 4766);
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 3705;

În final, să trecem la jocuri. Am folosit câteva jocuri DirectX 11 și DirectX 12 la rezoluția nativă FullHD, testele făcându-se la setările standard cu sub-alimentare, respectiv cu sub-alimentare și overclock pe placa video.

FHD UVFHD Tweaked
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)74-88 fps– fps
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS Off)27-30 fps– fps
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)84 fps91 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)114 fps123 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)88 fps100 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)74 fps79 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)62-96 fps74-104 fps

Mai jos se poate observa comportamentul în Far Cry 5 și Witcher 3 cu setările implicite, ventilatoarele folosind profilul Perfomance și turându-se rapid până la un nivel sonor de circa 46 – 47 dB.

Reducerea tensiunii de alimentare pe procesor a dus la scăderea temperaturilor, însă impactul asupra performanțelor a fost minuscul.

Capacul inferior devine chiar și în aceste condiții prea cald, remarcându-se mai jos scăderea de temperatură pe care am văzut-o după ridicarea laptopului de pe birou.

Chiar și așa, deoarece procesorul grafic atinge doar 70 de grade, este loc de îmbunătățiri. Mai jos se poate vedea rezultatul obținut prin sub-alimentarea procesorului și supra-tactarea plăcii video.

În final, am testat comportamentul în jocuri cu alimentarea pe baterie, rezultatele din Witcher 3 având caracteristici similare celor remarcate anterior în testele sintetice.

lenovo-legion-y540-perf-temps-gaming-witcher3-uv-battery-960x550

Trăgând linia de final a capitolului performanțe, putem spune că Lenovo Legion Y540 oferă performanțe excelente în jocuri și teste. Într-adevăr, procesorul i5 poate fi cam lent pentru aplicațiile multicore pretențioase, caz în care varianta i7 este o alegere mai bună, însă Legion Y540 rămâne chiar și așa unul dintre cele mai performante laptopuri de gaming cu placă video RTX 2060. În comparatie, MSI GE65 Raider este doar cu 7 – 15% mai rapid, în condițiile în care are componente mai bune și un preț mult mai mare, iar Acer Predator Helios 300 oferă performanțe similare, dar este mai zgomotos.

Pentru cei care se întreabă dacă RTX 2060 este o opțiune bună pentru acest laptop sau dacă varianta mai ieftină GTX 1660 Ti este suficientă. RTX 2060 este cu circa 5 – 7 procente mai rapidă la setările implicite și cu 12 -15 procente mai rapidă după overclock, deci opțiunea RTX 2060 este mai bună atât timp cât diferența de preț nu sare de 120€.

Răcire, conectivitate și audio

Legion Y540 folosește un sistem de răcire cu două ventilatoare, trei conducte de transfer termic și radiatoare pentru CPU, GPU și etajul de alimentare. Deoarece spațiul intern al unui laptop de 17” este mai mare, și conductele de transfer aferente plăcii video sunt mai lungi, ceea ce îmbunătățește într-o oarecare măsură capacitatea de transfer termic.

După cum am văzut, sistemul de răcire se achită bine de sarcini, în special după reducerea tensiunii de alimentare pe CPU, menținând temperaturile acestuia puțin sub 90 de grade și răcind suficient de bine placa video pentru ca aceasta să stea de cele mai multe ori la 70 de grade.

thermal-module-960x311

Ventilatoarele sunt inactive în cursul activităților uzuale în cazul profilurilor Quiet și Balanced, și se turează din când în când doar în cursul multitaskingului. Nu am remarcat zgomote emise de etajul de alimentare, însă ceva zgomote electronice s-au făcut auzite în PCMark 10, deci s-au putea să vă loviți de o astfel de situație și în alte scenarii de utilizare.

În jocuri, nivelul zgomotului urcă la 46 – 47 dB, o valoare care este ceva mai mare decât în cazul laptopurilor similare din gamele mai scumpe, dar mai mică decât cea văzută în general la laptopurile similare din aceeași gamă accesibilă. Oricum, sunt recomandate căștile pentru a acoperi acest zgomot.

Temperaturile carcasei depășesc ocazional doar 40 de grade în zonele active unde acestea v-ar putea deranja, însă capacul inferior atinge 57 de grade în partea inferioară către exterior, acolo unde este amplasat sistemul de răcire.

temperatures-legiony540-daily-960x384 temperatures-legiony540-load-960x384

Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless 802.11ac care a fost uneori mai rapidă decât mai modernele implementări WiFi 6 testate, un port Gigabit Ethernet și Bluetooth 5. Camera Web și microfonul sunt amplasate sub ecran, o poziție neergonomică care oferă o perspectivă proastă. Senzorul este mediocru, iar microfonul este prea aproape de tastatură și capturează prea multe din zgomotele acesteia, deci puteți uita practic de existența acestor două dotări media.

Sistemul audio folosește două difuzoare mici amplasate pe rama frontală. Judecând după dimensiuni, ne-am fi așteptat ca nivelul calității să fie scăzut, însă acestea se achită onorabil de sarcini și oferă un nivel sonor de 76 – 78 dB, remarcându-se negativ doar absența aproape totală a frecvențelor joase.

lenovo-legion-y540-speakers

Baterie și autonomie

Bateria are o capacitate de numai 57 Wh, la fel ca în cazul versiunii mai compacte de 15”, acesta fiind unul dintre aspectele mai puțin plăcute pe care trebuie să le așteptați în cazul unui laptop mai ieftin.

În ciuda acestui aspect, vă puteți așteptat la autonomii bune atât timp cât veți opta pentru modul Hybrid, care activează interfața grafică Intel și NVIDIA Optimus.

  • 4h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5h:30m – redare YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h:30m – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – jocuri (Witcher 3), Max Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.

Pentru comparație, așa arată situația în cazul Performance Mode.

  • 4h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 2h:40m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Laptopul este însoțit de un adaptor cu o putere de 230W și dimensiuni mari, acesta părând cam supradimensionat pentru un laptop cu GTX 2060. În plus, și masa acestui adaptor se apropie de un kilogram, aceste aspecte trebuind ținute minte atunci când vă deplasați deoarece Legion Y540 nu se poate încărca prin intermediul portului USB-C.

lenovo-legion-y540-battery

Preț și disponibilitate

Lenovo Legion Y540 este deja disponibil pe piață, configurația testată de noi cu procesor Intel Core i5-9300H, placă video NVIDIA GeForce RTX 2060, 16 GB RAM, SSD cu capacitate de 512 GB și ecran Full HD de 60 Hz cu luminozitate de 300 nits fiind disponibilă la un preț de circa 5400 lei.

Laptopul este oferit în configurații multiple, prețul putând urca până la 6200 lei pentru modelul care oferă procesor Intel Core i7-9750H și ecran de 144 Hz, dar poate coborî până la 4100 lei dacă vă mulțumiți cu 8 GB RAM, SSD de 128 GB secondat de un HDD de 1 TB și placă video GeForce 1650 Ti.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și stocuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Legion-ul Y540 este un notebook reușit și competitiv în segmentul său.

El bifează cu brio capitolul performanțe, lăsând loc de upgradeuri și overclocking, dar și cel al comportamenului termic și acustic. Pe de altă parte, nu face rabat nici de la alte aspecte importante pentru un laptop din 2019, precum construcția, designul simplist, experiența de tastare, calitarea ecranelor sau conectica. De altfel, și prin prisma designului minimalist, Legion-ul Y540 este o bună opțiune de laptop multivalent, menit atât utilizării la muncă și scoală, dar și jocurilor în timpul liber.

Y540-ul are de partea sa și prețul competitiv, fiind unul dintre cele mai accesibile produse cu grafică RTX 2060 și hardware Intel de pe piața românească. Atenție însă la configurații și nevoile voastre. Pentru gameri, recomandăm optarea pentru ecranul de 144 Hz, disponibil pe configurații mai piperate. Optarea pentru cipul GTX 1660Ti vă poate ajuta să scădeți prețul de achiziție, în funcție de buget.

Desigur, Legion-ul Y540 are și o serie de neajunsuri. Printre acestea, enumerăm construcția integral realizată din plastic, tastatura cam moale pentru un laptop de gaming, sistemul audio anemic și lipsa unor porturi și dotări pe care le veți găsi pe versiunile de top. Acestea vin însă și cu prețuri pe masură, dar dacă bugetul vă permite, vă sugerăm să luați în calcul și opțiuni precum Lenovo Legion Y740, Asus ROG Hero/Scar III sau MSI GE75 Raider, dar și versiuni mai accesibile, precum Asus-ul TUF Gaming FX705/FX505, Acer Nitro 5 si Predator Helios 300, sau HP Omen 15/17.

Una peste alta, însă, la momentul acestui review Legion-ul Y540 oferă un foarte bun raport preț/capabilități, astfel că primește recomandarea noastră în segmentul mid-range al laptop-urilor de gaming.

Pro:

  • construcție și materiale suficient de bune
  • aspect sobru
  • tastatură bună, dar poate nu pe placul oricui
  • configurații bogate și ușor de actualizat
  • performanțe bune care lasă și loc pentru overclocking
  • sistem de răcire eficient și destul de tăcut
  • preț competitiv

Contra:

  • cam mare și fabricat integral din plastic
  • fără card reader și Thunderbolt 3
  • poziționare defectuoasă pentru cameră Web și microfon
  • temperaturi externe mari sub sarcină
  • baterie cam mică

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri